Női szemmel - Társadalom, közélet fórum

üzenetek

hozzászólások


solena
(tag)
Blog

Az már megoldódott^^

Nem tudom, mit értesz tk alatt, de van bevált kenyérsütő receptem, csak az adagolása olyan klasszik "érzésre dolgozom", ahogy adja magát az alapanyagXD Egy korábbi munkahelyemről szereztem évekkel ezelőtt a receptet, igazi, falusi parasztasszonytól.

A hozzávalók:
- csomag élesztő
- két mokkáskanál só
- 60-80 dkg liszt (sima, tacskós/penny. se öreganyám kedvence, se rétesliszt,se semmi flanc, a fehérje-tartalma legyen minél magasabb, igaz, ez csak pár százalékos eltérés)
- 10-15 dkg margarin(egy része kenéshez kell. De egyébként lehet zsír is)
- 2-3 dl víz langyos víz (legegyszerűbb beledarabolni a margarint, és mikróban langyosra melegíteni az egészet)

Az élesztőt sosem futtatom. Csal elfolyósítom a sóval, elkeverem a langyos víz-margarin cuccal, majd adagolom hozzá a lisztet. Annyit adok hozzá, amennyit már kényelmes gyúrni, elválik az vájling/keverőtál falától, és nem ragad ordenáré módon a kézhez, de még nem is keményedett meg a tészta, puha, könnyű az ujjakkal szorítani. Addig dagasztom, amíg szép, egyenletessé válik, akkor letakarva félre szoktam tenni kelni meleg helyre (konvektor, egy még nagyobb tálba melegvíz, stb.). Átlagosan 40 perc alatt kel meg, mikor felnyomja a konyharuhát, akkor általában már jó. Akkor még egyszer átgyúrom, hogy kellően laza legyen, majd kimargarinozott-lisztezett tepsibe teszem, bevagdosom egy picit, megkenem vízzel, és mehet az előmelegített sütőbe.Öt-tíz perc közepes láng, majd még cirka félóra kis láng, függ a tűpróbától (villanysütőben: alsó-felső sütéssel, nem légkeverésesben, 200 fokról indítom, viszont, ahogy betettem, leveszem ~160 fokra, és tűpróbáig).

Van olyan variánsa a sütésnek, hogy nem tepsiben, hanem hőálló üvegedénybe sütöm, lefedve, bár azt lazább szerkezetű tésztánál jön ki jól.

Általában ezt az alapreceptet szoktam variálni zöldfűszerekkel, apróra vágott hagymával-szalonnával, meg ami eszembe jut. Kolbásszal nem jó, mert az abban lévő paprika megégetheti.

üzenetek