üzenetek

hozzászólások


anrb
(aktív tag)

Egy optikai pulzusmérő sose lesz képes dinamikus pulzusváltozásokat észlelni, mint pl. ami a HIIT-ben van. Ez típus és márka független dolog, egyszerű fiziológia. A halántékon vagy felkaron mérő optikai szenzorok (pl. Polar Verity Sense, OH1, stb.) pontosabbak, mert ott a mérés helye közelebb van a szívhez.
Ettől függetlenül az órába épített optikai szenzornak is megvan a létjogosultsága, pl. a 7/24-es mérésnél és a praktikum miatt (néha én is használom, mert nincs mindig nálam a pánt).

[ Szerkesztve ]


anrb
(aktív tag)

Garmin optikai szenzorok:
Első generációs (Forerunner 225): [link]
Elevate (Forerunner 35): [link]
Elevate V3 (Forerunner 945) és V4 (Venu 2) szenzorok: [link]

[ Szerkesztve ]


decoati
(aktív tag)

oké.
Mint említettem, 2 hónapja használok egy FR55-öst, gondolom elkerülte a figyelmed.
DC Rainmaker, mint alapvetés (ha sportóra).
Szépen látszik az intervallok indulásakor fellépő csúszás (mellesleg említi az Elevate 3 és 4 közötti különbségeket, amik persze szerinted nem létező fogalmak), külön megér egy misét, hogy az így nyert (téves) pulzus információk milyen hatással vannak a TRIMP, aerobic, anaerobic stress score értékekre (pláne, hogy köztudottan exponenciálisan súlyozott, és adott pulzuszónában eltöltött időbeli értékekről van szó). Nem mintha amatőr szinten ez bármit is jelentene, de mellkaspántnál NINCS ilyen probléma, ez egyszerű tény, nem tudom mit kell rajta akadékoskodni.
Hogy a BodyBattery-nél nem érted a fejtegetésem, azzal én nem tudok mit kezdeni. Ha lekéred az egész napi wellness adatokat és szétszeded a .fit fájlt, látható, hogy a stress score-hoz tartozó időbélyegeknél tárolódik a BodyBattery aktuális értéke (remélem a HRV, RMSSD, stb. paraméterekről, és ezek fontosságáról, valamint a stress score-hoz való kapcsolódásukról, és úgy általában a Firstbeat tevékenységéről nem kell beszélni, mert akkor aztán tényleg nincs meg a közös nyelv), valamit az alvásadatok elemzésénél feltűnik, hogy azonos stress score-hoz rohamosan növekvő BodyBattery tartozik, HA az időszelet deepsleep. Namost drága osztrák barátaink ténykedéséből tudhatjuk, hogy az Elevate 3-as Garminok a deepsleep-et olyan hatvan-valahány százalékban azonosítják helyesen, tehát a pihenés alatti töltődés már csak elméletileg sem lehet egzakt, ez nem hit kérdése. (Mellesleg a gyakorlati tapasztalatok nálam spec. mutatnak weird dolgokat, pl. a BodyBattery kimerül d.u. 4-kor, én este fél 7-kor még elmegyek egy másfél órás funkcionális edzésre (TRIMPexp: 90+), aztán még vezetek 50km-t, 11-kor lefekszek aludni, 6-kor kelek, frissen, kipihenten, és mit látok? A BB hajnal 2-kor kezdett el töltődni, és fel is tolta reggelre 35%-ig. És ezt napról-napra. A BB szerint már rég halottnak kellene lennem. Valszeg amiatt van ez, hogy az alvási légzésszámom magasabb, mint az ébrenléti (az oldalamon alszok?), így a deepsleep statok nálam még az átlagosnál is használhatatlanabbak (sokszor 0, vagy néhány perc csak, de azt is oda rakja, amikor még nagyban tévézek, vagy zenét hallgatok) (érdekes, a Polar Vantage M mégis megoldotta valahogy) (ez is egy általános Garmin probléma, mmint hogy deepsleep-et viccesen mér, tele van vele a Reddit, hagy ne guglizzam már ki). Nem gond, tök érdekes amúgy, de ne használjunk már ilyen "ijesztően pontos", "ha nem hiszed, az a te bajod" kifejezéseket egy belső, kizárólag önmagával kompatibilis metrikára, mert kurva gáz.
Úgyhogy ja, tájékozódni nem bűn, a Google a barátunk, a magas lóról meg nagyot lehet esni.


HThomas
(senior tag)
Blog

A Fenix 6 kb egy hete bevett 2 óra esti PC-s játékot alvásnak. Még deep sleep is volt benne, ha jól emlékszem! :) Ok, nem volt egy stresszes játék, de akkor is.


#53876480
(tag)

Hát, ha valaki telerírja a hozzászólását idegen kifejezésekkel, attól nem lesz okos. Esetleg az emberek pár százalékánál eléri, hogy okosnak higgyék.

SirRasor viszont leírta, amit tud, és jelezte, hogy nem tud mindent. Ez a valós intelligencia jele.

Szóval szerintem SirRasor hozzászólása még mindig több hozzáadott értéket képvisel, mert érthető széles rétegek számára is, még ha nem is tartalmaz annyi (kevésbé gyakorlati jelentőségű) háttérinformációt, mint a tied.

Szerintem senki nem mondja, hogy ezek az eszközök orvosi pontosságú eszközök.


SirRasor
(őstag)
Blog

Köszi, megnézem.
Véroxigénszintnél feltűnt, hogy baromi lassan mér és a pontosság biztosan nem jó. Még szerencse, hogy fölöslegesnek tartom, így nem érint a dolog.
Az alvás viszont érdekes. Amikor elkezdtem használni, akkor egyértelműen rosszabbul mért, mint a Honor Band 5, Mi Band 5 vagy az Amazfit Bip U. Nem is nagyon foglalkoztam vele, mert csak az alvásidő érdekelt és azt viszont kb. eltalálta, hogy mikor aludtam el és mikor keltem. Pár hónappal később ránéztem az alvásra és kb. azt láttam, amit tényleg éreztem (agyonvert állapotban szinte 0, egész friss állapotban meg volt szépen mélyalvás), úgyhogy lehet valamelyik firmware frissítés javított rajta. Vagy megtanult engem :D

anrb köszi, ma is tanultam valamit :) Az a V4 elrendezés rendkívül hatékonynak tűnik.
Viszont amit mondtál az optikai szenzorokról, az csak általánosságban igaz. Ezért is akartam első körben H9/H10-et venni edzéshez, de szerencsére tovább kutattam a témában. Pölö a fenti videóban FW frissítés után amit kapott az emberke az is önmagáért beszél:


Nem, valóban nem olyan, mint egy szíj. Nem 100%-ig olyan pontos. De ez azért erősen 95% környékén van és a hirtelen változásokat is szépen lekövetni. Praktikusságban meg össze se lehet őket hasonlítani.

decoati szerintem összekeversz valakivel. Én komolyan kérdeztem, nem kell rá besértődni vagy kötözködésnek venni. Az egész tömb irományodat fogalmazzuk át egy picit: Neked nem jön be, nekem bejön. Van ilyen. Viszont a fenti 2 diagramot ajánlom a figyelmedbe.
Azt azért megemlítem, hogy ha az egyik nap alig csinálok valamit, a következő nap meg összehúzok két edzést, akkor este 8-ra nekem is lemegy 5-re a body battery. Mondjuk úgy is érzem magam :D

Vzotya2 ne foglalkozz vele, hagyni kell az ilyet. Eredményt normális összehasonlításról úgyse fogunk tőle kapni az előző hsz-e alapján, pedig megvan hozzá mindene :(


decoati
(aktív tag)

A Garmin piszok nagy előnyei (a széles választék mellett) a nyitott szenzorkompatibilitás, a HRV-re épülő szolgáltatások, a Garmin IQ, és az egyszerű fájl export, egy kvázi-szabvány formátumban.
Ha úgy "segítünk", hogy ezek egyikét mágiának tüntetjük fel ("BodyBattery-nél nem értem a fejtegetésed. Logikázhatsz mögötte, de egyszerűen jól működik. Vagy nem hiszed? Az már a te dolgod, de ha tényleg érdekel, próbáld ki 1 hónapig és utána mondj véleményt."), valamint a hsz-unk hemzseg a tárgyi tévedésektől (szenzor típus, webes felület, stb.), az nem segítség, az egy félrevezetés, ami pusztán a szubjektív véleményünket erősíti.
Az általam említett "idegen szavak" mögött (mostanra) közismert technológiák állnak, ha ő ezekből ugyan nem ért egy kukkot sem, viszont megkérdőjelezi az igazságtartalmát, akkor tényleg nincs közös nyelv.

#HThomas: azaz :D


#53876480
(tag)

Biztos voltam benne, hogy semmit nem fogsz érteni abból, amit írtam.
És tényleg. :(


decoati
(aktív tag)

Tök őszintén, tényleg nem. 5 éve most először léptem be ide a fórumba, mert úgy gondoltam, értelmes emberekkel, releváns dolgokról tudok beszélgetni. 46 vagyok, tökéletesen leszarom hogy ki tart okosnak vagy ki nem, pláne ha azok vadidegenek. SirRasor nem "leírta, amit tud, és jelezte, hogy nem tud mindent", hanem az igencsak kérdőjeles véleményét adta elő tényként, és mikor jeleztem, hogy nem kellene túlozni, megpróbált leugatni (mindezt úgy, hogy nyilvánvalóvá vált: nem értelmezte, sőt, végig sem olvasta az általam leírtakat). Ha szerinted ez a valós intelligencia jele, akkor nem ugyanazt értjük a fogalom alatt.
Hw failure analyst vagyok egy multi méréstechnikai cégnél, triggerel a bullshit, bocsánatot kérek érte.
Az van ezzel a sportóra-sztorival, hogy az ember előbb-utóbb kinő ebből a "nézd anya, tudok biciglizni!", "Nézd anya, megméri a pulzusomat!" szinvonalból, ha eléggé komolyan foglalkozik vele. Ez az óra ennek a két világnak a határán áll, de mi jelenleg a határ két oldalán vagyunk. Így számodra tényleg lehet irreleváns, érthetetlen, fölösleges, élettől elrugaszkodott amit írtam, de ha egyszer eljutsz odáig, hogy nem mindegy mikor, mennyit, és milyen minőségben edzel, érdekelni kezd hogy egyáltalán mit mutat a mutató (ember az, vagy állat?), milyen anyagcsere-folyamatok zajlanak benned különböző terhelés hatására, milyen markerek vannak ezek követésére, és hogyan segíthet neked a technika abban, hogy optimalizáld az edzésmunkát, na majd akkor olvasd vissza a hozzászólásom, és döntsd el, mennyire értéktelen.
Vagy ne, végülis nekem mindegy. :)


Gabis
(őstag)

Szerintem a legfontosabb, hogy a helyén kell kezelni ezeket az eszközöket. Megvannak itt is a célközönségek, és amikor eléri az ember az adott szintet, és komolyan érdekli a téma, akkor akár ki is tudja egészíteni a méréseket céleszközökkel is. Számomra egyelőre motiváló funkcióként működik pl. célok beállításával, de egyik értéket sem veszem kp-nak. Kicsit olyan mint régen pl. a music center (minden egyben) és a külö-külön vásárolt egységek használata. Van akinek az előbbi is kielégítette az igényeit, és van aki szintet lépett. Az látszik, hogy bizonyos esetekben már elég közel tud lenni pontosságban egy kifejezetten erre fejlesztett eszközzel, de még van hová fejlődni (ha lehet egyáltalán még a csuklós megoldásból többet kihozni). Nekem még mindig úgy tűnik, hogy inkább a firmware-n kellene csiszolni, mert egyes gyártóknál bizonyos funkció pontosabb, míg a másiknál kevésbé (majd esetleg csoportos vásárlói bejelentés hatására nekiülnek és hoppá, tudnak jobbat is produkálni) pl. Venu SQ HR mérés, Instinct barometer probléma stb.


#53876480
(tag)

Csak röviden és utoljára, már rég túlléptük a kereteket.
Mindenki magából indul ki. Stílusodból következtethető, hogy leugatni te szoktál másokat, mint itt is. SirRasor jelezte, hogy nem ért teljesen a dologhoz, de beszúrt grafikonokat, forrásokat, a tapasztalatát, ami volt, megosztotta.
Nem folytatom. Önismeret hiánya, magasló, arrogancia, mások lenézése. És most vissza az órához.

Továbbra is az elvárásaiddal van gond. Ez egy olcsó sportóra. Irreális elvárás, hogy orvosi pontosságú adatokat hozzon.
Az eddigiekből is kitűnik, és magad is elismered, hogy a két világ határán áll, aminél nagyobb dicséret nem kell szerintem egy ilyen eszköznek, lévén ez csak egy gyártó egyik legolcsóbb terméke.
Ahogy a tesztben is írták, nem profiknak van. És a hobbistáknak pont tökéletes.

Ha pontos adatokra van szükséged, és a legolcsóbb megoldásokat nézed, akkor fordítva ülsz a lovon.

Gabis ugyanezt írta le, csak sokkal jobb megfogalmazásban. Azt hiszem elég érthetően sikerült leírni, hogy mire jó ez az óra, és kinek ajánlott.

[ Szerkesztve ]


Fall-N
(veterán)

Igazság szerint, ha belegondolunk akkor az összes optikai szenzoros sportóra csak "gyerekjáték" ha valaki komolyan hivatásszerűen sportol (alias versenyző). Eleve sosem lesz annyira pontos és rugalmasan reagáló, mint egy mellkaspánt + óra kombó. Másrészt komolyabb szoftver is kell. Viszont hobbi célra kiválóak ezek.


SirRasor
(őstag)
Blog

Látod, erről beszéltem, totál fölösleges reagálni rá. Először az életkorát hozza fel, utána azzal próbálja igazolni magát, hogy milyen fasza munkát végez. Még jó, hogy a fizetését nem írta be. Azt hittem 30-ig ebből kinőnek az emberek, de hát nem öregedhetünk egyformán :D

Viszont megpróbálok szerezni egy H9 vagy H10-et és megcsinálom az összehasonlítást, mert most már nagyon érdekelnek az apró részletek :)

[ Szerkesztve ]


anrb
(aktív tag)

Jó pár saját teszten vagyok túl. Az eddigi tapasztalataim alapján az optikai szenzorok késve reagálnak a változásokra. Ennek mértéke edzéstípustól és az intenzitásváltozás mértékétől függ. A tüskéket elsimítja az optikai mérő, ez kihat a HR átlagra és a származtatott adatokra.
Itt egy régebbi összehasonlításom (részlet): [link]
kék - Polar M430 (kézben, BT pulzuspánt)
lila - Polar Vantage M (bal kézen, optikai)
narancs - Garmin Forerunner 245 (jobb kézen, optikai)


Mr.Silkó
(veterán)

Én anno a Forerunner 45-öt eléggé megkedveltem, a piros szíjjal marha jól nézett ki, jól is bírta a napi gyűrődést, de mivel a kiöregedett AW 3-at váltotta és elestem számtalan extra funkciótól az elődjéhez mérve, ezért végül túladtam rajta, egy Apple Watch SE-t használok azóta elégedetten.

Úgy általában is szimpatikusak a Garmin sportos órái, igazán eltalált formatervvel bírnak, sanszos, hogy még megfordul majd egyik-másik nálam is.


proci985
(MODERÁTOR)
Blog

H10 jellemzoen ott van elonyben, amikor a csuklodon az ora elmozog, pl burpeek kozben. viszont az meg jellemzoen felules illetve fekvenyomas kozben fog eleg fura adatokat szolgalni neha.

H10 egesz nap technikailag kivitelezheto, de egy vantege Vhez kepest en ugy lattam, hogy altalaban kizarolag crossfit (/crosscage) es sajat sulyos HIIT (/grit athletic) kozott van nagyobb kulonbseg.

---

btw amoled vs ips egy okosoran nem a fekete szint miatt erdekes, hanem mert az amoled fogyasztasa jobb. a ket es fel eves, folyamatos hasznalatban levo vantage Vm meg kibir egy hetet egy toltessel.

[ Szerkesztve ]


SirRasor
(őstag)
Blog

Köszi, ez jó :)

Picit off, de közben kigondoltam, egy H9-et fogok beszerezni (H7 nem ANT+ -os, a Venu SQ meg csak azt támogatja, a H10 meg ugyanolyan pontos több teszt alapján is), de egy infó még hiányzik és hátha tudtok segíteni: Azt írja, hogy a H9-nek nincs beépített memóriája. De ha az órával párosítom, akkor az fogja az adatokat gyűjteni, vagy a telefonnal is párosítanom kell és vinni magammal?

proci985 hát igen, az egész napos hordásról már lemondtam emiatt. Mindenesetre szeretném tudni, hogy az esetemben milyen anomáliák jelennek meg a kettő között. Meg hát...picit túl is tolom és nagyon a határon táncolok, ezért is vagyok kíváncsi a pontos értékekre. 180-190-es pulzust elég hamar elérem a futások során és azt tartom 30-60 percen keresztül, de előzőleg is megkarcoltam a 200-at úgy, hogy életkorilag már eléggé necces (220-37=183)...tudom, nem vagyok normális :D Viszont biciklizésnél sehogy se akar 180 fölé menni :U Testsúlyos/súlyzós edzés meg max 160 és szerintem itt lesz a legnagyobb eltérés.

[ Szerkesztve ]


ZolkoW
(őstag)

nem vagyok szakértő, de magamból kiindulva, ha a 180-190-es pulzust tudod tartani egy órán, de akár fél órán keresztül is, akkor 37 évesnél fiatalabb sportoló vagy :D
Én H10-et használok, és az életkoros képlet alapján nekem is 181 lenne a max, de bringán előjön a 193 környéke is. Az már a halál, tehát fel se merül, hogy 5 percnél tovább tudjak így menni. Magyarul a képlet szart sem ér, ez rendben is van. Nálam nyilván sokkal sportosabb emberek is vannak, de az eseted alapján én erősen mérési hibára gyanakszom.

A H10 memóriája tudtommal arra való, hogy teljesen önállóan is tud rögzíteni, majd letöltheted telefonra, de amit kérdezel, az szerintem az órától függ, nem a pánttól. Tehát ha az óra rögzíti a hozzá csatlakoztatott pántét, akkor a H9-ét és a H10-ét is rögzíti. Azt hittem amúgy, a H7 már nem is kapható.


SirRasor
(őstag)
Blog

X éve kölcsönkértem egy akármilyen pántot (dedikált órával lehetett használni, de...mind1, akkor még hülyeségnek tartottam) és elmentem vele párszor futni. 190-re állítottam a figyelmeztetést és a végén már az őrületbe kergetett, mert 15-20 perc után állandóan sípolt :D Közberakott sprinteléseknél a 200-as érték nem volt szokatlan, bár akkor még 2x éves lehettem.
Szóval valamiért jobban bírom a magasabb értékeket. Lehet azért, mert nagy a kontraszt és a nap hátralevő részében 100 fölé se megy, de ha ülök (ülőmunka), akkor 60-70-es pulzussal (néha 60 alá is megy) elvagyok. Vagy ennyire jó állapotban van a keringésem. Pl: rendszeres a hideg vizes tusolás, ami szintén segít. Ja várj, nem...ha gyerekekkel vagyok, akkor 100 alá nem akar menni :DDD

Egyébként írták, hogy a képlet általában nem áll azoknál, akik rendszeresen sportolnak.

Köszi a tippet, meg is van; az óra rögzíti.
EDIT: ááá ez nem jó. Azt írja, hogy akkor nem az óráét rögzíti, hanem a pántét. De akkor meg nem tudom összevetni a kettőt :W

[ Szerkesztve ]


ZolkoW
(őstag)

ha öszevetni akarod a kettőt, akkor gonodlom elviselhető, hogy a pántét telefonnal rögzíted, az óráét meg maga az óra. Azt hittem, üzemszerűen akarod így használni. Vagy H10 belső memória + óra.

üzenetek