Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


kirkri
(addikt)

Látom hasonló dilemmáink vannak. :)

Én már kezdek lemondani az 5kWp rendszerről, mert az ÉNY tetőm annyira semmit sem ér napelem szempontjából, hogy csak pénzkidobásnak tűnik oda bármit is tenni. Valószínűleg marad az, hogy a DNY tetőre megy annyi napelem, amennyi elfér. Az 1 fázisú Huawei SUN2000L-5KTL optimális feszültsége 380V, ez pontosan 11 darab QCellG8 napelemnek felel meg, ez 3.9kWp.

[ Szerkesztve ]


tsrt
(csendes tag)

Sziasztok! A K-Ny-i tető vs. D-i talaj telepítés eldőlni látszik az optimális utóbbi javára. Már csak az a kérdés hogy:
1/. Fronius 10.0-3-M és 26 db. JA Solar 380w panel,
2/. Huawei Sun2000-10KTL-M0 és 23 db. Longi LR4-72HIH 445w panel
Mit javasolnak a hozzáértők egy laikusnak (én)? Nagyon megköszönném...


tothbe
(addikt)

Tehát nem akarsz később sem bővíteni a tető két oldalára?
Illetve nem pontosan emlékszem, de rémlik valami olya, hogy a támogtásban nem lehet talajra telepített napelem csak házra. biztos, ami biztos, ezt érdemes megkérdezni a MÁK-tól, nehogy később belekössenek.


tsrt
(csendes tag)

Valószínűleg az a pár panel ami még lehetséges bővítés, odatenném a többi mellé szükség esetén. Nem emlékszem ilyen kitételre hogy a házra vagy a kertembe, de megnézem valahol...


atosz
(őstag)

Igen-igen. :)
Nekem ugye DK és DNyi van, azaz ideális. Ezeket akarom "roskadásig" megpakolni.
Kíváncsiságból megnéztem az ÉK és ÉNyi tetőket is, és meglepődtem, hogy az előbbiek kb 70%-t tudná, ami nem is rossz... Lehet ebben szerepet játszik, hogy kicsi a lejtés, 24°.


kirkri
(addikt)

Be tudná nekem valaki tenni egy napelemes tervezőprogramba, hogy mennyi 1740×1030 milliméteres napelem férne fel egy derékszögű tetőre, amelynek a két befogója 8 - 8 méter, az átfogója pedig (ezt már csak számoltam, de bízom a matematikusokban :)) 11.3 méter. :R CAD-hez nem értek, így körülményes lenne modellezni, a tető meg havas, így inkább nem mászkálnék rajta.


tothbe
(addikt)

Hol van a derékszög? Mert mint ha ikerházat említettél volna korábban és nem mindegy, hogy a napelemeket függőlegesen, vizszintesen vagy 45 fokban számolja neked valaki.


julius75
(aktív tag)

Nem piszkálásból, csak hátha segít.....

[link]


tsrt
(csendes tag)

Nem találtam kizáró okot, de azért írtam a MÁK-nak. Szóval melyik?


julius75
(aktív tag)

Szerintem 23 db, ha sikerül emészthető formában (elektromos rajzoló, nem pont erre kitalálva) kimentenem, átküldöm. (ment).

[ Szerkesztve ]


laca96
(csendes tag)

Ha így van a tetőd!


laca96
(csendes tag)

nem ment át a rajz :( elküldtem mail-ben

[ Szerkesztve ]


kirkri
(addikt)

Igen, ikerház. Szemből nézve a tetőt a jobb alsó szögem a derékszög. Mindegy nekem milyen elrendezés csak minél több férjen fel. Bár, mivel mindkét befogó 8 méter, így állva és fektetve is ugyanannyi fér fel, ha jól gondolom. A 45 fokos elrendezésre nem is gondoltam, valamiért az volt a fejemben, hogy csak álló és fekvő elrendezés létezik.

Nem vettem piszkálódásnak. :R


kirkri
(addikt)

Így néz ki a tetőm. Az valóban nem jutott eszembe, hogy felül is lehet a derékszög. :B


tothbe
(addikt)

45 fokban nem is lehet rakni, mert nem tudod sinezni rendesen.
Csak gondoltam, ha a 8m-es oldalakkal és alul a 11m-essel tervezi valaki neked, akkor az valójában pont a 45 fokost adja ki, ami meg nem jó.


Imre986
(csendes tag)

Lassan befordulok a finishbe 2 ajanlat közül kellene valasztanom. Az egyik különbseg peldaul az, hogy az egyik kivitelezö szerint a garazsban levö duplan szigetelt 3 x 2.5mm2 rez vezetek elegendö a Huawei SUN2000 5KTL-hez a masik ajanlatnal viszont a kivitelezö ujra kabelezne a föelosztotol a (kisebb teljesitmenyü) Fronius Symo 4.5-höz. Mi a velemenyetek erröl? Nyilvan en örülnek ha nem kellene az utcafronton levö szekrenyböl a 35 meterre levö garazshoz vinni a kabelt, hanem csak rakötnek a garazsban levöre az invertert es kesz. Mik a tapasztalatok?


#81475328
(kezdő)

Gondolom 5x2,5mm2 kábel akart lenni, mivel 3 fázisú invertereket emlegetsz.

Amikhez ekkora hosszon már eléggé határeset a csak 2,5 mm2 réz.

https://photovoltaic-software.com/solar-tools/dc-ac-drop-voltage-calculator


joghurt
(addikt)
Blog

A Huawei SUN2000 5KTL az lehetne akár egyfázisú is, ha -L0 sorozat. És háromfázisú, ha -M0. Ez utóbbi max. 8,5 A áramot ad ki magából (az előbbi 25-öt).
A Symo valóban háromfázisú, max. 6,5 A-rel.

Elvileg elmegy a 2,5-es vezetéken, de valahogy fejcsóválásra késztet.


Imre986
(csendes tag)

igen, bocsanat, elirtam :) 5 vezetek termeszetesen. illetve igen, az M0-rol lenne szo, szoval 3 fazis a Huaweiböl es az emlitett Froniusbol is.


kirkri
(addikt)

Ja, értem.

Közben kaptam segítséget a megtervezéshez (amit szeretnék újra megköszönni), 11 férne el biztosan, a 12. sarka már felül kicsit kilóg. Szóval a biztos 11-el tervezve még 4 (5) panel beleférne az anyagi keretembe elvileg. Viszont ma egy napelemes ajánlattevő a telefonban azt mondta, hogy gondolkozzak el rajta, hogy teszek-e az ÉNy oldalra egyáltalán modulokat, mert annyira minimális lesz a termelése, hogy nem biztos, hogy megéri a befektetést. Ha 70-80% között meglenne a hatásfoka, akkor azért arra hajlok, hogy tetetek fel Ény-ra, de nem tudom ezt valaki meg tudja-e nekem becsülni. A Huawei inverter adatlapján van hatékonysági görbe, ott nem is nagyon látok jelentős eltérést a munkaponti tartományon belül (260V-480V) függetlenül attól, hogy a nominális feszültség 380V. Viszont esetemben még a 260V-os görbe sem ad támpontot, mert 5 napelemmel is csak 172V van meg, ami elég az inverter start-uphoz, de semmi adat nincs arra vonatkozóan, hogy egy ilyen feszültségen milyen a hatásfok. Megpróbálom a hivatalos Huawei Solar supportot, hátha tudnak (és akarnak) adni ilyen adatot.

Szóval most gondolkodóba estem, hogy 11x355Wp és kiegyezzek egy 4kWp rendszerrel, vagy megcélozzam az 5kWp rendszert ami az eredeti elképzelésem volt és még megtoldjam 5x355Wp-vel ÉNy tájolással, ami nem tudom a valóságban mennyi lesz.

[ Szerkesztve ]

üzenetek