[Re:] [Jhonny06:] Idős bácsi és a cukrászdája - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


#73173120
(tag)

Nah most azt a részt én se értem, hogy

1.) Ha 50 éve csinálja, nyilván tisztában van azzal, hogy mit lehet és mit nem. Ne csináljunk úgy, mintha ezek a szabályozások csak 1-2 éve lennének érvényben.

Gyorsan utánanéztem:

Az eddigi un. élelmiszertörvényeink:
- 1895 évi XLVI. törvénycikk a mezőgazdasági termények, termékek és cikkek hamisításának tilalmáról
- 1958. évi 27. sz. törvényerejű rendelet az élelmiszerek és italok előállításáról és forgalmáról
- 1976. évi IV. törvény (Magyar Élelmiszerkönyv!)
- 1995. évi XC. törvény
- 2003. évi LXXXII. törvény

Ezek ismerete nem opcionális. Pláne azoknak nem, akik élelmiszer előállítással foglalkoznak.

2.) A <valami régi>, és a <szarok bele, hogy koszos> nem ugyanaz. Egyébként, egyértelmű a dolog. Olyan felületeket kell alkalmazni, amiket lehet tisztítani. Ha nem tudja megtisztítani rendesen, az a felület nem alkalmas a feladat ellátására, sőt, veszélyforrás.

3.) Ha ezeket az alap higiéniás feltételeket nem tudja biztosítani, illetve 50 év munka alatt se volt képes kigazdálkodni, akkor nem kell ezzel foglalkozni. Tudom, hogy ez rideg, de nem rosszindulatból írom.

Ezektől függetlenül sajnálom a kisöreget, de azt neki is tudatosítania kell, hogy attól, hogy valamit szeret csinálni, illetve valamiben jó, még nem feltétlenül jelenti azt, hogy arra alkalmas is. Én is szeretek főzni, sőt, azt mondják akik kóstolták az ételeim, hogy finomak, de nem fogok itthon főzni nagyüzemben :) mert tudom, és látom, hogy a helyszín és a felszerelés nem lenne alkalmas rá.

Dietetikusként elég sok közétkeztetési üzemben jártam. Volt szerencsém NÉBIH-es vizsgálathoz is, a vizsgáló oldalon. Az emberek beleszaromsága mindig lenyűgöz, nah meg az, ahogy rácsodálkoznak sok-sok éve érvényben levő élelmiszer-biztonsági rendelkezésekre.

üzenetek