[Re:] [bitpork:] Bableves es házi kalács - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


bitpork
(veterán)
Blog

1 kg nagyi titka kelt tészta liszt átszitálva
5 dkg élesztő
7 dl tej
1 ek só
4 ek kristálycukor

A tejet, sót és cukrot fellangyosítva összekeverni (minden dolognak langyosnak kell lennie a folyamatban ami melegíthető a recept további részére vonatkozóan)

6 dk vaj olvasztva langyosra
5-6 dk mazsola

0,5 dl tejet kevés liszttel (1ek) + 1 csapott ek cukorral langyosítani,és kovásszá futtatjuk.
1 kg lisztet kelesztőtálba tesszük közepibé a kovászt küldjük a már elkészített tejsócukorkeveréket hozzáöntjük. Fakanállal összekeverjük (, robotgéppel 5-6 percig )dagasztjuk - kézzel amíg levegős nem lesz. Itt hozzáadjuk az olvasztott vajat és levegősre dagasztjuk - sima állagú kell hogy legyen, ami éppen elválik a kelesztőtáltól.(újabb 5-6 perc géppel)
A végén a mazsolát belekeverjük.
Pici liszttel megszórva letakarjuk és kb 45 percig kelesztjük meleg helyen.

Alaposan lisztezett deszkára pakoljuk ki. Késsel szíjjedaraboljuk és a darabokat sodorjuk, majd a metszett darabokat összefonjuk. A tetejét tojássárgájával meg kell kenni. Sütőpapíron tepsibe helyezzük 20-25 percet kelesztjük sütés előtt! 200°C-ra előmelegített süttőben 15 percet, majd 180°C-ra csökkentjük további 25-30 perc sütési idővel.

üzenetek