Milyen belső merevlemezt vegyek? - Adattárolás fórum

üzenetek

hozzászólások


Dr. Akula
(félisten)

Nem kell ugyanakkorának lennie, mert csak akülönbözetet mented rá. A napi fel-le csatolás árt a mechanikának, a vinyót arra érdemes használni hogy egyszer ráírod aztán úgy hagyod. De legalábbis minél ritkábban módosítod. A napi mentésre meg ott az SSD, azt nem zavarja.


BB9360
(aktív tag)

Valahogy elbeszélünk egymás mellett szerintem.
A nagyobb kapacitású tároló arra kell, hogy azon legyenek képek, filmek, zenék, amiket elérek akár távolról is. A 2 db kisebb tároló a biztonsági mentés eszköze. A nagyobb kapná a terhelést folyamatosan, így indokolt lenne az SSD, de az ára miatt nem fér bele. Ha erre csak 2 TB-s eszközt fognék be, az kevés lenne...


Lokii
(aktív tag)

[link] és elvileg nem poén. Szóval mostmár lesz riválisa a nagy SDDknek :B hát , méretben

[ Szerkesztve ]


tibaimp
(nagyúr)

Majd írd meg, hogy bejött-e a WD Purple! Jöhet a személyes tapasztalat! :K


Usstom
(csendes tag)

Sziasztok,

segítséget szeretnék kérni, vettem egy ds224+ NASt és szeretném minél olcsóbban minél nagyobb HDD vel megtölteni és keresgélés közben belefutottam most egy nagy akcióba (elírásba?):
https://smicro.hu/seagate-3-5-12tb-7-2k-rpm-sata3-512e-4kn-evans-256-mb-cache-st12000nm001g-7

Viszont végig olvasva az itteni és külföldi fórumokat is nagyon megosztó, hogy mennyire zajos, bár mintha túlnyomó többségben lennének azok akik szerint nagyon hangos, sőt IDLE állapotban is képes 10másodpercenként kattogni. Viszont nem elhanyagolható tényező, hogy 8TB áráért most 12TB kapnék.

Esetleg van valakinek mélyebb tapasztalata ezekkel az Exos HDD kel?

Előre is köszönöm a segítséget!


tibaimp
(nagyúr)

Az EXOS hangosság szempontjából valóban megosztó itt is van, ilyen és olyan vélemény is, de a hangosság nagyon szubjektív, ezt mindig elmondjuk itt!
Pár itteni vélemény: [link] , [link] , [link] , [link]

Mondjuk, ezért az árért, ha ez valós, akkor lehet megérheti elviselni!

[ Szerkesztve ]


BB9360
(aktív tag)

Természetesen.


Usstom
(csendes tag)

Köszönöm a segítséget, végül nem mertem bevállalni, de ma estére már el is tűnt a jó ár.
Végül egy barátomtól vettem meg 2 x WD Purple 10TB (WD102PURZ) amit sose használt csak kibontott 3 éve. Pont ami ha jól tudom nem héliumos és emiatt ez se lesz a leghalkabb (cserébe sokat is fogyaszt a datasheet szerint), de meghallgatva nem tűnt nagyon vészesnek, de majd kiderül ha megjön a NASom mennyire lesz zavaró a hétköznapokban. Majd megírom a tapasztalataimat én is hátha érdekes lehet valakinek.


tibaimp
(nagyúr)

A tapasztalat mindenképp jöhet, sokakat érdekel itt :K

A régebbi 10TB-os HDD-k még simán lehet, hogy He töltetű, ez a WD102PURZ is 2020-as körüli.
Annó, az első szériás 8TB-os HDD-k is He töltetűek voltak!


BB9360
(aktív tag)

Nem tudom, hogy mit mondjak, mert nem akarom elhinni, hogy a 28 dBA-nak írt Ironwolf Pro és a 27 dBA-nak írt WD Purple között ekkora lenne a különbség érzékelhető hangban/zajban. Ha az Ironwolfnak ilyen hangja lett volna, meg sem említem. Ezt a WD-t lehet azért hallani, de nem zavaró. Vagy a frekvencia más, nem tudom. A lényeg, hogy a kettőt összehasonlítva ez marad, az ment vissza. Másolásban lassabb, de ez várható volt 250 vs 180 MB/s. Köszönöm a tippet!


tibaimp
(nagyúr)

Pontosan nem tudom, de simáén benne van, hogy a két cég máshogy méri a dB zajszintet, így az adatok nem összehasonlíthatóak! A másolási sebesség különbség simán benne van a 5400 vs 7200 RPM különbségben.
Örülök, hogy bevált, helyes, használd egészséggel :K


161
(csendes tag)

SAMSUNG HD204UI - 12 év alatt 3176 aktív működési nap után azt jelzi, hogy a motor túl lassan pörgött fel 3 esetben is és lerúgta a smart -ot 0% -ra zéró szektor hiba - és simán át tudtam másolni. Jó munkás volt. :R


tibaimp
(nagyúr)

Az szép!
Nekem is van ilyen "1000 évet" ment HDD-m itthon, egy WD Green 2011-es 2TB-os. Már, jó pár éve kikerült a PC-ből, csak mint sokadik offline mentés használom, így kitolva az élettartamát.


Lokii
(aktív tag)

Az nem semmi , gratula :C nekem csak ATAsokbol vannak ilyenek , SATAsokbol össz vissza kettő volt csak sajnos :( egy 500 GB , és 1 TB ami pár hónap alatt tönkrement és a gari csere ami 2016 óta megy , hát 1 TB akkor nem volt rossz(ugye 500 GB SATA 2 Sima színtelen WD is volt előtte 5 évig ), ma kevés

[ Szerkesztve ]


Rick4
(félisten)

Sziasztok, 10-12 éves NAS-os múltam van, mindig wd red volt benne, legutóbb próbálkoztam másfelé, és nem lett csalódás, 2.5 évig egy wd purple vinyót használtam (mindig cserélem a gari lejárta előtt őket) most egy wd red plus van (8TB) ami a purple-hez képest jó hangos, rezgős is, bár nem számít, mert nem a nas a kispárnám, viszont a hozzászólásom apropója, ma azt mondta egy szakember egy másik ember kérdésére, hogy a wd black- et ajánlaná, ha most kellene vennen, akkor ott nem volt lehetőség rákérdezni, de utánaolvasva se nayon látom az értelmét.

Van bárkinek infója, miért lehet jobb, mint egy red plus?


tibaimp
(nagyúr)

Én még ilyet nem hallottam, hogy WD Black-et NAS-ba, de persze attól még lehet. :B

Értelmét nem sokat látom, ha csak a 7200 RPM és 5 év gar miatt, de akkor is, én inkább WD Red PRO-t tennék bele, az is 7200-as már a 2TB-os méretben is, magas MTBF + nagy írástűrés, 5 év gar, és sokkal olcsóbb, mint a WD Black.

[ Szerkesztve ]


naja
(aktív tag)

A mostani WD Red Plusod pontos típusát megírnád? Ha jól látom van egy pár féle: WD80EFAX, -EFRX, -EFZZ, -EFPX. A két utóbbi van az aktuális felhozatalban (cache és fordulatszám különbség van közöttük).


Lokii
(aktív tag)

Éz így van ahogyan. többiek mondják, WD Black évek óta irreális áron van , Inkabb WD Red/Purple Pro ,N300 256 MB cache 51.000 4 Tbert 12.500/TB , X300 128 MB cache de 10.000. Ft/ TB ezekből vannak még opciók, SN580 SSDT, 2 TB olcsóbb csak ugye ezek túl kicsi méretek

Seagatenel meg teljesen ködös össze vissza vannak a termékek legalábbis számomra, Ironwolf Pro tuti CMR és megbízható

P300 egyetlen CMR 3 TB de az kicsi , viszont tartja a 10.000 Ft/TB arányt viszont csak 64 mb Puffer , szóval x300/n300 jobban megéri


Rowon
(veterán)
Blog

Még valamikor 2012 környékén kaptam ismerősömtől ingyen egy 1 terás Hitachi Deskstart. Akkoriban még az 1 tera az elég patent volt, ma már átlagosnak sem mondható. Még mindig megvan és még mindig 100%-os...

Jók voltak a Hitachik.


tibaimp
(nagyúr)

Nekem is volt Hitachi-m, de már 3TB-os, de gar idő alatt tönkrement és Toshiba-t kaptam helyette! Az is megvan még.

[ Szerkesztve ]

üzenetek