Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


GIJoe
(addikt)

A falusi csok utófinanszírozott, ha sk pénzből jövő héten telepíted, számla meg van azt elszámolják neked utólag is, mi elsők közt adtuk be volt v 1,5 hónap átfutás.
Ha van sk $-ed, simán lemegy még x2 is, sőt... Nem tudom a babavárót még mindig jónapotra adják bú boldogtalannak, mi abból előlegeztük meg... :B


julius75
(aktív tag)

Két inverterem van, egy 6-os és egy 8.2-es.
Az egyik ventilátorát már egyszer lefotóztam, szerintem a 6-os volt az.
Ebben egy darab van, Sunon EB60252S1
24VDC, 60*25mm, és nem golzós sajnos.

A 8.2-esben kettő van ha nem tévedek, de úgyis tervezem kitakarítani, ha belefér az időbe hétvégén meg is csinálom.
Majd készítek pár képet róla, mert szerintem cserélem a ventit is benne kicsit komolyabbra.

Zaj: hát bizony zajos. Főleg mikor 6kWh fölé megy a termelés, még olyan nagyon meleg sem kell hozzá, és pörgeti rendesen.
Szerintem rosszabb a hangja mint egy pc-nek, de inkább a "dobozolás" miatt erősödhet fel.
Nem hiszem, hogy lakáson belülre raknám.....


kirkri
(addikt)

Azt meg tudja mondani nekem valaki, hogy az áramszolgáltatós engedélyeztetésnek mennyi a szolgáltató felé fizetendő költsége? Azért kérdezem, mert az ajánlatokban ez összevonva szerepel a tervezési díjjal és a készrejelentés díjával. Csak azért kérdeztem, mert az egyik ajánlattevőre rákérdeztem, hogy mi van akkor, ha az egyfázisú rendszert elutasítja az áramszolgáltató és újra neki kell futni egy háromfázisú rendszerrel. Magabiztosan jött a válasz, hogy akkor az újabb 60e forint lesz. Valahol értem, hogy ez egy újabb tervet jelent, de azért egy rendszerre két tervezést nem szívesen fizetnék ki a kivitelezőnek.


cd930
(aktív tag)

Szép.. hát ez megint a Huawei irányába fordít.
Viszont ha így is úgy is a 8 m2-es háztartási helységbe kerül az inverter, akkor a képződött hőt el kell vezetni, ami nyilván hatásosabb a Fronius hűtőventilátoros megoldásával és megterhelő a passzív hűtésű Huawei számára, ami lerövidít(het)i az élettartamát.
A venticsere jó eséllyel garanciavesztést jelent, még ha drágább és halkabb ventik is kerülnek bele, nem?


kiliti
(csendes tag)

A HMKE igénybejelentő díja 0 Forint (ELMŰ). Én magam adtam be. 1 darab 2 oldalas form + képek + térképmásolat (aminek díja 2250 Ft a földhivatal oldaláról (nem hiteles)).


MrZed001
(tag)

Én is magam adtam be ELMÜ-nek (hogy előre megtudjam engedik-e 5kW), de nem kellett hozzá térképmásolat.
Mindössze beleírni hrsz a nyomtatványba és egy fénykép az óra+szekrényről.

[ Szerkesztve ]


julius75
(aktív tag)

Sajnos nem tudom összehasonlítani a Huawei inverterével.....de ha fontos a csendes működés akkor tényleg megfontolandó melyiket válaszd.

Nyilván, ha csak "kidarabolom" a gyári ventit az nem szép dolog.....persze hogy esélyes a garancia vesztés.
De ha csinálok egy ugyan olyan csatlakozót hozzá mint ami az eredetin van, akkor már "plug&play" lesz belőle, és bármikor oda-vissza tudom pakolni.
Amúgy szerelhetőségileg ez a Symo sorozat talán a legkönnyebb - gyorsabb.


dionaea
(őstag)

Olvasgatom a topicot néha bugyuta kérdéseim is vannak, és most lenne még egy. Tehát én kidizettsm a napelemes rendszert hitel,támogatás nélkül. Nem vagyunk tele pénzzel de a spórolás eredménye. Kérdés van 2 kis gyerkőc, benyujthatom a számlát a lakás felújítási támogatásba? És ha igen maradna a szalados elszámolás? Vagy valamit valamiért alapon az ugrik?


kirkri
(addikt)

kiliti
MrZed001

Akkor jól értem, hogy a HMKE benyújtásakor még nem kell semmilyen tervet készíteni, csak mindössze ezt a dokumentumot kell kitölteni és beadni? Aztán, ha jóváhagyják elég akkor a kivitelezőnek bármilyen tényleges munkát végezni? (Tervezés, dokumentumok benyújtása, stb)

[ Szerkesztve ]


kirkri
(addikt)

A felújítási támogatásnak eleve az a módja, hogy te kifizeted és utólag térítik vissza a felét. (A meghatározott feltételekkel). Ha szaldós elszámolásba akarsz kerülni. akkor június 30-ig meg kell történnie a szerződéskötésnek az áramszolgáltatóval, ami azután történik, hogy a kivitelező készre jelentette a munkát.


Imre986
(csendes tag)

Lenne valakinek tapasztalata a FUZIA vagy PP Napelem Kft ( PJP) cegekkel? köszönöm!


dionaea
(őstag)

A szerződés kötés megtörtént és a kivitelezés is most várom az új órát. Tehat elvileg beadhatom a számlát?


kiliti
(csendes tag)

Igen, így van.
Itt leírtam, Elmű esetén hogyan kell kitölteni. [link]
A beadást még kivitelező választás előtt megtettem. A leendő kivitelezőmnek elküldtem, ellenőrzésre. Szerencsére észrevette, hogy lehagytam a felhasználási hely címet. Valamint írta, hogy szükséges térképmásolat is. Újra beadtam, már egy nagyobb inverterre. Most nézem, hogy a helyrajzi számot lehagytam az újról is :W


cd930
(aktív tag)

Ha idei a számlád, akkor van esély, ha tavalyi, akkor nincs.
Azt nem tudom, hogy alapfeltétel-e, hogy a szerződésnek is ideinek kell lennie.

szerk: kiliti infó alapján már tudom :)

[ Szerkesztve ]


kiliti
(csendes tag)

Amennyiben a szerződés dátuma és a számlák dátuma is 2021-es, akkor lehet kérni a támogatást. MÁK GYIK: [link]


MrZed001
(tag)

Aham, elég ennyi. Amúgy "segítőkész" az ELMÜ-s ügyintéző. Ha valami hiányzik és kell, megírja (hivatalos irat ezért kénytelen). Térképmásolat miatt nekem nem pampogott, hogy kellene.
A döntést lehet-e 5kW úgy sem ő hozza, hanem továbbítja igénylést a területi régió rendszergazdájának.


kirkri
(addikt)

"A döntést lehet-e 5kW úgy sem ő hozza, hanem továbbítja igénylést a területi régió rendszergazdájának."

Most éppen ezen agyalok. Hogy vajon mennyivel indulok rosszabb eséllyel, ha magánszemélyként adom be, mintha egy kivitelező nyújtaná be. Az egyik kivitelező azt mondta, hogy a mérnöküknek vannak áramszolgáltatós kapcsolatai, nem valószínű, hogy visszadobnák azt az 1 fázis 5kW-os rendszert amire ők benyújtják az igénylőt. Ez lehet, hogy csak duma, de a magyar valóság sokszor tényleg ezt igazolja. Sajnos pont az övék az egyik legdrágább árajánlat, így biztosan nem őket fogom választani.


stickermajom
(addikt)
Blog

Meglepne, ha haveri alapon engedélyeznének egy amúgy technikailag indokolt elutasítást. Azért ehhez túl nagy cég az Elmű.
Be kell adni a papírt saját kezűleg minél előbb, addig lehet gondolkodni az ajánlatokon.


HunChris
(senior tag)

Meglepődnél, vannak furcsaságok már csak a szomszédoknál is... mintha hasra ütésre menne. :DDD Azt hogy egyik területgazda meg mint piszmog több héten át egy elutasítással, amit komoly program számol ki az is érthetetlen. (fals magyarázattal, amire az ügyfélszolgálatosok is csak néznek, és nem értik...)

[ Szerkesztve ]


Blamazs
(senior tag)

Sziasztok!

A képen látható tetőn van egy kábel amit jelöltem. A villany árbóc ki lett váltva földkábelre.
Erre a síkra keülnek fel a napelemek szám szerint 10db. Mit tennétek ezzel a kábellel, hová raknátok át? Másik oldal nem játszik, nem elérhető normálisan az oszlopról. Úgy értem mi lenne az a hely ami legkisebb eséllyel lenne útban a telepítéskor. Tegnap kint volt a kábeltv-s emberke de csak nyögött, hogy nem tudja mit csináljon. Mondtam neki a úpcserép mellett valószínüleg nem lenne útban, de ha mégis akkor pár sorral le vagy felrakjuk majd telepítéskor. De csak vakarózott. Azt mondta visszatérünk rá....

üzenetek