pfSense - Avagy az okosított házirouter - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


Véreshurka
(senior tag)
Blog

Tegnap megérkezett a mini pc. Fel is telepítettem rá gyorsan a pfSense-t. Lesznek itt bajok :DDD. Felkonfigoltam a varázslóval a hálózatot a tv-n keresztül, majd átköltöztettem a gépet az ideiglenes helyére. Mivel kényelmes vagyok, illetve mert nincs elég hosszú kábelem, hogy elérjen a mini pc-től az asztalig, gondoltam laza gyakorlatként rádugom a gépre az Access Point-omat, majd annak az ssid-jére rácsatlakozva a kanapén tudom majd kényelmesen próbálgatni. Ahha, nagyobbat nem is tévedhettem volna... Külön kell engedélyezni az interface-eket, és még valahogy közös LAN porttá is kéne konvertálni őket és még tűzfalszabályokat is készítenem kell. Amiket olvastam fórumokat, ott leginkább nem is ajánlják, hanem inkább switch-et a LAN portra. Ezzel nem is lesz gond, majd veszek egyet, illetve ha jobban belejövök valahogy összehozom azokat a portokat is.

Viszont így hirtelen lenne pár kérdésem:

1. össze tudom-e hozni úgy a routert, hogy rákötöm a mostani ASUS routeremre (asus LAN --> pfSense WAN port), hogy legyen netem is a pfSense mögött. Tegnap megpróbáltam, sajnos kevés sikerrel, gondolom mindkét eszközön kellene állítanom valamit. Természetesen a pfSense más hálózaton van mint az ASUS.

2. olvastam több fórumon, hogy ha elég sok csomag fel van rakva a pfSense-re, illetve sok helyen megy a logolás, akkor hamar eszi a lemezeket a pfSense. Van ezzel valakinek tapasztalata? Egy noname kínai msata-s ssd-vel érkezett a gép, ezt szeretném majd a későbbiekben lecserélni vagy ssd-re (talán samu 860 pro), vagy valami jobb 2,5"-s hdd-re (esetleg wd black?).

A gép egyelőre teszik, meglátjuk mennyire leszek vele megelégedve hosszútávon, remélhetőleg nem fog túlmelegedni vagy ilyesmi.

Ami az Access Point-ot illeti, az a tervezett unifi helyett ruckus unleashed lett. Sokat olvastam a témában, és sokan nem voltak túl jó véleménnyel a unifi-t illetően, a ruckus-ról pedig aránylag jó véleményeket lehetett olvasni, így egy jókora felárat bevállalva végül a ruckusra tettem le a voksomat. A switch majd a hónap vége körül van tervben, ami eddigi keresgélésemet összegezve valószínűleg egy ubiquiti edgeswitch lesz, de meghallgatok bármilyen javaslatot :D (24 portos poe+-s cuccot keresek, lehetőleg managelhetőt)

üzenetek