Jelenleg egy ?júliusi? rendelet szabályozza:
magyar termék: hazai alapanyag, hazai előállítás
hazai termék: alapanyag legalább 50% magyar, itthon dolgozták fel
hazai feldolgozású: itthon dolgozták fel, de <50% a hazai alapanyag
Egy baj van vele, önkéntes alapú... De ha rosszul használják, azért bírság jár.
A "Magyar termék" - fehér kézzel és "Kiváló magyar élelmiszer" H betűvel védett logo ofc, nem tudom, hogy összhangban van-e vagy hozzák-e a fenti rendelettel és csak az első kategóriára húzzák-e rá.
Amúgy a legjobb módszer a tájékozódás, mint a tudatos vásárló egyetlen fegyvere. Van 3-4 nagyobb oldal is, ami ezzel foglalkozik.
Aki megteheti, legalább mindig olyat vásároljon, amit itthon állítottak elő, azzal is a hazai piacot támogatta. Pl. olaszoktól érdemes lenne a hazai piac "védelmét" eltanulni.
[ Szerkesztve ]