pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Véreshurka
(senior tag)
Blog

Sziasztok!

Jó, hogy lett ilyen topik, én is gondolkodom azon, hogy leváltanám az otthoni routeremet egy pfsense-t futtatóra. Ezzel kapcsolatban lenne pár kérdésem:

Gépnek valamilyen Qotom mini PC-n gondolkodom (min. 4 gigabit port + AES NI), esetleg van valakinek tapasztalata ezekkel a gépekkel kapcsolatban? Illetve azon is gondolkodom, hogy elsőre csak próbálgatnám a rendszert, így a Qotom-ok közül is olyat vennék, ami wifi képes, mivel nem fogok tudni a router mellett ülni, hogy kábellel legyek összekapcsolva. Ez így akár elképzelhető megoldás lenne?

Tudom telepíteni a pfsense-t úgy, hogy nincs külső megjelenítőm?

llletve egy fontos kérdés a végére: átlagos user vagyok, egy asus routert konfigoltam eddig be, illetve pár alap dolgot ezen a routeren. Akár nagyon minimális hálózati tudással is bele lehet vágni? Igazából jó lenne azokat a dolgokat használnom amiket eddig is használok a routeren + persze mást is amit kínál a program: dhcp szerveren és port forvardoláson túl ddns van rajta beállítva, létrehoztam két vpn szervert rajta, ezzel szoktam kívülről az otthoni hálómba bejelentkezni, illetve vpn tunnelként tudok felcsatlakozni az előfizetett vpn szolgáltatásomhoz. Ezeket mennyire lehet bekonfigolni egy átlagos user számára?

Előre is köszi a válaszokat!

üzenetek