üzenetek

hozzászólások


Redneck
(veterán)
Blog

Szép, alapos munka!


Laja333
(őstag)

Látom tényleg megszeretted a HD530-at. :D
Személy szerint meglepődve tapasztaltam, hogy a World of Warcraftot 1080p-ben képes futtatni 50-60 Fps körül. :)


solfilo
(veterán)
Blog

Köszi a tesztet, tanulságos! :R

Az honnan jön, hogy az A8-7600 az majdnem az A10-5800K-val egyező teljesítményű?
Az A10-6800K 6%-ot ver az A10-5800K-ra, az A8-7600 meg kb 6%-ot ver az A10-6800K-ra.


Godavari javít valamennyit a Kaveri játékteljesítményén, gondolom a javuló gyártás miatt hatékonyabb adott TDP-n belül. Arra kíváncsi lennék, hogy a sávszélesség gondokon mennyit javít a Carrizoba már beépített DCC, megjelenhetne már a Bristol Ridge AM4-re, hogy lehessen tesztelni. :)

[ Szerkesztve ]


Chosen
(addikt)
Blog

Kiváló teszt, grat! :R

Kár, hogy nem tudtam a tesztről, van nálam Iris Pro 6200 és HD 7750 is. Be tudtam volna segíteni bármelyikkel. :D

Az Iris Pronál valóban sokat segít az eDRAM. Okos beállításokkal 1080p 60fps-t kihoztam Black Ops 2, Assetto Corsa, Dirt 3 játékokban. CS:GO-ban 120 FPS is megvan FHD-ban. Mindenre nem orvosság viszont. Komolyabb játékokban már nagyon ki tudja fektetni a FHD, egy 4xAA pedig egyenesen mélyütés lehet. Itt jön képbe a HD 7750, aminek mai szinten nem sok a sávszélessége (70 GB/s körül), de még így is ég és föld a különbség. Dirt Rally-ban pl a HD 7750 vígan elmegy FHD 4xAA-val, amíg az Iris Pro-t két vállra fekteti ugyanez a beállítás.

Az Intel drivere pedig valóban csapnivaló. Rettentő sok bug van. Ahol eddig grafikai hibával vagy egyébbel találkoztam: CS:GO, Dirt Rally, Overwatch, és sorolhatnám. Hiába lesz bármennyire jó az következő Intel IGP, a driver (nem)támogatás miatt senkinek sem tudnám jó szívvel ajánlani. Ezerszer inkább bármelyik AMD/NV külső kártya helyette.


guftabi96
(addikt)
Blog

Ismét egy szép munka, köszönjük :R


Móci
(addikt)
Blog

Tetszett a teszt, köszönet érte!
Kár, hogy ennyire hulladékok az intel driverei, nagyon is elgondolkodtam már egy csak igp-s konfigon, viszont nem merem kockáztatni, hogy egy-két régebbi játékkal szívok a szoftverek miatt. Igazából néha egy kis CS Source és a Leauge of Legends szokott előfordulni nálam, mint játék. Egyik sem egy gépzabáló szörnyeteg, elég is lenne pl. egy HD 530, csak a driverekben nem bízom.

AMD vonalról meg majd az új generációra leszek kíváncsi. Ha az jól sikerül, akkor lehet elgondolkodom...

[ Szerkesztve ]


PuMbA
(titán)

" Egyik sem egy gépzabáló szörnyeteg, elég is lenne pl. egy HD 530, csak a driverekben nem bízom."

Semmi gond sincs a driverekkel. Pont ugyanazon a szinten vannak, mint az NVIDIA vagy AMD driverek, mindegyik másban rosszabb :) A 2001-es Worms World Party, a 2002-es Command and Conquer Generals, illetve a CS 1.6 is kiválóan megy 64 bites Windows 10-en, pedig ezek aztán tényleg ősrégi játékok és nem várható el tőlük, hogy menjenek :) Nagyon ritka, hogy egy játék nem megy jól Intelen. A tesztben pont sikerült beleválasztani egy ilyenbe.

[ Szerkesztve ]


R3wind
(csendes tag)

Köszönöm a tesztet. Jó tudni, hogy a Mirror's Edge ilyen szépen fog futni a gépemen. Mondjuk nem csodálom, jelenleg a Mass Effect trilógiát vittem végig újra, mindenféle akadás nélkül full hd felbontáson. Voltak kétségeim anno amikor úgy döntöttem, hogy várok még a vga vásárlással, de egyelőre tökéletesen kiszolgálja az igényeimet az igp is.


t72killer
(titán)
Blog

Hiánypótló teszt, köszönjük:R. Ezekszt igp-ben is beérték az AMD-t, kb zéró értelme van AMD apu-t venni...


ß$¤Đ
(csendes tag)

Szép munka! :)

Én múlthéten adtam el a 750Ti-met, azóta használom a HD530-at. Eleinte tartottam tőle, hogy problémás lesz, de pozitívan csalódtam. Egyedül a Fallout 4-el voltak csak gondok, de kis maszekolással (dxcpl és 1.2-re downgrade-elés) sikerült működésre bírni. :)

Érdekességképpen kipróbáltam a régi HD4670-emet is, hogy mit tud az 530 ellen, és meglepetésemre vagy pariban voltak, vagy az IGP volt erősebb. :DD


Preacher1980
(tag)

Az ne zavarjon meg, hogy az AMD / ATI HD 4670 2008 Q2 vagy Q3-as megjelenésű, míg a HD530-at tartalmazó Intel core i3 6100 meg 2015 Q3-as.

Még jó, hogy az Intel ennyit tudott fejlődeni az "érdekességképpen" kategóriában, főleg meg akkora K+F forrásból! :D

[ Szerkesztve ]


t72killer
(titán)
Blog

A vásárlót a (használt)piacon lévő termékek és azok teljesítménye érdekli, az, h xy cégnek mennyi pénze van, kit érdekel:F?

Jelenleg az a szitu, hogy a való életben tapasztalt CPU-teljesítményben az AMD apu-kat még egy i3 is körbeh&gyozza, IGP-ben meg ezekszerint közel egy szint a kettő. Ráadásképp IGP-ben elértünk egy olyan szintet, ami a "casual gamer"-nek elég, aki ennél komolyabban nyomja, úgyis combosabb dVGA-t fog venni (=egy esetleges +20-30%-os vergődés AMD-részről nem oszt/szoroz, a gamer megveszi a gtx1070/80-ját oszt csókolom).

[ Szerkesztve ]


ß$¤Đ
(csendes tag)

Tavaly augusztusban vettem a 750Ti-t, azelőtt a HD 4670-et használtam 5-6 évig, érdekes volt látni, hogy a HD530 ilyen szinten van hozzá képest. :D

[ Szerkesztve ]


Laja333
(őstag)

A teszthez még annyit hozzáfűznék, hogy a pl. a min fps esetén nagyban közbeszól az is, hogy az i3 CPU teljesítménye jóval magasabb egyszálas teljesítményben, mint az AMD-é.
De a legszembetűnőbb a Heaven bench, ahol jobban teljesített az Intel. Annál a tesztnél (vagy akár Valley-nál) rendere kevesebb pontot kaptam fx-8350 proci mellett, mint mások akár i5 mellett. Hiába mutatta Hwinfo, hogy végig 99%-on pörgött a GPU.

Abból a szempontból viszont ennek nincs jelentősége, hogy az egész APU-t tesztelted, amibe beleszámít a cpu is.


futo001
(senior tag)
Blog

Alapos teszt, köszönjük. Annyira szerettem volna egy ilyet olvasni amikor laptopot kerestem, de akkor még nem volt.
Nekem HD520-am van, UT3 és L4D 2 simán szalad rajta max beállításokkal, előbbi FHD-ban. Nekem ennyi elég.
De egy SolidWorkd renderelés igen-igen sokáig tart vele még egy egyszerű modellre is. :D


AxBattler
(félisten)

Köszi, tartalmas teszt lett! Viszont a hasraütés nekem nem jön be, ezeket a feltételezett teljesítményeket, származtatott adatokat talán nem kellene erőltetni. :N

(#9) + (#13) t72killer
Naná! Gondolom alaposan utánanéztél ennek.

Pl. ITT.
A mérésekből kitűnik, hogy a 100k HUF fölötti i7-6700k IGP-je átlagosan annyit teljesít, amennyit minimálisan hoz a grafikus egység a 36k HUF-os A10-7870k-ban. A CPU-rész az A10-ben valóban max. egy i3 szintjén mozog, de egy SSD mellett melyik átlagfelhasználónak kell több kakaó?

Mindezt úgy, hogy az AMD egy 3-4 éves architektúrával áll ki a legújabb Skylake ellen, azaz gyártástechnológiai lépéshátrányban van az Intel-lel szemben.
De a ZEN is biztosan bukás lesz. Ja, biztosan.

[ Szerkesztve ]


bacsis
(Közösségépítő)
Blog

Érthető, és a témát új megvilágításba helyezi a cikked.. maxi riszpekt, élvezettel olvastam :R


Preacher1980
(tag)

A CPU oldali helyzetet senki nem kérdőjelezte meg, az APU nem a nyers CPU oldali erőről szól vagy szólna.

Amíg csak az AMD tudott IGP oldalon "casual gamer" teljesítményt, akkor is jöttek a hozzászólások (most is, lásd Kaveri tesztek hozzászólásai), hogy de inkább CPU + dVGA, mert az menyivel jobb, meg gazdaságosabb.

Most, hogy az Intel is képes IGP oldalon "casual gamer" teljesítményre, az már mennyire jó.....


koxminator
(senior tag)

Köszi a tesztet!
Egy gyors kérdés: vajon az i5-6500-ben levő IGP az alaplapi HDMI-n keresztül képes meghajtani egy 4K-s kijelzőt? Szigorúan csak irodai munkáról lenne szó, semmi játék. Erre valaki esetleg tudja a választ?


Preacher1980
(tag)

Nem is tudom melyik gyártóra nézve felemelő ez a teljesítménybeli egyenlőség? :D


madgie
(titán)

Nekem is Iris Pro 6200 van, meglepően jól el lehet vele játszogatni. Nyilván az AA felejtős vele, főleg Full HD-nál, de nekem a BF3 multi is egész jól ment, a Metal Gear V is.


PuMbA
(titán)

HDMI-n nem, csak Displayport-on, de az gondolom nincs az alaplapon :)


t72killer
(titán)
Blog

Ne zavarjon a tény, hogy a 33kFt-os i3-6100-ban bizony ugyanaz a HD530 virít, mint a 100+ezres 6700k-ban, <10%-nyi max igp órajelkülönbséggel;)

Ezek után kérdezném, melyik a jobb üzlet? i3-6100 vagy A10-7870k?

-> CPU-ban i3 a nyerő

-> igp-ben AMD viszi a pálmát

Árban a 6100 olcsóbb:U. Ráadásképp idővel jóval erősebbre tudod cserélni (idővel akár Kaby i7-re), míg a ZEN-t max kalapáccsal vered bele az FM2-es lapba.

"Mindezt úgy, hogy az AMD egy 3-4 éves architektúrával áll ki" - nem érdekel a történelemkönyv, adott célra vásárlok/tam adott teljesítményű és árú hardvert.

"De a ZEN is biztosan bukás lesz. Ja, biztosan." - A jósgömb se. AMD részről az elmúlt ~10évben mást se hallani, hogy majd jön az überbrutál procijuk. Tavaly pl marhára jöhettek volna a "nagyonütős" mobilprocijaikkal (carrizo-L), amikor aktuális volt a laptopvásár a családban - természetesen határidőre nem volt sehol semmi. A valóságban mozgó user nem ér rá a végtelenségig várni, sokszor határidők kötik és azok lejárta előtt lépni (venni) kell. Határidő lejárta +1nappal hiába jön ki akármi.


futo001
(senior tag)
Blog

i5-6200U-n megy HDMI-n, gondolom a 6500 esetén is.
Irodai munkára OK, én is arra használom, de a filmek akadnak rajta így, nem a laptopon, hanem a TV-n van egy kis lag.


trufa12
(addikt)

Jó a teszt, tökéletesen rávilágít arra hogy sokáig még venni kell azokat a vga-kat . :R


gbors
(nagyúr)
Blog

No, örülök, hogy tetszett, köszi mindenkinek az elismerő szavakat :R

(#3) solfilo: ha jól emlékszem, Anandék tesztjeiből indultam ki (ez az egyenlőség még a 7600 megjelenésekor vette be magát a fejembe) - a pH! test suite-ban a GCN-es megoldásoknak van némi fórja. 12%-kal viszont biztos nem gyorsabb a 7600.

(#4) TheChos3nOne: köszi, ha több időm lesz, megkereslek :)

(#7) PuMbA: de van, olvasd el, amit a konklúzióban írtam. A mainstream cuccok általában jól mennek (bár az Oblivion HDR-je szégyen és gyalázat), az indie játékoknál viszont tök random. A GSTD egy dolog, de sok egyéb játékban sem üti meg a 60FPS-t, ahol pedig a legegyszerűbb VGA is sokszázzal szaladna. És hát a < 60 FPS az vagy 30, vagy ugrabugra...

(#17) AxBattler: a 7600-as becslésekre gondolsz? Eszemben sincs ezeket hanyagolni :)

(#20) koxminator: igen, de csak 24Hz-en - nem tudom, hogy a monitor tudja-e.

(#24) t72killer: 3D játékhoz jobban jársz valamelyik AMD-s megoldással, hidd el. Persze lehet, hogy szerencséd lesz, és semmi olyannal nem játszol, amihez sz*r a support, akkor az Intel is jó.


PuMbA
(titán)

"az indie játékoknál viszont tök random"

Indie játékokkal nem játszok, szóval akkor úgy fogalmazok, hogy azokon kívül van egy szinten az Intel drivere az AMD-vel és NVIDIA-val :) Móci a League of Legends-re meg CS:Source-ra kérdezett rá, tehát neki éppen tökéletesen megfelel az Intel is :)

(#29) madgie: Hát igen, a GTA IV is az optimalizálatlanság példaképe. Emlékszem, hogy megjelenéskor is mindenféle baja volt a gépek többségén. Szerencsére a GTA V már hibátlan Intelen :)

[ Szerkesztve ]


madgie
(titán)

GTA IV sem hajlandó érdemben futni nálam Iris Pro 6200-zal. Azon kívül viszont eddig minden ment (amit próbáltam persze).


futo001
(senior tag)
Blog

GTA V-öt próbáltad? A IV nálam sem ment, nem jól látta a memória méretét, plusz parancsokkal kellett indítani, de úgy sem volt tökéletes. Viszont az V és a régebbiek mennek.

Móci:
CS Source 40fps körül van a HD520-szal, képhiba nincs. Eddig csak a GTA IV nem ment nálam, de HL, HL2, STALKER-ek, UT3, Hitman, Doom 3, NFS (mind, 2010-es HP-ig bezárólag) tökéletesen fut.


madgie
(titán)

Az ötöt még nem vettem meg, azon kívül az összes megvan Steamen :)


AxBattler
(félisten)

Ahogy elnézem, itt is kb. +50%-os előnyben van az A10 (21.00 vs 29.44 FPS), miközben gyak. egy árban van az i3-mal.

nem érdekel a történelemkönyv, adott célra vásárlok/tam adott teljesítményű és árú hardvert.
Szóval sem mondtam, hogy 2016 júliusában ajánlanék komoly pénzt fektetni FM2+-ba, mert már nem éri meg.

És még a driver-ekről nem is beszéltünk...

[ Szerkesztve ]


PC-rev-RM
(tag)
Blog

A rossz driverellenére azért elég jó alternatíva így is. Csak azt sajnálom kicsit, hogy a tuning kimaradt, Anandéknál is csak cpu+gpu tuning van, egy i3-nál ez merőben más lenne, talán meg sem lehetne érezni. A gyorsabb memória vajon mennyit segítene? (Persze anyagilag hülyeség, csupán a kíváncsiság kedvéért. Tuning valószínű, csak Z170-es lapban menne, nem tudom)

[ Szerkesztve ]


t72killer
(titán)
Blog

Driver oldalon mindenképp aláírom, h igazad van, az intel egy katasztrófa ezen a téren. Kész csoda, hogy a Haswell-hez még eregetnek néha javításokat.

Igen, nagyjából uannyiba kerülnek, viszont i3-ról indulva az lga1151-ben jóval több a potenciál. 3-4év múlva belepottyanthatsz egy használt i7-et és új életre kel a géped:))

#33: Ha dual channel ddr4-ed van, akkor már túl sokat nem nyersz egy pár ultra-tuningos RAM-on.

[ Szerkesztve ]


8th
(addikt)
Blog

Király teszt! Apró észrevétel, hogy szívesen láttam volna még néhány klasszikus lanpartis játékot a tesztben (CS:GO, CoD4, UT3, BF3 ilyesmiket) Baromi kíváncsi vagyok rá a HD350 mit produkálhat ezek alatt a régebbi játékok alatt. Ha 720p-ben stabilan hozza 28-30 fps-es minimumot akkor el is dőlt milyen proci üljön a következő gépemben. Évi 2-3 alkalommal leszervezett lanpartit leszámítva ahol nagyrészt a fenti címek mennek én abszolút nem játszom semmivel. Egy 25k-s Pentium G4500 elég lehet a boldogságomhoz? Ahogy elnézem csontra ugyanaz a HD530 IGP van benne mint a tesztelt i3 prociban. [link]

[ Szerkesztve ]


AxBattler
(félisten)

3-4év múlva belepottyanthatsz egy használt i7-et és új életre kel a géped.
Igen, ezért írtam, hogy újonnan FM2+-t már nem vennék, viszont az AM4 univerzális lesz, minden APU, és IGP nélküli CPU bele fog menni, még a 8 magos kazánok csodák is.

De ettől még az A10 jobb IGP-s játékra. :)

[ Szerkesztve ]


joysefke
(veterán)
Blog

Indie játékokkal nem játszok, szóval akkor úgy fogalmazok, hogy azokon kívül van egy szinten az Intel drivere az AMD-vel és NVIDIA-val

Hát ez elég merész kijelentés. Az, hogy lefutott egy két perces teszt még nem jelenti, hogy semmilyen grafikai anomália nem lesz egy játékban...


Pernyo
(csendes tag)
Blog

"A végül 2012. elején piacra került 3870K-t nem egészen egy évvel követte az A10-5800K", egy kis helyesbítés ehhez: A10-5800K release date 2012. október eleje.


PuMbA
(titán)

Ha a játékoknak nem kell a 4 mag / szál a játszható sebesség eléréséhez, akkor elég a G4500 :) Ami fontos, hogy dual channelben menjenek a RAM-ok, mondjuk 2x4GB DDR4 2133MHz :)

joysefke: Nem tudom, nekem még nem voltak grafikai hibák Intellel :)

[ Szerkesztve ]


patomi
(őstag)
Blog

Nekem egy driver frissítés után eltűnt a HDMI a rendszerből. Ez még i3 4330 alatt volt. Aztán ezt javították. (talán cikk is volt itt PH.-n róla, szerk mármint a jelenség nem egyedi volt)

[ Szerkesztve ]


gbors
(nagyúr)
Blog

Igen, így van, ez nekem nem egészen 1 év :)

(#37) joysefke: önmagában igaz, amit írsz, de tényleg nem nagyon van gond az AAA játékokkal, azt most tapasztalom (messze még az RX 470 :DDD ).

(#35) 8th: minimum beállítások mellett biztosan tudni fognak 30 FPS-t az említett játékok, jellemzően többet is. G4500-at én nem vennék, árban félúton van a G4400 és az i3-6100 között, ha pedig 2-3 év múlva esetleg el akarod adni, akkor várhatóan egy fityinggel nem kapsz érte többet, mint a 4400-ért.

[ Szerkesztve ]


patomi
(őstag)
Blog

Szerintem is szuper lett a teszt, biztos sok meló van benne :R de az A8 7600 PH. teszt szerint csöppet kevesebb.


solfilo
(veterán)
Blog

Elhiszem neked, hogy nincs 12%. :)
Kár, hogy nem nagyon tesztelik egymás ellen őket (A8-7600 vs A10-5800K), vagy ahol mégis, nem készítenek relatív IGP teljesítmény táblázatot.


Egon
(nagyúr)
Blog

Jó teszt, tetszett, köszönjük.
Annyira bosszantó, hogy az Intel nem képes driverfronton lényegesen előrelépni... :((( Nem is értem, hogy ezt az erőforrásaikhoz mérten elhanyagolható összeget miért nem szánják rá, illetve hogy minek kellene történnie ahhoz, hogy a helyzet megváltozzon... :(


PuMbA
(titán)

Mert nem is akarnak előre lépni :) DirectX 12-höz ugye már nem nagyon kell driver, DirectX 11-hez, illetve az előzőekre meg övéké a legegyszerűbb driver struktúra és már megmondták, hogy nem fognak hozzányúlni és bonyolítani, mint a AMD vagy az NVIDIA, mert úgy is jön a DX12 :)

(#40) patomi: Itt is vannak hibák, mint a nagy gyártóknál :)

[ Szerkesztve ]


gutriqper
(tag)

Legalább az egyik szülőd pók volt, ebben biztos vagyok. Nem kell mindent összekötni ám a grafikonoknál, attól nem lesz patentebb. :)
Amúgy szupi a cikk, köszönjük!


tranceplanet
(őstag)

Képes lenne simán ... Egyszerűen nem érdeke, inkább vegyél aktuális IGP-vel procit, az megy rendesen win10 oprendszer alatt is. Többség amúgy is dVGA-t használ i3-tól felfelé. De szép is lenne egy i3 egybegyúrva egy GTX950 / R7360 GPU-val.


gbors
(nagyúr)
Blog

Már hiányoltam a grafikonszakértőket ;) Javaslom, kicsit kísérletezz, mi hogy mutat. Ha nem kötném össze az adatpontokat, akkor a 10+ játékos graftól golyózna az olvasó szeme.


SunyaMacs
(aktív tag)
Blog

Sziasztok!
A HD530 mennyi VRAM-ot(RAM tudom) tud kihasználni rendesen?


gbors
(nagyúr)
Blog

Ha jól emlékszem, 2GB-ot tudtam neki allokálni, de ez lehet, hogy függ az alaplaptól is. Az is kérdés, hogy ebből mennyit tud rendesen kihasználni, mert voltak olyan gondok vele, amik úgy néztek ki, mintha kifutott volna a VRAM-ból.

üzenetek