Sziasztok,
bár szorosan nem tartozik ide, engem a tej, tejtermék mint korrekt zsírforrás érdekel. Egy-két felvetéssel élnék pusztán a konstruktív vita kedvéért. Hiszek abban, hogy az emberre jelentős hatással van a táplálék amit felvesz. Sőt, a fajunk evolúciósan abból épült amit kialakulásakor "talált", amit akkor és azóta is elfogyaszt. Hiszek abban, hogy ez most is alakít minket.
1.) Az újszülött borjú, akinek a tehén létrehozza a tejet, súlyban rövid idő alatt rengeteget gyarapszik. Kell-e ezafajta "turbógomb" nekünk?
2.) Tudtommal a macskán és az emberen kívül más emlős nem fogyaszt kifejlett állapotában anyatejet.
3.) ...és tőle különböző emlős tejét.
4.) Ha elvben OK a tehéntej, mit tehetünk az ipari előállítás során alkalmazott hormonokkal, melyekkel a teheneket hosszú ideig boci nélkül is "anyaként", tehát tejelő ciklusban tartják? Hatnak-e és ha igen, hogyan hatnak ránk ezek a hormonok?
5.) Hogyan hatnak a testünkre az egyéb, ipari állattartás során alkalmazott növekedési hormonok? Erdoke valamelyik cikke alatt említette, hogy a hasi háj* akár hormontermelő mirigy szerepet is átvehet. Egy rosszul táplált vagy gabonákkal, szénhidrátokkal táplált "cukorbeteg" sertés mája vagy szalonnája* vajon miként hat az egészségünkre? Azt gondolom, hogy ha problémát okoz, ez a hentesnél friss "hús" esetén sem szűrhető.
Mi a véleményetek ezekről? A XXI. században lehet tisztán - nagyon leegyszerűsítve - paleolit elvek szerint táplálkozni?