OpenMediaVault - OS, alkalmazások fórum

üzenetek

hozzászólások


bpmcwap
(senior tag)

szétgugliztam az agyam zoknira... :D Beleállok... Proxmox lesz... Van itthon a régi elitbook 840 g1ből 2x4gb ram, azt beleteszem - elvileg jó lesz bele és rendeltem egy 128gb-s m2ssd-t - a 16gb ráadásul nem is ssd hanem beleégetett emmc... Őszintén szólva, csak ráugrottam 39euroért, mert ránézésre ingyen volt, de csak most nézegetem mit tud ez a vas és mi van benne. Táppal, wifivel, meg amiket már irtam is, házban és 6 usb3.0val biztos, hogy nem kidobott pénz, csak még nem tudom, hogy hozzam ki belőle a legtöbbet, de arra amire vettem - 5-6 ssd/hhd pucolása/takaritása/összefésülése több terrának és offline backup elkészítése - biztos elég lesz. remélem....aztán meg mehet az őskövi zyxel 310 helyére ;) csak nem vagyok akkora koponya, hogy ezt könyökből kirázzam, de mint írtam, meg van az év hátralévő részére a szabadidős elfoglaltságom.... :)) :DD :DDD


Pista0001
(addikt)

Én is tök kezdő vagyok, meg nem vagyok szakmabeli, mégis meg tudtam oldani a Proxmoxot, alá 2 vm-et, egy OMV-t és egy headless Debiant qBittorrenttel. :) Nem vészes a sztori, rendeteg anyag van a neten. Nálam egy 2 magos, 1,1 GHz-es Sandy Celeronon fut ez az egész, ahhoz képest az a Dell nekem izompacsirtának tűnik.


_q
(addikt)

Sziasztok!

Mit kell a pihole listához hozzá adni, hogy a google szponzorált hirdetések ne legyenek ott a keresési találat legtetején? Próbáltam keresni, de nem találtam.


brsdnl92
(tag)

Sziasztok!

A Nextcloud-hoz tartozó occ-t hogyan tudom telepíteni?

https://docs.nextcloud.com/server/latest/admin_manual/configuration_server/occ_command.html

Pl. a sudo -u www-data php occ app:list parancsot futtatva a Could not open input file: occ üzenet jelenik meg.

Köszönöm!


bpmcwap
(senior tag)

AtyaÚÚÚÚristen! Mindenkinek köszönöm a hozzászólását és motiválását. Csak rá vetettem magam a proxmoxra - tettem a Dellbe még 16gb ramot és 128gb ssd-t. Feltettem a proxmosra előbb egy Linux Mintet, hogy egyáltalán mi is ez. Aztán egy OMV-t, ehhez holnap belebarkácsolok még egy 1Terrás ssd-t. HomeAssistant. Bitang gyors rajta minden. Játszi könnyedséggel felvettem a 800km-re lévő eszközeim is a HA-ba. Az ember becsukja a szemét két évre és bődületes mit nem fejlődik egy egy app. Éreztem én, hogy nem szabad ebbe beleugrani, mert akkor az év hátralévő részére nekem reszeltek... :)) lesz mivel játszak, de a winyok megint a fiókban fognak maradni egy darabig... :DDD


kutga
(nagyúr)

Jól tetted, hétvégén én is gondoltam egyet és proxmoxra mentem. Egyelőre csak egy vm és egy konténer fut rajta, de majd lesz több is. Valamit elrontok, csak csinálok egy újat.


Kiskopika
(senior tag)

Sziasztok,
egy 10 éves win alapon futó itthoni kis szerver feleséget szeretnék cserélni. Semmi komoly nem kell, fájl elérés, transmission, openvpn plex.
Egy raspbery pi 5 + epci-sata hat al szemezek + openmediavault max 6 tb ig. Szerintetek ez így stabil életképes lenne?
A napokban tesztelgetem már egy rpi3b vel és már ezzel is elegedett vagyok az usb teszt hddvel.


kutga
(nagyúr)

Egy akármilyen passzív minipc-vel szerintem jobban járnál. Akár innen az apróról.


Kiskopika
(senior tag)

Mi a baj a pi vel?


Multibit
(veterán)

Nem a PI-vel van baj, hanem az elképzeléseiddel. Szerinted semmi komoly a torrent kliens, a VPN és a Plex :Y Ezek nagy erőforrás igényű alkalmazások. Egy Raspi helyett jobban járnál egy x64 alapú vassal :K


szpeti40
(addikt)
Blog

Én is inkább valami micropc-t választanék a Pi helyett :K


kutga
(nagyúr)

Nincs vele semmi baj, csak nem igazán erre a célra való.


Shade45
(senior tag)

3 éve futtatok egy 2GB-os (!!!) Rpi4-et NAS-ként, usb-s HDD dokkolón 2 HDD, plusz a másik 3.0-lás usb-n egy SSD a rendszernek (nincs sd kártya a gépben). ;)

Amik futnak rajta:

- Qbitorrent;
- Pihole;
- Photoprism szerver;
- SMB megosztás;
- Syncthing szinkronizáció.

Mindez 2GB rammal, igaz a SWAP fájl méretét is megemeltem 2GB-ra, ha ne adj Isten szükség lenne plusz memóriára.

Egyetlen helyen éreztem eddig, hogy le lenne terhelve a vas: amikor a Photoprism-et ráengedem a fotógyűjteményre, hogy készítse el/frissítse (indexelje) az adatbázist. Na ott 80-90%-on pörög a CPU, de még ez mellett is tudok SMB megosztáson keresztül nézni egy 4k HDR filmet, miközben torrentet is futtatok. De ugye erre az indexelésre sincs szükség minden nap, ha meg mégis kell, akkor az éjszakai órákra időzítem, amikor amúgy sem használjuk az eszközt annyira aktívan.

Egy dolog viszont szuper lenne: ha a vinyóimat SATA porton keresztül tudnám csatlakoztatni az Rpihez.

Emiatt szemezek már egy ideje én is az 5-ös generációval, de én bárhol kerestem SATA HAT-ot hozzá, mindenhol elfogyott a készlet, vagy ahol volt, ott ilyen 35-40e Ft körüli összeget kértek volna érte...
Te honnan tervezel rendelni hozzá bővítőkártyát (akár jöhet PM-ben is a link)? :R


szpeti40
(addikt)
Blog

Jó dolog ez a Pi, csak mire összeszedegeted hozzá a dolgokat, ha SATA-t is akarsz, annyiból már kijön egy jóval combosabb micropc és abba még RAM-ot is tudsz bővíteni és nem 2GB lesz benne alapból és még SATA meg M.2 portod is lesz.


kutga
(nagyúr)

Egyetértek, nemrég vettem egy kis minipécét, innen az apróról használtan, 32GB ssd, 4 giga ram, sata, gigabit lan, passzív hűtés. Előtte járt nálam rpi4, az mindennel együtt 30k körül kezdődött.


Kiskopika
(senior tag)

Egyenlőre sehol. Most egy pi 3b n kezdtem el tesztelni az egész koncepciót egy db 1tb laptop hdd vel, smb megosztas, plex, es transmission van rajta egyenlore. Cpu hasznalat tüske szinten néha belenyal a 40-60%ba de nem érzem a használata közben hogy megfeküdne. Hagyom így pár napot és majd kiderül pi5 ennek csak jobbnak kéne lennie szerintem.
Félve vágtam bele, mert azért tudom én is hol a határ de eddig pozitív kép él bennem


vacs
(veterán)
Blog

Szia.
Én is gondolkodok OMV-s használt miniPC-n, Brand használt gépeket nézek.
De nem tudom pl milyen proci kellene ami keveset fogyaszt, de elegendően erős ezekhez:

- kevés torrent, max 15-20 db (van netflix, disney, skyshow előfizetés)
- dlna/upnp media szerver, 3 telefon 1 tablet és 2 tv-hez (chromecast eszközzel)
- plex/kodi
- ftp szerver: a telefonjaink most minden este a hdd-re mentik a képeket ftp-n
- smb windows laptop és asztali gép miatt
- későbbiekben esetleg HA szerver

Jelenleg egy felső kategóriás Asus routerre kötött 2,5-es 5TB-os hdd-t használok média szervernek és kevés torrentre, ezt cserélném.


szpeti40
(addikt)
Blog

Szerintem egy i3 elég lehet neked, próbálj az adott pénzösszegből minél frissebb generációsat venni. A T-s végű procik esznek keveset.
De pl egy i5-10500T-nek csak 25W-os TDP-je van és ott van 6 mag ha kell a kraft.

[ Szerkesztve ]


kutga
(nagyúr)

Nálam i5 6500T, aztán 7600T volt, nemrég cseréltem i7 7700T-re de szerintem arra amit írtál az előbbi is elegendő. Én sem használok sokkal több szolgáltatást, de ez volt a legnagyobb ami belemegy az alaplapba.

üzenetek