Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Geresics
(addikt)

10-6-hoz én optit használnék, ha magamnak telepíteném.
A Maxim eltérő tájolás melletti használatáról épp a minap volt itt szó, és a vélemények továbbra is megoszlanak. Ha lecseng az a roham, ami mostanában van nálunk, szerintem megpróbálok belsőbb infókat szerezni, és majd meglátom változik-e a véleménym, addig én a Maxim vitathatatlan előnyét továbbra is az árnyék-kezelésben látom!


Kommy
(veterán)
Blog

Jelenleg még nincs napelemes rendszerem , van egy szerződésem a kivitelezésre október óta van szerződésem. A napelemre és a villanyóra szabványosításra / bővítésre. (1-»3 fázis).

De még mindig ott tartunk sajnos, hogy az bekötő vezetéken lovagolunk. Kicsit speciális helyzet van nálunk, 4 ház van egybe építve 1 légkábellel csatlakozik a 4 lakás, és a fő elosztóból megy 2-2 lakásra a villany. Légkábel 25 mm2-es a 2-2 lakáshoz 10 mm2-es kábel megy
Nekem jelenleg 1x16 (mindennapszaki) és 3x25 (vezérelt) teljesítményem van, ezt szeretném megfordíttatni. december elején kérték, hogy toljuk át idénre a kivitelezést ebbe bele is mentem, de februárban azért megkérdeztem, hogy lehetne e valami konkrét időpont, mert kellene valami támpont.

A probléma most jön, a kivitelező, most szeretné látni a szomszédok villanyóra szekrényeit is és új árajánlatot adni (amire van már szerződésünk), amikor kijött felmérni mindent láthatott, el lett mondva a rendszer felépítése. Én viszont a szomszédokat nem szeretném semmilyen költségbe verni. Tudom, hogy valakinek ez most nem fér bele.

Ráadásul eddigi utánajárásom az volt, hogy mivel 20A felett van a vezérelt áram így már lekötött teljesítménynek számít és átrakatható a mindennapszakira, ezer minden problémám megoldódna valószínűleg, de ezt a kivitelező nem ajánlotta fel mint opció, hanem jelenleg szerinte az egyetlen opció a földkábel behúzása (ami mindenki szerint minimum fél év)

A hosszú bevezető utána kérdésem az lenne, hogy mielőtt a villany meg van csinálva, engedélyeket lehet e kérni, hogy lehet e telepíteni az adott HKME-t, mert ha igen legalább ezeket a papírokat be kellene adni gondolom, mert szerintem még eze sincsenek beadva, vagy nem tudok róla.


Geresics
(addikt)

őőőő.... :Y
1000Vdc, 63A, 2 pólusú 2200 Ft/db
Nem szeretnék okoska lenni, mert nem beszélek gyártóul, pláne nem kínaiul, de ha ez a megszakító megszakít DC1000V*63A-t, akkor megeszem a kalapom! Sőt, a Ti kalapotokat is! Hiszek a csodákban, és a varázslatban is, de még Vasember sem tud ekkora helyen egyenáramú ívet kioltani! :(
Ellenben nagyon szívesen megnézném ellenőrzött körülmények közözz, hogy csak leolvadna-e, vagy pedig mérgező gázokat eregetve égne is vajon? :F


Jovanny2
(őstag)

Az oldal alapvetően arról ír, igen, de a kollégának szántam válaszként, hogy ki kell-e töltenie azt a nyomtatványt. A lényeg, hogy nem kell ilyenről nyilatkoznia, július 1. előtt megkötött villamosenergia-vásárlási szerződés esetén:

"UPDATE 2021.01.20.- NAPELEMES RENDSZERREL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁS A MÁK OLDALÁN!
“Azokra a napelemes rendszerekre, amelyek esetén a villamosenergia-vásárlási szerződés 2021. július 1-je előtt kerül megkötésre, még a szaldós elszámolás vonatkozik még akkor is, ha a támogatási kérelmet a felújítási munkálatok végén, 2021. június 30. után nyújtják be. Ebben az esetben nem kell majd csatolni a kérelemhez a Rendelet – 2021. július 1-je után hatályba lépő – 9. § (3) bekezdés u) pontja szerinti dokumentumokat, de szükséges lesz a kivitelező azon nyilatkozata (a 9. § (3) bekezdés s) pontja alapján), miszerint az anyagköltség és a vállalkozói díj összesítve a 450.000 Ft/kWp összeget nem haladja meg.”


novelle
(újonc)

Köszönöm a megnyugtató választ. A mos tervezett panelek tájolása Déli, az esetleges későbbieké pedig Keleti lenne. De mindegy, mert a 9,8kWp panel mindenre is! elég lenne nekünk.
Esetleg még egy kérdésben tudsz segíteni?
Mi a különbség a Huawei SUN2000-8KTL-M0 és az ugyanilyen, csak M1 végű inverterek között? Talán valami akkuval kapcsolatos dolog, de nem vágom. Van gyakorlati jelentősége az M1-nek?


január
(csendes újonc)

Az én véleményem:
-2xeFt az eltérés a 4-es és az 5-ös inverter között, viszont a most még 0%-os elosztói teljesítménydíj miatt szerintem nem éri meg.
-ha a több tájolás vagy az árnyék miatt döntöttél a SE mellett, akkor soha nem fogsz teljesítmény levágásba ütközni.


MrZed001
(tag)

Van itt valami furi az tuti.
Itt van pölö ez a Schneider 1000Vdc 63A breaker.
Amiket itt mutogat meg sem találom a Schneider oldalán ....

Itt az olcsó Tomzn kisebb szétszedve videó
Mágneses ívoltást használ, mint a fenti Schneider


axioma
(veterán)

Nagyonoff, csak energiatarolas jellegu erdekesseg: [link]


MrZed001
(tag)

OK, ez nem rossz ötlet :)
Írok egy rövid ismertetőt a 4 hibrid rendszer típusról, képekkel, rendszer sémával, magyarázattal.


Chal
(addikt)

"nehogy ott derüljönk ki, hogy valami gebasz van, és még a végén megtagadják az óracserét! Tudok több ilyenről is."

Na erre nagyon kíváncsi lennék, tudnál írni pár példát, hogy mikbe kötöttek bele?


kiliti
(csendes tag)

Az inverterben hogyan működik a DC kioldó? Előbb elveszi róla a terhelést, aztán oldja? Vagy terhelés alatt old, és képes ívoltásra 1000V/24A esetén? Vagy szilárdtest relét használ? Ez esetben nincs ív? Kíváncsi vagyok :)


kiliti
(csendes tag)

Miért mindenhol a Santon, automatikus leválasztót adják (100 ezer körül)? Nincs erre olcsóbb megoldás, kézi kapcsolással (falon elhelyezve, kézzel elérhető magasságban)? Vagy az nem szabályos/szabványos?

Nekem szerintem nem megoldható, hogy ne kelljen leválasztó, ha a pincébe akarom az invertert. Nyeregtető, tetőtérbeépítés, magasföldszint, magaspince. Oldalfalon mindenképp több, mint 2 méter lenne a pincéig a tetőtől.
Illetve mi van 2 sztring esetén? Ilyenkor elegendő ha csak az egyik sztring esetén teljesülnek a DC leválasztásra a feltételek, és a másik sztring pedig 10 méteren belül van az első sztinghez képest (tehát nem "sorosan" lennének az inverteren, hanem Y elrendezésben)? A később telepítendő második sztringemnél akár 0 is lehet az oldalfali vezetés, ott lehetne merőlegesen bemmeni az épületbe. Van erről valakinek megbízható ismerete?


MrZed001
(tag)

Most csak tippelek, de szerintem inverterben mosfet-ekkel van megoldva (termel vagy sem váltás). Azok amik folyamatosan nyitnak-csuknak (HF - High Frequency inverter) engedve pici időközönként pici áramot át magukon.
Manuálisnak egyes inverterek alján van tekergetős DC kapcsoló/leválasztó. Az tippem sincs, hogy milyen, sose néztem utána (eddig még :D ).
Szimplán nagy légrés nem játszik, hisz 1000Vdc sok cm-ert át tud húzni stabil fix ívvel.
(ez a mágneses mezővel elhúzott ívkamrás általános módszer nagyfesz rendszereknél is).
A terhelés semmit sem számít.


kiliti
(csendes tag)

Köszönöm! Akkor érdemes a 3 fázist itt is külön monitorozni, ha pontosat akarok...

Panelenkénti monitorozáson gondolkodom (mert mániám a mérés :N). Fronius lesz, nem SE. Ugye az áramerősség a teljes szringen állandó, így azt elegendő az inverternél mérni. A feszültséget kellene panelonként. Egy panelen nincs több, mint 50V. Egyelőre egy ilyen majdnem kész megoldást találtam: [TexasInstruments TIDA-00640] Az energiát a panelból nyeri, és ZigBee-vel továbbítja az adatot. Ebben van árammérés is, ami fenti miatt szerintem szükségtelen.
De sajnos minden esetben legalább +1 csatlakozás / panel szükséges a méréshez (jobb lenne +2), ami plusz hibalehetőség a DC körben.


Chal
(addikt)

Wow, ez nagyon jó. De úgy látom, hogy nem megvásárolható termék, hanem referencia design a CC2538 -hoz. Mondjuk nem lenne nehéz megépíteni, vagy akár ezen design alapján más elemekből hasonlót. További probléma vele, hogy zigbee2mqtt-hez is kellene írni handlert hozzá, szóval kicsit melós az egész. De most elültetted a bogarat, ezt baromi olcsón meg lehetne csinálni 433mhz-s rfm modulos megoldással is (engem nem zavarna ha elveszne pár csomag, tekintettel a felhasználás céljára), amúgy is egyirányú kommunikáció, ráadásul ez esetben elég lenne 1db adó sztringenként.

[ Szerkesztve ]


alfi95
(tag)

sziasztok. 2 ajánlat között örlődöm, nem tudok dönteni.

1. 15 db Q-Cells Qpeak-DUO-G6 350Wp, FRONIUS SYMO 5.0 3 fázisú Inverter vagy SAJ SUNTRIO PLUS 5K 3 fázisú Inverter.

2.17 db Maxim 325W mono, SAJ R5 5.0 K-T2
árban szinte egyformák mindkét ajánlat szimpatikus. Nyugati tetőre lenne a szerelés. Sunsitiv illetve A1 solar lenne a megbizott cég. Minden segítségnek örölük , mi alapján tudnák jo döntést hozni ? köszönöm


Khaosz55
(addikt)

Ősszel készült el a napelemes rendszerem. Jó gondolom, ha most csinálom, akkor vissza kapnám a fél árat úgy hogy éves elszámolásban maradok ?


ratkaics
(senior tag)

A Smartsolar-ról negatív tapasztalattal rendelkezem... :((

[ Szerkesztve ]


kiliti
(csendes tag)

Nah, kutakodtam még kicsit. Egy ESP12 modul 430 Ft postával. Ebben van 10 bites ADC is. Ehhez kell még egy DC-DC buck (50V-->3,3V), ami hasonló árban lehet. Kell még 2-3 ellenállás a feszültség osztóhoz. Egy vízmentes UV álló ház, 1-2 pár PV csatlakozó, és némi solar kábel. Ez szerintem 3000 Ft-nál megáll / panel. + munkadíj, ami meg öröm ;)

Az ESP 2,5 Volttól működik, ez alatti panel fesznél nem lesz monitor. Na bumm. De itt az inverter sem fog menni.

Nekem az RF433 nem játszik, mert zavarná a Sonoff-RF villanykapcsolóim. De az ESP wifin jó lesz, úgyis kell egy router, ami kezel sok klienst, már most is 15 felett vagyok :D


tbc2
(tag)

Igen :(

Ha van gyerek, és minden más feltételt teljesítesz. But hey, nézd a jó oldalát, van 6(3)M Ft-nyi szabadon elkölthető forrásod! :) - nyugi, én sem tudom kihasználni, én is csak napelemet pakolok fel belőle, meg pár apróságot még, de semmi nagyot.

üzenetek