Nem indul és mi a baja a gépemnek topik - PC, mini PC, barebone, szerver fórum

üzenetek

hozzászólások


KROK640
(veterán)
Blog

Engem egyáltalán nem lep meg a dolog. Rengeteg Ryzenes probléma volt itt a topicban, akár hasonló tünetekkel is mint neked, és 2 memóriamodullal meg jó. Már a tünetekből tudtam, hogy négy modulod van. Annyit tehetsz, hogy eladod a 4 modult, és veszel két 16-ost. Persze ha tartósan így jó lesz, és kell a 32GB RAM.


Maxtreme
(addikt)

na ezt nem tudtam, köszi az infót.
Jaja pontosan ezt agyaltam ki én is, (2x16)

Jó kérdés viszont, hogy eddig miért ment hibamentesen :)

szerk: Most nézem nagy sietségbe még a cpu-mat sem írtam le a múltkor :DD Mondjuk most már mindegy is, de ryzen 7 5700x.
Remélem ez volt a megoldás.

[ Szerkesztve ]


KROK640
(veterán)
Blog

Na, akkor egyre gondoltunk :) 2×16 jó lesz.

Azt én sem tudom, hogy miért ment eddig hibamentesen, előfordul, hogy mennek így, és később lesz csak baj belőle.

Igen, nem írtad le a CPU-dat, de a többi komponensből és a hibából egyből kitaláltam, hogy valami 3000/5000-es Ryzen lesz.


Maxtreme
(addikt)

Igen, mondjuk a b550-es lap viszonylag árulkodó... :D


KROK640
(veterán)
Blog

Pontosan, sejtettem, hogy ha nem 560 van elírva akkor az biza Ryzen lesz


lm83
(őstag)

Sziasztok,

Tegnap proci csere volt a gépben, azóta jönnek a kék halálok...
Reggel kiderült ehhez procihoz egyel újabb bios kell már, meg volt a frissítés is.
De azóta is kapok. Változó kódokkal, de mindig a ntoskrnl.exe a hibás.
Tudok valamit próbálni, vagy kuka a proci? Eddig ment a gép rendesen, nem volt semmi kék halál.


I02S3F
(őstag)
Blog

Elem kivesz-visszarak, az uefi alapba állítása megovolt? Illetve még érdemes lenne szerintem nulladik lépésként áramtalanítani a gépet fél percre. Jól rögzítetted? Kábeleket ellenőrizted?


Csorbi
(addikt)

Kellene tudni a pontos konfigot A-tól Z-ig.
Pl. milyen ramok pontosan, egyformák-e, hány modul van, melyik slotban ülnek.


lm83
(őstag)

Kábelekkel nem volt gond. Csak proci csere volt a gében.
Proci csere után, meg frissítés után a biosnál betöltötte igen az optimális beállítást. Utána állítottam csak rajta annyit, hogy a turbot kikapcsoltam és ennyi.
Egy gigabyte f2a88xm-hd3 lapban volt eddig egy A8 6600K, most ment helyette egy A8 7650K. Bios meg F7-es verzióról lett frissítve a F8f-re, mondjuk ez már csak béta bios.
2 ram van a gépben, nem teljesen egyforma 1600/1866 Kingston HX316C10F és HX318C10F 8gb.

[ Szerkesztve ]


I02S3F
(őstag)
Blog

Hát! Éppenséggel egy ram-al is próbálkozhatnál! Nem derült ki, hogy mi triggereli, hozza elő a bajt? Stresszteszt alatt jól teljesít?


lm83
(őstag)

Hát a rammal nem gondoltam, hogy gond lenne, ha eddig elment minden rendben a másik procival.
AIDA-ban indítottam stresztesztet ment negyed óráig gond nélkül.
De ha most ez ennyire bonyolult megint, hogy itt napokig tesztelgessem, hogy mindent lehúzok róla, aztán egyesével vissza és várjam itt fél napokig, hogy esetleg dob-e hibát, akkor inkább hagyom és visszarakom a másik procit aztán kész.


Csorbi
(addikt)

Mivel a CPU-ban van a memóriavezérlő, ráadásul a GPU is, ami szintén a RAM-ból hasít magának egy szeletet, így teljesen reális a váltás után megjelenő "hiszti".
Milyen frekvenciára vannak állítva, milyen időzítéssel?


lm83
(őstag)

Videokártya van a gépben, azt használja a gép.
Memóriákat nem állogattam, ahogy összehangolja a kettőt.


paprobert
(senior tag)

BIOS reset, RAM visszavétel 1333 MHz-re, Windows újratelepítés nyomokon indulhatsz el.


I02S3F
(őstag)
Blog

Ha nincs türelmed, vagy a régi cpu-t visszarakod, ahogy írtad. Vagy megfizetsz egy szervízet, akik megcsinálják. Persze utóbbi nem azonnal lesz. :(

Szerintem ne légy a pénztárcád ellensége, aludj rá párat, aztán, ha pihent és nyugodt vagy, akár egy hét múlva, veselkedj neki megint.

[ Szerkesztve ]


Dradkoll
(csendes tag)

Sziasztok, nemrégiben vásároltam egy gamer számítógépet a testvéremtől, viszont néha napján játék közben, egy hardver hiba miatt újraindul(kék halál), ami persze a testvéremnél is már előjött. Stressz tesztekkel ki tudtam deríteni, hogy az alaplappal van probléma, vagyis erre gyanakszom, mert terhelésnél szinte egyből újraindult, viszont a BIOS frissítéssel sem oldódott meg a probléma. Igazából az lenne a kérdésem, hogy ez a számítógép összeállítás egyáltalán megfelelő, szükséges cserélni rajta valamelyik komponenset és lehetséges, hogy az összeállítás miatt produkálja ezt a hibát? Friss Windows 11 Pro rendszer van rá feltelepítve, 2560x1440 felbontásban használom a gépet, DisplayPort kábellel a számítógép alkatrészeit képekben csatolom illetve a hardver hibát is. Válaszotokat előre is köszönöm!

[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]
[kép]


Csorbi
(addikt)

A VGA sávszélesség miatt eleve megérné kezdő lépésként egy B550-es lapra váltani, mondjuk egy MSI B550 Tomahawk-ra, illetve azért a Zen3-hoz mégiscsak 500-as lap dukál(na). Aztán utána lehet tovább nyomozni, ha még mindig nem kerek.
A táp pontosan milyen? (Gyártó, modell)
A ramok a kézikönyvben megírt foglalatokban vannak?

[ Szerkesztve ]


Dradkoll
(csendes tag)

Igen, a RAM-ok a kézikönyvben leírtak alapján vannak benne, a táp amit használok az pedig ez: ASUS ROG STRIX 850W GOLD (90YE00A3-B0NA00)


RVR400
(veterán)

Első körben a memóriát állítsd már be DOCP szerint 3200-ra, és rá kellene nézni az NB voltage értékére is, hogy nem túl alacsony-e véletlenül.


Dradkoll
(csendes tag)

Beállítottam, az NB voltage az a CPU-nak a feszültsége igaz, mert az 1,35 körül mozog a RAM, a DOCP beállítása után 1,2-ről szintúgy 1,35-re módosult.

üzenetek