Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Chal
(addikt)

ESP-nek nagyon retek az ADC-je, arra figyelj. Illetve nem tudom mennyi paneled van, de én nem szeretnék 27db wifi klienst a tetőre :D Érdemes szerintem aggregálni. Azaz valamilyen jó minőségű, több bemenetes i2c-s ADC (TI-nek vannak jó 8 csatornásai), és ezeket bevinni 1db ESP-be.

[ Szerkesztve ]


vik0717
(tag)

Köszönöm a választ,
Úgy néz ki végül optimalizálós lesz, konkréten:
17db JA Solar 340W
SolareEdge Optimalizálóval és SE 7k inverterrel.

Viszont amit nem érték, és ismét a jobban hozzá értőket kérdezném,. Alapvetően ugy volt hogy 5.4 Kw (16 elem) bőven elég és ahhoz lett volna egy 6kW-os inverter. Elméletileg itthon SolarEdgből a 6kwos nem érhető el, és a 7kw-os miatt még egy napelemet ajánlottak felrakni.
Viszont az SolarEdge SE5K inverterének adatlapját nézegetve azt látom, hogy max DC bemenet 6750W. Ilyen adatok melett nem lenne elég 16 db napelem mellé (5440W) az 5KW-os inverter, és elméletileg ha nagyon szeretnék egy két napelemet még mindíg felrakhatok mellé.

Köszi előre is :)


majorp
(csendes tag)

Ez így van. Feltéve ha a munkadíj-anyagköltség arány 50%-50%. Máskülönben csak a kisebbik rész duplájára tudsz támogatást kérni. Nekem majd most telepítik a napelement. Ami az extra poén, hogy MFB-s hitelre megy (0% kamat) és még így is el tudom majd számolni, és marad a szaldó elszámolás. Szóval szerintem kimaxoltam a lehetőségeimet :D


Geresics
(addikt)

az 50-50% a támogatásra vonatkozik, ergo a teljes költség 25-75 aránynak kell legalább lennie! Pl.: 6MFt a komplett beruházás, amiből 3MFt-ot lehet visszaigényelni, aminek a felének munka, a felének anyagköltségnek kell lennie, azaz 1,5-1,5MFt-nak. De az 1,5MFt a teljes beruházás 25%-a ;)


Geresics
(addikt)

17 x 340 Wp = 5,78 kWp

Ezt az SE5K simán elviszi. Viszont a 7K nem sokkal drágább, és akkor később bátran tudsz még bővíteni. Szerintem sokkal jövőállóbb megoldás minimális felárért, amit SE esetén tuti nem hagynék ki.


stickermajom
(addikt)
Blog

Nálunk bennmarad a forrás. Igazából gyakorlatilag készen vagyunk a házzal. Ablakokat lehetne 3 rétegűre cserélni, de kisbaba mellett azok a munkálatok most nem fognak beleférni az időnkbe. Egy értelmes dolog lenne még amit szeretnék: hővisszanyerős szellőztetés. Természetesen erre nem használható fel a keret. :D


tothbe
(addikt)

miért ne lenne? még a MÁK is megírta valakinek, hogy működhet. nekem is lesz benne az is.


stickermajom
(addikt)
Blog

Akkor ezek a cégek nem tudták jól még decemberben: [link]

"Javasoljuk a korszerű szellőzési megoldások támogatását a most induló „A gyermeket nevelő családok otthonfelújítási támogatásáról" szóló 518/2020. sz. rendeletben foglaltakba, illetve minden jövőben induló lakó-, iroda-, vagy közösségi épület felújítását vagy építését támogató pályázatban."


tothbe
(addikt)

ezek szerint nem, vagy csak nem jól értelmezték. de valamikor itt ph-n is lett már posztolva egy MÁK-os válasz egy ilyen kérdésre, ami szerint vagy a klíma vagy a fűtéskorszerűsítés részhez elszámolhatóak a központi szellőztetők.


stickermajom
(addikt)
Blog

Központi utólag macerás, egyhelyiséges kéne nekünk.


cd930
(aktív tag)

Úri huncutság optimalizálókat feltenni két egyforma méretű árnyékmentes tetőre, csak azért, hogy panelenként lehessen látni, mi folyik odafenn?
A Huawei M1-es inverterhez az opti darabja ~13ezer, a tervezett 26 panelre még féláras támogatással is megdobná a költségeket 170ezerrel.


majorp
(csendes tag)

Ez így van. Én írtam rosszul, 25%-ot kell elérni a munkadíjnak legalább.


oak
(tag)

Én is pont ezen a verzión vacilálok, csak 14x370Wp esetében. Nem állhat elő olyan helyzet, hogy kevés a panel egy 7K-s inverterhez?


tothbe
(addikt)

A felvetés teljesen jogos amúgy, mivel a SolarEdge inverterek és optimiserek esetén is van egy elvárt minimum string hossz, ami három fázisnál a 60V-os optikkal 16db, míg a 80V-osokkal 14 db. Ennyi kell, hogy meglegyen a minimum feszültség a string-en. Ezalatt el sem fog indulni a rendszer.
De ez nem azért van mert a 7k-hoz kevesek a panelek, hanem mert a 3 fázisú inverterhez kevesek az optimizerek. Viszont az általatok említett 14 és 17 paneleket meg lehet oldani, csak 80V-os optimizereket kell választani hozzájuk (P404 vagy P405, attól függően, hogy 1000 vagy 1500V-os panelről beszélünk).

[ Szerkesztve ]


vik0717
(tag)

Köszi, öszintén megmondva a közel jövőben biztos hogy nem lesz bővítés, és azért gondoltam, az 5kw-ost mivel az elhelyezkedésből adódóan reggelente kb 1-3 órát csak 6 panelt süt meg a nap, esténként 1-3 órát meg csak a maradék 10-et (16 panel esetén).
Ilyenkor nem tudom, hogy a 6 panel meg tudja e egyáltalán hajtani az invertert.


tothbe
(addikt)

ugyanaz az 5KW-os minimuma mint a 7-esé. szóval mind1.


Tomee85
(csendes tag)

Sziasztok!

Én is napelemes rendszer telepítésén gondolkozok.
Több cégtől kaptam ajánlatot, azonban a legszimpatikusabb ajánlatban olyan gyártók vannak, amikről nem nagyon találok infót.

Nagy szakik, mi a véleményetek ezekről:

S-Energy SC20-60MBE-325M
SolaX X3-4.0-T inverter

A tető egybefüggő, nincs több sík benne, nem takar be semmi, DK fekvésű és 30 fokos.
10 darab napelemet terveztek, 4063kWh éves termeléssel.

Köszönöm!


oak
(tag)

Köszi szépen, ha valakinek kellene itt az optimalizálók leírása. Egy dilemmám van már csak, ha egyszer az a bizonyos adó nem 0 Ft lesz, akkor a nagyobb inverterem nem lesz áldás. :)


-NOKIA-
(Ármester)

elindult a projekt az elmű felé, remélem beleférek még! :K


tothbe
(addikt)

Mire gondolsz pontosan? Olcsó kicsi kínai. Legalábbis remélem, hogy olcsó, mert kategóriában az. Mik azok a gyártók, akikről nem találsz semmit? Egyáltalán mi alapján választottad az ajánlat adókat? Mert a példa alapján az ár tűnik az egyetlen szempontnak, ennek megfelelően sosem hallott-látott kínai márkák lehetnek a listádon, amelyek nagy része akár tavaly még nem is volt és/vagy jövőre már nem is lesz.
Félre ne értsd, ettől még elketyeghet szerencsés esetben 50 évet is a tetődön (az inverter meg akár 6-8-at) csak ne legyen gond, mert azt nem lesz aki megoldja. Akkor a hiba csak cserével oldható meg az esetek 99%-ban.

üzenetek