[Re:] [MineFox54:] Inox vs edzett üveg & gázos vs kerámia főzőlap - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


Hieronymus
(addikt)
Blog

Nem kell szkeptikusnak lenni.

Nekünk üvegkerámia (Ceran) főzőlapunk van. Nagyjából 20 éves és még kiváló az állapota. Persze már karcos, de ez nem befolyásolja a működését.

Ha nem verik kalapáccsal, akkor örök életű. A kifutó étel, a ráégésen kívül nem okoz kárt. Ha nagyon kell pengével lehet tolni a ráégett ételt. De van hozzávaló tisztítószer, ami kíméletesebb.

Az edények jelentős részét érdemes selejtezni, mert nem fekszenek fel rendesen a főzőlapra. Ezzel jelentős hőmennyiség távozik az edény alól. Ami billeg, annak mennie kell.
Az olcsó serpenyők és vékony falú edények deformálódnak a melegítés hatására. Azt írják rájuk, hogy főzés sütés közben egyenesedik ki az aljuk. Elméletileg. Gyakorlatilag talán, egy megadott hőmérsékleten.

Szóval nem kell félni.

Ha indukciós főzőlapot veszel, akkor az optimális edények még fontosabbak.


ezmivolt
(tag)

Csakis indukciós!


MineFox54
(őstag)
Blog

Az nem megy. Örülünk, ha meg tudjuk szerezni a főzőlapot, az edényeket már nem tudjuk cserélni.


Sethdobaloah
(senior tag)

Ha van lehetőséged gázosat használni, akkor tedd. Olcsóbb gázzal főzni, mint elektromos főzőlappal (kb 2/3-a). A bekerülési áruk meg kb ugyanaz.
Új gázos telepítésénél kellhet a gázművekkel is egyezkedni, elszívásról szellőzésről gondoskodni... ezek az elektromosnál nem kötelezőek.
De ha eddig nem elektromos volt, akkor meg esélyes hogy húzhatsz be magadnak extra vezetéket a falba, mert a sima hálózatod nem bírná ki. Itt 2-3 kw tartós, akár 6-8kw csúcs fogasztásról is beszélünk, a csóri 1-es vezetékedet kigyújtja ekkora fogyasztás hosszú távon. Ha elektromos sütőd van, akkor annak a betápjára rákötheted biztonságosan, max nem használod egyszerre mind a 2 eszközt. (ha 1 fázison van legalább 2,5-es, de inkább 4-es vezeték a falban, vagy ott a 3 fázis egyenként min 1,5-essel, akkor persze nincs gond)

Jó edényeket feltételezve, semmi előnye nincs az elektromos főzőlapnak a gázossal szemben. Max a könnyebb takaríthatóságot lehet felhozni az elektromos mellet.
Jó edény alatt a dupla (vagy több) rétegből álló alsó résszel rendelkező edényeket értem, ahol a hőeloszlás a gázzal melegítés esetén is megfelelő.

A sütés az, ahol tényleg jobb az elektromos változat (de legalábbis könnyebb használni)


Lauda
(félisten)
Blog

3.5KW felett nem fogyaszthat egyaltalan a fozolap, mert annyit enged at max a 16A-os biztositek. :)

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Az elektromos tűzhelyek, a három fázisú tápellátás használatára vannak tervezve.
Ha nincs 3 fázis, akkor áthidalókkal kell összezárni fázisokat.

Régi épületben, egy fázisról nem is lenne szabad használni ezeket tűzhelyeket. Fűtőszálat csinálnak a vezetékekből, miközben a megszakítók lecsapnak.


Sethdobaloah
(senior tag)

Nincs ilyen jellegű összefüggés. A biztosítékot a vezeték védelmére rakod be. 2,5-es vezetékre rárakhatsz 20-as biztit is, 6-osra 32-est is. A főzőlap meg 3,5kW-nál fogyaszthat többet is, ha egyszerre tőbb főzőhelyet használsz. Tényleg általános a 6-8kW-os összteljesítmény.
Nekem 1x32 A-van bekötve a lakásomba... van 16A-nél nagyobb biztim, persze nem 1-es vezetékre.
Szüleimnél 3x16A-van bekötve, ott nyilván nincs 16A-nél nagyobb biztosíték használatban.

Hieronymus:A lakossági sütők / főzölapok jellemzően 220V-osak és nem 400. Azaz nem 3 fázisú berendezések. Az más kérdés, hogy az általános 3x16A-es lakossági betáp miatt van lehetőség 3 külön fázisról is táplálni őket. Azt teljesen jól írod, hogy át kell kötögetni, ha egy fázisról járatod.

[ Szerkesztve ]


Lauda
(félisten)
Blog

Ertem!


Sethdobaloah
(senior tag)

Kis kiegészítés: a 16A-es biztosíték szó nélkül átenged magán 20A-et is percekig. Ld random biztosíték terhelés - leoldási idő grafikonja: katt
A biztosítékok hőkioldással működnek. Melegszenek a túlterheléstől, és bimetál indítja a mechanika leoldását.

[ Szerkesztve ]


Chuck Norris
(senior tag)

Szerintem a főzésnél a legfontosabb, hogy mi jön ki a végén, a KW meg a fazék teljesen sokadrangú ehhez képest. Ha csak döntés kérdése a dolog mert mindkettőhöz adott a kiépítési feltétel -nem kell behúzni a vezetékeket és a gáz is ki van építve- akkor egyértelmű, hogy gáz. A gáztűzhelyen sokkal jobban lehet sütni főzni mint a villanyon, a villanynak meg egy nagy előnye van, hogy ha nincsenek kilógó kezelőszervei akkor könnyebb takarítani. Ezen állításaimat bármelyik nő aki már túl van egy szabvány vasárnapi ebéd -húsleves, rántotthús- elkészítéséhez szükséges tapasztalaton és már hasznát mindkettőt meg fogja neked erősíteni.
Sütőből meg csak légkeveréses villanyt, mert nem jön fel viszont odaég a süti.

Amúgymeg egyértelműen azt kell venni amit Édesanyád megszokott idág :)


MineFox54
(őstag)
Blog

Nekem pont azt mondta rokon nő, hogy szerinte jobb a kerámia.

Köszönöm a válaszokat, szerintem marad a gáz.


#72042496
(félisten)

Nálunk Pesten kerámia van, de sokkal jobban szeretem az otthoni gáz főzőlapot. Azon alágyújtasz és már serceg is az olaj, villanynál meg elég sokat kell várni ugyanerre. Arra is várni kell, hogy visszahűljön a főzőlap, bár ez néha előny is, például amikor egy ideig még melegen akarod tartani a kaját. Szabályozni is valahogy jobban tudom a gázt.

És igen, ahogy írták, kerámiánál fontos, hogy milyen az edények alja.

A légkeveréses villanysütő tényleg nagy találmány, én nagyon szeretem.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

Felénk minden lakásban bent van a három fázis és a fogyasztásmérő is háromfázisú.
Nyilván nem háromfázisú a főzőlap, csak használja mind a három fázist, ha rendelkezésre áll.

Kicsit más.
A gáztűzhely esetében minden esetben érdemes olyan elszívóberendezést használni, ami nem csak a olajat szűri, hanem el is távolítja a levegőt a konyhából.
Télen rövid főzés közben is szennyezettebbé lehet tenni a levegőt, mint a nagyvárosok szmogriadójának szintje.


MineFox54
(őstag)
Blog

Nálunk nincs.


Sethdobaloah
(senior tag)

nem csak hogy érdemes, kötelező :) ld pl hvg cikk (még ha nem is aktuális már minden állítása)

[ Szerkesztve ]


bambano
(titán)
Blog

"3.5KW felett nem fogyaszthat egyaltalan a fozolap, mert annyit enged at max a 16A-os biztositek": az, hogy a 16 amperes biztosíték ennyit enged át, tény, de érdektelen infó. egy mezei lakásnak 25 amper jár.

(#6) Hieronymus "Régi épületben, egy fázisról nem is lenne szabad használni ezeket tűzhelyeket. Fűtőszálat csinálnak a vezetékekből, miközben a megszakítók lecsapnak.": én régi épületben lakom, sem a megszakítók nem csapnak le, se fűtőszálat nem csinálnak a vezetékekből. lehet, hogy nem hülye tervezte a lakást? a tűzhely számára külön dedikált vaskos kábel van berakva a falba. biztos, hogy a 16 amper meg se kottyan neki, de ránézésre az 50 se.

poszthoz: nekünk is ceran van kb. 10 éve, most pukkadt ki benne a második fűtőszál, úgyhogy szervizes kezére fogom adni rövid határidővel. maga a ceran lap az bírja.


Lauda
(félisten)
Blog

Csaladiban lakom es a fobiztositek 16A, ez van leosztva masik harom 16A-es szalra. :) Alapbol 16A-es halozatokat kotnek. :K


bambano
(titán)
Blog

külön költség nélkül kötnek 25-öst is, ha még nagyobbat kérsz, az már zseton.


kmisi99
(addikt)

Nekem elektromos sütővel pont fordított tapasztalatom van. Borzasztó hamar felforralja a vizet, míg gázos tűzhelyen max fokozaton is 3x annyi idő. Ennyi idő alatt az általam ismert elektromos már az edényt is elpárologtatja.


Hieronymus
(addikt)
Blog

"..lehet, hogy nem hülye tervezte a lakást? a tűzhely számára külön dedikált vaskos kábel van berakva a falba.

Vagy egyszer már felújították a vezetékeket illetve kényszerből kellett cserélni. De ennek nincs jelentősége.
Örülj, hogy rendben van a dolog.


Sethdobaloah
(senior tag)

1x32A-ig ingyenes a bővítés, csak valami 7k-s adminisztrációs költsége van. E felett (nem tudom pontosan) 4-5k amperenként.

[ Szerkesztve ]


Hieronymus
(addikt)
Blog

A gázzal is van gond.
A változó fűtőérték miatt változó a melegítési idő.
A készüléket évente kellene tisztítani és újra beállítani az égés hatásfokának megtartásához.


Peterson_
(addikt)
Blog

Igen, ahogy a kolléga is írta a szabályzás a fő gond, mert a gáz kb azonnal "reagál".
Talán ez lehet az oka annak is, hogy profi helyeken sem nagyon használnak indukciós/kerámia főzőlapot.
Én kb az összeset végigpróbáltam, de gázon jobban szeretek főzni(kivéve talán rizst:D)
Sütőben viszont remek az elektromos, hőlégkeverős, csak eszméletlen sokat fogyaszt.
Ha majd lesz új konyhám, és pénzem is hozzá, beépített gázlap+elektromos sütő kombó.


enterlaci
(senior tag)

Mi a 2,5éves inox gáz főzőlapunkat legszívesebben lecserélnénk, feleségem nagyon utálja -igaza is van, látom- minden főzés/sütés után le kéne pakolni a vasakat és alaposan pucolni/zsíroldózni kell(ene) az egész inox felületet.
Szóval az inox nem felhasználó barát és időrabló.

[ Szerkesztve ]


qqcqqc
(őstag)
Blog

Én egy kicsit más szemszögből közelíteném meg a kérdést: Milyen edények vannak? Régi zománcos, rozsdamentes acél, alumínium? Ezek is befolyásolják, hogy milyen lap jó.
Zománcost nem szeretek, csak gázon használni, Az alu serpenyők hamar deformálódnak, utána lapos (villany) cuccokon nem a legjobbak, egyenletlenül veszik fel a hőt.
Ezeket is gondold végig.
Máshogy lehet szabályozni, máshogy kezdi leadni a hőt mindegyik.
Az aki hozzászokott valamelyikhez, nehezen vált, tapasztalat.


Peterson_
(addikt)
Blog

Nekem mondjuk az lenne a furcsa, ha nem takarítanám le a "gázt" minden használat után.
Az inox egyébként szerintem nem rosszabb, mint a zománcos, max jobban meglátszik rajta néhány szennyeződés, takarítani viszont semmivel nem nehezebb:
-Én már egy jó ideje párszáz forintos mikroszálas kendőt használok ilyen célra, mert gyönyörűen, csíkmentesen levisz mindent, ha előtte mosogatószeres szivaccsal át van kicsit a felület.


enterlaci
(senior tag)

Értelek és valahol egyetértek veled, csak ahogy írtam többnyire zsíros szennyeződések miatt nem elég letörölni - legalábbis ez a tapasztalatunk. Ezek nyilván valahol szubjektív dolgok is, de a kerámia/üveg felület könnyebben tisztítható, zománcosról nincs tapasztalatom.
(..de tudod mit, felbuzdulva az írásodon, a módszeredet lehet kipróbáljuk...)
Az inoxról amúgy általában nem vagyok túl jó véleménnyel, hiszen a mosogató medence is tiszta vízkő/kosz szinte minden használat után rögtön. Régebben ez mintha nem így lett volna, talán változott a gyártók által felhasznált ötvözet...?


Sethdobaloah
(senior tag)

Üvegkerámiát ha nem törlöd le azonnal, horror takarítani. Kifröccsen valami, 1 percen belül már szenesre van égve az üvegen... azt már kapargathatod, mosva nem jön le.
Nálunk a feleségem tojik bele főzés közben, én meg kapargatom lelkesen hétvégente :)


Hieronymus
(addikt)
Blog

Az üvegkerámiát is gyorsan lehet takarítani.
Mosni nem érdes vizes mosogató szerrel.
A nagyja koszt hagyományos borotvapengével érdemes letolni. A fogórészét általában adják a főzőlaphoz.
Eredetileg egy vastagabb lapot kellene beletenni, de az nem annyira hatékony mint a penge.
A pengével óvatosan kell takarítani, ha eltöröd az üvegen, akkor karcolhat.

Lehet kapni kifejezetten üvegkerámiához készített tisztító folyadékot.
Ha van alkoholos vagy inkább szalmiákszeszes üvegtisztító akkor az is nagyon jó. Lefújod vékonyan, hagyod néhány percig.
Ha nagyon vastag a ráégett anyag, akkor veszed elő a pengés takarítót. Egyrészt könnyebb letolni, mert már felázott egy kicsit. Másrészt a penge és az üveg között kialakuló folyadék réteg csökkenti a felület kopását.
Szárazon nem érdemes pengézni.

A tiszttószeres szutykot letörlöd és kész.

Még egy trükk, leginkább tésztafőzéshez. Ha valamelyik étel kifuthat főzés közben, az ki is fog futni.
Ha az edény köré a főzőlapon, tekersz papírtörlő lapot, akkor az felszívja, mielőtt a lapra éghetne a folyadék. A papír megkímél a takarítástól. Kicsit meg fog barnulni az edény szélénél, de nem ez nem okoz gondot. (Nem füstöl, nem gyullad meg.)

mod:
(#27) enterlaci: ..talán változott a gyártók által felhasznált ötvözet..

Nem az ötvözeten múlik. Ha valamin akkor a felületi megmunkáláson. De az is csak a kosz esetén érdekes. A vízkő nagyjából egyenletesen csapódik ki minden felületen.
A vízkő a híg ecet nagyom hatásos. Még az ötszázalékos ecetet is érdemes hígítani, mert a csaptelep felületkezelését megtámadja a töményebb sav. Érdemes egy üres pumpás flakonba betölteni. Ráfújod, hagyod dolgozni. Letörlöd és megkapod a ragyogó tisztaságot..

[ Szerkesztve ]


enterlaci
(senior tag)

Ha valamin akkor a felületi megmunkáláson.
Lehet benne valami, a múltkor valami Xintexes kicsit olajszerű anyaggal kezeltem a kávéfőzőt, mosogató medencét többek között és tényleg nehezebben tapadtak meg a szennyeződések, tovább volt szép csillogók a felületek.
Zuhanykabinra, csaptelepre, mosdótálra pedig a ravak anticalc cuccát használjuk, párosítva azzal, hogy használat után a vizet egy mozdulattal le töröljük és heteket nyerünk a takarítással. Feleségem ecetezni szokta a mosogatót, én sajna kimondottan utálom az ecetszagot... :U

Sethdobaloah: nee már. A gáz rózsa is körül is ráég? Így érted?


Sethdobaloah
(senior tag)

huhh ez most nem tudtam dekódolni :)


enterlaci
(senior tag)

Szóval ne máár, hogy ráég az üvegkerámiára (is) és nem könnyű (ezt sem) takarítani, mert eddig az ellenkezőjét hallottuk másoktól.
Meg szóval a gáz főzőlap ha üvegkerámia, azon vajon van akkora meleg, hogy ráég?


Sethdobaloah
(senior tag)

nem tudom, hogy van -e gázos üvegkerámia kombináció.
Anyuméknál gázos (zománcos) van, Ő takarítja, nem panaszkodik, persze lehet hogy hozzászokott.
Nálunk üvegkerámia elektromos. Én panaszkodom... nem mértem a hőmérsékletét, de ha kifröccsen a zsír a főzőterületre, akkor ráég.
Csak annyi biztos, hogy ha ráég, akkor nem törlöd le könnyedén, egy laza mozdulattal.
És minél tovább használod piszkosan, annál nehezebb lesz letakarítani.

Új lakásba én gázosat fogok venni, mondjuk a takarításnál erősebb szempont az olcsóbb üzemeltetés, és a nagyobb és azonnal jelentkező teljesítmény.
Mondjuk nekünk AMC edényeink vannak, szóval az elektromos főzőlap előnyei amúgy is megvannak az edények miatt.


dabadab
(titán)
Blog

"Örülünk, ha meg tudjuk szerezni a főzőlapot, az edényeket már nem tudjuk cserélni."

Egy mágnessel azért érdemes lehet végignézni az edényeket, mert pl. a zománcozott Bonyhádi fazekak teljesen jól mennek indukciós lapon. Igazából edényekre jóval kevésbé háklis, mint az elektromos főzőlap, mert nem kell tökéletesen felfeküdnie, csak annyi, hogy mágnesezhetőnek kell lennie.
Igazából az indukciós lap annyira nagy királyság, hogy tényleg érdemes eltöprengeni akár edénycserén is: baromi gyors, gyorsan is szabályozható, a lap nem melegszik nagyon (közvetlenül főzés után is meg lehet fogni kézzel), ezért nem ég rá a kifröcsögő olaj meg a kilöttyenő tej, tényleg ver minden mást.

[ Szerkesztve ]


enterlaci
(senior tag)

Igen, van gázos-üvegkerámia kombináció - erről próbáltam beszélni.

Annyi viszont biztos, takarítani kell mindet. Talán a gáz esetében a zsír sem égne rá a kisebb felületi hőmérséklet miatt úgy mint az elektromos főzőlapon, de az összehasonlítást talán inkább a Mythbusters-ekre kéne bízni :D
...csak épp az inoxot mi nagyon nem szeretjük és megbántuk hogy nem üveglaposat vettünk.

A gázlap nálunk 4 égővel (és fejből nem tudom mekkora teljesítménnyel) átalánydíjas gázszámlával tényleg elég olcsó.


MineFox54
(őstag)
Blog

Édesanyám nem volt hajlandó üveg-gázosat venni, hanem inoxot vett, de meg is bánta... Már szállítás során a rács teljesen összekarcolta. Én megmondtam...


enterlaci
(senior tag)

Ó jajj, kár érte! Nem lehet visszaküldeni, pl h a webshopos rendelés volt élhetsz az elállás jogával vagy letisztázni a dolgot a szállítóval.


celf
(őstag)

Nem tudjátok, az edzett üveg és az üveg kerámia között mi a különbség?


S.V.
(újonc)

Sziasztok!
Írtam egy főzőlap választást segítő cikket, ami ennek a fórumnak a témájába vág. Remélem találtok benne számotokra hasznos információkat.

A link: [link]

[ Szerkesztve ]


Chaser
(titán)

semmi gond nincs a kerámiával, én tapasztalatom az, h sokkal jobb rajta bármit főzni, mint gázon, és lehet pillanatnyilag többet eszik, de minden hamarabb el is készül
ha van pénz akkor persze indukciós lap

üzenetek