Milyen belső merevlemezt vegyek? - Adattárolás fórum

üzenetek

hozzászólások


tibaimp
(nagyúr)

Értem! 2-3 TB-ban nézelődj, ott van talán a legjobb TB/Ft arány. Külső házban, meg amit linkeltem topik, van ott egy nagy táblázat is az elérhető tárolókról. Ami fontos, mint írtam is, hogy külön 230V-os táp kell a háznak. Ennek a mostani tárolódnak nem tudom kellett-e.


Patice
(nagyúr)
Blog

Persze, nyugodtan. Ez volt a célom, hogy legyen ezzel is már bejegyzés.


Lokii
(aktív tag)

2 tbos nvme vagy 2-4 gbos winyó nem lenne rossz a céljára, teló képekre én is hasonlót(akár) fogok. WD red pro , CMR purple , iron wolf(ergo ami nekem lett ajánljva)n300 x300 stb

SSDben meg van szintén sok lehetőség még drágulások után is lehet TLC HMBset kapni jó áron. Meg ugye enterprise állítólag de abban 1 kolléga nem bízik


tibaimp
(nagyúr)

Külső házba épített M2-es nvme/SATA SSD-t inkább, mint hurcolászó, külső eszközt, tudom elképzelni, ill. raktam is össze olyat. Végül is egy tuti gyors (több 100MB/sec írás/olvasás) pendrive, csak valamivel nagyobb.


Djuree
(félisten)

köszi! :R
igen kellett, de nem bánnám ha nem kellene. :DDD


Lokii
(aktív tag)

Igen meg talán megbízhatóbb mint egy pendrive, SD kártya elvileg. Régebbi nvmet is így újra lehet használni, 2 tbosra fel a 250-500-1 tbos tartalmát Pl :) hordozható game drive , egyik(ez esetben jobb azért ha van még 1 ezen kívül szerintem) telefon kép biztonsági mentés, program telepítő tároló stb

[ Szerkesztve ]


Dareiosss
(senior tag)

Sziasztok. Melyik modell ajánlott most 4-6 TB méretben NAS ba? A lényeg, hogy minél halkabb legyen. Letöltés, adattárolás a cél.


Lokii
(aktív tag)

WD purple jut csak eszembe jelenleg , P300 ha lenne 5400as CMR. N300 ami NASba Való az egy jobb gamer winyó kb , kétezer annyi cache mint X300asban mondjuk arányosan drágább/olcsóbb. Nyilván nem halnak annyira gondolom

Seagateet át tanulmányozom szerintem majd


tibaimp
(nagyúr)

WD Purple, WD Red Plus, Seagate Ironwolf, de a leghalkabb a WD Purple. Ezek még 5400-asok, 3 év gar, tuti CMR, olcsóbb.


Lokii
(aktív tag)

Jaaaa a red pro a 7200as CMR , Red plus 5400as. Na akkor az is tök jó :R annyi fajta variáció van régenhez képest , nem semmi melot csinálnak ködösítésben

[ Szerkesztve ]


tibaimp
(nagyúr)

Ez így van!
Annyi, hogy a WD Red PRO egy 5 év garos, enetrpise HDD, ezért is 7200-as, ez miatt hangosabb (mondjuk gyorsabb is), illetve jóval drágább is! Az a gond, hogy ebben a kisebb mérettartományban (~8-10TB alatt) nem igazán éri meg.

[ Szerkesztve ]


Rick4
(félisten)

A red plus is ír- olvas 180MB/s körül, szóval egy 1Gbit lan-os gépbe bőven tökéletes választás.


Rick4
(félisten)

A vinyónak az se jó, ha nonstop pörög, és az se, ha kevés üzemőra mellett sok az indítás- leállítás, vagyis egy 10-20 perces működésre van egy indítás. Igazából a notivinyók annyira nem stabil eszközök, ráadásul elég rikán sikerül olyan helyre beépíteni, ahol megfelelő hűtést kap, és a nagy részük sajnos főzve van egész életében..


Dareiosss
(senior tag)

Köszi


Usstom
(csendes tag)

Sziasztok,

nem is olyan rég megírtam én is, hogy sajnos a legrosszabb akusztikus tulajdonságokkal rendelkező 2x10TBos WD purplet WD102PURZ sikerült beszereznem (de legalább fantasztikus áron). Egy DS224+ a gazdateste. Maga az alapjárat egy elég hangos fehérzaj, amiben pluszban hallatszódnak az írási hangok, azok viszont szerencsére nem kiugróan magas frekvencián, szóval igazából a statikus folyamatos fehér zaj idegesít, főleg este mikor néma csend lenne. Jómagam is gondolkozom azon, hogy másik merevlemezekre cseréljem, a 12TB és a18TB modelleket néztem ki WD purple vagy WD red típusokból, a datasheet legalábbis ezeknek írja a legjobb akusztikus tulajdonságokat (leghalkabbak).
Viszont láttam egy youtube videot, amiben a srác egy DIY acoustic foam boxot készített és azzal tompította a NAS hangját.
https://youtu.be/A4HzqyG6UbU?si=7mZRp2eJAL288z9w
Utána néztem az anyagáraknak és nem tűnt vésznek ezért én is nekileselkedtem, egy próbát megér. Meg is építettem és bár csodát nem szabad várni tőle, de számomra hallható lett a különbség, most azt mondom elviselhető szintre csökkent a zaj és így ráér a HDD csere, várok majd egy jó ajánlatra. Jogos a kérdés, hogy de a hőmérsékletet ez mennyiben befolyásolta. Mivel nem nyüstölöm agyon a NASt ezért csak az alapértékekről tudok nyilatkozni, NAS thermal statusa 45 -> 47 re emelkedett és a merevlemezeknél is 2 fokos emelkedés történt, 40 -> 42 és 45 -> 47 fokra. A doboz hátulja nyitott hátrafelé.
Próbáltam lemérni is telefonnal a különbséget, valamennyire látszik rajta, hogy halkabb lett, de emberi füllel szerintem kicsivel jobban.
Dobozban [kép]
Önmagában [kép]
Az elkészült dobozról és elhelyezkedéséről: [kép] [kép]
Nem a reklám helye, de ha valakit érdekelnek az árak vagy hogy mit hol vettem:
https://www.ikea.com/hu/hu/p/eket-szekreny-soetetszuerke-50334591/
https://www.obi.hu/habositott-hoszigetelo-anyagok/hangszigetelo-tabla-4-5-cm/p/4130373


Rick4
(félisten)

A syno nasok alapból egy rezgésre, így bármiféle hang felerősítsére hajlamod hdd kerettel rendelkeznek, ezt még sikerült megtoldnai egy rossz minőségű olcsó anyagú műanyag házzal, szóval syno tulajok sok éve közdenek a zaj vagy rezgáscsillapítással. ŰElső körben 1500ft-os polifoam szőnyeg méretre vátva, egy alá, másik három pedig a tetejére és a két oldalára, máris előrébb lesze. De mindezek nélkül is működik a dologoz, ugyanis az alapeset amúgyis az, hogy egy folyamatosan működő, zajt keltő eszköznek nem az élettérben a helye, hanem attól 1-2 ajtóval távolabb, akár kamra, akár wc álmennyezeten, felső polcon, ahol nem is látod, és nem is hallod.


naja
(aktív tag)

Megkérdezhetem, hogy pontosan milyen típusú Purple-t cseréltél le és pontosan milyen Red Plusra? A WD6 és WD8 utáni 5 számjegy lenne az érdekes.

Kezd lassan összeállni egy kép a nagy WD számozási katyvaszról. Ezért kérek mindenkitől pontosítást.

A kollégáknak – akik itt ajánlanak típusokat az újonnan érkezőknek – felhívnám a figyelmét, hogy fontos lenne hangsúlyozni, hogy a színek a WD-nél még csak az infó felét hordozzák. A normál/plus/pro altípus még legalább annyira fontos adat. A vásárlás előtti pontos egyeztetést is kiemelném. Láttam, hogy valaki vett 10TB-os WD-t, hogy majd halk lesz, aztán koppant mert náluk 12TB-tól vannak a He töltetek, és a 10TB-os kifejezetten hangos. Ajánlásoknál meg 10-12TB+ -ról van szó, hogy halkak, gondolom az összes gyártó He használata alapján.
Továbbá a generáció sem mindegy, de nagyon. Erről jut eszembe, az összefoglalóban van néhány régi adat. Ez persze teljesen természetes, és nem szemrehányásnak szánom. Kinek van ideje/módja/kedve/infója naprakészen tartani ezt őrületes típus lavinát? Igyekszem mihamarabb letisztázni és összefoglalni a begyűjtött adatokat, és megosztani veletek.


naja
(aktív tag)

A második mondat helyesen: A WD6 és WD8 utáni 5 karakter lenne az érdekes.

[ Szerkesztve ]


Djuree
(félisten)

üdv megint.
ez jó lenne nekem fotók tárolására?:
[link]
kb. havi 1 használat lenne amíg felrakom rá a képeket.
lényeg lenne hogy megbízható legyen. vagy a red plus megéri a felárat?
vennék hozzá valami külső hdd házat. pl.:
[link]
nem okoz gondot hogy nem fekve van használva? :F

[ Szerkesztve ]


Lauda
(félisten)
Blog

Szia!

Megfelel! Használhatod oldalt fekve is. :K

üzenetek