Modding és elektronikai kérdések - Hűtés, házak, tápok, modding fórum

üzenetek

hozzászólások


razorbenke92
(őstag)
Blog

Tisztázzuk a 3cella 4cella kérdést első körben.
Írtad, hogy a pumpa 9.6-14 között üzemel papíron.

3cella, ahogy írtam, 9-12.6V köztt van egészséges használat mellett. Ha az akku teljes kapacitását ki akarod használni, akkor 2.5V a merítési határ cellánként. Ez 7.5V ami már jócskán a pumpa hivatalos alsó határa alatt van (9.6V).

Ordasi ezért 4 cellát használt. 4cella esetén a cellák 2.5V merülésben még mindig 10V-ot szolgáltatnak. DE! Teljes töltöttségen 16.8V jön ki rajtuk, ami a pumpának már sok.
(Alámenni szabad, max nem megy, de ha fölé mész a maxnak, leéghet a motor, ezért javasoltam a 3S-t)
Gondolom ezt fejelte meg Ordasi egy DC-DC-vel, hogy 13V fölé ne menjen a fesz. Ez nem jelenti azt, hogy ha az akkuk 13V alá merülnek, ne menne tovább, de fölötte lecsökkenti a feszt.

BMS:
Van olyan elektronika, ami kombinált töltő és BMS. BMS-ek közt is van mindenféle. A használattól függ, hogy milyen védelmekre van szükség. Általában figyel a túláramra, a cellánkénti minimum és maximum feszültségekre. Letiltja pl. a merülést, ha a cellasorban valamelyik cella 2.5V alá esne, miközben a teljes cellasor még nem ment 7.5V alá (a cellák ritkán egyformák annyira, hogy ne forduljon elő a 2.45+2.55+2.50=7.5 állapot, amikor az egyik cella már rég túlmerült, mégis 7.5V-on az akkupakk.
Töltésnél ugyanez. Ha a töltő 12.6V-al tölt, és az egyik cella már 4.3V, a másik kettő meg 4.1 és 4.15, akkor az első cellát túltöltöd. Erre persze egy balanceres töltő megoldás lehet.

Az eredeti akkud új korában végigbírt egy permetezést?

üzenetek