Mobilinternet - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


maglew
(aktív tag)

Sziasztok!

Egy kis nyaralóba lenne szükségem korlátlan mobilinternetre , évente néhány alkalommal általában olyan 7-15 napra oly módon, hogy Wifi routerbe helyezhető sim kártyával legyen megoldva.

Mit tudnátok ajánlani, melyik szolgáltatónak (hűségidő nélküli) ajánlata lehet a legkedvezőbb?


4Grider
(nagyúr)

Nyilván helyszíne válogatja. Simán előfordulhat, hogy adott helyszínen egyik szolgáltató százezres 5G routerben 1000 Mbps-ot ad (nyilván csak hűségidős előfizetéssel) a másik pedig 5-10 Mbps-ot tud, annyira terhelt és kevés frekvenciás ott a hálózata.


freeknight
(őstag)
Blog

Sziasztok!

Jelenleg voda xxl netet használok egy Huawei b-535-el. Nem rossz ez, de lehetne még jobb is, ezért kérdeznék, szerintetek merre tovább?

Ez a router ha jól tudom két sávot tud összefogni. Tőlem pontosan 1 km-re található egy torony, de sajnos csak B20, illetve B28 sávokkal, a cucc szerintem erre csatlakozik, a sebességek ennek megfelelőek, napközben és este 10-20 mbit lefelé, este 10 után felmegy 40 köré. Ez nem olyan vészes, viszont már egyszer játszott olyat, hogy este 6-8 között konkrétan használhatatlan volt a net, 1 mbit alatt, na ilyet nem nagyon szeretnék.
Mobilon észrevettem, hogy csatlakozik egy band 3-as cellára is, gondolom ennek megfelelően jobbak is értékek, csúcsidőben is 30 mbit, estefelé pedig 70 és afölött, és nincs probléma a kapcsolattal sem.

Mit tudnék tenni? A huawei routeren nincs legalább lehetőség sávot választani?
A cellmapperben nem találom egyébként ezt a band 3-as cellát, lehetséges, hogy más szolgáltató tornyát használja? Ez csak azért lenne fontos, hogy a lakáson belül hova tegyem a routert.

A stabilitás beli gondokra megoldás lehet egy külső antenna is? Azt mobilon is észrevettem, ha kinyitom az ablakot és kicsit kiteszem, a sebesség kb azonnal duplázódik. Itt aprón is árul valaki ilyen antennátt 12k áron, nem tudom, ez segítene-e valamit, vagy csak pénzkidobás.

Esetleg váltsak egy fejlettebb cat 12 vagy efeletti routerre? Ti mit tennétek a helyemben?


4Grider
(nagyúr)

Nagyon ritka a B28 és B20 párosítás B1 és B3 nélkül. A routered valószínűleg az első kettő közül fog össze egyet az utolsó kettő közül az egyikkel.
Tedd át a sim-et egy normális telefonba és mérd fel cellmapperrel vagy netmonsterrel. Az alapján kiderül, hogy érdemesebb-e normális routerre upgradelned.
Az xxl csomagot bármikor lassíthatják, az ellen a külső antenna semmit sem ér (mondjuk jobb router sem).


donjohnson
(addikt)
Blog

huawei routeren egyszerűen tudsz sávokat váltani egy webböngészős bővítménnyel, ha ki akarod próbálni a B3-as sávot (hogy felmegy-e rá).
itt van hozzá egy videó: [link]
a videó leírásában pedig a letöltési link, amit használ.


m0rd0k
(senior tag)

Sziasztok!

Egy határ menti tanyára kellene internetet biztosítani. Jelenleg egy CUDY LT400 LTE 3G/4G Router biztosítja Telekomos sim kártyával. Jelenleg jó esetben átlag 10 megabit érhető el,de ez se atom stabil. Ezt kellene valahogy felturbózni,amire én gondoltam az egy cserélhető antennás/ipari router és egy külső antenna. Egy ilyen termékeket forgalmazó cég dolgozójával beszéltem,szerinte a tornyok alapján ez sosem lesz jó.Azt is mondta,hogy a Yettelnek jó ott a térereje,viszont azt kipróbáltam és még ennyit sem ért el. Kinek mi erről a véleménye és mivel lehetne stabillá és gyorsabbá tenni az internetet?

A másik opció a Starlink,de az a havidíja miatt,csak ha muszáj.

Köszönöm!

Ezen a routeren ennyi a beállítási lehetőség(csatolmány):
Cellmapper alapján a legközelebbi torony az B28 sávon sugároz a tanyára,ilyen sáv nincs is a beállításai között.

[ Szerkesztve ]


lasz10
(junior tag)

Hidd el a szakembernek, ő tudja, hol és milyen tornyok vannak, itt a fórumban nem hiszem, hogy látatlanba bárki bevállalná az ajánlást. Stabilabbá tenni optikai kábellel lehetne, az biztos.


m0rd0k
(senior tag)

Kimaradt a koordináta: 47.012045370546375, 21.670910087471295


4Grider
(nagyúr)

Konkrétan ezen sávok közül egy sincs használatban Magyarországon, de még Európában sem. Kínaiaktól rendelted?


m0rd0k
(senior tag)

Jogos,megmondom őszintén,netes kép,nem saját. Nem vagyok a router mellett,azt gondoltam egyformák,de akkor ezt benéztem,és valószínű,hogy a szóban forgó routeren nem ezek a sávok vannak.


4Grider
(nagyúr)

4.2 km-re van a legközelebbi torony, kb. 250 fokra. Ez eléggé távol van. Az adott tornyon 2100, 1800 és 700 MHz-en dolgozó cella van, ezek közül céleszköz nélkül szinte csak a 700 MHz vételére van esélyed.
Egy ilyennel lenne esély a B3 (1800) megcsípésére is, de nem tenném rá az életem, főleg ha tőled nyugat-délnyugatra erdőtömb is van.

[ Szerkesztve ]


Noresz7777
(csendes újonc)

Sziasztok!

Rendszeresen járok Romániába munka miatt, ahová két telót viszek magammal, egy Telekomos cégeset, meg egy Yetteles privátot.

Jelenleg is épp kint vagyok, és azt vettem észre online zenehallgatás közben a Telekomos telón, hogy egy csomószor megakad a lejátszás.
Majd észrevettem, hogy bizonyos időnként eltűnik a 4G jel pár másodpercre, majd újból visszajön, olyan, mintha eldobná a netet.
Általában 1-5 percenként produkálja a dolgot.

Mivel eddig nem volt gond egyik telóval sem, nem nagyon figyeltem, de ha jól emlékszem, akkor a Telekomos általában a romániai Telekom hálózatot preferálta, most viszont az Orange-ra csatlakozik.

Megpróbáltam manuálisan a román telekomot, de vagy nem is csatlakozott, vagy ha igen akkor csak edge módban.

Próbáltan repülősbe tenni, újraindítani, de egyik sem hozott sikert.

A Yetteles is az Orange-ra csatlakozik, de azzal semmi gond nincs, stabil a net.

Szerintetek mi lehet a gond? Telefon vagy szolgáltató probléma?


4Grider
(nagyúr)

A roaming szolgáltatás nem mindig tökéletes, mert nem egy szolgáltatón múlik a dolog. Romániában a Digi által okozott versenyhelyzet miatt elég nyomottak az árak a mobiltelefóniában, így jellemzően ne várj el hazai minőséget. A Telekom topikban valószínűleg több reakció lesz a problémádra mint egy mobilnettel foglalkozóban.


Noresz7777
(csendes újonc)

Köszönöm!
Megpróbálom ott is!


egaa
(csendes tag)

Sziasztok!

Adott kettő router:

1. Huawei 5G CPE pro 2 H122-373
2. Huawei 4G 818-263

Mindkettőben Voda sim kártya, mindkettő esetében 5G kiegészítő szolgáltatással.

A 2. router, a Huawei 4G 818-263 emeleten, ablakban van. De ez csak 4G-s router, viszont stabilan jön 50 Mbps a Vodafonos 5G-s kártyával.

Az 1. router, a Huawei 5G CPE pro 2 H122-373 5G-s router, de szintén a Vodafonos 5G-s kártyával csak 6-8 Mbps a sebessége. Még úgy is, hogy a kettes router helyére, ugyanazon helyre teszem. Más helyeken is hasonló a sebesség.

Tehát sokkal gyengébb a netem az 5G-s eszközzel, mint a 4G-s routerrel. Az érdekesség az, hogy az 1. router előtt, egy ZTE MC801a 5G-s routerem volt, ugyan azzal a kártyával. Azon az eszközön viszont 50-80 Mbps sebesség is elérhető volt.

Abban kérném a segítségeteket, hogy tud valaki valami jó megoldást/beállítást az 1. Huawei 5G CPE pro 2 H122-373 router esetében, amivel legalább 50 Mbps net legyen, mint előtte? :F

( A zte mc801a routert visszatenni nem opció. Sajnos úgy jártam, hogy olyat vettem meg használtan, ami 2 hónapig működött. Utólag derült ki, hogy nem fizették a hozzá tartozó havidíjat/készülék bérleti díjat, így pont nálam tiltotta le a Yettel. :W )


4Grider
(nagyúr)

Ha 4G only üzemmódba teszed az 5G routert, akkor is csak az egyik sávot használja?


egaa
(csendes tag)

Az a baj, ami a képen is látható. Nincs ilyen felület. Csak kézire lehet állítani, de beállítás után ott nem jelenik meg több opció. Fogalmam nincs, hogyan lehetne.

[ Szerkesztve ]


4Grider
(nagyúr)

Milyen képen?
Sajnos a mienk most ki van adva egy építkezésre, így nem tudom megnézni, mert csak ZTE és D-Link 5G routerek maradtak nálam. De talán emlékeznék rá, ha ennyire gagyi lenne a beállíthatósága.
Szerk.:
Most már látom a képet. A kézi alatt pedig ott kellene lennie. Ez gyári fw-el rendelkező router?

[ Szerkesztve ]


egaa
(csendes tag)

Azt nem tudom, ez a jelenlegi.


4Grider
(nagyúr)

Valami nem csicsás böngészőből (pl. Edge) nézve sem jelenik meg a kézi alatt semmi?

üzenetek