pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


ViZion
(félisten)
Blog

Annyira egyformák, h opnsense-nek nincs is topik, mert minek?
Kinézet és a menük más, de amúgy nagyon közeli a kapcsolat. Azt is telepítheted, szerintem többen használjuk (itt), mint a pfsense-t.
Ami még buktató lehet (pl. nálam ;] ), h ne akarj mindent elsőre... én is bekapcsoltam mindent IS, végül csak belekeveredtem. A pluginokat előbb olvasd át, nézz videókat, utána rakd fel, ha kell.

Nagyon rárepültem pl. a geo blokkolásra. De nálam semmi értelme (sok videó nézés és tutorial olvasás után)... az annak kell, aki weboldalt üzemeltet, vagy mások kapcsolódhatnak a szerverhez. Alapból a tűzfal befelé blokkol mindent, amit nem bentről kértek, ennyi itthonra elég. Zenarmor is aranyos, de azok a statok... ehh. AdGuard Home ebben jó, egy klikkre lehet tiltani/engedni.

Első körben legyen meg a LAN/WAN port, LAN-ra DHCP, tűzfal be. Az anti lockout szabályt ne töröld... később lehet tiltani a WAN oldalra az SSH-t is, alapból az is engedélyezett, úgy tudom.
Ha saját DNS resolvert is szeretnél, akkor Unbound bekapcsol, tűzfalnál kell egy "terelés", hogy a DNS kéréseket Unbound kapja. Itt is lehet már fekete/fehér listákat kreálni vagy letölteni a netről automatikusan (túlzásba esni nem szabad, vannak jól karbantartott összefoglaló listák). Ehhez nálam jön az AGH, külön konténerben, nem pluginként (ott macerásabb a portokkal variálni, meg így nem egyben pusztul be, van külön mentésem).
A tűzfal az AGH konténerbe tereli a DNS kéréseket, itt csak szűrés van, majd az opnsense/unbound az upstream server, kész.
Utána lehet VPN, tailscale, behúzni az infókat okosotthonba, stb... ha megtetszik, akkor egy (jó hosszú) ideig el lehet vele szórakozni.

üzenetek