Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


tsrt
(csendes tag)

Sziasztok! Huawei SUN2000L-10KTL-M0 és Huawei SUN2000-10KTL-M1 között mi a különbség?

[ Szerkesztve ]


Geresics
(addikt)

A rajzon félcellás 360Wp napelem van, az adatlapon pedig 320-as, normál cellás. :(


leslieke
(Jómunkásember)
Blog

Sziasztok!A Solaredge SE4K háromfázisú inverter? Ha igen, mennyi a minimum panel/teljesítmény, ami kell neki, hogy működjön is?

[ Szerkesztve ]


stickermajom
(addikt)
Blog

Igen, háromfázisú.

[link] Ebből nekem úgy tűnik, 14 vagy 16 a minimális stringhossz optimalizálótól függően. Ugyan nincs rajta, de P320-nál nekem 14-et mondott a telepítő.

[ Szerkesztve ]


SSJPiotr
(csendes tag)

Az MFB hitel esetén is él, hogy szaldó csak 06.31-ig lehet? Valaki most azt írta be facebook csoportba


Geresics
(addikt)

Ha a rendszered beüzemeled, és szerződésed is lesz 06.31-ig, akkor maradsz szaldóban. 07.01 után viszont már bruttó elszámolást kell kérned a pályázathoz.


#81475328
(kezdő)

A lényeg az optimalizálók minimum száma ! a sztringen.

Napelem Watt minimum nincs...



Blamazs
(senior tag)

Ezt most nem értem. Nem az új támogatásos rendszereknek kell elkészülni 6.30-ig? A 0%-os pályázatok 2022vagy 24-ig voltak? Jövö héten közjegyzőzök 0%-os hitellel remélem 5 hónap alatt csak végigmegy.
Most akkor az van, hogy önerőn kívül bármilyen pályázatos dolognak 6.30-ig el kell keészülnie ha vki szaldós akar lenni?


#81475328
(kezdő)

A kWh szaldó határidő a jelenlegi ismeretek szerint.

MFB 0%-os kamatmentes esetén 2023.12.31.

MÁK 50%-os családivissza esetén 2021.06.30.

Zsebből fizetve 2023.12.31.

[ Szerkesztve ]


Geresics
(addikt)

Jaaa, azt hittem ő is 50%-ozni akar, felületesen, futtábban néztem csak, pedig egyértelműen odaírta, hogy MFB! :W
Sorry! :R


Blamazs
(senior tag)

Ok, semmi gond. Legalább most van egy összefoglalás , hogy kinek mi a határidő.
Ezek ellenére bízom benne, hogy a tavaszi napsütés már nálam is a napelemekre fog esni.
Pentele azt mondta ha megvan a közjegyző kb 1 hónap a telepítésig. Addig még a nagy fenyőfát is ki kell szedni :( Na ettől félek a legjobban... Meg mit csinálok ennyi fenyőággal? :(


tbc2
(tag)

Csatlakoztam az MGT-vel rendelkezők köréhez. 10 nappal ezelőtt, 11-én adtam be. Nincsenek bedugulva.


Geresics
(addikt)

Még! ;]
Látnátok mennyien töltik ki az mnnsz honlapján az ajánlatkérőt! :Y


mauimagic
(aktív tag)

Elmű?


tothbe
(addikt)

karácsony előtt kellett volna azt kiszedni. Jó lett volna karácsonyfának, koszorúknak meg díszeknek. Még profitot is termelt volna egy kis DIY munkával.
De ilyenkor már nem sokat ér. Esetleg egy virágost meg kell kérdezni, aki koszorúkat is készít. Hátha ő el tudja használni. Legalábbis a szebb ágakat. Ha még pénzt is ad, duplán jól jársz mert nem kell elszállíttatnod szemétként.


SSJPiotr
(csendes tag)

Huh akkor megnyugodtam, valószínűleg ígyis-úgyis meglesz addigra, de szeretem a bő határidőket (na meg az áramszolgáltató is :D)


pócsa
(újonc)

Sziasztok!
Meglévő rendszerem egy 3 fázisú SE inverteren P300 optimalizálókkal 4. éve tökéletesen működik egy stringen. Miután az inverternek bőven van még kihasználatlan kapacitása, a 2. string bekötéséhez (most üres) szeretnék újabb paneleket telepíteni. (270W poly, találtam nagyon jó áron.)
Kérdésem: A kifutott P300 helyett milyen optimalizálót javasoltok, ill. hány db panel kéne a string "beindításához"?
Az üres tetőrész homogén, jól benapozott. Működne a SolarEdge jelenleg üres 2. stringje optimalizálók nélkül is? Egyáltalán életképes a gondolat?
Minden hasznos választ előre is köszönök! :R


Tottu
(senior tag)

Ha már a támogatások szóba kerültek felmerült bennem egy kérdés:
Az addig rendben van, hogy 2021.06.30.-ig mindent le kell zongorázni, hogy megkapjuk a szaldós elszámolást az áramszolgáltatótól.

Viszont, ha erre igénybe akarom venni az 50%-os felújítási támogatást is, az nem jelenti azt, hogy a támogatási kérelmem is be kell nyújtani 2021.06.30.-ig. Vagyis 2022-ben is benyújthatom, ha lesz további felújításom.

Ezt jól gondolom?


Chal
(addikt)

Nem jól gondolod sajnos. Ezt nagyon sokan összekeverik, már írtam róla ide többször is, megpróbálom újra összefoglalni: a Kincstár soha sehol nem mondott ki olyat, hogy 2021.06.30 előtt szaldós szerződés jár, utána meg nem. Oké, adtak erre utaló válaszokat, és pontosan így is van (nehogy most megijedjen valaki, nem azt állítom, hogy bukó a szaldó június előtt) de nagyon fontos: ez nem ok, hanem okozat.

Mégpedig annak az okozata, hogy nem kérnek szolgáltatói szerződést 06.31 előtt. Ebből csak logikailag következik, hogy akkor köthetsz szaldósat is (pláne hogy mást nem is tudsz), de a lényeg, hogy őket ez az egész előtte nem érdekli, pontosan ugyanúgy kezelik mint pl. egy új beépített konyhagépet. Legyen fent a falon az inverter, a panelek a tetőn, legyen szerződés és számla a vállalkozóval, és ennyi. Ez az egész kiadja egyben azt is, hogy így lehet szaldód 06.31 előtt. De mint mondtam, ez csak okozat, hiszen ki az a hülye, aki felszereltet egy rendszert, aztán nem szerződik le a szolgáltatóval (pláne szaldóra), és sose kapcsolja be? Senki. Ugyanakkor ennek a támogatáshoz semmi köze, 06.31.-ig mindenkinek a magánügye a dolog ezen része. Persze ez egyfelől csak filozofálgatás (félig üres a pohár, vagy félig tele van?), de másfelől azért lényeges szempont. Azért is lényeges, mert 06.31 után ez a helyzet megváltozik, és szolgáltatói szerződést fog tőled kérni a Kincstár, tehát NEM húzhatod el a beadást ezen időpont utánra, hiába akarnál még 2022-ben is más munkákat csináltatni, aztán egyben beadni. Ha így jársz el, akkor a napelemes projektedre vagy nem kapsz támogatást, vagy igen, de akkor bruttós szerződést kell kötnöd a szolgáltatóval.

[ Szerkesztve ]


Vasy09
(őstag)

Ne félj tőle, a fenyőt elvileg könnyebb kiszedni, mint az én nap diófámat volt! :K De azt is kiszedték fél nap alatt! Az ágakat még most is darálom, a többit épp tegnap daraboltam fel és hasogattam szét! Visszatérve a témához, ha megvan a közjegyző, leadod a maradék papírokat a banknak, meg a számlát az előlegről, majd a bank elvileg 10 napon belül utal, ha minden ok. Ha megkapta a pénzt a Pentele, megrendeli az invertert, ha épp nincs raktáron neki (nekem Solaredge van, amit rendelni kellett), majd hívnak az időpontegyztetés miatt. A telepítés egy nap alatt meglesz. Utána már csak a szolgáltatón múlik, hogy mikor indul a buli! :K

üzenetek