[Re:] [Mr. Y:] ATM-ek és mögöttes szervek! - BLOGOUT fórum

üzenetek

hozzászólások


sztanozs
(veterán)
Blog

Mi az, hogy az ATM-es ügyintéző simán lekéri bárki bankkártya adatát, amelyet még személyesen a Bankban sem adtak ki nekem? Ráadásul telefonon, olyan kérdések alapján, amire a környezetem javarészt tudna válaszolni???!!!

Azért azt ugye belátod, hogy elég kicsi az esélye annak, hogy a környezeted tudja, hogy benyelte épp a kártyádat egy ATM és pont fel tudják hívni pont azt az üzemeltetőt, hogy bemondják az adataidat. Ugyen nem gondolod, hogy bármilyen kártyaadatot kiadnak bárkinek? :DDD


Mr. Y
(senior tag)
Blog

Nem kell tudni, hogy elnyelte, sőt, el sem kell nyelnie. Az ATM-es ügyintéző ugyanis nem látja, hogy van-e benne kártya, avagy sem, de ha mégis, egy ilyen hiba után nem hiszem, hogy látná, kinek a kártyája. Szóval úgy gondolom de, bárki, aki ezt az interneten fellelhető telefonszámot megtalálja, és tudja egy illető alapvető dolgait, annak kiadják kérdés nélkül.
Mint ahogyan azt a telefonszolgáltató is teszi. Személyesen kell személyi, lakcímkértya és egyebek, hogy szóba álljanak veled, de ha csak felhívod őket, elég egy 4 jegyű számot tudnod ahhoz, hogy bárki számláján módosításokat hajtass végre.


wintikek
(tag)
Blog

Két dolgot nem értek :D

Fizu után egyből pénzlevét:

Ha megkapod a fizudat egyből leveszed az egészet?
Spórolt pénz meg megy a párna alá v mi? :D Vagy nincs spórolt? Számlákat is postán fizeted?
Egy ilyen embert ismertem eddig, ő meg folyamat mással rendeltetett netről mert hogy neki nincs pénz a számláján, aztán mikor ki kellett volna fizetni az e-bayről érkezett cuccot már kp se volt(talán a kövi hónapba v azután, v azután....), pedig a munkájához képest pofátlan sok pénzt keresett...

ATM:
Nekem túl sok az elvárásom, vagy tényleg illene pont az ilyen helyzetek miatt egy szünetmentest tenni az atm-ek mögé? :D Vagy ne legyek ilyen kis naív?


freeknight
(őstag)
Blog

Biztos vagyok benne, hogy az ATM-es cég nem fér hozzá a mastercard kártyaadatbázisához.
Valószínű, hogy megtalálták a kártyádat ürítéskor, így olvashatta be neked az adatait.
De ezt azért nem mondta, mert a sok értetlen ember ilyenkor nem tudná felfogni, hogy akkor miért nem külik neki egyből vissza. Mindig a banknak küldik, mert az ő tulajdonuk, csak ezzel az emberek 95%-a nincs tisztában.

wintikek: ezt én sem értem. "Nem bízom a bankokban". Aztán lesz majd nagy pofára esés, ha egyszer egy besurranó az ékszerek, tv stb mellett még a párnahuzatban lévő vagyont is viszi. Nagyon nehéz kp-t elrejteni a házban, széf se biztos megoldás, pláne a millió alatti árkategóriában.
Persze ha az embernek nincsen semmiféle megtakarítása, hónapról-hónapra él, akkor nincsenek ilyen gondjai :D


janeszgol
(félisten)

Ez olyan, mint a MÁV esete, miért nem készítk fel a télre a vasútat. Mert nem éri meg, ugyanis mediterrán ország, egyre inkább az. Az év háromnegyed (sőt, több) részben jó idő van. Olcsóbb, ha abban a kicsi időben benyelik a problémát.
Itt is. A szünetmentesekkel foglalkozni kell, lehet még szabályok is vannak rá. (DC-ben vannak az akkuk esetében.) Lehet annyira ritka ez a probléma, hogy nem éri meg vele foglalkozni.

Több embertől is hallottam már, hogy nem bízik a bankokban, de még normális érvet senkitől nem hallottam. Csak azt, hogy bármikor lenyúlhatják(?), bármikor inkasszózhatják(??), lehet elromlik a terminál, és nem lehet kártyával fizetni (ez benne van, de nagyon ritka). Pedig ha elveszted a számládon lévő pénzt (ellopják, kicsalják), ott nagyobb eséllyel kapod vissza, mint a készpénznél.


stickermajom
(addikt)
Blog

"egy ilyen hiba után nem hiszem, hogy látná, kinek a kártyája."

De, lát egy sikertelen tranzakciót ezzel és ezzel a kártyával.


#90088192
(senior tag)
Blog

Azért egy fejlett országban, ha hiszed ha nem, ennél érdekesebb dolgok is vannak: az én számlámat akármikor megnézheti az adó hatóság, akár visszamenőleg is, sőt bármelyik könyvelő is. Bárkinek megadhatom a számla számom, de akár a kártya számom is mert a 2 lépcsős azonosítás miatt kb semmire nem mennek vele.
Ennek tetejébe ha megbízhatónak minősített aki számára fizetek, akkor nincs szükség se PIN kódra se kutya fülére, mert ha valami nem stimmel visszakapom a pénzem.
Telefonon bármit el tudok intézni banki ügyeket is, de gyakorlatilag bármelyik hivatal képes segíteni.
Miért ne legyen bizalmam a bankkal szemben?
Én tartozok neki, ha hibázik nem sok esély van nekem rosszabb legyen. :DDD
Üdv a 21. Századból :R


Syl
(nagyúr)
Blog

Ha mindig felveszed a teljes fizetést, miért tartasz számlát, bankkártyát? Miért nem kéred KP-ban a fizetést?


waccamár
(senior tag)

Nem bízol a bankokban?
Mert mit csinál? Behúzza a számládról a zsét? Bezár, becsődöl, és elveszted a pénzed? Ettől tartasz?
Ilyenre csak nagyon extrém helyzetekben kerülhet sor - ha egyáltalán sor kerülhet.

De amikor ilyenre kerülne sor, akkor az állammal szembeni követelésed, vagyis a készpénz sem fog semmit érni.

[ Szerkesztve ]


Mr. Y
(senior tag)
Blog

Na akkor, megpróbálom összefoglalni az egészet:

Nem élek hónapról hónapra, és egy bizonyos takarék mindig marad a számlán.
2 okból kifolyólag nem tartom a számlán a pénzem nagyobb részét:

- Ha kártyával intézel mindig mindent, annak van kezelési költsége, nem is kevés, összeg függvényében, plusz számlavezetési díj és még sorolhatnám mindazokat, amilyen címekkel a bankok lenyúlnak a pénzünkből azért, hogy ők azt tárolják. Pedig ha belegondolunk, még nekik kéne fizetniük érte, hiszen abból élnek, abból adnak hiteleket, abból fizetik az alkalmazottaikat, amit mi berakunk, mivel biztos nem fogja mindenki kivenni az összes pénzét egyszerre. Ha ez megtörténne, akkor bizony jó pár ember nem kapná meg a pénzét, mivel MÁR nincs annyi pénz a bankokban, mint amennyi a felhasználók náluk lévő össz vagyona papíron.

- Eddig 4 alkalommal vettem életemben járművet. A kereskedőknél javarészt KP-val kell fizetni. Amennyiben azt az összeget egyszerre kívánod levenni a számládról, nem pedig részletekben (ahogy teszem azt én is), akkor x százalékát lenyúlja a bank, arra hivatkozva, hogy nagy összeget veszel fel. És nem, nem mondhatod nekik, hogy a saját pénzed, ez nem kifogás. Sőt! Bizonyos összeg felett külön engedélyt kell kérned, hogy hozzájuthass a SAJÁT pénzedhez. Másik megoldás persze, ha a kereskedőnek átutalsz vagy esetleg terminálnál rendezed a vásárlásodat, de azért szintén levon tőleg a bank nem is kevés pénzt.

Ergo: Ha kis összegekben, hónapról hónapra megkaparintod a vagyonodat, akkor a bankok nem tudnak olyan nagy mértékben meglopni. KP kifizetés pedig sajnos a cégek 95%-nál nincsen. Igaz ugyan, hogy nem annyira biztonságos otthon tartani, de megoldható. És nem lesz kevesebb akkor, amikor nem költöd (mint a számlán).

Lényegében ennyi


stickermajom
(addikt)
Blog

"Ha kártyával intézel mindig mindent, annak van kezelési költsége"

Akkor valami nagyon rossz számlacsomagban vagy, én nem is ismerek olyan bankot, ahol a kártyás vásárlás pénzbe kerülne. A havidíjat pedig a számlán tartott összegtől függetlenül fizeted. Érdemes lenne megnézni a bankmonitor.hu-t például, hátha elérhető egy lényegesen olcsóbb csomag a számodra.


janeszgol
(félisten)

- A kártyás vásárlásokért nem te fizetsz, hanem a bolt.
- Ha van pénz a számládon, ha nincs, annak van havidíja.
- Azért kell előre bejelenteni az X összeg (jellemzően 2 millió feletti) készpénz felvételt, mert nem biztos, hogy van annyi a bankfiókban.
- a készpénz felvétel drága, bizony. Ha tdom előre, hogy nagyobb dolgot fogok kifizetni, akkor (de csak akkor) elkezdem kiveszegetni aprándonként. De amúgy tök felesleges. Utálom, ha 20 ezer forintnál több van otthon kp-ban.


Tikakukac
(titán)

Fuha, itt azért vannak gondok. Én egy délutánt rászánnék a témára és megpróbálnám úgy átvenni a főbb pontokat, mert szerintem nagyon nem vagy képben arról, amiről írsz.

Uh és közben átolvastam megint. Igen, apámra ismerek a jellegzetes kifejezésekben. Na ő az, akinek muszájból van csak bankszámlája is. Csak kp, életében utalást még nem indított, teljesen vakon van az egész dologgal, ha anyám nem lenne, ő megpusztulna.

Mondanám, hogy tényleg olvass utána, hogy legalább hülyeséget ne írj le, de tapasztalataim szerint ez sosem történik meg sajnos.

[ Szerkesztve ]


updog
(senior tag)
Blog

"Érdemes lenne megnézni a bankmonitor.hu-t például, hátha elérhető egy lényegesen olcsóbb csomag a számodra"

++ utána kell járni, de kb. mindenkinek van jó ajánlat

@Mr. Y
Szerintem kevered a bankkártyát a számlaforgalommal, és azoknak a brutális 0.1-0.3%-os (ráadásul maximalizált) költségeivel. Ha a pénzmozgásaid arányában úgy érzed túl magasak a banki költségeid, válts, ilyen egyszerű :)

Amúgy technikailag jól látod, azért vonnak le tőled pénzt, mert náluk van, de szomorú hogy sokan ezt lopásnak meg lenyúlásnak gondolják. A kulcsszó hogy náluk biztonságban van, és amúgy plusz védelem (OBA) alatt is van, tehát garantált hogy onnan nem tűnhet el (ellentétben otthon rágyullad a ház, betörnek, elrágja a kutya), - vagy ha mégis, akkor már nem az lesz a legnagyobb gondod.

[ Szerkesztve ]


janeszgol
(félisten)

Én nem tudnék nyugodtan elmenni úgy otthonról, hogy odahaza van több százezer, több millió forintom. Azt nem fogom visszakapni, ha elvész.


Mr. Y
(senior tag)
Blog

Az való igaz, hogy én nem látom át ezeknek a működését, de nem is saját tapasztalataim végett csinálom. Mindazok, amiket leírtam olyan adatok, melyeket a környezetemben élők adtak tudtomra. Öregebbek, tapasztaltabbak, én nekem a szerepem ebben a történetben annyi, hogy hallgatok rájuk és így részese vagyok.

De ha már így belementünk ebbe, őszintén kíváncsi vagyok, ki hányadán áll ezzel a dologgal?

Inkább kártya, vagy inkább KP? Szeretnék Pro/Kontra kifejtéseket is, hogy miért, ebből is okuljon a fiatalság

[ Szerkesztve ]


janeszgol
(félisten)

Kártya, mellékszámlával. A mellékszámla nem kerül pénzbe, oda teszem azt az összeget, amit tuti nem használok fel. (Ha mégis kell, akkor majd a bankban vissza tetetem az elsődlegesre.)
A kártyával nem tudsz a mellékszámlához nyúlni, az csak az elsődlegesről von le. (És utalni sem tudsz róla természetesen.)

[ Szerkesztve ]


Tikakukac
(titán)

Öregebbek, tapasztaltabbak, én nekem a szerepem ebben a történetben annyi, hogy hallgatok rájuk és így részese vagyok.

Nem lenne célszerűbb inkább elolvasni a bankod/általános törvényeket és szabályokat meg pusztán működéseket inkább? Nem kell átlátnod, hogy hogyan működik maga a rendszer, elég azt tudnod, ami téged érint. És mivel látványosan keveredik az az alap infó is, hogy kinek mivel jár egy bankkártyás fizetés, szerintem ne erőltessük ezt. Olvasni, olvasni, olvasni.


stickermajom
(addikt)
Blog

99%-ban kártya, vagy utalás. Gyors, egyszerű, könnyebben nyomonkövethető, nem kell egy kiló aprót a zsebemben hordani. A maradék 1% az pár szaki, aki nem fogad el semmi mást.


waccamár
(senior tag)

Már nem is kártya, hanem csak telefon.

Nem, nem hosszabb idő elővenni, mint a kártyát.
Kint van simple widget a főoldalon, 2mp és már teszem is a terminálhoz.
A telefon persze kóddal van lezárva.

Nem, nem féltem, hogy elejtem és összetörik amikor fizetek, mert egyrészről napjában többször amúgy is előveszem a telefont, szóval nem az a +1 számít a fizetésnél másrészről nem olyan bonyolult művelet a telefont elővenni a zsebemből, hogy reális kockázat legyen...

Nem, nem félek, hogy ellopják és azzal fizetnek, mert nem tudnak a kód miatt.

Mi van, ha lemerül a telefon és nem tudok fizetni?
Sosem fordult még ilyen elő.
Szerencsére nem egy barlangban élek így tudom tölteni a telefont.
Szerintem mindenki tudja, ha akarja. Fillérekért vannak powerbankek is.

KP csak vészhelyzetre van eldugva nálam.
Felesleges, lassú, koszos, semmi értelme már.

Visszaadnak egy csomó aprót, amit hurcolászhatok, aztán számolgathatom, ha azzal akarok fizetni.

Nincs PRO a készpénz mellett. Egyszerűen nem tudok egyet sem mondani.

[ Szerkesztve ]

üzenetek