PH! F1 tippjáték - Klánok, Ligák, Versenyek fórum

üzenetek

hozzászólások


Qorthral
(őstag)
Blog

Sziasztok!

Készítettem egy F1 témájú, a teljes évadot felölelő játékot.
Bátran csatlakozz, ha a Forma-1 követése mellett van kedved játékos közegben és tét nélkül megmérkőzni fórumtársaiddal.

A játék alapvetően minimális időráfordítást igényel, ugyanakkor komolyabb agyalásra is teret nyújt az érdeklődőbbek számára, így bárki számára játszható.

Játékmenet, regisztráció

A játék minden évben kb 20 fordulóból áll. Minden F1-es futam előtt elérhetővé teszem az adott futamhoz tartozó kérdéssort. Ennek kitöltésével tudtok nevezni az adott fordulóra.

Fontos, hogy a pontos azonosítás érdekében minden játékos egyedi, négyjegyű azonosítót kap, melyet minden kérdéssorban meg kell adnia. Így arra kérek minden új jelentkezőt, hogy először írjon nekem privátban, és jelezze részvételi szándékát. Ezután elküldöm az azonosítóját, és onnantól már minden futamra tud gond nélkül nevezni.
(Sajnos az esetleges csalás, illetve a játékunk elrontására irányuló szándék kizárása érdekében kénytelen vagyok ennyiben bonyolítani a részvételt.)

A játékban való részvételt megkönnyítendő, az egyes kérdéssorokat, illetve a játék állását mindig közzéteszem majd a Logouton, a blogomban. Akinek nincs ideje/kedve ezt a topikot folyamatosan követni, ott is megtalálja majd (legkésőbb) a futam hetének hétfőjén a kérdéssort.

Fontos: A kérdéssorok leadási határideje mindig az időmérő edzés kezdete előtt fél órával van. Ha nem zárok le egy kérdőívet pontosan ekkor, akkor sem fogadom majd el az időn túli nevezéseket, így kérlek figyeljetek a határidőre.

A leadott nevezéseteket egyébként a határidőig bármikor módosíthatjátok a leadáskor elmentett link segítségével. Ha nem vagytok biztosak a csapatotokban a nevezéskor, inkább mentsétek el tehát a módosító linket. Végső esetben nekem küldött privát üzenetben is megírhatjátok a végleges válaszaitokat, de ezt a lehetőséget lehetőleg ne sokszor használjátok.

Kérdéssor felépítése

Minden kérdéssor két részből áll.
Az első rész mindig fix: itt az időmérő, illetve a futam győztesére, illetve a legtöbb pontot gyűjtő csapatra tippelhettek. A nehézséget az jelenti, hogy fix költségvetésből kell mindhárom kérdést megválaszolni, miközben az egyes pilóták és csapatok erősségük függvényében vannak árazva. Egy jó csapat összerakásához tehát kompromisszumra van szükség, de a játék pont ettől érdekes.

A második rész neve: Random kérdések. Ezek a kérdések nem túl meglepő módon (majdnem) mindig eltérőek a korábbiaktól. Ismétlődés persze elő fog fordulni, de viszonylag ritkán. Ebben a részben tipikusan 3 vagy 4 kérdésre kell minden fordulóban válaszolni.

Pontozás

Minden fordulóban maximum 40 pont gyűjthető.

Az első rész kérdéseinek pontozása:
Verseny győztese (a választottad első tíz közé kerülése esetén kapsz pontot): 12 - 10 - 8 - 7 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1 pont
Időmérő győztese (a választottad első nyolc közé kerülése esetén kapsz pontot): 10 - 8 - 6 - 5 - 4 - 3 - 2 - 1 pont
Legtöbb pontot szerző csapat (a választottad első hat közé kerülése esetén kapsz pontot): 8 - 6 - 4 - 3 - 2 - 1 pont

A második rész pontozása:
Az egyes kérdések helyes megválaszolásáért jellemzően 2-3 pont jár, együttesen pedig mindig maximum 10 pont szerezhető. Bizonyos kérdéseknél részpontszám is gyűjthető.

Egyéb tudnivalók

Természetesen év közben is lehet csatlakozni. Persze ekkor nyilván hátrányban leszel a többiekhez képest, de a játékban szándékosan nincs fejlődés (mint pl az F1ligában, ami ezáltal túlságosan is szerencsejátékká válik), így reális cél lehet a lemaradásod csökkentése, vagy akár a teljes ledolgozása is.
Nyugodtan kihagyhatsz futamokat, ha épp nincs időd, semmi retorzió nem jár érte.

Várok minden kedves érdeklődőt! :)

[ Szerkesztve ]


Motion_Blur
(félisten)

Frankó! ;)


Malachi
(addikt)

próbálom megérteni, de nem megy. :D a 20 milliós keret miatt szándékosan el kell rontani a válaszadást ugye, mert az első futam előtt világos, kik lennének a befutók, csak hát az bőven kilóg a keretből.

mi itt a cél, mi a taktika? válasszak egyet, esetleg kettőt, amiben majdnem biztos vagyok, a harmadiknál pedig a "legkisebb rosszat"? vagy legyen mindhárom pontatlan, de még jónak tűnő? vagy ne kérdezzek ilyeneket? :D


Qorthral
(őstag)
Blog

De, de, bátran!

Vitassátok meg, hogy mi a nyerő taktika. Biztosat én sem tudok mondani. Nyilván az a két variáció játszik, amit írsz, egyébként meg a pontokkal kell sakkozni.
Igen, azért szűkös a keret, hogy érdekesebb és nehezebb legyen a játék. Egy a tavalyihoz hasonló évben mindenki Ham, Ham, Merci jellegű csapattal tolná végig, az meg nagyon érdekes lenne... :D
Így, hogy a tutit nem lehet betenni, szerintem egy tucat érdekes csapatot simán össze lehet tenni már az első futamra is, és úgy tervezem, hogy ez mindig így lesz. Ezáltal szerintem jobban előtérbe kerül majd a tényleges hozzáértés, és aránylag kisebb szerepet kap a szerencse. Plusz ebben a játékban kisebb áldozat betenni egyik-másik helyre a kedvenceket, mint az f1ligában.

Ugyanakkor szívesen hallanám a ti véleményeteket, ki mit gondol így elsőre? Milyen elvek mentén választotok csapatot, mit engednek és mit nem engednek az árak? :)


Blackmirror
(senior tag)

A jó kis vegyes tippemet nem engedte(1pont híján), így megyünk két biztosabbra,a maradék pénzből meg beikszeltem valamit.


Malachi
(addikt)

magam alatt vágom a fát, de nyilván a legmagasabb pontszámot adó kérdésnél megyek biztosra, az időmérőnél már agyalni kell, a csapat meg sajnos marad kb. ahogy esik, úgy puffan a maradék 4-7 millióból.

a többi kérdés izgalmasabb, azok érdekesek lesznek az év során.


Qorthral
(őstag)
Blog

Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a legmagasabb pontszámot adó kérdésnél tudsz a legkevésbé biztosra menni. :)


Yayoh
(aktív tag)
Blog

Nekem tetszik ez a rendszer , valóban gondolkodni kell a válaszon :)


EmberXY
(addikt)

Ezennel én is csatlakoztam, a nyertes kérdőív kitöltve. ;]


Qorthral
(őstag)
Blog

Na majd meglátjuk. ;)


EmberXY
(addikt)

Optimistának kell lenni, így eshetünk a legnagyobbat, vagyis így tanulunk legtöbbet. :DDD


Qorthral
(őstag)
Blog

Bátraké a szerencse, tartja az elcsépelt mondás. :D
Szerencsére ebben a játékban nincsenek végzetes következményei egy nagy pofára esésnek sem. :)

[ Szerkesztve ]


EmberXY
(addikt)

Majd kialakul... :D
Sokan jelentkeztek már?


Qorthral
(őstag)
Blog

A mezőny is alakul. :)
Szerintem összejön egy kellemes 30-40 fő körüli mezőny a rajtra. Vagy akár több. :)


Yayoh
(aktív tag)
Blog

Egy észrevétel : Ha 20 milliót költök , és az ellenőrző kérdésbe 19-et írok akkor is tovább enged. Nem tudom hogy ez hiba -e de gondoltam azért szólok :)


Qorthral
(őstag)
Blog

Köszi az észrevételt! :)
Igazából ez nem hiba, mert az ellenőrző kérdés csak nektek van, hogy még időben észrevegyétek, ha túl sokat költöttetek. A konkrét ellenőrzést a tényleges válaszok alapján külön megcsinálom. :)

Amit nem írtam, de fontos: Ha valaki túllépi a 20 milliós határt, akkor az első rész alapján szerzett pontjait nem fogja megkapni. A random kérdések után természetesen kaphat pontot.
Persze szólok ilyen esetben privátban, ha időben észreveszem, de azzal nem tudok mit kezdeni sajnos, ha a határidő lejártáig nem korrigál az illető. Szóval figyeljetek erre, ezért van az ellenőrző kérdés is. ;)

[ Szerkesztve ]


Švejk
(őstag)

Tetszik a játék, jól el lehet vele szórakozni :) A pénzlimitet elsőre nem értettem, de jó ötlet mert enélkül dögunalom lenne a játék, attól függően hogy Hamilton vagy Rosberg a győztes éppen :D
Kicsit még több kérdést is elbírna szerintem :)


Qorthral
(őstag)
Blog

Örülök, ha tetszik!
Bizony, a pénzlimit a lényege az első résznek, így azért közel sem egyszerű a választás.
A random kérdéseket igyekszem majd mindig érdekesen összeállítani, néha több kérdéssel, máskor kevesebbel, de bonyolultabbakkal. :)

[ Szerkesztve ]


[CS]Blade2
(addikt)

Mely csapat pilótái teszik majd meg (együttesen) a legkevesebb kört a futamon? (3) *
Holtverseny esetén minden érintett csapat után jár a pontszám. A második legkevesebb kört teljesítő csapat eltalálásáért 1 pont jár.

Az ezért nem a legjobb a kérdés, mert a Mozgó Reklámtábla Team lehet, hogy nem tud majd 107%-on belül futni, és nem engedik indulni őket a versenyen, vagy annak ellenére, hogy nem tudnak 107%-ot, pont kivételt tesznek az FIA-nál, és engedik indulni.
Ha nem mehetnek, akkor gyakorlatilag a futamon a legkevesebb kört a Mclaren fogja megtenni, ha csak nem lesz olyan baleset, hogy valaki beleáll a csapattársába. Fizikailag viszont a Mozgó Reklámtábla Team fogja megtenni a legkevesebbet azzal, hogy nem indulhatnak, ami pont kerek 0 méter.

üzenetek