Rajzol, fest, photoshopozik valaki? - Kultúra, művészet, média fórum

Hirdetés

üzenetek

hozzászólások


soundsonic
(aktív tag)


soundsonic
(aktív tag)


smc
(addikt)
Blog

Na jól van, akkor már én is összedobtam egy montázst az elmúlt fél év(?) be nem fejezett butaságaimból. :DDD


soundsonic
(aktív tag)

Na végre..! Már sejtettem, hogy túl vagy az autóvásárlás utáni pörgésen csak minket fosztasz meg a remekműveidtől :)


smc
(addikt)
Blog

Azóta meg a meló lett annyi, hogy nem sok idő marad mellette, de igyekszem, a hajós a legutóbbi, de az is csak egy 2x fél órás relaxációs festés volt.


soundsonic
(aktív tag)

ÁÁ szuperek! Csak most tudtam megnézni normálisan mert tegnap telefonról néztem piciben. Mivel a fotósoppot ismerem és tanultam abban tudok rendesen színátmenetet csinálni pl. az almafás képnél, de mazoista vagyok és próbálok legális szoftvert használni ezért időről, időre előveszem a kritát és nézegetem az ecseteit, hogy találjak egy hozzám közelállót, de hát a flamingóknál sem sikerült szépen összemosni a színeket. Úgyhogy gyakorolnom kell még. Majdnem vettem egy cintiq 16-ot, de rájöttem hogy nekem kényelmesebb a rajztábla. Sajnos a huion táblám tilt funkcióját csak a ps ismeri fel, pl a krita nem, de ez a legkevesebb.


smc
(addikt)
Blog

Amíg csak tanulásra használod szerintem tökmindegy, ha a photoshop kényelmes akkor használd azt nyugodtan. Ha már munkára is fogod, akkor persze más a helyzet. Persze nem buzdítok senkit ilyesmire. :)

Ez poén: [link]
Vagy már linkeltem? :F

[ Szerkesztve ]


soundsonic
(aktív tag)

Ha hazaértem letöltöm a tiral-t kíváncsiságból, bár kétségeim vannak. Vettem már jónéhány szoftvert: artrage 5,6, paintstorm studio, affinity designer nem kell még1.. még ezekhez sem vagyok elég skillles anélkül meg kenhetem a hajamra a jobbnál , - jobb programokat..


soundsonic
(aktív tag)

Akciós volt az affinity photo, így gyorsan megvettem a designer mellé ami már megvolt. Talán karácsonmykor, ha akciós lesz a publisher megveszem, bár kiadványszerkesztést nem csinálok. Viszont kb tíz perc alatt csináltam egy vázlatot photoban és kicsit szokva elég jó lesz ps helyett. Dolgozhatnék még jócsán rajta, de nem fogok..


soundsonic
(aktív tag)


smc
(addikt)
Blog

A blurt szerintem hanyagold, inkább akkor fogj egy nagyobb ecsetet és azzal próbáld meg nagyjából megfesteni a formákat. ;)
A hagyma színei tetszenek.

[ Szerkesztve ]


soundsonic
(aktív tag)

Köszi, megpróbálom megfogadni a tanácsod. :)


soundsonic
(aktív tag)

Így útólag látom, hogy túltoltam :)


soundsonic
(aktív tag)


coco2
(senior tag)

Sziasztok!

Nézem a tuti rajzokat meg képeket, és remélem jó helyen járok extra-nyeretlen kibicként, amikor tippet kérek rá, mivel lehet egyszerűen összerakni egy amolyan szoftverhez való emblémát? Nevezik application jewel-nek is.

1024x1024 méretben szeretnék alulról fölfelé rózsaszínből citromsárgába átúszó háttér elé egy cica buksi vonal a hegyes fülekkel. Csak burkoló kontúr vonal, semmi részletezés (egyszerűnek kell lennie, hogy 50x50 pixelre kicsinyítve is felismerhető legyen ugyan az a jelleg).

Mivel lehet ilyesmit megcsinálni?

[ Szerkesztve ]


soundsonic
(aktív tag)

Én ezt vektorosan csinálnám így adobe illustrator, affinity designer vqgy ingyenes programokkql a krita vagy inkscape programot használnék


coco2
(senior tag)

A magam részéről nem vagyok ügyes szabadkézi rajzolásban, meg rajz táblám sincsen és olyasmik. Ha tipikus kontúrvonal rajzokat koppintanék valahonnét, létezik arra valami website gyűjteménnyel?


soundsonic
(aktív tag)

Ezekben nem rajzolni kell tollal, hanem egérrel görbéket létrehozni, bár elsőre tuti nehéz lenne az igaz. Vannak ingyenes vektor oldalak: [link] ,de hogy az itt letöltött vektoros képeket modósítsd is szükséged lesz vektoros szoftverre, vagy úgy ahogy van használod fel, ha telálsz neked tetszőt.


coco2
(senior tag)

Azóta már győzött a lustaság, és nézegetek példákat. Kezdésnek ilyesmire gondoltam, amiből van vonalas rajz is, és a vonal kezelést tovább egyszerűsítve ilyesmi stílus.

Efféléket összerakni én biztosan nem fogok, hát maradt annyi, hogy cica faroknak egy függőlegesen hosszúra torzított S vonal (lenyisszantom az S betűből a felső és alsó végét, és elnyújtom függőlegesen az eredményt), meg füleknek egy körbe belerajzolt háromszög (csak szárak rajzolva, alap nincs), amit elforgatok mondjuk 20 fokkal. Farok két oldalára odarakom a két fület, és annyi. Háttér színekből felszeletelem 4 fele vízszintesen a méteret, és alulról fölfelé lila, rózsaszín, sárga, fehér. Vektorozást kispróroltam, bonyolult nekem. Amit méret arányosan összerakni tudok, azt felnagyítom majd 1024x1024-be, és az fogja nagyítani a vonalvastagságot is. Casual kezdetnek elmegy, és lényeges paraméterként már kompatibilis 16 színű környezettel és alacsony felbontású nyomtathatósággal.

Jelenleg éppen számolom, hogy koordináta rendszerben hova kerülnek a kör pontjai, mert ezt az egészet végül egy mspaint-ben fogom berögzíteni, aztán kép darabonként copy/paste. Minden más eszköz, amit találtam, biztos sokat tud professzionális igényekhez, de magamfajta kibicnek nem a professzionális cuccok a hatékonyak. Hát, elmélet - és gyakorlat :DDD


soundsonic
(aktív tag)


Dorien
(addikt)

Emlékkönyv az elhunyt makkjáról? :) De perverz...

ON: Ezt a képet vettem karácsonyra magamnak:

Leonid Afremov: Aura Of Autumn
Nem eredeti festmény, csak feszített vászon nyomat. 3x40x101cm

Talán jövőre már lesz elég időm és energiám, hogy én is alkossak valamit. Gratula mindenkinek az eddigiekhez! :R


soundsonic
(aktív tag)

Smc az lenne a kérdésem, hogy az app store- ban vsn e paypal fizetési lehetőség. Elgondolkodtam egy 128gb-os ipad 8 (2020) pencillel procreate-al. Tudom drága, de hordozható, androidos tabletet nem szeretnék venni mert hamar elavul meg stb..Persze még nem döntöttem el, csak kacérkodok a gondolattal..


smc
(addikt)
Blog

Nem tudok róla, bankkártyát hozzá lehet adni, az nem jó?


soundsonic
(aktív tag)

De a bankkártya is megoldható, csak a paypalt jobb szeretem ,de lehet hogy semmivel sem biztonságosqbb mint hiszem. Szerinted gyűjtsek ipad+Pencil+procreate vagy wacom cintiq 16? Útóbbbi kicsit olcsóbb, de nem mobilis. Köszi!


smc
(addikt)
Blog

Ez egyéni preferencia kérdése. :)
Ha otthon, asztalnál rajzolsz, akkor wacom jobb választás, mert nagyobb, fejlesztheted bármikor a gépet amit rákötsz és több program is van pc-re.


Chronos85
(tag)

Elnézést, hogy belevaú!

Biztos, hogy kihasználnád bármelyiket is? Félre ne értsd, felőlem mindenki arra meg annyit költ amennyit akar. Viszont a topik hozzászólásaidból nekem az jön le, hogy egyik program másik program. A képeid most nálam nem jelennek meg, de ott is elég széles volt a szórás témában és technikákkal egyaránt.

Nyilván a programok ismeretét nem tudom felmérni, de a képeknél azt láttam, hogy inkább az alapokat kellene elsajátítani és rászánni az időt ezek gyakorlására. Sokkal látványosabb fejlődést tudnál elérni, mint a drágább eszköztől várni a megoldást. Megsúgom nem varázspálca egyik sem. :)

Ha gondolod miután kitaláltad, hogy mit is szeretnél rajzolni Illusztráció vagy concept art. Táj vagy karakter esetleg portré. Tudok segíteni, hogy merre indulj el, de amíg nincsenek meg az alapok, kár olyanon gondolkodni mint stílus, mert kifog lógni a lóláb nem kicsit.

Visszatérve az Ipad v Cintiqre? Ha csak hobbira akkor, ahogy smc is írta, annyival kiegészíteném, hogy Xp pen-nek van Type C-s táblája 22es (24es). Ha jól rémlik ezt rálehet kötni Tabletre is. Azért 22"nál jó lenne a min. 2k felbontás (nekem biztosan), mert közelebbről nézed, mint a monitort.

Lehet sokaknak nem fog tetszeni, de a nagy vállalatoknál a Wacom+PS a standard. Viszont ha szabadúszóként szeretnél boldogulni, akkor nyilván munkától is függ (azért a nem PS-es .psd tud érdekes dolgokat produkálni), hogy mivel dolgozol.
Üdv.: Chronos


soundsonic
(aktív tag)

Köszi :) Nem biztos, hogy kihasználnám ezért is gondolkodok rajta. Igen, tényleg túl sok programot használok. Bár iluból, psből és indizájnból vizsgáztam, az affinity programjait használom mert azok legálisak, nem mintha ez lenne a kereseti forrásom. Ezen felül alkalmanként krita és artrage szoftvereit használom amik igenszerteágazók. Az aipad-on azért gondolkodom, mert egy tabletet szeretnék és akkor már összekötném a kellemest a hasznossal. Droidos tabletet nem szeretnék a frissítés és virusaik miatt. Sajnos nem rajzolok jól, és rendszerint referencia képket használok, így lehet tényleg nem sok értelme van, drága hobbi lenne.


smc
(addikt)
Blog

+ Más ennyiért horgászbotot vesz, ha érdekel és szereted, akkor nem kell sajnálni a pénzt rá, ha megunod, valamennyi vissza is jöhet ha túladsz rajta.


Chronos85
(tag)

Persze nincs is ezzel probléma, ugyan így gondolom fölösleges addig Adobe termékekre költeni amíg nem keresel vele.
Affinityket nem ismerem. Kritát pár órán keresztül használtam, remek ingyenes rajzprogram ezt szoktam is ajánlani kiindulásnak.

Tabletes rajzprogramoknál a Procreate olyan mint a Tesla és a többi elektromos autó viszonya. Nem tudom az utcsó verzióba mi került bele, nekem anno a PS-es Gradient Map nagyon hiányzott, de ugye ez megint egyénfüggő.

Rajzolás is mint a legtöbb dolog tanulható egy bizonyos szintig és azon a szinten már meg is lehet élni belőle ha úgy dönt az ember. Viszont ehhez bele kell tenni amit másba is: rengeteg időt és energiát. Az nem baj ha használsz referencia képet, épp ellenkezőleg, én is használok sőt többet is egyszerre. :) Ezen felül úgynevezett master studykat is rendszeresen. Viszont ez nem és itt ismét sokan utálni fognak "jobb agyféltekés" másolás, hanem valóban elemzés és ehhez kellenek az alapok. Félre értés ne essék ha valaki portrékat akar készíteni az utcán bár most ez nem annyira kifizetődő (covid, meg hideg is van) arra az is bőven elég és nem lenézésből, mert nyilván van akinek ez is bőven megfelel és hamarabb célba ér.

Azt meg hogy mennyit költesz a hobbidra neked kell eldönteni. Azért azt ne felejtsd el hogy mindig korábbi műveidhez mérjed magad ne másokéhoz. Nincs két egyforma ember, nem is mindegy hogy záros időn belül mennyit foglalkoztok vele. Illetve amit a különböző közösségi médiákon itt-ott látsz, az az amit mutatni akar magából és nyilván a javát fogja kiválogatni érthető okokból.


soundsonic
(aktív tag)

Nekem a rajz terápia és stresszlevezetés egyben. Van több rossz hibám is, többek közt, hogy nem tudok hetegig finomítgatni egy képet, hanem amikor megrajzolom abba is hqgyom. Persze fél óra múlva már nem is tetszik.. igazából tájképeket szeretnék rajzolni, de egy életteli fát sem tusok rajzolno, nemhogy az aljnövényzetet. Én mindig ia kritikua voltam magqmmql szemben, és igen másokhoz mérem sajnos magam. Szerintetek akkor már inkább érdemesebb egy 4k monitor a huion rajztáblámhoz? Tudom, hogy a rajztáblamonitor vqgy tablet nem lenne világmegváltó és sokan hiszik, hogy ez a gátjuk a jó rajzhoz, de nem. Jártam egy digitális magánoktató rajzoktatóhoz pár alkalommal és ott volt lehetőségem kipróbálni.


Chronos85
(tag)

Az egész saját vélemény lesz, nem szentírás, tessék ennek megfelelően kezelni.

Az nem gond, hogy az ember kritikus magával, én is az vagyok ezt többször persze fel is rótták, viszont ha úgy nézzük hogy a "munkánk" beszél rólunk akkor miért is baj ez?!

Tájkép talán annyival könnyebb, hogy nem kell anatómia, viszont az alapok itt is kellenének.
FZD 101 így indulásnak, a többi videója is jó, nyilván nem mond el mindent bennük.
Aztán Tyler Edlin youtube csatornáján rendszeresen vannak videók friss gyöngyszemek.
Ha fizetni akarsz:
Hardy Fowler remek tanár, fent van skillshare-en is akcióban, apróért be lehet szerezni. Esetleg Nathan Fowkes szintén kiváló oktató, schoolismon vannak videói, de ez már jóval drágább.

2 éve azért is esett a Cintiqre a választásom, mert nem találtam 200k körül 32-34"os 4k széles színtérrel monitort megfelelő homogenitással. Bár nem vagyok nagy monitorguru, de ez máig sajnos nem változott. A Wacom Intuos M elég ehhez a felbontáshoz, a Huion-t nem tudom, de össze tudod hasonlítani.

[ Szerkesztve ]


soundsonic
(aktív tag)

45 perces speedpainting affinity photoval. Nagyon keveset rajzolok mostanában ,pedig vettem egy csomó ecsetet hozzá amit még át kell tanulmányoznom.


tl-x
(őstag)

Nagyon jó! Gratula! :C

üzenetek