Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


kicsi kecske
(tag)

Jaja ez világos. Ha egyébként full önerőben csinálom akkor 2022ig él a szaldos megoldás nem? Meg nehany emailben a felújításos módban is Juli 1 előtt megvalosulonal írjak h lehet még saldozni.
Rosszul tudom?


cd930
(aktív tag)

2023.12.31-ig elkészült rendszerek szaldósak, kivéve a felújításos módot, ahol 2021.06.30-ig illetve a még el sem indult másik állami 40%-os támogatásút, ami már fix, hogy bruttós lesz.


#81475328
(kezdő)

Az elosztói szabályzat értelemszerűen minden szolgáltatóra vonatkozik.


Voice24
(őstag)

Hát ez nem jó hír. Nekem is 5 kWp-s 1 fázisú rendszerre lett elvileg beadva a kérelmem (Eon terület), egy hete rákérdeztem a kivitelezőre az itt olvasott infók miatt, de megnyugtatott, hogy 100%, hogy engedélyezik. Hát nagyon kíváncsi leszek.
Amúgy, ha mindenképp 3 fázisra kellene áttérni, ugyanúgy 32A-en, az időben mennyivel tolná ki az egész dolgot?


MrZed001
(tag)

5kW 1 fázisról 7 napja küldtem el javított változatot ELMÜ-nek.
Másnap jött is vissza válasz: "jelenleg a területileg illetékes régiónknál van a műszaki gazdasági feltételek meghatározása miatt."
Kíváncsian várom.

Erősen agyalok 1 fázis 5kW VS 3 fázis 8kW témában (ha véletlen engednék az 5kW-ot).
Első olcsóbb, gyors, minimális átépítés, de cserébe kisebb termelés (ami szaldó megszűnésével nem is lehet több).
Másodiknál kérdéses, hogy mégis meddig marad a szaldó. Érdemes-e a nagyobba belevágni a 3 fázisosítás minden nyűgjével és átépítésével és szabványosításával és árával.


Zolee897
(tag)

"2023.12.31-ig elkészült rendszerek szaldósak, kivéve a felújításos módot, ahol 2021.06.30-ig illetve a még el sem indult másik állami 40%-os támogatásút, ami már fix, hogy bruttós lesz."

Ezt azt jelenti, hogy 2023 dec 31 UTÁN is szaldós marad? Vagy addig szaldós, utána meg nem szaldós?


ratkaics
(senior tag)

Ez a kérdés engem is érdekelne.... :U


kirkri
(addikt)

Elkezdtem én is körüljárni a teljesítmény bővítés témát, pedig nagyon nem szeretnék bővíteni.


cd930
(aktív tag)

Jelenlegi szabályozás és ismereteink alapján szaldós is marad, míg invertert nem cserél a gazda, mert akkor az is átmegy bruttóba..
Némely áramszolgáltató ugyan már utal rá, hogy át fognak-szeretnének bruttóra szerződni, de erre remélhetőleg csak akkor lesz lehetősége, ha az ügyfél is rábólint.
Mivel fogalmunk sincs, hogy a jelenlegi bruttó 15 Ft-os átvételi ár mennyit fog emelkedni, nem tudható, mekkora pofon lesz a bruttó elszámolás.


tothbe
(addikt)

attól függ milyen gyorsan tudod megigényelni otthonra a három fázisos átalakítást az EON-tól. De mostanság nem kapkodnak azzal sem, simán lehetnek hónapok, mire hozzák az új órát. Ráadásul nálad otthon is új szekrény is kell vszleg és belül a kismegszakítókat is szét kell csoportosítanod, hogy szét legyenek osztva a 3 fázisra és ne terheljék túl az egyiket, miközben a másikon nincs semmi. Ráadásul figyelembe kell venni, hogy nem minden egyformán fogyaszt, pl egy villanytűzhely, sütő, mosógép, klíma, hőszivattyú, amiből némelyiknek nem is lesz elég ha a 32A-t osztod 3 felé, mert mondjuk egymagában kell neki 16, 20 vagy 25 amper. Ha pedig bővítés is kell emiatt akkor jönnek a plusz költségek arra is.

[ Szerkesztve ]


madgie
(titán)

Az előbbi, hálózatfüggő, nekem ma jött pozitív visszajelzés az eon-tól az 5kW igényemre egy fázison.


HunChris
(senior tag)

És mikor adtad be?


madgie
(titán)

Pár napja.


lazsi
(tag)

Sziasztok!

Kértünk ajánlatokat napelemre, jött több is. A tető hatalmas, árnyékmentes, délnyugati tájolású, 14 fokos dőlésszögű.

Az egyik:
4,44kwp 12db Longi 370 mono perc Félcellás panel, inverter Huawei SUN2000L-4KTL-M0 1.720.000
Másik:
4,85kwp 17db AE Solar 285 poly panel, inverter SUN2000-5KTL-M0 1.670.000

A következő kérdéseim vetődtek fel:
Melyik a jobb?
A drágább ajánlatba szerepel egy 43 ezres tétel mint wifi modul. A Huawei inverterekben nincs alapból beépített WIFI? Többi árajánlatban az szerepel, hogy beépített.
A 12 paneles longis rendszer esetén úgy számoltam, hogy kicsit több mint 400V lenne ami bemenne az inverterbe. Nem lenne ezzel rossz a hatásfok?

Minden választ és segítséget előre is köszönök.


kirkri
(addikt)

Akkor bízom benne, hogy csak túlzott a kivitelező ezzel a 100%-os elutasítással. Elnézést, ha valakire a frászt hoztam, abból a szempontból viszont hasznos volt, hogy feljött a téma, mert mindenki húzzon bele, aki 1 fázisban gondolkodik 2.5kW felett, mivel az már biztos, hogy április 30-tól bezárul a lehetőség. (Ez az infó akár még az összefoglalóba is bekerülhetne szvsz.)


kirkri
(addikt)

Szerintem tőlük én is kaptam. :)

A WiFi modult már a második kivitelező akarja nekem felszámolni a Huawei inverterhez... :DD


julius75
(aktív tag)

Symo 8.2 van nálam.
Részemről nem volt kérdés, hogy Fronius lesz.
Árnyékmentes déli tetőm van, semmilyen hókusz-pókuszra nem volt szükség, ma is ezt venném.
DE azt fontos tudnod, hogy ventilátoros hűtésű, és bizony van hangja.
Ezt figyelembe kell venni, mert akár zavaró is lehet.


tsrt
(csendes tag)

Sziasztok! 3x16A van a házunkban, így ha minden igaz egy 10K-s invertert lehet max. beüzemelni. Most kb. ennyi nepelemet is tennénk fel. Melyik márkát/típust ajánlanátok inverterből, amelyik megbízható és a több bővítési lehetőség is adott a későbbiekben további panelekkel. Úgy érzem minden kivitelező erőlteti valamelyik márkát (leginkább SE, Huawei, Fronius), de nekem mi lehet a megfelelőbb? Hajlanék a Huawei felé, de azt modják még kevés a tapasztalat a megbízhatóságáról, szervizéről. állítólag a Froniusban a lekisebb a további bővítés lehetősége.


hodamate
(újonc)

Sziasztok!
Új napelemes rendszer telepítése esetén a falusi CSOK-ot igénybe vennék, akkor is 2021.06.30. után már bruttó elszámolásba kerülnék?
Mennyi a realitása, hogy egy most elindított folyamat esetén elkészül a jún. 30-ai dátumig a rendszer, ha a felújítási támogatást venném igénybe?


cd930
(aktív tag)

Én is inkább a Fronius felé hajlok..

Mekkora ennek a ventillátora? Változó a fordulatszáma?
Milyen háztartási készülék zajához tudod hasonlítani?
Valaki azt mondta, olyan, mint egy számítógép hűtőventillátora.
Napközben mikor zajong? Úgy tudom, hogy csak magas áramtermelés időszakában kell hűteni. Tehát reggel és este csendben van?

Háztartási helységbe fog kerülni, ahol ott a kazán, mosógép, szárítógép, amiknek amúgy is van hangja, csak tudni szeretném, hogy az inverter zajára mikor számítsunk.

[ Szerkesztve ]

üzenetek