Nem indul és mi a baja a gépemnek topik - PC, mini PC, barebone, szerver fórum

üzenetek

hozzászólások


lm83
(őstag)

Na még akkor szerda este szétkaptam a gépet megint.
Kivettem az egyik ramot. Csináltam egy cmos resetet. Azóta megy a gép, még nem dobott kék halált.
Meddig kellene várni, hogy biztos jónak gondoljam így? És nézzem a két rammal együtt? (Vagy akár csak a másikkal)


I02S3F
(őstag)
Blog

Mivel, ha jól emlékszem stressz teszttel nem sikerült előcsalni a hibát, ezért én várnék egy 4-5 napot a másik 1 rammal, majd a kettővel. Amelyiknél visszajön a bsod, ott lesz a kutya elásva! Alaplap manuáljában is ellenőrizheted, hogy melyik ramoddal kompatibilis és, hogy milyen felálással (1 ram, vagy 2), melyik slot-ot írja elő használni.

Szerk.: Sajna a különböző ramok okozhatnak ilyet.

[ Szerkesztve ]


Csorbi
(addikt)

Ezzel tesztelj légyszi: Memtest86+, minimum 8 órát, de inkább egy napot menjen.
Nyilván ha dob hibát ez idő alatt, akkor nem kell tovább.
Értelemszerűen a két ramot együtt.

[ Szerkesztve ]


I02S3F
(őstag)
Blog

Azért arra készüljön fel, hogy minden anomáliát ez sem azonosít! Van, hogy hibás a ram, de a memtest nem mutatja ki.


lm83
(őstag)

A ramok biztos nem hibásak, mert már pár éve mennek együtt a gépben a régi procival.
Azt hittem most csak azt kellene tesztelnem, hogy akkor a proci melyiket nem szereti-e?


I02S3F
(őstag)
Blog

Jól értetted. Az én hsz-em off volt, csak nem raktam abba, elnézést!


zoli201
(csendes tag)

Sziasztok!

Segítségre lenne szükségem, mert én már kifogytam az ötletekből, hátha valakinek lenne valami megoldása az alábbi problémára (lentebb a gép konfigurációját is megírom):

Átlagos felhasználás, illetve játék közben is teljesen véletlenszerűen a monitorom kírja, hogy "No display", majd pár másodperc elteltével a gép magától újraindul minden probléma nélkül. Terhelés alatt, illetve minimális terhelésnél is előfordult már a jelenség. Van amikor újraindulás után 2 perccel újra megtörténik, van amikor 1 napig egyáltalán nem.

Amiket eddig próbáltam:

- GPU legfrissebb driver
- Windows újratelepítés (Win10)
- Tápegység csere
- RAM csere
- GPU tesztelése Furmark-al (egyszer produkálta a gép a problémát kb. 20 perc után, aztán következő próbálkozásra 1 óra hosszát ment a furmark és nem jelentkezett a probléma)
- CPU stressz teszt (nem jelzett hibát, a gép nem produkálta a problémát)

A konfig:
Seasonic G12 GC 850W
Gigabyte GA-H81M-S1
Intel Core i5-4590
16 GB DDR3
Asus Rog Strix RTX 3070

Ha van bármi ötletetek, javaslatotok, nagyon szívesen fogadom.


Csorbi
(addikt)

Jó eséllyel VGA lesz, nem melegszik túl? Volt már szétszedve, nem sérült esetleg? Nincs a nyákon, PCIe csatlakozónál repedés?


zoli201
(csendes tag)

Csatolok egy screenshot-ot, amit órás furmark után készítettem.
Hátha mond neked valamit.
Amit elfelejtettem az előző hsz-ben írni, hogy letöltöttem még a razer cortex-et és ha annak a gamebooster funkcióját használom, akkor nem jelentkezik a hiba...
A kártya tudtommal szédszedve nem volt (második tulajdonos vagyok), külsérelmi nyomot nem találtam rajta.


paprobert
(senior tag)

A Gigabyte lapok a Sandy-Ivy-Haswell érában szokszor RAM és CPU OC-t hoztak alapból. Sok kékhalálnak és újraindulásnak volt az oka.

"Memory Enhancement Setting"
Ezt állítsd a legszelídebbre kezdésképp.

[ Szerkesztve ]


szabolint
(csendes tag)

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni és bocsánat ha kicsit hosszúra sikerült a történet.

2023 karácsonyán kb 1-1,5 hétig nem tartozkodtam otthon ezért ilyenkor a gépet (sőt igazából mindent :) ) áramtalanítottam. Konnektorból ki stb stb. Ahogy az ünnepek lementek hazaértem, konnektorba minden vissza, gép bekapcs, minden szépen ment. Este megfelelően leállítottam a gépet. Másnaptól kezdődtek az érdekességek. Arra ébredtem hogy a számítógép megy és a wines bejelentkező képernyő fogad.... elősször nem is értettem hogyan. Tuti nem alvó állapotra volt téve, mert azt alapjáraton letiltom és mindig a kikapcsolásra megyek. Hát gondoltam tuti valami win huncutság, de a naplózásban csak annyit láttam, hogy éjszaka bekapcsol, majd (váratlan leállás) kikapcsol és ezt csinálta 4-5 éjszaka. Hát leállítottam, de kb fél-1 óra múlva újra elindult és várta hogy jelentkezzek be... beléptem elkezdtem nézelődni/használni a gépet, ami kb fél óra múlva mintha kihúzták volna a tápkábelt, leállt, majd azzal a lendülettel újraindult. Nem kékhalál volt, mert a dump fájlokat néztem és semmi plusz kékhalál esetében nem engedélyezett az újraindulás a gépnél. Hát mondom gáz van. Elkezdtem adatot lementeni. Beléptem, használtam 1-1,5 órát, semmi, majd aztán megint kikapcs újraindul. Néztem hőmérsékleteket, semmi gond, minden rendes hőfokon. Néztem feszültségeket azok is rendben. Következett a 3. újraindulás azonban utána már nem indult el a gép, hanem felpörög a venti majd 2 sec és kikapcs majd újraindul. A bios se tölt be, csak újraindul venti pörög majd megáll. Újraindul.... hát mondom ebből szerviz. Szervizbe elvittem ott kipucolták, pasztáztak, teszteltek és hívtak hogy minden oks nem produkálja a hibát. Memtestek voltak plusz stress teszt is. Hazahoztam a gépet, mely kb 2 órát rendesen ment és paff megint kikapcs, venti felpörög 2 sec után újraindul és ezt csinálja míg a tápot ki nem húzom :( szervizbe vissza... már ott is produkálta a hibát. Teszteltek mindent tápot, memóriákat egyesével és kihozták hogy az alaplappal lehet a gond :( hát jó lehúzot 8 évet és nagyon jó szolgálatot tett.
Az említett konfig:
MSI B150 M Mortar alaplap
INTEL Core i5-6500 3.20GHz 1151 BOX
2x HyperX 8GB FURY DDR4 2133MHz CL14 KIT HX421C14FBK2/8
FSP Raider 550
MSI GeForce GTX 1070 Ti GAMING 8G

Mondom nem hagyom veszni mert bőven tökéletes volt a konfig, így hardveraprón vettem egy MSI Z270-A PRO Alaplap-ot. Be is szereltem. Szépen proci pasztázva minden rendesen bekötve. 3 órás stress teszt. Minden tökéletes. Ez volt január végén :D és itt kezdődik a történet második része. Múlt héten 1 hétig megint nem voltam otthon. Kedden jöttünk haza. Minden vissza, áram alá. Kedd este kis gaming, plusz munka :D minden rendben. Majd szerda reggel hív párom hogy a gép magától bekapcsolt... és leáll majd megint bekapcsol várja a bejelentkezést majd hirtelen kikapcsol... hát mondom ilyen nincs. Hazaértem beléptem gyors megpróbáltam adatot menteni de kb fél óra múlva hirtelen leállás. Most ott tartunk mint az előző lapnál, hogy felpörög minden, majd leáll és újraindul. a monitoron még a bios beköszönö se jelenik meg :(

Amit eddig próbáltam.
Csak 1 ramot raktam be... semmi el se indul
VGA kivéve és az alaplapival próbálkoztam semmi :(
Bios reset volt semmi.
elemet kivettem semmi előrelépés

Így eljutottam arra a pontra hogy passz.... hogy fél éven belül 2 alkalommal is így menjen el a rendszer és sajnos közöm sincs ahhoz, hogy miért :(

Szerintetek mi lehet? Akiket kérdeztem tápra gyanakodnak hogy kap valami pluszt az alaplap és azzal legyilkolja a rendszert :( de annyira furcsa hogy mind a kettő esetben azután kezdődnek ezek, hogy a gép random módon magától bekapcsol.

A válaszokat és ötleteket előre is nagyon köszönöm és hálás vagyok nagyon!

Üdvözlettel: Szabolint


I02S3F
(őstag)
Blog

Másik elosztóval, másik konnektorban próbálnám*. Nem valami nagyfogyasztó rakoncátlankodik? Konnektorban érdemes lenne mérni a feszt!

* vidd át másik szobába, ha teheted!

Az elektromos hálózat milyen régi?


szabolint
(csendes tag)

A lakás elektromos hálózata 2021 nyarán lett felújítva, illetve egy APC Back-UPS 950 egység van a táp elé kötve ha ez esetleg érdemi információ lehet. De amit írtál egy próbát megér.


KROK640
(veterán)
Blog

Tyűha, nagyon erős táp és VGA a konfig többi részéhez képest :Y
Azért kipróbálnám másik táppal is a gépet. Sőt, ha lehet egy másik VGAval is.
A "No display" meg nem lehet hogy már az újraindulás része?


KROK640
(veterán)
Blog

Ez a jelenség nekem is volt a Phenom 9500-as konfigommal, hogy állandóan elindult a gép magától. Éjszaka is, meg ha nem voltam otthon is stb. (nekem mondjuk nem állt le hanem fixen ment). Emellé akármikor raktam elemet az alaplapba, az azonnal tönkrement, és nem jegyezte meg a Bios beállításokat, így egy idő után már be se állítottam semmit. Ugyanis, hogy ne induljon el, hátul lenyomtam a tápot. Viszont akármeddig le lehetett nyomva a táp vagy kihúzva a konnektorból utána is elindult (akár magától is).

Egyébként én is másik konnektort, szobát, áramkört javasolnék elsőre. Esetleg egy másik táppal is megnézni. Lehet, hogy most az alaplap döglik megint, de ezt valami így kiöli.


FunPro
(senior tag)

Azért a gépek nem szoktak random mód bekapcsolni! :D

Én a sztori alapján egyértelműen tápot mondanék. Azt gondolnám, hogy a régi és az új alaplapon is az van a bios beállításokban, hogy áramkimaradás esetén rögtön induljon el a rendszer.

Gondolom a lap hülyén kap áramot, és ezt áramkimaradásnak érzékelte. Ha pedig így ingadozik az áram, az nem tesz jót a gépnek, simán kinyírhatja a cuccokat.

Persze, lehetne hosszabbító vagy a villanyhálózat, de a szervíz csak nem nálatok üzemel, márpedig, náluk is csinálta ezt a gép. :K
Nomeg, ott van a szünetmentes is. Ha rendesen cseréled benne az aksit, annak elég nagy stabilitást kéne jelentenie.

Azt nem értem, hogy a szervizes miért nem javasolt másik tápot. Ha már egyértelműen nem tudja memgondani mi a baj, legalább a legvalószínűbb komponensre felhívhatná a figyelmet.

[ Szerkesztve ]


I02S3F
(őstag)
Blog

korrekt! Erre nem gondoltam!


szabolint
(csendes tag)

A legelső alkalommal én is egyből a tápra gyanakodtam. Azonban amikor a másodjára vittem vissza a gépet szervizbe akkor kipróbálták másik táppal és a hibát produkálta az új táppal is :( Ami nekem nagyon furcsa és nem tudom hova tenni, hogy alaplap csere után miért ment hibátlanul 5 hónapot a rendszer és miért akkor dobja el magát amikor hosszabb ideig áramtalanítva volt? A szünetmentest régebben vettem és sajnos zárt rendszer aksit így nem nagyon lehet benne cserélni. Lehet az cseszi tönkre a gépet? Lehet hogy miután 1 hétig a szünetmentes sem kap áramot és visszateszem hálózatra az pluszt küld a rendszernek ami meggyilkolja az alaplapot?


SH4D0W2011
(őstag)

Sziasztok!

Néhány hete vettem egy wifi routert (Cudy AX3000) a szolgáltató által adott eszközt pedig csak modemként használnám, bár egyelőre annak a wifi hálózatát sem szüntettem meg az alábbi probléma miatt:
Szóval, az új router által létrehozott hálózatra gond nélkül csatlakozik 4-5 telefon, egy okostévé, egy játékkonzol, egy tablet, viszont egy régebbi brand számítógép (HP DC7900: Core2Quad Q9400 2.66 GHz, 4GB RAM, 200GB SSD, legfrissebb, aktivált, 64 bites Win 10 Home) nem tud. Amint beírom a jelszót és a csatlakozásra kattintok, lefagy a gép, kékhalál DPC Watchdog Violation hibaüzenettel. Kétféle USB-s wifi adapter (TP Link TL-WN821N, Cudy AC1300) is van itthon, mindkettővel ez a probléma. Emellett viszont a másik, "régi", szolgáltatós modemes wifi hálózatra gond nélkül felcsatlakozik. Egyelőre egy Windows újratelepítéssel próbálkoztam, de nem segített.
Van esetleg bármi ötletetek, mi lehet a baj?


Csorbi
(addikt)

Milyen WPA van a routereken beállítva?
A DHCP-t melyik router adja?

[ Szerkesztve ]

üzenetek