[Re:] [Jhonny06:] Idős bácsi és a cukrászdája - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Jhonny06
(veterán)
Blog

-


dabadab
(titán)
Blog

Ha ugyanezeket a képeket levetítik úgy, hogy ez egy kínai étkezde konyhája, akkor most ugyanazok követelnék azt, hogy azonnal zárják be.


#20655360
(senior tag)

Itt már legalább nem állt fenn a veszély hogy bele... őőő. semmi!!! :DDD


raziel01
(veterán)
Blog

Tényleg elég gázosnak tűnik. Nem vagyok kényes de olyan konyhából nem szívesen ennék.
Persze a bácsit is megértem, hogy 50 év után fáj neki de az biztos, hogy 2016-ben ilyen piszkosan nem szabad működni semminek se.


Hieronymus
(addikt)
Blog

Ebben az a tragédia, hogy ötven esztendő alatt nem sikerült annyi tartalékot felhalmozni, ami egy felújítást fedezne. Gondolom a nyugdíj jellegű előtakarékossággal sem áll sokkal jobban.

Az is érdekes, hogy az utolsó húsz évben nem ellenőrizte az üzletet, az ANTSZ illetve a jogelődje.


tomiii.
(aktív tag)
Blog

Mint cukrászda, tényleg ráférne egy kis modernizálás, de látnál nálunk egy műhelyben evést egész napos/hétvégés meló közben... :D hamar fekete lesz a zsömle, bár nem is voltunk betegek évek óta, legalább immunrendszert erősít :DDD


nylontacsko
(senior tag)
Blog

Ilyenkor hol van a rengeteg tróger mecénás?


t72killer
(titán)
Blog

Azok inkább a nagyfenekű valóságshow-s hölgyeket és a barnított showmaneket mecénálják:(.


Osmeña
(csendes tag)
Blog

Ezt hivjak kettos mercenek, ami a magyarok egyik nemzeti sportja :U

Szemely szerint en nehezen hiszem el, hogy 50 ev alatt keptelen volt modernizalni a helyet. Inkabb azt gondolom, hogy csak egyszeruen nem erdekelte az egesz "mert minek".

[ Szerkesztve ]


t72killer
(titán)
Blog

Sajna így megy ez a világon máshol is:( Ha nem a saját kajáját főzi, a szemetet is beleönti, hogy többet keressen rajta. USA-ban emiatt pl vezető eü probléma az ételmérgezés. A tüchtig németek meg előszeretettel címkézik át a régi húst, mondván "jóazmég"...


zone
(őstag)
Blog

A mi városunk kisebb, mint Gödöllő és itt van egy lassan 40 éves cukrászda családi vállalkozásban. Nem tudok róla, hogy "országszerte híres" lenne, de olyan patent az egész, mintha idén építették volna és ők sem porból készítik a fagyit. Az meg érdekes, hogy az öreget 50 év alatt egyszer sem ellenőrizte semmilyen hivatal. Nem tudom sajnálni, szörnyen néz ki a konyhája.


t72killer
(titán)
Blog

Kicsit belenéztem a cikk alatti FB-os kommentekbe, meredek:Y De hasonlóra számítottam... Kíváncsi vagyok, az anyázók közül hányan vették a fáradtságot, h legalább a videót, annak a műhelyt bemutató részét végignézzék. Egy apróság: a riporternő nem nyal bele a híres fagyiba;]


Speed®
(HARDVERAPRÓD)
Blog

A krémese nagyon jó volt, rendszeresen beugrottunk, ha Gödöllőn akadt dolgunk..de valóban olyan a hely, mintha ottragadt volna a múltból. Hogy miért nem újította fel apránként, arra sok válasz létezik, de talán Illésbát kéne kérdezni.


t72killer
(titán)
Blog

A gépeket a helyében én se cseréltem volna le - másik fajta gépen nem lehet hozni pont uazt a minőséget. Viszont a gépeket és a környezetet szép tisztán lehet/kell tartani. Lefogadom a menő bécsi-párizsi cukrászdák közül is akad, amelyik I.vh előtti műszereket használ, csak épp tiszta+rendezett a konyha.

Extra ráfordítás? Igen. Miért csináljuk? Nem azért, mert "jönaszemétg&ciÁENTÉESZ", hanem azért, mert így a szomszéd faluból átruccanó (és a helyi baciflórával még nem szocializálódott) Juliska nem fogja a 7végét a rötyin tölteni...

Mindenesetre sztem korrekt, hogy nem vágták el teljesen az öreget, hanem kikupálhatja a helyet. Ekkora médiafelhanggal sztem lesznek támogatói, bár a FB-os k@rvaanyázó tömeg 99.9%-a gondolom még egy freerice-ra se lenne hajlandó:U

[ Szerkesztve ]


potyautas
(csendes tag)
Blog

A polgármester talált megoldást.
A város felújítja retro-cukrászdaként. Illés bácsi (78) pedig dolgozhat ameddig akar.

[ Szerkesztve ]


zone
(őstag)
Blog

kép és egy másik kép

[ Szerkesztve ]


jaja1981
(addikt)

Guszta. Meg is jött a kedvem. :)


VirsLee
(őstag)

Egy esztétikus linóleumos pultnak nincs is párja.


#73173120
(tag)

Nah most azt a részt én se értem, hogy

1.) Ha 50 éve csinálja, nyilván tisztában van azzal, hogy mit lehet és mit nem. Ne csináljunk úgy, mintha ezek a szabályozások csak 1-2 éve lennének érvényben.

Gyorsan utánanéztem:

Az eddigi un. élelmiszertörvényeink:
- 1895 évi XLVI. törvénycikk a mezőgazdasági termények, termékek és cikkek hamisításának tilalmáról
- 1958. évi 27. sz. törvényerejű rendelet az élelmiszerek és italok előállításáról és forgalmáról
- 1976. évi IV. törvény (Magyar Élelmiszerkönyv!)
- 1995. évi XC. törvény
- 2003. évi LXXXII. törvény

Ezek ismerete nem opcionális. Pláne azoknak nem, akik élelmiszer előállítással foglalkoznak.

2.) A <valami régi>, és a <szarok bele, hogy koszos> nem ugyanaz. Egyébként, egyértelmű a dolog. Olyan felületeket kell alkalmazni, amiket lehet tisztítani. Ha nem tudja megtisztítani rendesen, az a felület nem alkalmas a feladat ellátására, sőt, veszélyforrás.

3.) Ha ezeket az alap higiéniás feltételeket nem tudja biztosítani, illetve 50 év munka alatt se volt képes kigazdálkodni, akkor nem kell ezzel foglalkozni. Tudom, hogy ez rideg, de nem rosszindulatból írom.

Ezektől függetlenül sajnálom a kisöreget, de azt neki is tudatosítania kell, hogy attól, hogy valamit szeret csinálni, illetve valamiben jó, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy arra alkalmas is. Én is szeretek főzni, sőt, azt mondják akik kóstolták az ételeim, hogy finomak, de nem fogok itthon főzni nagyüzemben :) mert tudom, és látom, hogy a helyszín és a felszerelés nem lenne alkalmas rá.

Dietetikusként elég sok közétkeztetési üzemben jártam. Volt szerencsém NÉBIH-es vizsgálathoz is, a vizsgáló oldalon. Az emberek beleszaromsága mindig lenyűgöz, nah meg az, ahogy rácsodálkoznak sok-sok éve érvényben levő élelmiszer-biztonsági rendelkezésekre.


t72killer
(titán)
Blog

A szabályozások mellett - ha már azok betartása mo-gon nem divat, és ha intézkedni mer a hatóság, rögtön jön a fellázadt tömeg - tegyük hozzá, hogy ez falusi viszonylatban is az eléggé az alja. Alföldi falucskában nőttem fel, ahol nem öltöny-nyakkendőben rohangáltak az emberek, de ilyen "szintű" konyhát max 100-ból 2db-ot láttam. Fennáll a kérdés: az elmúlt mondjuk 30évben miért nem szóltak neki? Csak "feljelentésre" szokták a vendéglátóipari egységeket ellenőrizni? Nejem révén tudom, nem döntik a pénzt ezekre a szervekre, a diplomás alkalmazott a vizsgálatra hozott csirkét viszi haza a családjának...


marositech
(senior tag)
Blog

Állam koppant a földön...a hosszászólásokon!
Ez egy old cukrászda, old gépekkel és old ízekkel.
Olyan, mint, az old timer kocsik, régi, jók és...old feelingek.
Namármost az összes old timer kocsit zúzzuk be, mert nem felelnek meg a balesetvédelmi/EUROCNAP előírásoknak!
Nem kell ez, jól van úgy ahogy van, jómagam a 7. kerületi Barát utcai cukrászdába (nemreklám) bemegyek, mert pont ilyen...old.
Kettős mérce? Hol? Betonkeverőbe keverte az összetevőket? Lejárt anyagokkal dolgozik? Csótányok vannak? Nincs.


t72killer
(titán)
Blog

Kolléga emlígette fentebb, h épp arról van szó, hogy a "saját korabeli" előírásoknak se felel meg. Egészség-kérdésben meg európában nincs* "oldtimer" kategória, a nejed se boncmesterhez megy szülni, mint a "régi szép időkben".

*jogilag legalábbis. A műtőket csapvízzel "fertőtlenítő" románokat is elővették (ott tudtommal nem jött a fél FB vasvillával, hogy miezmá)

#24: a "mocsokszemétállat" feljelentő meg lehet egy orvos volt, akihez ételmérgezéssel jött egy beteg a környékről.

[ Szerkesztve ]


dabadab
(titán)
Blog

"Csótányok vannak?"

Elnézve azt a mocskot, ami ott van, ezt egyáltalán nem zárnám ki.

Nem az a probléma, hogy régi, hanem az a rettenetes mocsok, ami ott van. Egyébként ha utánanézel az ügynek, senki, aki a közelében járt annak a cukrászdának, nem meri mondani, hogy nem volt igaza a hatóságnak.

A takarítás, a tisztaság meg a csempe nem XXI. századi huncutság.

[ Szerkesztve ]


#73173120
(tag)

Félreérted, itt senkinek se azzal van baja, hogy a cukrászda régi. Nézd meg a TLC-n futó cukrász sorozatot (Carlo's Bakery of Cake Boss) ... ott is több mint 100 éves géppel dagasztanak.

A probléma, a te hasonlatoddal élve az az, hogy az old timer autó, rossz fékekkel, hibás mechanikával van az utakon. Gurul? Igen, gurul. Megáll? Nos, talán.

Az itt a baj, hogy amíg az üzem old lett, szemmel láthatóan elmaradtak azok a beruházások, tisztasági munkák, amik minimum elvárásként vele szemben támasztva vannak. Nézd meg azt a fagyi kínálót, padlóburkolóval borítva? És még is hogyan fogja kitakarítani azt a részt, ahol be van repedve? Mi garantálja, hogy a lecseppent megolvadt fagyi ott nem áll neki rohadni, penészedni? Vagy ez a mellszőr villantós atlétában kínálás. Ne haragudj, de alap, hogy hajhálót viselnek, ettől rövidebb hajjal rendelkezőek is, és még lehetne sorolni.


Osmeña
(csendes tag)
Blog

Ha nem felel meg az eloirasoknak, akkor az az oldtimer nem is mehet ki a forgalomba...


t72killer
(titán)
Blog

(függetlenül a témától)

Nagyon érdekes, hogy a cikk alatt emberek nettó anyázzák egymást full névvel/FB profillal, it meg itt fél-egész anonimitás mellett egyetlen személyeskedő beszólás nem volt. Le a kalappal PH közösség előtt, ezért szetetek idejárni.:R


lugosi
(MODERÁTOR)
Blog

Az oldtimer kocsik általában nagyon szép, felújított, azaz inkább restaurált állapotúak. Nem nagyon visznek oldtimer kiállításra olyan kocsit, ami 50 éven keresztül volt használva, felújítás látható nyoma nélkül. Azokban általában pont az a pláne, hogy 50 évesek, de úgy néznek ki mintha újak lennének.
Ami erről a cukrászdáról nem mondható el, bármennyire is sajnálom a bácsit.


Jhonny06
(veterán)
Blog

Csak a moderáció teszi, itt is ez menne, ne legyél naiv :D

[ Szerkesztve ]


Kalandor
(HÁZIGAZDA)
Blog

Az idős bácsi igénytelen, és ennek semmi köze a korához. Igénytelen volt 50 éve is.

Olaszország 100 éves pizzériákkal van tele, ahol 100 éves márványlapokon nyújtják a tésztát, háború előtti fateknőkben kel a tészta, 50 éves rézüstökben fő a szósz, a falon levő csempe is ki tudja mikori.
De tisztaság van mert olyanok a használt anyagok felületei, amik hiába régiek, tisztán tarthatóak.

Senki sem vonta kétségbe, hogy jó ember, szereti amit csinál, vagy finom fagyit főz, csak igénytelen, ami viszont élelmiszerbiztonságilag nem jó.


guftabi96
(addikt)
Blog

Szerintem nem igazán jó példa.
Egy "átlag" oldtimer kocsi olyan, mintha most jött volna ki a gyárból. Gyönyörű, tiszta.
Sajnálom a bácsit, látszik rajta, hogy ez volt az élete, ezt szerette csinálni, de a videót elnézve az a csoda, hogy eddig húzta.
Az, hogy régi eszközöket használ, nem magyarázat arra, amit a videóban láthatunk.


szupermacs
(veterán)
Blog

Biztos nem ettem volna ott.


nemlehet
(őstag)
Blog

Uhh a baráti körben is a lányok fröcsögő szájjal szidták a hivatalt hogy mekkora szemétség ez már.

Én úgy gondolom, hogy a tisztaság és a rend nem igazán pénz kérdése, inkább szándék és akarat. A bácsi lehet kiváló cukrászmester, de ez úgy tűnik nem fontos neki. Pl a képen is látható töredezett linóleum a pulton pár ezer forintból kicserélhető lenne. Nem hiszem, hogy ennyi haszna ne lenne....

Skóciában is vannak olyan whiskey főzdék amik 100 évesnél is öregebb gépekkel dolgoznak. Voltam többen is és olyan patika tisztaság van, hogy öröm nézni. Pedig volt ahol egy kb 300 éves öregasszony meg a fia dolgozott összesen, mégis képesek voltak tisztaságot és rendet tartani.


djculture
(félisten)
Blog

gooool
(őstag)
Blog

FB-on nem kívántam reagálni rá, pedig teletolták a hírfolyamom vele az ismerősök (akárcsak a Barca sikerével, meg a magyar hokicsapattal...), de itt írok pár sort.

Alapvetően engem az anonim bejelentés ami felháborodásra késztet, mert manapság ez annyira divat lett, hogy arc nélkül teszünk keresztbe a másiknak. Ez nem szép.
A bácsika szimpatikus, meg tényleg a régi idők embere és ez tiszteletre méltó, DE:
Vannak képek, ami eléggé elrettentő számomra, hogy én onnan bármit is fogyasszak (igazat megvallva mind az, legyen a trikós vagy a külső és belső hangulatról akármelyik).

Az önmagában, hogy 50 éve űzi a mesterséget még nem jelent kibúvót, itt is a kis falumban van egy cukrászda, amit dédanyáim idejében alapítottak és azóta is viszi a család töretlenül, nem hűdeszuper csicsa, viszont rend van, még ha régiek is a tárgyak, és a süti amióta én élek ugyan olyan ízű, de ha lehet hinni a családnak nagymamám idejében is ilyen volt (alap kínálat van egyébként, de kb. utánozhatatlan: rétesek, habcsók, linzer, ishler, lekváros teasüti (kedvenc mai napig) és természetesen a zserbó és krémes). A fagyi mondjuk változott, de ma is csak az alap ízek vannak, amiket ki tudnak otthon is keverni és nem agyonszínezett és díszített remekek.

Szóval lehet ezt okosan is, nem csak ráülni a dologra és aztán remélni, hogy nem jön el az, ami most bekövetkezett...A hely inkább hasonlít dédmamám tanyájára, mint vendéglátó helyiségre és hiába tradicionális, jó ízlésű ember már nem nyeli le a látványt, szerintem.
Én azért remélem, hogy dolgozhat tovább az öreg, mert nem szeretném, hogy így érjen számára véget a dal (talán az élete is).

[ Szerkesztve ]


Jhonny06
(veterán)
Blog

"Alapvetően engem az anonim bejelentés ami felháborodásra késztet"

Az egyébként eszébe se jut senkinek, hogy ezt valaki talán nem rosszakarásból csinálta, hanem ténylegesen nem volt megelégedve a körülményekkel? Mintha ilyen nem is létezne.. márpedig ha én bemegyek sima vásárlóként, akkor hogy máshogy jelentsem be, mint anonim módon? Ki kéne állnom emiatt a kamerák meg a bácsi elé? Minek?

[ Szerkesztve ]


gooool
(őstag)
Blog

5 perc hírnév mindenkinek jár. :))


mszl
(aktív tag)

Hát, régebben sem volt a csúcson a higénia az öregnél!!
A másik pedig azért, ha régi is a cukrászda v. akármi élelmiszerrel kapcsolatos, tükrözi a tisztaság a tulaj igényességét is. Az öreg gépet is lehet, kell is tisztán tartani.
Egyszer ettem fagyit nála (több mint 10 éve!) és amikor az én kezem, körmöm tisztább fizikai munka közben, mint a kiszolgalo-é. hát hmmmm......
Ja, amúgy csoda, hogy még csak most zárták be.
A fénykorában sem volt a tisztaság csúcsán és ennek ellenére haveromat hazaküldte kezet mosni gyerek korában amikor kinn állt a sor a kapuig, pedig benn sem volt minden rendben, már gyerek szemmel sem és most ezt a korai 40-es korosztálytól halljátok.

[ Szerkesztve ]


Dilikutya
(félisten)

Feltételezem, a tudnodkell, tudásfája, életigazsága, mindenegyben kaliberű Fb oldalak lehozták a lájkért olvasható cikkeikben, hogy csúnya hatóság bezáratta a kis régimódi, otthon ízeit áruló cukrászdát. Ugyanezek az oldalak írták meg, hogy meghalt Vágó István és Michael Schumacher.

A tévében meg ott volt, miért zárták be.

Facebook megosztós népére jó példa: van az a röhejes FB-s képes megosztás, amin 10 emberből 9 lesi a telefonját, a maradék egyre meg odaírják, hogy szenzáció, valaki a valóságot nézi. És közben paradoxon módon a magát különbnek képzelő megosztó közzéteszi ezt a FB-on, statisztikailag jó eséllyel okostelefonról megosztva.


ABee
(tag)

+1

Én is benéztem a komment szekcióba pedig nem kellett volna.

Volt egy hozzászóló aki KULTÚTÁLTAN megjegyezte, hogy mielőtt mindenki felül a feeltrainre utána kellene nézni a tényeknek, meg úgy általánosságban ki kellene nyitni a szemecskéinket.
Azonnal mocskos népellenség lett belőle. Konkrétan halálos fenyegetést is kapott.


sutykuru
(tag)
Blog

Mit kapnátok Ti Fb-on a véleményetekért... :))


zone
(őstag)
Blog

Akkor a vasvillás tömegnek lenne kit meglincselnie. :D

NÉBIH YouTube - az igazság bajnokai ezek mellé is kiállnának, ha egy síró öregembert mutogatnának mellé?

[ Szerkesztve ]


t72killer
(titán)
Blog

Erre mondják azt, hogy csőcselék. Nem gondolná az ember, h a xxi. szd.-i Európában van ilyen, de sajnos van. Fő ellenségük az, aki gondolkozni mer - meg általánosságban bárki, aki nem azonos ritmusban fújja a kórussal a "&###€ #nyád" indulót.


Dilikutya
(félisten)

Az old timer autóknak is meg kell felelniük bizonyos előírásoknak, különben még az OT rendszám sem jár. Műszaki vizsgát is ugyanúgy tenni kell, ha közútra is ki akarja vinni a gazdája. A balesetvédelem csak annyit takar, hogy karambolnál a fakarosszériás öreg autóban elpatkol a sofőr, míg a fémkasztnis BMW-ben nem esik nagy kár. Nem mellesleg az oldtimer autók patika állapotban szoktak mutatkozni, attól, hogy valami régi, lehet rá igényes az ember. Élelmiszer-egészségügyi szabályozások pedig régóta vannak. Ráadásul a képeken ez a kis cukrászda a viaszos vászonnal nem is oldtimer, csak egy öreg Zsiguli. Elhiszem, hogy szereti csinálni, régóta csinálja, ért is hozzá, de a szabályok rá is vonatkoznak. Fel lehet valamit újítani úgy is, hogy a régi jelleg megmaradjon.


szupermacs
(veterán)
Blog

Gyökerek. Ez van.


nemlehet
(őstag)
Blog

Nem olyan nehéz kitalálni miért anonimak ezek a bejelentések. Pont azért ami FB-n megy.
Elég nagy összeget mernék tenni rá, hogy ha kiderülne ki volt a bejelentő egy héten belül 8 napon túl gyógyuló sérülésekkel kerülne kórházba.

Pedig ez még csak nem is a "már megint nincs rajta sapka" típusú hivatali kukacoskodás.


kmisi99
(addikt)

Én az ilyen FB szarokat már direkt meg se nézem. Csak felidegesítene. A Facebook manapság egy dologra nagyon nagyon jó lenne. Az ottani hozzászólások alapján kiválóan lehetne szortírozni embereket és az ilyen marháknak bizonyos jogaikat elvenni, pl szavazati jog és hasonlóak.

Én is egyetértek itt a többiekkel, tényleg mint öreganyám tanyája olyan retkes.

[ Szerkesztve ]


Dilikutya
(félisten)

A bezárásról már értesültem korábban, most megnéztem a blogban is a linket a síró bácsiról. Szeretlekmagyarorszag.hu, nincs is több kérdésem, az még egy híg trágyalé, értelmiségi írások értelmiségiektől értelmiségieknek. Ja ööö izé, nem. :)


ricinus13
(senior tag)
Blog

Elnézve ezeket engem a hányinger kerülget. Oké hogy én elég igényes vagyok arra hogy mihez érek hozzá főleg ha azt meg is eszem na de ez azért már tényleg elég gáz. Az a minimum hogy nem a koszos kezével fogja a tölcsért hanem egy szalvétával, de szerintem az sem túl nagy elvárás hogy egy műanyag kesztyűben. Ami mocsok meg ott mögötte van... én biztosan nem mennék a környékére, de az tuti hogy aki vasvillával menne neki a szemét hivatalnak annak a 99% nem is látta a képeket.


t72killer
(titán)
Blog

A vasvillásoknak sose kellettek képek/tények/valóság, csak egy vasvilla és egy célpont. Így ment ez a boszorkányégetések idején és így megy ma is:(.

[ Szerkesztve ]

üzenetek