Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


tothbe
(addikt)

Itt megtalálod a táblázatban, hogy melyik optikat tudod mellé tenni a 300-asoknak. Mert a három fázisú esetén 50 optimizer a max szóval ezért felesleges a másik string-re tenni a bővítést. Persze teheted oda is őket, ha mégis átlépnéd a bővítéssel az 50-et vagy pl. kábelezésben macera mert mondjuk máshol van az új felület, amire kerülnek. Cserében a string mimimum az 16 optimizer, szóval erre is számolj.
Viszont itthon kb 370-esnél kisebbet már tuti nem kapsz, szóval kb választhatod azt és kész a 60 cellás panelekhez. Lenne még a 401, de az meg neked a 275W-os panelekre felesleges. Szerencsére a 370 gond nélkül kombinálható a 300-asokkal, szóval az a rész pipa.

SE-re viszont opti nélkül nem tudsz napelemet tenni.


tothbe
(addikt)

ez így nem igaz. konkrétan megírta már a MÁK, hogy bármikor bedhatod később is az egész pakkot, ha a napelem telepítésed és a szerződésed mér Július 1 előtti. Szóval a kész szerződésig kell eljutni Júniusban, nem az elszámolásig.
A felújítós topicban ott is van belinkelve a MÁK ezen válasza, de talán még itt is volt, ebben a topicban.


tbc2
(tag)

ELMŰ. 5 kWp-t kértem, 5 kWp-t kaptam.


leslieke
(Jómunkásember)
Blog

Köszönöm, közben én is ezeket az infókat találtam meg róla.


Chal
(addikt)

Volt ilyen, de én ezt nem merném bevállalni. Eleve ellentmondó állítás van benne, mert ha jól rémlik azt írta, hogy nem kell csatolni júli.1 után sem a szolgáltatói szerződést, ezzel együtt kikötötte, hogy kell lennie ilyennek júli 1 előtti dátummal. De akkor hogy ellenőrzi? Végül is, ha mégsem fogjadák el, akkor lehet fellebbezni, hivatkozva ezekre a válaszokra, de én ezt kockázatnak érzem akkor is. Persze nagyban függ a dolog attól, hogy kinek mekkora beruházás az egészben a napelem, ha csak ez van, és netán nagyobb rendszer (azaz jelentős részét kiteszi a 6M-nek), és csak pár apróság van még mellette, akkor én nem húznék 19-re lapot, és beadnám júni.30. előtt.

[ Szerkesztve ]


leslieke
(Jómunkásember)
Blog

Nekem a 14 db a sok, nem lesz SE inverterem emiatt.


pócsa
(újonc)

Köszönöm a gyors választ! A leírtak - és a hivatkozott táblázat - szerint geresics 10221 alatti 1. pontja sántít?


laszak
(tag)

Üdv.

Adott egy szabályos, téglalap alakú, déli tájolású 15 fokos tető, egyedül a villámvédelemhez tartozó rudak tudnak árnyékot vetni, fa nincs a közelben.
Valamelyik cég buta, másik meg pont a rudak miatt okos rendszer ajánl (SE, de van MAXIM is).

Kérdés:
- akinél hasonló tető van a villámvédelmi rudakkal, milyen rendszert használ?
- SE-re olvastam, hogy régebbi technológia, a MAXIM meg bonyolultabb, a panelekben is van hibalehetőség, utóbbival van tapasztalat?

Köszönöm.


#81475328
(kezdő)

Ésszerúbb lett volna a hosszú és tévedéses írás helyett, olvasni...

Mondjuk a MÁK oldalán levő infókat.
www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/gyik

Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén
a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre,
még a szaldós elszámolás vonatkozik.

Még akkor is, ha
a támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén,
2021. június 30. után nyújtják be.

Ebben az esetben nem kell majd csatolni a kérelemhez
9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat.


tothbe
(addikt)

Így nem mondanám azért mert van ott a doksiban pár megjegyzés is az elején arra, hogy meg kell nézni a maximum VOC értékeket is. Viszont mivel nálad 275-ős panelek kerülnek fel amik nem termelnek többet mint amit akár a 300-as is elbírna így nem lesz 48 volt feletti feszültség a 370eseken sem.
Amúgy annyi lenne, hogy 48 voltnál bekorlátozná a rendszer a 60 V-osokat is ergo nem lehetne azokból a panelekből többet kiszedni, mint 296kW de az neked elég lesz.
A fogalmazás inkább érthető akart lenni mint szakmai mielőtt esetleg egy villanyász belekötne. 😉

[ Szerkesztve ]


#81475328
(kezdő)

Gyanús, hogy inkább a kimeneti feszültségük játszik.
(nem a felsorolt bemeneti feszültségük)

Mert az adatlapokat összenézve úgy tűnik, hogy
P300/P370/P401/P500 az mind 60 Volt kimenetű.
Ezért keverthetők egy sztringen belül.

[ Szerkesztve ]


kirkri
(addikt)

1, vagy 3 fázison?


tbc2
(tag)

1 fázison.


#81475328
(kezdő)

http://www.allamkincstar.gov.hu/hu/lakossagi-ugyfelek/gyik

Mi az, amit tudnom kell a Rendelet
9. § (3) u) pontjában meghatározott
szerződéssel és nyilatkozattal kapcsolatban?

A rendelet 9. § (3) u) pontja alapján a Rendelet 6. § i) pontja szerinti esetben a támogatás igényléséhez a 2021. június 30-át követően megkötött villamosenergia-vásárlási szerződést, valamint a villamosenergia-kereskedő arra vonatkozó nyilatkozatát szükséges csatolni, amely tartalmazza, hogy az igénylővel kötött villamosenergia-vásárlási szerződése olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra (bruttó elszámolás).

A bruttó elszámolást alkalmazó szerződés és a nyilatkozat célja a rendszerhasználati díjfizetés racionalizálása.

A szerződésre nem szükséges sablont készíteni, az egyebekben is a felek (igénylő és villamosenergia-kereskedő) ügye, hogy milyen feltételek mellett szerződnek.
A nyilatkozatra a 6. számú mellékletet javasoljuk alkalmazni.


Chal
(addikt)

Pont erre gondoltam. A rendeletben nem szerepel, hogy június 30 után nem kell szerződés (pontosabban nyilatkozat a bruttós szerződésről, de ez talán mindegy is). Később kikerült az előbb linkelt magyarázó szöveg (ami ugye nem a rendelet/jogszabály, csak egy faq), ami azt mondja, hogy ha előtte készült a rendszer, és van szolgáltatói szerződés, akkor nem kell szolgáltatói szerződés júni 30 után sem (what.. :F) . Én erre írtam, hogy nem húznék rá lapot, túl zavaros, és a faq nem a jogalkotás része. Én beadnám júni 30 előtt, az egy tiszta helyzet, de persze a kockázatot és a júni 30 után befektetni kívánt összeget mérlegelném. Ha pl. 2m alatt vettem volna valami kis rendszert, majd júni 30 után 4m-ért újítanám fel a házat, akkor vélhetően én sem akadnék el ezen.

De ne legyen igazam, és ne kavarjanak ezzel semmit.

[ Szerkesztve ]


atosz
(őstag)

Nekem eddig teljesen más infóim lettek ezzel kapcsolatosan. ELolvastam rendeletet és az alapján nekem az jött le, hogy semmiben nem más ez mint bármi más, azaz ha van további felújításom, építésem, akár 2022-ben, az sem gond, majd akkor lesz beadva az igénylés és kész, azaz az utolsó számlától számított 60 napon belül.

Ami engem is zavart az az alábbi, ami a tájékoztatóban van. Ez így ellentmondás, de volt aki kért rá hivatalos állásfoglalást és vszeg én is kérek egyet a biztonság kedvéért.

u)
2021. július 1-jétől beadott kérelmekhez kell majd csatolni a következő két dokumentumot: ha a felújításban érintett ingatlanra vonatkozó számlák vagy vállalkozói szerződések valamelyikén a támogatott építési tevékenységei között szerepel az „i) napkollektor, napelemes rendszer telepítése, cseréje”, akkor a 2021. június 30-át követően megkötött villamosenergia-vásárlási szerződés másolata, valamint a villamosenergia-kereskedő arra vonatkozó nyilatkozata, hogy a szerződés olyan elszámolást alkalmaz, amelyben az alkalmazott elszámolási időszaktól függetlenül szaldó nem képezhető és a hálózatba betáplált és vételezett villamos energia mennyisége külön-külön kerül megállapításra


Chal
(addikt)

Elképesztő meredek dolgokat tudnak amúgy válaszolni, ráadásul pozitív irányban. Egy ismerősőm pl. megkérdezte pár napja, hogy mi van akkor, ha valamihez nincs vállalkozói szerződése mert saját maga csinálja, de amúgy két másik nagyobb felújítási munkához meg van, és több mint 25% a munkadíj mindkettőnél, tehát lenne "plusz kerete" csak az anyag oldalra. Azt válaszolták, hogy az előzetes számításnál ha megvan a 25% munkadíj a szummára, akkor onnét lezárják az elbírálás azon részét ami a vállalkozói szerződéseket vizsgálja, szóval ezeket ettől a ponttól kezdve félreteszik és meg se nézik. Tehát csináljon csak nyugodtan bármit magának amit csak akar (illetve amit el lehet számolni), nem kell hozzá vállalkozó, ha ez a feltétel teljesül :DD Ez is olyan hogy oké, úgy legyen..., a rendelet homlokegyenest mást mond, szóval ha mégsem így lesz, akkor vajon a fellebbezésénél elfogadják ezt az e-mailt?

[ Szerkesztve ]


Geresics
(addikt)

Nyehh... sose írjatok úgy választ, hogy közben ugrálnak a gyerekek a nyakatokon... :W
Gyanús is volt, de "Cimbi a segédrendőr" közben lekötötte a kapacitásaim, sorry srácok... :(((
Köszönöm tothbe a korrigálást! :R
Valóban a bemenetiket másoltam be a kimeneti helyett! :W
A hibás kommentet töröltem, helyesen tehát az alábbi az igaz:

Egy ma délutáni privátban felmerült egy tök érdekes kérdés, és szerintem még nem volt róla szó itt a fórumon, ezért gondoltam megosztom Veletek! :B
A kérdés az, hogy SolarEdge esetén lehet-e keverni az optimalizálókat?
Nos, a válasz egyértelműen igen, de némi megkötéssel!
1.) Az optimalizálóknak egy sztringen azonos feszültségűeknek kell lenniük!
Pl: P300-P370-P500: 60V, P404-P405-P505-P650-P701-P730: 85V (csak hogy a pillanatnyilag kezem ügyébe akadó adatlapokat böngésszem).
2.) Egy inverterre lehet kötni vegyesen optimalizálókat, csak épp külön sztringre kell őket kötni.
Pl.: 1.sztring: 7xP300+6xP350+5xP500; 2.sztring:5xP404+6xP405+4xP650+5xP650, stb.


Tottu
(senior tag)

Köszönöm mindenkinek a támogatással kapcsolatos válaszokat! Így már tiszta számomra is. :R

üzenetek