Mobilinternet - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


vpanangin
(senior tag)

Nem kínál fel ilyen beállítási lehetőséget.


luci87
(tag)

Legyszi segitsetek.Tolunk Kb 60 km re van egy kis vityillonk.Ahova klimat szeretnenk beszereltetni,elsosorban amiatt,hogy kivaltsuk a fatuzelest.Kb.havi 2-3 alkalommal megyunk csak le par napra.
Ha ott vagyunk,mobilnetrol netezek.Viszont jo lenne azt a funkciot kihasznalni,hogy wi fi n keresztul mar otthonrol be tudjuk kapcsolni a klimat.Mire leerjunk ne a hideg hazba menjunk be.

Utananeztem,mobil router lenne a megoldas.
Ez hogy mukodik,milyent erdemes venni?
Van tobb sim kartyam,mindegyiken van mobilnetem.Meg van felesleges tablet,es telo,amit lent tudnank hagyni.De nem ertem ez hogy mukodik.A ferjem megugyse.. :) nem vagyunk mar fiatalok.Koszi ,ha valaki segit.


4Grider
(veterán)

Klímafüggő a dolog. A legjobb esetben a klímának van egy appja, amivel felhőn keresztül a klímát bárhonnan eléred interneten keresztül. De vigyázni kell, mert vannak olyan klímák is, amiknél a felhős elérés nem biztosított még appon keresztül sem (az app csak hálózaton belülről, tehát ott a nyaralóban éri el a klímát). Ezt kell először tisztázni a klímással.
Ha tehát megvan az olyan klíma, ami internetre fel tud mászni és ott menedzselhető, akkor elég neki egy bármilyen, 2.4 GHz-en wifit biztosító 4G router benne egy aktív sim kártyával. Pl. egy huawei b525/535 vagy hasonló eszköz. Nem lesz nagy a havi adatforgalom...
Ha ott tartasz. hogy 4G routert válassz, akkor majd felteszed itt a kérdést, hogy ez jó-e hozzá (meg ahhoz, amire még majd használni akarod a routert).


bignor
(tag)

telekomos routerek (zte mc801) kártyafüggetlenek? Illetve iqpro flottás kártya tudja az 5g-t?
Mit gondoltok az említett routerről? Külföldi véleményeket olvasva viszonylag pozitív kép van róla, de több helyen olvastam visszatérően tápellátási problémáról.


4Grider
(veterán)

A telekomnál évek óta minden független.
Minden yeti előfizetés tudja az 5G-t.
Kettőt használok, de fontos, hogy nem router, hanem bridge módban, így teljesen stabilak. A router üzemmód használata (natolás, wifi, stb.) jelentős erőforrás igényt jelenthet (használattól függően), és ezek az eszközök nem igazán a terhelésre vannak kihegyezve (hanem a kommunikációra).


sutszi
(veterán)
Blog

Na végül előfizettem a Yettel OtthonNet-re. Az ZTE MF297D 4G routert kértem...
Először csak úgy letettem a szobában... ott nem túl acélos 40/1-et mértem. Gondoltam megpróbálom ablak mellett azért mégis... Ott már 70-90 letöltési megvolt. A feltöltés viszont nagyon gyászos. 2-4 Mbps-nél többet nem nagyon mérek. Lehet még pakolgatom a lakás különböző részeire, hátha ott jobb lesz.
Láttam, hogy külső antennát is lehet rá csatlakoztatni. Ha lakáson belül tartanám továbbra is akkor van értelme külső antennás bővítésnek? Hol lehet ilyet venni?


zelikocc
(aktív tag)

Állj ki vele a tetőre és nézd meg hogy jobb e a sebesség ;]


mad823
(senior tag)

Azt is nézd meg, hogy a tornyok mennyire és milyen irányban vannak tőled. Egy jó (akár irány)antenna csodákat tehet, de a coax hosszát tartsd a lehető legrövidebben.


sutszi
(veterán)
Blog

coax nincs a képletben. De a torony pozíció érdekes lehet. Hogy tudom ezt megnézni hol van torony?


zelikocc
(aktív tag)

mad823
(senior tag)

Valami azért csak kell a router és az antenna közé, nem? :DDD


sutszi
(veterán)
Blog

#9990zelikocc : Köszi.

#9991mad823 : Ja, hogy ja... :DDD Nekem a koax az a klasszik TV kábel, meg 10Mbps-os LAN partik alapja 100 éve...


richard0135
(csendes tag)

Sziasztok!

Olyan problémám lenne hogy hamarosan felépül az új házunk, azonban sajnos ott még nincs semmilyen kábeles / optikai szolgáltató, mindazonáltal internetre szükségünk lenne a házon belül és megnéztem a Telekom lefedettségi térképen hogy légvonalban körülbelül 3km-re van egy 5G-s torony illetve természetesen 4G/LTE-vel le van fedve teljesen a település, ezekből kiindulva úgy gondotlam hogy vásárolnék egy korlátlan mobil netet és vennék hozzá egy 5G-s routert illetve ha nem elég erős jel vennék hozzák még pluszba egy kültéri antennát, szerintetek ez mennyire járható út?

A routereket amiket néztem:
ZTE mc801a 5g router
Huawei 5G CPE Pro 2

Ha szerintetek jó, ehez a routerekhez milyen antennát javasoltok? esetleg van jobb router ötlet?

A routert utánna rákötném egy mesh wifi-re, szóval az eszközök kiszolgálásáért nem ő felelne közvetlenül.

Köszönöm előre a válaszokat.


4Grider
(veterán)

3 km-ről szerintem esélytelen az 5G, max. ha 700 MHz-en nyomják, de az annyit is ér.
Az 5G router azonban nem elvetendő ötlet, mert sokkal több 4G frekvenciát tud egyszerre összefogni és használni le- és feltöltésre, mint a 4G routerek elsöprő többsége.


mad823
(senior tag)

Először nézd meg, hogy beltéren hogy muzsikál. 5G-re ne számíts ilyen távolságból, így szerintem az antenna csak akkor lesz érdekes, ha beltéren karcsú a vétel.


yodee_
(őstag)

Sziasztok!

Érdeklődni szeretnék, hogy a lakóhelyemen milyen sávszél hozható ki max az eszközömből. A környéken ezek a tornyok elérhetőek:

[link]

Az eszköz eddig egy Huawei B818 volt, most pedig egy Mikrotik Chateau LTE12. Jelenleg ezt látom a routerben:

és ezeket a sebességeket mérem:

A kérdés, hogy van e értelme külső antennára beruháznom ha igen akkor sima pálcika antenna vagy valami kültéri? Picit többet vártam ettől a felállástól.

Köszönöm

[ Szerkesztve ]


Diák66
(őstag)

A jelszinted nem olyan rossz, de nem is jó. Először próbálj meg másik helyet keresni a routernek, esetleg kültéren mérni vele sebességet. B3+B20-ra nehéz antennát találni, remélhetőleg a hálózatmodernizáció hozzád is elér majd és akkor lesz esély jobb sebességekre.


yodee_
(őstag)

Alapvetően telefonon jó az egész városban a net, csak ezen a routeren gyengélkedik. Ezért gondoltam antennára. Az 5 részes térerő ledekből 2-3 világít.


4Grider
(veterán)

Nincs sok értelme a plusz antennának, meg kell várnod, amíg a szolgáltató fejleszti a bázisállomásodat, mert ez bizony még egy régi állomás.


yodee_
(őstag)

Értem. Tehát amikor sikerült 100 mbit körüli értéket elérnem akkor szerencsém van csupán és nincs annyira terhelve a rendszer? Mi a helyzet a pirosakkal?

[link]

[ Szerkesztve ]


4Grider
(veterán)

B3+B20 esetén a 100 Mbps körüli érték nagyon jó, mert az átlag ma már ettől jellemzően jóval kevesebb, valahol a mért értéked környékén van. Szóval erre a régi bázisra nem gyurmék...


yodee_
(őstag)

Rendben, akkor egyenlőre nem vergődök :DA célnak amúgy is megfelel ennyi, csak a cucc tudna többet is. De akkor majd jövőre :D Utána lehet nézni valahol, hogy van e tervben valami fejlesztés?


yodee_
(őstag)

Telefonon ilyet mérek :


Diák66
(őstag)

Igen, itt tudsz utána nézni. [link]


4Grider
(veterán)

Mint ha nem ugyanott mértél volna, a telefonod jobb térerőt mutat -99 dbm-től. Jó helyen van a torony szempontjából az LTE 12?


yodee_
(őstag)

Nem igazán van jó helyen szerintem. A Képen a piros jelölés a mobilom, a kék a router:


4Grider
(veterán)

Ebben az esetben logikus az eltérés: A bázisállomástól jóval messzebb vagy. Irányított antennával lenne esélyed nagyobb sebességre, de úgy sem valószínű, hogy elérnéd a telefonodon mért sebességet. Itt a fejlesztés sem fog óriási ugrást jelenteni, mert fejlesztéskor B28 és B1 a jellemző pluszban, előbbi nyúlfarknyi frekvencia, utóbbi kisebb hatótávolságú (bár azért van ré esély, hogy az LTE 12 még venni fogja). Esetleg arrafelé lesz majd B8 is, az többet dobhat a sebességen.


yodee_
(őstag)

Telefonnal is megpróbálok mérni a Router mellett. Nem emlékszem mennyi ott telefonnal.


yodee_
(őstag)

A mobil alkalmazás elég gyenge jelet mutat :


mad823
(senior tag)

Én megnézném kültéren, hátha ott jobb a helyzet. Ha igen, akkor egy külső antenna kezdésnek nem rossz, illetve olcsón megúszható.


Lacpac
(őstag)

Lehet kár volt a 818-at cserélni.

Környékemen van 2 torony, 1km-re és 5 km-re.
Az egy km-re lévő itt a faluban van, a másik egy másik faluban.
Az 1 km-re lévőn jelenleg 15-20/10-15-öt mérnék.... nem fogok, mert szét kellene szednem a rendszert.
A másik tornyon 100/80 most, éjszaka 140/100 is megvan. B3+B20 CA-ban.

A közelebbire szeretne csatlakozni ha hagynám...
Szekrény tetején van a cucc, az "arcán" fekszik, ledekkel lefelé. Az oldala néz a távolabbi torony felé, a másik oldalán egy kettéhajtott alufólia árnyékolja.

Ha nincs alufólia és arcon a router akkor
rsrp: 99
rsrq: 12-15
sinr: 0-2 körül lenne

Most:
86
8-10
6-10

Az alufólia a sinr-en javít, a rendhagyó módon arcán fekvés pedig a másik két értéken

Azért mert valaminek van alja, attól nem kell úgy használni hogy az is legyen lefelé :-)


yodee_
(őstag)

Ezt nekem? :) iigazából a B818-al ugyanennyi volt a sávszélesség, szóval rosszabb nem lett. A lényeg az volt hogy a két eszközt (Huawei B818 + Mikrotik hAP ac2) kiváltsam egy eszközre.


Diák66
(őstag)

Nem hinném, hogy rosszabbul járna magával az eszközzel. Az a mikrotik komolyabb eszköz és ha azt vesszük lényegesen jobban konfigurálható, csak szaktudás kell hozzá. A huawei router teljesen átlagosnak számít és alighanem a beltartalmat tekintve csak a modemben van különbség az egyes típusok között. Egy videóban szét is szedik, és félelmetes mekkora üresség van odabent. Se egy hűtőborda, vagy valami, amitől tényleg képes lenne igazán nagy teljesítményre. [link] Nekem ez a dobozka nagyjából úgy tűnik, mintha egy szappantartós testvére lenne, csak időközben megnőtt.


bignor
(tag)

Tudja-e valaki, hogy a német vagy osztrák Telekomnál is függetlenek a routerek, illetve bridge mode és band selection is elérhető bennük?

üzenetek