pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


ViZion
(félisten)
Blog

A routerben a beépített tűzfal szerintem nem frissül, igazán nem is értem, h mi az, mitől véd meg. A szolgáltatói (pl. Yettel előfizetéses) tűzfalakat nem ismerem, de 1. fizetős, 2. mennyire lehet testreszabni?
Az Unbound nagyszerű, de mint írtam, szűrésre AdGuard Home-t használok. Látni jobban, h ki mit keres, mit blokkol, stb. Szűrők brutálisan testreszabhatók, pár klikkel. Listákat hozzáadni is egyszerű (ezeket Unbound is tudja, csak nehezebben átláthatóan).
Listákból a két legjobb a Steven Black és a ShadowWhisperer lista.

Jah, és még abban is jobb a saját router/tűzfal/DNS szerver, hogy az Unbound nem fog mindent elküldeni a guglinak. A gyakoriakat tárolja, gyorsabban oldja fel, nem netezik örökké (beállítások kérdése). És azt is meg lehet pakolni mindenféle biztonságot növelő bánattal, ahogy a kedved/időd engedi.
AGH-ban az átírás is menő (van opnsense-ben is, de itt átláthatóbb ez is), megadod az IP címet és oda irányítja, instant DNS. Ez persze nem minden oldalnál jó, de a leggyakoribbakat már kiszórtam ezzel.
Shaper... el lehet osztani a sávszélességet, nem lesz az, h a 80 szálon torrent mellett egy e-mail-t nem lehet megnyitni... Valamint a gyermekem is jobban tanul, amióta pár napra átraktam az 1 MBit-es csőbe... ;]

üzenetek