üzenetek

hozzászólások


d@vee
(őstag)
Blog

Köszi az írást, én már vártam egy ilyet. De egy APU-val a normál videókártya mellett.
Tudtam hogy gyakorlatilag hasztalan ekkora órajelű RAM, ha csak nem integrált cuccal játszunk, ezért a GTA 5 nagyon meglepett.

[ Szerkesztve ]


M5Norbi
(őstag)

Hiánypótló köszi!

Szeretem az ilyen teszteket ami rávilágít hogy az ilyen cikkeket amik megvilágítják hogy nem mindig hoz akkora eredményt egyik másik újítás avagy drágább alkatrész.

Szerintem tanulságos.
:R


mcs
(veterán)

Hogy van ennyi fps-ed nfs shiftben? Nekem i5 4460al és GTX 950el kb. fele ennyi vegyes limitesen. :F


Simi37
(őstag)
Blog

AMD támogatott játék (akkor még számított hogy vki által támogatott :D :/ ) és nagyon jól skálázódik benne a CF.

ed: Crew helyenként cpu limites nálam (már rx 480am van) érdemes lehet ránézni... holnap vagy talán ma lemérem és extraként a konklúzió elé berakom az eredményeket.

[ Szerkesztve ]


mcs
(veterán)

Vicces, hogy a későbbi patchekkel ennyit javultak a Radeonok, pedig a játék kiadásakor pont azok nyűglődtek. :D
Bár nem mostanság néztem magamnál, de újra fel fogom tenni kíváncsiságból. Melyik pályán teszteltél, és mennyi ellenféllel?

[ Szerkesztve ]


erer1000
(őstag)
Blog

[hasonló, csak itt DDR2-3]

:B :B :B :B

IGP-nél van értelme inkább a nagyobb MHZ-nek ramoknál, máskülonben nem sokat profitál dGPU esetén a rendszer, de ez régi tény

[ Szerkesztve ]


Simi37
(őstag)
Blog

Nordschleife 1 teljes kör, 5 ellenfél. Sok pályán toltam amúgy de ezt mértem le mert elég hosszú és mert jól fel lehet gyorsulni meg tele van fával. De nem jött ki lényegesen rosszabb min fps mint itt. rx480al be sem esik 210fps alá :D

#8: Nem, mert az órajelre való nemskálázódás mértékének a kiderítése volt a cél. :B

[ Szerkesztve ]


Killer01
(őstag)

Nem próbáltál az időzítésekkel játszani MHz helyett? Szerintem úgy jobb eredmények születtek volna :)


echterion
(nagyúr)
Blog

Köszi az írást, tanulságos. Vajon a dual channel is ugyanúgy skálázódik a ddr4-nél, mint a ddr3-nál?


ncc1701
(veterán)

Köszi az írást, valami hasonlóra tippeltem eleve. :)


speed471
(aktív tag)

Köszi a írást pontosan erre számítottam. :D


Elmör
(senior tag)
Blog

Tetszett az írás, köszi! :R

Én azt szoktam erre a "jobb, drágább" cucc kell-e dologra, hogy ez olyan, mint az autóépítésben is az alkatrész. Nem muszáj ezt vagy azt venni, de ha a rendszer azáltal tökéletesebb lesz, hogy annak a funkciója is ott van, a 100%-hoz közelebb hozza a sikert. Szerintem minden bevonzza a másik összetevőt, veszek egy klassz alaplapot, de akkor jó ha már van hozzávaló procid, ha van jó procid, akkor illik a jó hűtőt is hozzá megvenni, ahhoz pedig jól szellőző ház. Én emiatt döntöttem a 3000MHz-es ddr4 mellett. XMP bekapcs és nem kell tuningolni.


TIT
(veterán)

Érdekes,hogy cpu limit van egy ilyen procival,pedig azt mondják nem kell olyan erős cpu,inkább vga.


Simi37
(őstag)
Blog

Ebben a CF erősen benne volt. RX480 ugyanazon beállítások mellett sokkal több fpsnél érte el a cpu limitet.


Polllen
(nagyúr)
Blog

Jó cikk lett.

Azt gondoltam, hogy dvga-nál nem sokat számít, de hogy IGP-nél is ilyen keveset hozott... :F


[Prolixus]
(addikt)

Ebben a tesztben is hasonló konklúzió jött ki. Vagyis játékra dVGA mellett gyakorlatilag tökmindegy, hogy 2133 vagy 3200 MHz. Ennek én mondjuk nagyon örültem, pont a napokban okozott ez dilemmát. :DDD Az eredmények megspóroltak nekem pár ezrest a deszkán meg a RAM-okon is.

A tesztet köszi, "jó" volt látni, hogy másnál (más játékokkal) is hasonló lett a konklúzió. :R

[ Szerkesztve ]


ledgeri
(nagyúr)

Nekem picit értelmezhetetlenek a fehérhátteres grafikonok, mert nem tudom mi van a másik tengelyen...


pilu85
(őstag)

gyanítom hogy 1333as ddr3 meg a 3000es ddr4 között sem volna 1 fps nél több különbség.


F34R
(nagyúr)

Ez is egy ismet jo kis otthoni teszt, sokat hozzatesz a kovetkezo RAM vasarlashoz.


domos
(senior tag)
Blog

Így kell ezt csinálni! Szuper teszt! :C :R


.mf
(veterán)

"Amikor megláttam az eredményeket, nem akartam hinni a szememnek. (GTA-t mértem először.) Aztán a többi játék lemérése után világossá vált, hogy nem én mértem félre, hanem sajnos tényleg ez a helyzet."

Vén rókaként én viszont pont ellenkezőleg, erre számítottam (tehát hogy játékokban RAMnál csak annyi számít, hogy elegendő legyen belőle, a sebesség sokadlagos), s pont a GTA-n lepődtem meg nagyon, hogy hogyan lehetett ekkora különbség. Biztos, hogy nem volt valami elállítva?

Az IGP-s méréseknél már én is kicsit nagyobb eltérést vártam. Igaz ott az igazán nagy korlátozó tényező az lenne, ha DC helyett csak 1 modul van SC módban, mint sok laptopban.


Simi37
(őstag)
Blog

3szor mertem gta5 cpu limit volt. crewba is van, szoval frissitem ma a cikket h cpu limitnel segit vagy csak a gta5 szereti, ma este kiderul


b0rZ
(aktív tag)

Szerintem eloszlást mutat, képzeld oda a 0-100%-ot. :)


Hunork
(veterán)
Blog

Nagyon jó teszt, írás lett, egy űrt foltozott be! (melyben én is hasonlóan gondolkodtam) Köszönjük! :R


Picco
(addikt)
Blog

Koszonjuk a tesztet :R


Fülig Jimi
(csendes tag)

arpii
(aktív tag)

Ez mindig is így volt, nem kell csodálkozni rajta. Az átlag vásárlónak egy jó nagy parasztvakítás, amiért nyugodt szívvel kifizet nagyságrendekkel többet (a semmiért). Ha valóban érezhető eredményt akarsz elérni, ahogy azt a tanult kollégák írták, az időzítésekkel kell játszanod. :D


pilu85
(őstag)

s játékok alatt gondolom még úgysem lesz semmi külünüs. :)


Simi37
(őstag)
Blog

Figyelj ne nézz már hülyének pls :D Itt a ram _órajel_ ből adódó különbség kiderítése volt a cél. Ha lesz időm majd az időzítésekkel lehet, hogy csinálok tesztet de az még messze van, hogy legyen annyi időm.


ribizly
(veterán)
Blog

Nagyon tanulságos teszt és sajnos csak azt bizonyítja, hogy nem éri meg ezzel vacakolni. Meg kell venni a 8+GB @1600+MHz-es memóriát a gépbe a lehető legjobb ár/érték arányú modulokból és készen is vagyunk ezzel a kérdéssel. :))
Ez persze nem azt jelenti, hogy ennek örülök, de a mai software-ek nem annyira érzékenyek erre a paraméterre, így legalább több $ maradhat egyéb hardware-ekre. ;)


Picco
(addikt)
Blog

emlekszem meg volt egy szett 400-as corsair value ramom ami 600-on ment cl1-ben. 7 masodpercet hozott win betoltesen. erezheto volt a sebesseg novekedes minden teren.

[ Szerkesztve ]


Ciccuka
(veterán)
Blog

1333 vs 1866MHz - Kipróbáltuk az ünnepi Intel Pentium processzort

Egyébként a cikk szerzőjének, nagyon nem mindegy, hogy a ramok milyen időzítéssel mentek. Meg nem tiszta, hogy milyen memóriák voltak is akkor pontosan (és az sem, hogy egyáltalán gyári beállításon mentek -e).

[ Szerkesztve ]


Simi37
(őstag)
Blog

Tesztkörnyezet fülnél minden ott van. 3200mellett azon az időzítésen ment amit xmp beállított (persze csekkoltam h jól van a minden és a hivatalos időzítések voltak.) A 2133nál meg a kingston hyperx fury 2133mhz ramját vettem alapul és a pdfes specből írtam át a főbb időzítéseket. Tudom hogy nem mindegy az időzítés.


domos
(senior tag)
Blog

Ez DDR3 RAM, ott picit más a helyzet, mivel a lassabb DDR3 esetén bottleneck alakul ki.


Ciccuka
(veterán)
Blog

Azért viszont érdemes venni magasabb órajelű (+ jobb gyári időzítésű) memóriát vásárolni, mert agresszívebb beállítást lehet eszközölni ugyanakkora órajelen.


domos
(senior tag)
Blog

Persze, de ilyesmiben max akkor érdemes gondolkozni, ha minimum 16GB RAM-ot rak a gépbe az ember. Addig meg inkább menjen bele több RAM, mint gyorsabb.


Ciccuka
(veterán)
Blog

Itt például bizonyos memóriák esetén minimális az árdifferencia: 2133Mhz CL15 vs 2800Mhz CL15 (csak +2k) itt azért már mérhető lehet a különbség sebességben.

Ki kell próbálni, hogy a magasabb órajel és változatlan Cas Latency vagy a változatlan órajel és az agresszívebb Cas Latency-vel lehet elérni a jobb teljesítmény az adott konfigurációban.

[ Szerkesztve ]


Simi37
(őstag)
Blog

Van tervben ilyen teszt is, majd az oszi szunet donti el h lesz-e ra idom


ADAM1337
(nagyúr)

Köszi hiánypótló tényleg. :R


domos
(senior tag)
Blog

Nem tudom feltűnt-e, de te egy DDR3-as tesztből linkeltél képeket. Én arra reagáltam. Erre most linkelsz DDR4 RAM-ot. Just stop it. ;] :P


schawo
(titán)
Blog

Köszi a tesztet. Egyetlen meglepetést a gta eredményed hozta. Az még némi elemzésre szorul, ugyanis nem hozhatna számottevő előnyt a gyorsabb ram. Valami egyéb dolog is kellett ott hozzá. Régebben kísérletezem DDR3 2 vs 3 csatornával nagy 🐎f. különbséget sikerült találnom.

[ Szerkesztve ]


arpii
(aktív tag)

Bocsi, nem azért írtam, csak megerősítésképp azoknak, akik olvashatják, mert az én tapasztalataim is hasonlók, mint a teszted eredménye.


Ciccuka
(veterán)
Blog

Igen DDR3 memóriák közötti különbséget teszteltek. DDR4 esetén ilyesfajta tesztet én nem találtam. A két DDR4 memória csak egy példa természetesen.


Fred23
(nagyúr)

Köszi a tesztet, hasznos volt! Meglepett, hogy a CryEngine ennyire nem profitál a magasabb RAM órajelből!


Tamás88
(őstag)
Blog

Egy dedikált vga mellett nem sokat ér a ram sebessége, ellenben egy IGP-vel vagy APU-val már igencsak számít a ram sebessége. Próbáld meg az integrált vga-val is letesztelni.


Simi37
(őstag)
Blog

IGP teszt 5. oldal :)

[ Szerkesztve ]


Nwis86
(aktív tag)

Én az utóbbi hetekbe rengeteget keresgéltem a témába mert készülök új gépet venni, több tucat videót néztem youtubon, azok alapján én arra jutottam, hogy ha cpu limit van akkor igen is sokat dob a gyors ram, viszont i5 mellet már ritkán van cpu limit, így nem nagyon érződik a gyorsabb ram, i7 mellet meg aztán pláne nem, sok tesztbe még 1fps-t se tudtak kimutatni csak tizedeket, ami simán lehet természetes mérési különbség is... Na de a lényeg az i3, azzal párosítva minden esetbe dob kb 10fpst szinte minden játékba! Több különböző tesztet néztem nem csak youtubon! pl eurogamer.net -en is van i3 teszt, és mindenhol nőtt az fps a gyorsabb ramokkal. Ráadásul ha még beleszámítjuk az esetleges bclk tuningot + 3200as ramokat úgy újabb + kb 10 fps, így már sok játéknál lenyomja az i5 -öt is! :)

Persze kevés gamer vesz i3 at, nekem viszont alapból jó lenne mert van hogy 1 hónap is eltelik úgy hogy egyáltalán nem kapcsolok be játékot! Ritkán játszok de ha mégis akkor azért menjen el normálisan... De erre én biztos nem fogok feleslegesen i7et venni, de még i5-öt se... Viszont tuningolni szeretek, mostani régi X58 as LGA1366-os rendszerem is bclk -val van tuningolva, de már 1000 éves sokat is fogyaszt stb, leváltom egy i3-6100ra valami 30 ezres z170-es lappal + 3200as ramokkal, VGA még nincs eldöntve de talán RX470, így a különböző tesztek alapján kb azt a teljesítményt fogom kapni mintha vennék egy 60 ezres i5-öt, spórolok 30 ezret... a ram meg alig drágább mint a sima 2133as, max 3-4000Ft... ez simán megéri a +fpst!

Rengeteg videó van youtubon de a lényeg ebbe az 1be is jól látható, van ahol 20 fps-t nyernek a 3200 as ramokkal, bclk-val együtt meg 30 at. De pl crysisba csak a ramokkal alig... Ezek alapján én úgy gondolom hogy aki olcsón akar gépet, és alapból i3-ba gondolkozik az + pár ezer forint ráfordítással kicsit többet is ki tud hozni az i3-ból, a jobb ramokkal.
[link]

[ Szerkesztve ]


bobalazs
(nagyúr)
Blog

Köszi a tesztet, látszik hogy tudod mit csinálsz!
Ráadásul mindent egyben, igy nincs helye a mérésekben eltéréseknek.


[Prolixus]
(addikt)

Hát 30 ezerért kb. a leg-legalapabb Asrock deszkát kapod újonnan. Egy jó Z170 lap, ami DDR4-es memóriás inkább 35-36 körül van (mondjuk Asus Z170-K). Ugyanez B150 chipsettel 27-28 ezer.

RAM terén valóban, még hasonló időzítés esetén is kb 4 ezer a különbség a 3000 MHz vs 20133 MHz között.

Viszont ha húzni akarod az i3 6100-at, kérdés mennyire kell rá még egy egyedi CPU hűtő is? Ezek a Skylake procik keveset esznek, i5 6600-ra is teljesen jó a stock cooler. Tuning esetén viszont már nem tudom. Szóval tegyük fel, hogy veszel rá egy hűtőt is. Az 10k amit már megéri megvenni. Akkor adjuk össze!

i3 6100 + B150 lap + 20133MHz RAM= X Ft.
i3 6100 OC + hűtő + Z170 lap + 3000MHz RAM= X + 22k.
i5 6600 + B150 lap + 20133MHz RAM= X + 31k.

Persze ha már van normális CPU hűtője az embernek, akkor más a leányzó fekvése. De ha nincs, akkor lehet mégsem éri meg az általad vázolt megoldás, és jobban jár az ember, ha még rárak egy 10-est a tervezett költségekre és vesz egy i5 6600-at "alap" chipsettel meg RAM-okkal. Utóbbi szerintem tartósabb megoldás, persze ezt még az igazán hozzáértők sem tudják megjósolni előre, nemhogy én. :)

[ Szerkesztve ]


Killer01
(őstag)

i5-6400 proci használtan 35 k ;)

üzenetek