pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


ViZion
(félisten)
Blog

Sziasztok!
opnsense kérdéseknek szerintem ennél jobb helyet nem találok :U
A jelenlegi konfig:
- Huawei 4G modem + router kombó, 3 LAN + 1 WAN/LAN port, wifi
- asztali gép, 1 LAN
- szerver gép: Proxmox+virtuális gépek, 3 db LAN, ebből 2 db opnsense-nek adva (WAN+LAN)
- Tenda router: házat wifivel látja el, AP-ként üzemel.

A tervem az volt, hogy a huawei modemként üzemelne, onnan opnsense, egy switch és abból Tenda router a wifis cuccoknak, + az asztali gép.
Hasonló setup volt már, akkor a Tenda volt a router, egy külön kis router volt az IoT dolgoknak. Ez bukó, a kis router túl kicsi volt...

Huawei router belső antennát kivezettem, így eléri a napelemet is a jel, szal. erre szükség lenne. Amit nem teszteltem még, h rejtett SSID-vel, DHCP nélkül (a routerben fix IP-n van az inverter USB dongle) tud-e csatlakozni...

A másik feladat a családnak egy adblock beüzemelés, ami a gépeken a host fájlos verziót váltaná. Adguard home nálam elvérzett, pi hole előtt még opnsense+unbound-al próbálkozom.

A modem után az opnsense lenne a következő eszköz, DHCP-vel, a megadott gateway és dns szerver is az opnsense lenne a kliensekben. force DNS működne-e a fenti kiépítésben? Így -a napelemen kívül- minden IS ezen keresztül történne, ha jól gondolom.

Korábban a Tendával a hasonló kialakításnál más alhálózaton volt a modem és a router. De jelenleg egy alhálózaton kellene lenniük, mert az inverterből is szeretnék adatokhoz jutni.
Ez mennyire működőképes?

Köszönöm a javaslatokat :R

üzenetek