Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


sanzi89
(addikt)
Blog

Ma megvolt a készre jelentése is a rendszernek, már csak az órára várunk.


makkmarce
(őstag)

Nekem 5.7kw panel + 5kw-os 3 fázis fronius volt 2.38m 2 éve.
Eredetileg okos napelem lett volna, de azokkal gond volt, így inkább több butát kaptam, de eddigi mérések szerint tudja azt, amit kell.
Nekem 360-as Maysun paneleim vannak.


tbc2
(tag)

A szolgáltatóval való szerződéskötés az óracserénél történik? Vagy előtte?


joghurt
(addikt)
Blog

Sokkal előtte van a csatlakozási szerződés. Kb. ha az megvan, akkor szokták kezdeni a kivitelezést.
Az óracsere a legutolsó lépés a folyamatban, akkortól termelhetsz.


axioma
(veterán)

en telepites utan nov15 konyorogtem mire valamikor januar vegen kikuldtek a modositast... [2018 szoval pre-covid]


tbc2
(tag)

Na, akkor szépen sorjában:

1. HMKE igénybejelentő bemegy az ELMŰ-höz.
2. ELMŰ engedélyezi. Ez az MGT.
3. MGT-t aláírjuk, visszaküldjük.
4. Tervezés, kivitelezés, rendszer próbaüzem, aztán rendszer kikapcs.
5. Óracsere, rendszer bekapcs.

Melyik két pont között jön létre a szerződés az ELMŰ-vel? 3. és 4.? Én most a 3. pont után, a 4. pont előtt vagyok, ezért kérdezem.


makkmarce
(őstag)

hátha ez segít:
HMKE


tbc2
(tag)

Ez nagyon hasznos volt, köszönöm!


novelle
(újonc)

Sziasztok!
Napelemezés előtt állok. egy 5,2 kwp-s rendszert tervezek kiépíteni egy tetőfelületre. Ezen kívül van egy másik tetőm, ami másik égtájra néz, arra elvileg még csomó panel elférne. Jelenleg úgy gondolom, hogy ez az 5-ös rendszer ki fogja szolgálni az igényeinket.
Vajon érdemes-e egy 8-as invertert venni?
Az elgondolás az, hogy a 8-as inverter egyik stringjére kerül a jelenlegi 5,2 rendszerhez való napelem, és amennyiben a későbbiekben szükség lenne rá, akkor az üres tetőre, és a szabad stringre lehetne pakolni még bőven panelt.
A két inverter között nem egetverő a különbség, főleg nem 50%-os támogatás mellett.
A kérdés csak az, hogy ha hosszabb ideig (vagy talán sosem ) nem lesz szükség plusz panelekre, akkor lesz-e bármilyen hátránya annak, hogy egy nagyobb invertert tettünk fel?


Chal
(addikt)

ELMŰ esetén tudok nyilatkozni: A 4. és az 5. között jön létre, és itt lehet gyorsítani nem kicsit (saját tapasztalat).

Folytatva a listádat:

6. készre jelentés a telepítő által
7. csatlakozási díj (CSD) díjbekérő kiküldése az Elmű által (16A alatt ingyenes, felette 36870Ft, ez az új mérő + munkadíj ára)
8 . CSD befizetés
9. a befizetés feldolgozása után a szolgáltató kiküldi az új szerződést
10 . aláírod, visszaküldöd
11 . beérkezést követően 8 napon belül időpont egyeztetés, majd óracsere
12. Óracsere, rendszer bekapcs

Na ezt az egészet egy huszárvágással el tudod intézni. A telepítőd megmondja mikor jelentette készre, akár másnap érdemes elkezdeni telefonálni hogy látják e már (kell azért idő mire iktatják meg egyebek). Ha látják, akkor azonnal generálnak egy CSD díjbekérőt is, ezt e-mailben küldik a telepítőnek vagy neked, de nem kell megvárni, ha a telefonos üfsz látja, akkor már sínen vagy. Ezen a ponton foglalhatsz időpontot bármelyik üfsz-re. Bemész, ott helyben fizetsz, azonnal generálnak is neked új szerződést, amit aláírsz, és le is adsz. A postázgatás meg a feldolgozási idők miatt akár 1 hónap is lehet, így meg 20 perc :)

Covid miatt ugye most nem lehet beesni az utcáról, ezért én az online felületen elkezdtem scannelni hogy hol van másnapra időpont (miután látta a CSD-t a telefonos üfsz) 30km sugarú körben. Ahol lett, oda mentem.

[ Szerkesztve ]


kardkovacsi
(senior tag)

Igen, pontosan a készre jelentés után jön csak az új szerződés (feltéve ha befizetted a befizetni valót). A legegyszerűbb bemenni hozzájuk aláírni és vinni az átutalásról a papírt.

[ Szerkesztve ]


Chal
(addikt)

Ennél még egyszerűbb ott befizetni :)

Amúgy volt egy kis pislogás, mivel Bp. belvárosban találtam másnapra szabad időpontont. Viszonylag kevés (zéró) HMKE ügyük van ott gondolom, le is akartak rázni, de kitartó voltam, és a kis vitázással együtt is tényleg 20 perc volt az egész. Ezen a ponton egyébként a csatlakozási díjbekérőt még sem én sem a telepítő nem kapta meg, a létezéséről a telefonos üfsz-től tudtam (szóval a rendszerben már benne volt, de még nem küldték ki), ezzel is vélhetően napokat nyertem.


Geresics
(addikt)

Ha a fesz.értékek jók, akkor bátran csinálhatod, hogy most felteszed az 5,2kWp napelemet, és a többit majd egyszer valamikor. :K
Nagyobb inverter kisebb teljesítményen hibátlanul tud menni, ettől nem kell tartanod, sőt, pl. kevesebb hűtésre lesz szüksége, stb.
Kérdés, hogy a bővítés tájolása mennyire tér majd el a mostani rendszertől? Ha ugyanis azonos tájolású lesz, akkor az inverter max AC teljesítménye +20%-nál többet rátenni nem érdemes. Pl. ideális déli tájolás (~25-40° dőlésszög körül) a Fronius (vagy bármley más gyártó) 8.2 inverterére 9,8kWp napelemnél többet nem érdemes rakni. Ha a tájolásod most pl. keleti, és a bővítésed nyugati, akkor mehet egy 8.2-es inverterre akár 15-16kWp is összesen (7-8kWp/oldal), hiszen sosem lesz olyan, hogy a 2 oldal egyszerre termelne csúcson!


Geresics
(addikt)

Nem kattintottam, de gondolom arról szól, hogy 2021.07.01 előtt be kell fejezni a telepítést (szolgáltatói szerződéssel, óracserével, mindennel), és maradhatsz a szaldóban. Ezt tudtuk eddig is! ;)
Olyan roham van most ez miatt mindenhol, hogy az elmúlt 2 hétben én is a munkaidőm 70%-ában HMKE rendszerekkel foglalkozom, mert kell a kollégáknak a segítség... :U


Geresics
(addikt)

Próbaüzemet, felprogramozást, stb. én azért megtartanám még az óracsere előtt, nehogy ott derüljönk ki, hogy valami gebasz van, és még a végén megtagadják az óracserét! Tudok több ilyenről is.
Egyszer nálam is próbálkoztak, mikor nem voltam ott, de a gazda odaadta a telefont az eonosnak, és szépen megbeszéltük, hogy ne akarjon okosabb lenni annál, mint amilyen, szóval mégis megvolt az óracsere. Hogy miért kell időnként bepróbálkozniuk, az sosem értettem... :W


Geresics
(addikt)

az EON alvállalkozókkal dolgoztat, akik rendszerint sz@rnak az egészre, úgy vannak vele, hogy a név eladja őket úgyis. Persze nem minden esetben, de sajnos kiemelkedően sok panasz van az EON (alvállalkozó) által telepített HMKE rendszerekre. :(((


Geresics
(addikt)

Ha a rendszer kompletten kész lesz 07.01 előtt, akkor maradhatsz a szaldós elszámolásban. A pályázat pontos részleteiben segítségre szerencsére van megfelelő topik: Lakásfelújítás támogatási program (2021) ;)

[ Szerkesztve ]


Geresics
(addikt)

Bevallom, a szigetüzemű üzeneteket itt még én is átgörgetem időhiány miatt, és szégyellem is miatta magam! :(((
Viszont, ha tudsz egy olyan összefoglalót írni, ami kellően tömör, mégis tartalmazza a legfontosabb infókat, akkor szívesen beteszem itt az összefoglalóba, mert a téma iránti szakértelmed egyértelműen látszik! :K
Megfordult bennem, hogy esetleg egy szigetüzemű topikot lehetne nyitni, de ez olyan szinten fog kapcsolódni pár éven belül ide, hogy szerintem idővel muszáj lesz együtt kezelni a témákat. Ha külön téma volna rá, még az is lehet, hogy idővel a moderátorok amúgy is javasolnák az egybeolvadást, nem ez volna az első alkalom...
Engem már ostoroz a főnököm, hogy lassan ideje volna ebben is képbe kerülnöm, de eddig sikeresen elhárítottam mindig, mert ő is tudja, hogy mennyire nincs időm még meghalni sem...
De ha írsz egy a jelenlegi összefoglalóhoz passzoló kiegészítést, legalább én is képbe kerülök! (Természetesen oda a Te neved kerülne, eszem ágában sincs a babérjaidra törni! :R)


Geresics
(addikt)

100m az nem távolság. Ez miatt én 100%, hogy nem létesítenék akksis rendszert, de ahogy a többiek is írják, persze szünetmentessé tudod tenni a rendszered. De hogy a szigetüzemet nem választanám, pláne nem munkára, az fix!

üzenetek