Adobe Lightroom topic - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

hozzászólások


KTTech
(veterán)

Némely Intel procinak gondja van a 40-es szériás nVidia kártyákkal (is) - és drivereikkel. Instabillá válik a proci, és az okozhat lassulást/memória problémákat. Már dolgozik az Intel rajta.
Én AMD Ryzen 9 5900x + 4070 Super párossal nem tapasztaltam ilyen problémát (W11, 32GB RAM).

[ Szerkesztve ]


mazsi70
(senior tag)

:R


blaca83
(őstag)

Köszönöm, remélem mihamarabb megoldódik a dolog! :K


HollyBoni
(veterán)

Sziasztok!

Nemrég raktam össze magamnak egy új gépet.

ASrock B550 Pro 4 lap, Ryzen 5 5600G CPU, 32GB 320mmhz DDR4 ram, és egy WD SN570 NVME SSD (ezen van minden Lightroom-al kapcsolatos dolog).

Elég lassúcska a Lightroom. Például mikor váltogatnék a képek között csomó késés van, sokszor a csúszkák is "szaggatnak" és szintén késés van. Azt is észrevettem hogy ~20-30 perc után még jobban belassul minden, ha újraindítom a Lightroom-ot akkor jobb lesz.
Tudom nem egy csúcs gép, de azért nem is egy Comodore 64. Lehet megszépültek az emlékeim, de alig érződik gyorsabbnak mint az előző gépem amiben egy jó ~10 éves LGA1366 i7 volt, meg 4gb ram.

Mi az ami nagyon visszafogja a sebességet Lightroom-nál? Dedikált VGA-t egyelőre nem vettem mert nem játszok, de tervezem. VGA mennyire számít Lightroom-nál, és ha kimondottan LR és PS-hez nézek VGA-t, mire kellene figyelni? :R


KTTech
(veterán)

Ma már azért kell egy jobb dedikált videokártya az LR mellé, olyan, amiben van rendesen Tensor mag is (pl. nVidia 3060Ti, 4060, ha csak LR kell) - főleg, hogyha az Ai gyorsított DeNoise is használatra kerülne. A teljes képek helyett a smart preview használata rendesen gyorsít (cserébe szerkesztés közben rosszabb a képminőség).

Nem tudom milyen i7-ed volt, de ha a Sandy Bridge környéke, ahhoz képest kb. 4x gyorsabb a mostani.


KTTech
(veterán)

Na, nálam is előjött a gond.

Úgy tűnik az LR teljesen telepakolja a videomemóriát bizonyos műveleteknél (nálam az égbolt automatikus kijelölése, majd beállítása után jött elő a hiba - de nem minden esetben) és utána lassul be. Amikor a 12GB-s kártyán 16GB-t foglal már nem az igazi, újraindítás kell neki (normálisan 3,6GB körül foglal be)...

Erre az Adobe-nak kell lépnie valamit, mert az nVidia felől jött ki már új driver.


HollyBoni
(veterán)

Köszi, megnézem ezt a smart preview dolgot, nem is tudom nekem mi van beállítva.
Azt láttam hogy AI Denoise-nál maxon pörgeti a GPU-t, de pl. ha csak lépkedsz képek között, "egyszerűbb" csúszkákat állítasz, ott számít valamit a VGA?

Egy i7 920 volt nagyon sokáig, meg ha jól emlékszem 4gb ram, általában valami alap hulladék videókártya. :) Mondjuk új gépnél a monitor felbontása is meghízott FHD-ról UWQHD-ra, nem tudom az számít e.

[ Szerkesztve ]


total90
(veterán)
Blog

Nekem a céges gépem Windows, i7, 32 GB RAM… és hasonlóan rossz a Lr. Privát MacBook van, M1… és semmi gond vele.
Egyik haver Adobenál dolgozik és mondta már többször, hogy Adobe elsődlegesen almára fejleszt és javít hibát. Kb ha az megvan, akkor jön a Windows. Baromi gáz, de ez van. Persze ez hivatalosan nincs kommunikálva, de elég megnézni pl a hivatalos leírásokat, hiba elhárításokat, almát a több van mint Windowsra.


blaca83
(őstag)

Akkor várjuk a frissítést! :W
Nagyon bosszantó a dolog, hogy egy kb: csúcs konfigon sem tud az ember zökkenőmentesen dolgozni.

@total90:
Nem szeretem az Apple termékeket föleg azóta, hogy ennyire túlárazott lett.
Viszont az tény, hogy a fotós dolgok sokkal jobban futnak és kompatibilis minden az almán. :K


r3dsnake
(nagyúr)

Túlárazott? Hasonló minőségű és teljesítményű hardver pc vonalon is pont ugyanannyi. Meg a topic sincs tele az almások nyűgjeivel, mert náluk jó. Nekem ez épp elég, hogy ne akarjak mást.

[ Szerkesztve ]


blaca83
(őstag)

Ebben nem értünk egyet...! :N

Szoftveresen valóban stabilabb az IOS, de hardveresen nem feltétlen annyival minőségibb mint amennyivel drágább. :B

Például ha nem lenne kb: "státusz szimbólum" egy sz@ros Apple telefon akkor talán nem tudnák az egekig húzni az árát évről évre.

[ Szerkesztve ]


r3dsnake
(nagyúr)

“hardveresen nem feltétlen annyival minőségibb mint amennyivel drágább”

De. Ráadásul brutáljól tartja az értékét is. Azt meg leszarom, hogy státusz szimbólum-e az iPhone, de az android az használhatatlan.


total90
(veterán)
Blog

Én mindhártom (Mac, Win, Lin) rendszert használom, de privát főként a MacBook-ot.
r3dsnake kollégának abban telejsen igaza van, hogy egy hasonló tudású/erejű Windows-os gép semmivel sem (vagy épp minimálisan) kerül olcsóbba. Stabilités terén viszont az Apple lénygesen jobb.

Van egy konkrét példám, ami velem történt.
Jó pár évvel ezelőtt összeraktam egy PC-t. Az akkor legerősebb i9 (16 vagy 18 magos volt, már nem emlékszem), először 1080Ti, utána 2080 Ti és mellé 128 GB RAM.
Ahogy meglett a Nikon Z7II és külső monitorral kezdtem felvenni a RAW videókat, kb. össze csinálta magát Pr, de DaVinci alatt is ha már ment 1-2 effekt vagy hasonló. Lr-ban is probléma volt ha 1000+ képet bedobtam.
Ezt váltotta egy Mac M1 Max-el, az akkor kapható legerősebb verzóval, 64 GB RAM-al és hirtelen úgy ment minden szoftver, ahogy alámomban sem gondoltam volna.
Időközben lett egy Nikon Z8, N-LOG, RAW videó... meg sem kottyan a gépnek. Lr-al sincs gond.

Az Android vs. iPhone témához annyit, hogy a munkám miatt mind a kettőt használom és szerintem ahol az egyik rosszabb, ott a másik jobb és fordítva. Mind a két redszer jó.


general
(addikt)

Ez így van. Az a szint, amit mondjuk az M1 (2-3) Max képvisel macbookban, wines gépből összerakva igencsak közel vannak árban (minden prémiumtermék rohadt drága, ez nem újdonság). És nem, tényleg nincs gond munka közben. Semmi. Nincs laggolás, belassulás. Nincsenek felugró hirdetések, update-kényszer, next-next-next install, stb. Nyugi van.

A LrC-ban egyébként az is nagyon számít, milyen felbontású monitorral használja az ember, illetve a LrC-ban beállított cache memória is fontos, legalább 40-50 gb-ra kell állítani. A munka közbeni belassulás tipikus Windows probléma, tudtommal a registry telik be és szarakodik. Nekem itt szakadt el a cérna olyan 7-8 éve és lettem mac-es. Ja meg a gyári képnézegető... Windowson elképesztő, hogy csak hekkeléssel lehet külső progival színhelyesen nézni bármilyen fotót. (vagy a Bridgben) Mac alatt a gyári képnézegető hibátlan és rohadt egyszerű.

[ Szerkesztve ]


KTTech
(veterán)

A munka közbeni belassulás tipikus Windows probléma, tudtommal a registry telik be és szarakodik. - Ez nem igaz, a Windowsnak semmi köze hozzá. Az LR a saját katalógusát használja, és ha sok XMP file-t kell kiírnia a RAW mellé, akkor lassul be - ezért tanácsolt az XMP fileok írásának tiltása (úgyis belekerül a katalógusba).


KTTech
(veterán)

Szoftveresen valóban stabilabb az IOS, de hardveresen nem feltétlen annyival minőségibb mint amennyivel drágább
Nem stabilabb az iOS, sőt sok mindenben jóval instabilabb, mint az Android. pl. A munkahelyen sokat szívunk vele... olyan elemi dolgokkal, mint a kamerakezelés (hajlamos szürke képet adni elég sokszor, reboot után jó lesz), Wifi problémák (Cisco Meraki rendszer, Wifi 6E, rendszeres leszakadások, sebességproblémák - az Android eszközök köszönik jól vannak). Arról ne beszéljünk, mekkora szívás megfelelően korlátozni az iOS-t, hogy megfeleljen a céges követelményeknek, a testreszabhatóság eléggé szutyok, de legalább rendkívül körülményes és bonyolult.


total90
(veterán)
Blog

Ami az MDM illeti, itt olvasom először, hogy az iOS rosszabb lenne. Én pont fordítva voltam vele. Én az Androidos készülékekkel szívtam többet, meg úgy kb. az egész internet ezzel van tele, mint az iOS készülékekkel.


r3dsnake
(nagyúr)

Ez. Egy bizonyos szint fölött nem akarsz a géppel foglalkozni egyáltalán, hanem csak dolgozni szeretnél. Tegye a dolgát az eszköz, és ennyi. Ezt eddig csak Macen kaptam meg (pedig még Intelen vagyok, szóval előbb-utóbb kapok egy nagyobb ugrást megint, ha M-re váltok).


general
(addikt)

Nos, a motorháztető alagti dolgokat nem vágom, de az halál biztos, hogy amíg Windows alatt használtam a LrC-t, addig MINDEN egyes alkalommal így működött. Elkezdtem dolgozni, minden oké, majd egy fél óra múlva elkezdett az egész munkafolyamat belassulni, de irtó idegesítően. Ne mond nekem, hogy ez nem Win gond, mert amióta Mac-en dolgozom, SOHA nem volt ilyen? (és tele a net a hasonló panaszokkal, mind Win alatt) És nem, az xmp írást sem használtam soha, csak katalógusba ír nálam, mindig is így dolgoztam.
Konkrétan azért próbáltam ki a macOS-t (először hackintoshon, aztán vettem macbookot), mert az állandó belassulás a sírba vitt. És már hackintoshon is megszűnt, pedig ugyanazon a hardveren használtam, amin a Windows is volt. Kizárásos alapon akkor hogyan is van ez? ;]

[ Szerkesztve ]

üzenetek