Napelem - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Kommy
(veterán)
Blog

Jelenleg még nincs napelemes rendszerem , van egy szerződésem a kivitelezésre október óta van szerződésem. A napelemre és a villanyóra szabványosításra / bővítésre. (1-»3 fázis).

De még mindig ott tartunk sajnos, hogy az bekötő vezetéken lovagolunk. Kicsit speciális helyzet van nálunk, 4 ház van egybe építve 1 légkábellel csatlakozik a 4 lakás, és a fő elosztóból megy 2-2 lakásra a villany. Légkábel 25 mm2-es a 2-2 lakáshoz 10 mm2-es kábel megy
Nekem jelenleg 1x16 (mindennapszaki) és 3x25 (vezérelt) teljesítményem van, ezt szeretném megfordíttatni. december elején kérték, hogy toljuk át idénre a kivitelezést ebbe bele is mentem, de februárban azért megkérdeztem, hogy lehetne e valami konkrét időpont, mert kellene valami támpont.

A probléma most jön, a kivitelező, most szeretné látni a szomszédok villanyóra szekrényeit is és új árajánlatot adni (amire van már szerződésünk), amikor kijött felmérni mindent láthatott, el lett mondva a rendszer felépítése. Én viszont a szomszédokat nem szeretném semmilyen költségbe verni. Tudom, hogy valakinek ez most nem fér bele.

Ráadásul eddigi utánajárásom az volt, hogy mivel 20A felett van a vezérelt áram így már lekötött teljesítménynek számít és átrakatható a mindennapszakira, ezer minden problémám megoldódna valószínűleg, de ezt a kivitelező nem ajánlotta fel mint opció, hanem jelenleg szerinte az egyetlen opció a földkábel behúzása (ami mindenki szerint minimum fél év)

A hosszú bevezető utána kérdésem az lenne, hogy mielőtt a villany meg van csinálva, engedélyeket lehet e kérni, hogy lehet e telepíteni az adott HKME-t, mert ha igen legalább ezeket a papírokat be kellene adni gondolom, mert szerintem még eze sincsenek beadva, vagy nem tudok róla.

üzenetek