üzenetek

hozzászólások


hoffman_
(PH! nagyúr)
Blog

nekem nem platform ugyan a cikk tartalma, de kifejezetten igenyes es kellemes iras :)


woros
(őstag)

Látom, hogy sok a parancssorbeli dolog és van ez az unattend.xml is. Én őszintén sokkal egyszerűbben csináltam meg ezt az egészet. Felhúztam egy kívánt windowst és a telepítés után rögtön nyomtam a CTRL+SHIFT+F3 kombót, amivel újraindul a rendszer majd a beépített rendszergazdai fiókkal lép be. Ezután felraktam a programokat majd sysprep - általánosítás - leállítás vagy újraindítás. Majd a Központi Windows-telepítési szolgáltatásokban létrehoztam a Boot imaget majd a Capture imaget, elindítottam a sysprepelt gépet, hálózatosan bebootoltam és a capture imagel feltöltöttem a szerverre a sysprepelt windowst.

Ez miben másabb?


Krugszvele
(fanatikus tag)

Amikor először láttam, hogy windows alatt lecserélve az alaplap-processzor-ram kombinációt semmit sem kell tennem hogy automatikusan működjön újra a windows, örömódákat zengtem.
Szinte sehol sem kommunikált, de óriási újítás!


Krugszvele
(fanatikus tag)

Én erről is szívesen olvasnék egy részletesebb leírást!


R3wind
(lelkes újonc)

Visszatalálós, ki tudja mikor jöhet még jól. :R


mbalint987
(fanatikus tag)
Blog

Ma finomítok a cikken, és belekerül az Audit Mode is (a billentyűkombináció amit írtál, ehhez kapcsolódik). A szerveres rész viszont egy kisvállalkozásnál nem alternatíva, pár számítógépnél meg felesleges is lenne.


total90
(PH! kedvence)
Blog

Egesz jo, de gyorsabb megoldas is van :B


elithun
(őstag)

Igényes írás, jó volt olvasni! Egyszer még lehet szükségem is lesz rá. :)

(#3) Krugszvele
+1


devil-k
(PH! nagyúr)
Blog

Mégpedig? 😊


Victoryus94
(őstag)
Blog

Én is kíváncsi vagyok; egy kisebb középvállalatnál mi a legegyszerűbb módja 15-20 gép telepítésének.


mbalint987
(fanatikus tag)
Blog

Ha van "szervered" (azaz felesleges géped) és hálózati infrastruktúrád, akkor legegyszerűbb hálózatról feltolni a lemezképet a gépekre. Ezt Windows Server nélkül is meg tudod oldani, ha telepítesz egy Linux szervert, és arra például egy FOG szervert.

[ Szerkesztve ]


Pubszon
(PH! kedvence)
Blog

80 gép fog hozzám tartozni, amit öregek fognak használni, így ezzel a módszerrel megcsinálom egyszer, utána már csak 1-2 alkalmazásba való bejelentkezés és aktiválás marad. :K
Nagyon jó dolog, köszönöm a cikket! :C


Victoryus94
(őstag)
Blog

Gép az van bőven (szerver is), köszi.
Több céghez járok ki, ezért keresek egyszerű megoldást. Kizárt hogy akkor lesz 3-4 felesleges órám, amikor épp kelleni fog.
Egyelőre 2-3 géptől többet nem kellett egyszerre installálni, de van 1-2 cég, ahol a celeron/dual core már nem bírja az iramot. Ha egyszerre lesz cserélve, még egy ESET telepítés is órákba telik (minden gépen), ha nincs automatizálva. :)
Gondolom egyértelmű, hogy hétvégéi munka, nem mindegy mennyi idő megy el. Szóval köszi a tippet.
Figyelgetek, ki-mit ajánl, aztán legközelebb letesztelem 2-3 géppel a nyertes ötletet.


lacima
(kvázi-tag)

Üdv!

Sysprep-et használom én is, majd amikor a gép kikapcsol -->Clonezillával lementem a lemezképet külső merevlemezre, vagy ha hálózat van akkor választhatóan NAS, megosztott mappa stb.-re. Ezután ha kevés gép van simán bebootolok a gépeken és visszatölti az image-eket közben lehet kivenni a lemezt és a következő gépen indítani (kivéve ha külső vinyóról megy a visszatöltés nyilván :). Több gépnél clonezilla server és network boot megadod hány kliensre tolja ki az image-et és megcsapja.


vicze1
(PH! nagyúr)

A varázsszó az MDT (Microsoft Deployment Toolkit), mindegy a cég mérete, amíg nincs System Center a legjobb megoldás. Ugyanazokat a toolokat használja mint amik a cikkben le vannak írva, csak az automatizálás szintje sokkal magasabb. Persze az automatizmus szintjén befektetett időtől és hozzáértéstől függ.
Hálózati telepítéstől az USB-ig minden lehetséges, így tökéletesen skálázható.


Murphy(O.o)
(senior tag)

Jó a leírás, csak kicsit körülményes.

Évek óta System Rescue CD -vel dolgozok. Minden tud amit kell:
- Live CD vagy USB, hálózati helyek csatolása stb.

Miután Partimage -val lementek egy előre beállított gépet, kb. 10 perc alatt felhúzom az újat nulláról. És még mókolni se kell (max új széria számot megadni a Windowsnak)


Pubszon
(PH! kedvence)
Blog

Nem akarsz írni erről egy cikket?
Jó lenne még pár hasonló iromány. :)


mbalint987
(fanatikus tag)
Blog

De itt megint az van, hogy kéne egy Windows Server is mellé, mert anélkül nehéz lesz az eszközt használni (finoman fogalmazva). Egy Windows Server-hez meg pénz és gép kell, ami nem minden kkv esetében áll rendelkezésre. Nem is beszélve otthoni környezetről....

(#16) Murphy(O.o): Szerintem a cikkben bemutatott megoldás a leginkább fapadosabb, ennél egyszerűbb nem igazán van. Egyszerűsíteni a lemezképes résznél tudsz maximum, de a Sysprep például semmiképp nem hagyható ki (és a válaszfájl is ajánlott, bár ott is lehetne egyszerűsíteni).

Más: Kicsit leforrázottan látom, hogy a cikk egyáltalán nem sikeres, holott az gondoltam, hogy mivel alapvetően olyan megoldásról van szó, amely sok esetben rengeteg időt megtakaríthat, viszonylag érdekes lesz. Csak tudnám hogy hol szúrtam el...


Pubszon
(PH! kedvence)
Blog

Sehol nem szúrtad el, nagyon jó a cikk!
Ez sok embernek lesz hasznos, aki velem ellentétben nem fog ide írni. Nem akarok senkit megbántani, de mások jönnek a saját megoldásaikkal, észrevételeikkel, de nem írnak róla cikket, hogy megosszák másokkal veled ellentétben!
Én ezt díjazom és mint írtam, nagyon nagy hasznát fogom venni! :R
Több hasonló hasznos cikk kellene, mint például ez, mert ezzel sok idegességet és munkaórát lehet megspórolni. :K


MatyiDeLudas
(újonc)

Nem rossz, kellemes kis írás, de van egyszerübb és gyorsabb megoldás is.
Csak igy tovább!!!

[ Szerkesztve ]


mbalint987
(fanatikus tag)
Blog

Örülök, hogy hasznát veszed majd és hogy segíthettem! :R Alapvetően a sikerességet a hozzászólások számából, illetve az oldalletöltések számából szoktam megállapítani, ezek alapján következtettem arra, hogy nem sikeres a cikk, bár ugye azt is tudom, hogy ilyen megoldás inkább rétegigényt szolgál ki. Mivel viszonylag kevés az ilyen szakirodalom a témában (legalábbis magyarul), ezért úgy érzem, hogy van helye a leírásnak.

Egyébként még van egy-két apróság, amivel még kiegészítem a cikket, hogy még inkább pontosabb legyen, például az Audit Mode, mint olyan, egy hasznos apróság, kimaradt a cikkből.

és Mindenkinek: A más megoldásoknak egyébként örülök, viszont nem igazán tudok mit kezdeni velük (a fórumozókat viszont biztosan segíti), de ha a cikkhez van valami észrevétel/javaslat, amivel tudnám fejleszteni, annak örülnék.


Pubszon
(PH! kedvence)
Blog

Az a baj, hogy ha fel raknak egy vicces GIF képet, ahhoz is írnak sokan, meg sokan megnézik, de haszna nulla. Ez pedig hasznos, bizonyos rétegnek.
Pár dolgot hiányolok: A Sysprep hogyan érhető el, letöltési link, stb. Ilyesmivel, bővítsd a cikket, én még párszor el fogom olvasni, az tuti. :D

Egy tipp: Ha kiegészíted, akkor azt tüntesd fel, hogy utólag raktad be, mondjuk Update: jelzővel, hogy tudjuk mi is. :K


vicze1
(PH! nagyúr)

Rossz a gondolkodásmód. :) Igen kell szerver és sajnos DC is rajta, de két VM-ből megoldható, simán egy Eval verzióval pár nap alatt, ha csak otthonra kell. Ha kész a boost média semmi nem kell hozzá.
Attól függően milyen gyakran csinálod annak függvényében körülményes.
Meg tudom én is csinálni kézzel, szinte ugyanazt de sokkal macerásabb. Tényleg attól függ, hogy mennyire sűrűn kell frissíteni, illetve mennyire komplex image kell.

Esetleg még nézd meg az ICD-t (Windows Imaging and Configuration Designer), sok mindent megold nagyon egyszerűen és lényegében kiválthatod a WSIM-et. Persze alkalmazást nem raksz vele bele, hagylak nem egy modern app.

Nem hinném, hogy elszúrtál bármit is, inkább sokan sokféleképpen csináljuk. :) Kinek mi az egyszerű.
Nyilván onnan, hogy megtanultam a DISM-et a fene használná mást. :P


vicze1
(PH! nagyúr)

Minden ami a cikkben szerepel, egy alap Windows része Windows 7-től bármelyik Windows-zal megcsinalhatod. Ténylegesen semmi nem kell hozzá.
Amúgy a kész WIM-ből már nagyon könnyen telepítő média készíthető minden gond nélkül.
Egy VM-ben meg tudod csinálni.

[ Szerkesztve ]


Enigma1945
(senior tag)

igényes, segítőkész cikk! Minden elismerésem! :)


kpityu2
(senior tag)

" és nagyon örülnének neki, ha mihamarabb a gépeken találhatnának egy friss Windows 10-et, egy Office csomagot és még pár apróságot."

Kamuuuu! :D


devil-k
(PH! nagyúr)
Blog

Mégpedig? ;)


devil-k
(PH! nagyúr)
Blog

Nekem olyan programra lenne szükségem, ami mondjuk az összes beállításomat szinkronizálja mondjuk 4-5 Windowsos gépen. :) De nem a Microsoftos fiókos dolgora gondolok...


gabber01
(őstag)

Ezt hogy? Épp alaplap csere előtt állok és marha jó lenne ha nem kellene 0rol kezdenem a már belakott rendszerem.


VANESSZA1
(őstag)

Hiánypótló írás. Köszönjük! :R :R


Ereshkigal
(őstag)

Tegnap kipróbáltam a cuccost, mondjuk vissza nem állítottam vele, csak mentettem.
Kérdések: mennyire jelenthet gondot, hogy a Partimage 7 éve nem frissült? Amikor ntfs-ről backupoltam (ntfsre), akkor kiírta, hogy az ntfs támogatás "experimental", persze lefutott rendesen, de megbízható?


mbalint987
(fanatikus tag)
Blog

Egyszerűen csak annyi a dolgod, hogy elindítod a C:\Windows\System32\Sysprep\sysprep.exe-t, kiválasztod az "A kezdőélmény indítása" opciót és a "Leállítás" műveletet, megcsinálod a lapcserét, majd visszakapcsoláskor minden rendben lesz, a Windows első indítási varázslója elindul, de minden programod és beállításod megmarad.

(#23) vicze1: Jelen pillanatban a (képzeletbeli) cégem képfájlait Microsoft Deployment Toolkit segítségével készítem és terjesztem (így tesztelem ezt a megoldást is), és hát persze, hogy könnyebb mint a cikk megoldása. Viszont egy szerver felrakása, utána még tartományvezérlővé avanzsálása és még utána WDT-t felrakni, beállítani... Nem nehéz, csak kissé időigényes, ha mindössze 4-6 gépről van szó.

[ Szerkesztve ]


gabber01
(őstag)

Szuper. Köszönöm.


PistiSan
(PH! addikt)

Köszi a cikket, amikor erre volt szükségem, szinte sehol nem találtam rá magyar nyelvű leírást. Én is inkább mentem a partíciót és azt állítom helyre az új gépen, így gyorsabb szerintem, illetve nem kell hozzá szerver így sem.


Polllen
(PH! nagyúr)
Blog

Teljesen rendben van az írás. Engem csak az forrázott le, hogy van aki több gépet tart karban és ezek a dolgok újdonságok...


Pubszon
(PH! kedvence)
Blog

Ki is próbálom VirtualBox-al. :K


zolee001
(kvázi-tag)

Avagy az Express Deployment Tool (EDT) for Windows 10
Download itt

Eyszerübb mint az MDT


mbalint987
(fanatikus tag)
Blog

Frissítettem a cikket pár aprósággal, néhol pontosítottam, illetve a megfelelő helyeken jeleztem az alternatív megoldásokat is!

Illetve köszönöm a pozitív visszajelzéseket! :R


Ereshkigal
(őstag)

Közben megtaláltam: tömörített rendszerfájloknál és nagy fragmentációnál lehet probléma. Ha nem száll el hibaüzenettel a mentés, akkor nincs gond, a visszaállítás is menni fog.

Bár az ext4-et meg nem támogatja, akkor felejtős.

[ Szerkesztve ]


noPublicFG
(senior tag)

Jó cikk volt, szerintem még hasznát veszem. Köszönöm. :R


MasterDeeJay
(őstag)
Blog

Jó cikk, nekem eszembe nem jutna ilyesmi. Szimplán fogom a kész telepített win10-et és leklónozom majd mehet a többi gépre.
Az én Win10-em volt már sokféle konfigban és köszöni jól viseli a hardverválltozásokat. (kis AM1 athlon, X6-os Phenom, 3 féle dual procis szerverlap, 2 féle workstation, egy noti és a mostani konfig)
Gyakorlatilag belerakom egy gépe, majd eszközök előkészítése és már megy is. Kulcsokból is váltogattam az épp aktuális gépnek megfelelőt, pro és enterprise között simán átáll és a windows update is megy normálisan.
Az sem baj hogy fent van nvidia és ati driver. Egyszerűen használom és megy.
Sata vezérlő volt inteles, amds ahci, raides többféle, még ata mód is egyszer.
Szóval részemről csak klónozás, pl aomei backuppal fogni két USB3-as racket az ledarálja pár perc alatt.
Dinamikus köteteknél meg a jó öreg Ghost, az leszarja milyen a kötet csak 1:1-ben zuzza át, igaz az jóval lassabb.

[ Szerkesztve ]


Romvr
(őstag)
Blog

Lehet hogy hülye kérdést teszek fel, de ha ezt a WIM-fájlt átnevezem Install.WIM-re és berakom egy telepítőbe akkor képes lesz ISO-ból telepíteni a konfolt rendszert? Sose csináltam még ilyet de jó lenne mert akkor nem kellene minden telepítésnél annyit szöszölni még.

Szeretném integrálni az Office2016-ot meg pár gyakran használt programot és beállítást egy telepítőbe amit aztán csak futtatok USB-ről és ott van minden pár perc alatt és nem igényel több mókolást max az Update futtatását. Főleg hogy most kijött a Creators Update és év végéig nem is nagyon várható újabb nagy csomag.

Szóval hogy tudok ezzel a megoldással egy telepítő ISO-t készíteni?


zolee001
(kvázi-tag)

Erre vagyon feltalálva a Windows To go persze a licenszelés külön történet


Romvr
(őstag)
Blog

A Windows to Go az egy pendrive-ra telepített hordozható munkakörnyezet... mi köze van a windows tömeges telepítéséhez n+1 számítógépen? :F


zolee001
(kvázi-tag)

Bocsánat. félreértelmeztem a kérdésed,most ovastam csak ujra el
Az EDT -t szoktam használni és a windows deployment szerepkört a serveren,egyesével a gépekhez rohangálni már rég nem nyerö, a szivás ott van ha olyan szervezethez kell menned ahol nincs normális infrastruktura


mbalint987
(fanatikus tag)
Blog

Az első kérdésed válaszára én is kíváncsi lennék. :) Elméletileg mennie kell, a telepítő sem csinál mást, mint hogy "alkalmaz" egy képfájlt a kiválasztott meghajtóra. Egy próbát megér!

A második kérdésedre a válasz tulajdonképpen ez a cikk. Felrakod az Office csomagot, Sysprep, képfájl készítés, és mindegyik gépre alkalmazod. A különböző hardverek nem jelenthetnek akadályt.


vicze1
(PH! nagyúr)

Ha használtad már az MDT-t akkor tudod, hogy a válasz az hogy nem. A módosított WIM-et csak bizonyos szintig tudja a alap setup.exe képzelni, ezért kell a WinPE a telepítéshez MDT-nél.
Ugye az a telepítő se csinál mást miat amit a cikkekben leírtál, de megcsinálva előre a partíciókat és egyéb ellenőrzést. Custom WinPE.
A alap Windows setup.exe csak a válasz file-t kezeli, illetve drivert és cab-okat, frissítéseket lehet belerakni.

Amúgy install WIM-ből így kell ISO-t csinálni. Sajnos nem találtam jó leírást. :(

Amúgy túl sok program esetében probléma lehet, hogy 4GB-nél nagyobb lesz a WIM, akkor darabolni kell. Uefi esetében csak fat32 lehet a telepítő média különben nem tud bootolni róla, ezért jön a képbe a 4GB korlát.


mbalint987
(fanatikus tag)
Blog

Nem, a WinPE nem azért kell, hanem azért, hogy a MDT-specifikus dolgokat (Task Sequences kezelése, megfelelő drivereket injektálása, stb.) meg tudja oldani. Ettől függetlenül lehet, hogy nem kezeli a Windows Setup a módosított képfájlokat.


moha bácsi
(fanatikus tag)
Blog

Jó kis cikk, biztosan sokaknak segít majd. :R
Még annyit tennék hozzá, hogy ha tökegyforma gépeket kell klónozni, akkor a válaszfájl segítségével azt is meg lehet adni, hogy ne detektálja újra a hardver elemeket, így még gyorsabb lesz a telepítés.


olbaidhun
(őstag)
Blog

Köszönöm a leírást! Ha nem gond, részben felhasználnám. Hasonló témában szakmai fórumot kezdtem építeni Portable OS // Apps címen. Akit érdekelhet a történet kukk be.

üzenetek