üzenetek

hozzászólások


hege8888
(aktív tag)
Blog

A Szőregit meg a Mári Zsolt csinálja, úgy szokott FB-n szerpelni, hogy "Retro számítógép és videojáték kiállítás". Szokta hozni Sakman (a régi PC-Gurus újságíró) is a kvarcjátékait hozzá. általában Szegeden, vagy a közelében keres helyet.

"minden csak a fővárosban van és errefelé a fű sem nő. Úgy látszik hatalmasat tévedtem." - na részben ezért is kezdtem bele, olvasd vissza az cikk-előzményeim.. ;)

[ Szerkesztve ]


Z_A_P
(addikt)

En errol miert nem tudtam? :Y :Y :R :R


hege8888
(aktív tag)
Blog

Ezt akkor elismerésnek veszem.. :B Meg a többiek dícsérő szavait is köszönjük. No, majd legközelebb, lásd a #19-es hszt....


joghurt
(addikt)
Blog

Facebookon nincs fent mindenki. Vagy ha igen, a helyi csoportokban sem, a túl nagy alapzaj miatt.
Szerintem itt a Logouton jövőre írj egy személyes bejegyzést (az megjelenik azonnal), aztán Mr K pár hónap átfutással csinál belőle címlapost.


hege8888
(aktív tag)
Blog

Igazság az, hogy Kalandorral le volt beszélve, le is volt adva már egy hónappal előtte, csak aztán valahogy nem vette észre, hogy leadásra kész.... aztán írtam rá, egy héttel előtte, hogy öö.. idő van.. :R

[ Szerkesztve ]


thomasa
(senior tag)

Erről lemaradtam, sehol sem jött szembe egy reklám sem, de most már bekövettem a FB oldalatokat. Legközelebb kinézünk. Köszi a képeket.


moongoose
(őstag)
Blog

Olyan ismerős az LC475, csak nem SteveK88-al kooperáltál? :)


hege8888
(aktív tag)
Blog

De, de.. ha tudsz tippet, hogy még hogy lehetne felvinni rá cuccost, szívesen fogadom..


frescho
(addikt)
Blog

DB25-re fel lehet dugni SCSI cuccokat. pl. egy SD-kártyás darabot. Szólj kiállítás előtt és viszek egyet.


vandor01
(őstag)

Retro??
a 80/90-es elotti nagygepes cuccok nelkul?

pl 60-as evek?
mikor meg papairkartyan taroltak a programsorokat?
ugykellett papirkartya olvasoval megetetni a NAGY vasat!
meg papirkartya lukasztoval megirni a program sorokat :DDD

70-es evek
mikor a nagytekercses magnesszalag volt az adatarolas netovabja!
mint vmi DJ-magnetofon porogtek a malomkereknyi szalagok a szerverszobaban..
mikor a nagy vas etetes tortent :D ....
lehet ezek mar nem is reto hanem az oskor vagy ulta retro??
:DDD :DDD

[ Szerkesztve ]


hege8888
(aktív tag)
Blog

Nem akartam a szegedi Agóra és Infopark látogatottságának alávágni.... :))
Egyébként ezért is az a nevünk, ami, nem pedig komplett informnatika-történeti kiállítás.
Nagy átlagpolgárnak úgyis ez jelenti a szórakoztató számítástechnikát, megnézném, hogy lyukkártyás (mi még voltunk osztálykiránduláson , és annyi volt, hogy lyukkártyára kódolva kinyomtatták a nevünket, aztán mi is a c64-et csodáltuk.. kb 1986-ban lehetett, mert a nagyon faékegyszerűs sielős programot kapcsolták be nekünk) gép előtt mennyi időt töltene egy-egy látogató... :U


joghurt
(addikt)
Blog

Kicsit telhetetlen vagy. Azoknak a fuvarozásához nem lenne elég egy személyautó.
A többit jól leírta hege8888.

Esetleg annyi ötlet (akár Fülére is), hogy valamelyik retro gépen lehetne demózni magát a korabeli üzemeltetést: akár töltögetést floppyról, Dataset, sima magnó... (Tudom, hogy manapság flash-es kütyükről szokás.)


hege8888
(aktív tag)
Blog

Tavaly én csináltam olyat Fülén, hogy direkt volt kint egy munkáslaptopom USB illesztővel, rahedli .d64 fájllal, 1541-el, hogy aki hoz 5.25" lemezt a BRSZK-ra, annak kiírom floppyra egykori kedvencét.. Hát két nap alatt egy srác volt, aki ilyet kért..
Nálam most Hódmezőn a 3 nap alatt egy fő, olyan 38-43 közötti srác szúrta ki a Commodore-ok közt a floppylemezes dobozt, hogy abból a Last Ninját beröffenteném-e neki (mindhárom c64 valamilyen kart-os megoldással ment). Autentikusság, meg miegyébről papolhatnánk, de ma már a látogató (főleg a skacok) nem az 5-6 perc töltőképernyőt akarja újraélni nosztalgiában, hanem a joytekergetést.


thomasa
(senior tag)

Szerintem a retro korszak innen kezdődik. C64-nél régebbi masina nem tud felizgatni, talán azért, mert itt kapcsolódtam be a tech világába gyerekként, és ezen futtattam először játékot. Biztos vannak idősebb fórumozók, akik találkoztak ilyen lyukkártyás gépekkel de egy bazi nagy méretén kívül nem sok mindent tudok rajta nézni.


moongoose
(őstag)
Blog

Sajna a floppy meghajtók idővel kezdenek tönkre menni.
[link]
És úgy tűnik előbb utóbb be fog következni a hiba majd mindegyiknél.
Ezért használnak inkább sd adaptert a népek.


frescho
(addikt)
Blog

Ha segítesz lecipelni, akkor van pár mázsányi olyan cuccom amit sose rakunk ki. Pl. 30 kilós merevlemez, margaréta fejes IBM sornyomtató. De van fiatalabb is, kis HP-UX, AIX, NeXT, SUN is. Csak ugye cipelje a fene amikor kb. 5 embert érdekelnének. Bacsisra nemrég rásóztam egy szép nagy poweres Almát, remélem azóta felélesztette. Neki könnyebb áttalicskázni utcán belül :)


vandor01
(őstag)

teljesen egyetertek nagy nehez oskuveletek es meg jatszani sem lehet rajtuk azaz a C64, spektrum zx elotti szamitastechnikan a monokromos fekete zold kepernyon etc...
azert is neveztem oskovuletnek vagy ultra retronak.... de legalabb megemlekeztunk roluk meg tema volt :DDD viszont en meg a mai napig ilyen foson dolgozom es ha tobbet tudnek a meg oskovuletebb nyelveken pl.. PL/1 vagy Cobolon programozni meg tobb melom lenne :)


hege8888
(aktív tag)
Blog

Jóég, hol alkalmaznak még ilyesmit? Kicsit bővebben, ha lehet, árulj el részleteket, hol, mire használnak ilyen nagy vmit.


vandor01
(őstag)

roviden.... kurva sok helyen....

minden olyan helyen ahol tobb evtizedes business fut globalisan nagyban jatszanak...
ha 60-as evektol szamoljuk akkor mara mar 60 eves busines logika van lekodolva az ilyen nagy vasas megoldasokban programok ezrei tizezrei szazezrei.... programsorok millioi!

telefonrol elindul egy tranzakcio lehet bank biztosito vmi utazasi foglalas.... a vegallomas egy nem PC-es, linuxos, Javas, sql serveres vegeredmeny lesz.... hanem valami nagygepen vagy kozepgepen rekordok keletkeznek..... aminek a vegleges feldolgozasa nem is online/on time azonnali lesz hanem majd ejszaka batch feldolgozasba fog vegleges eredmenyt produkalni..... a telefonon csak vmi shadow eredmeny jelenkezik....

csak par megoldas...
valodi nagygepes pl OTP vagy ir bank permanent tsb.... unisys....

kozepes gep AS400
CIB-Cobol.... Rafi -RPG..... MOL RPG.... Nyugdijintezet AS400+nagygep.... Unicredit RPG.....

Kulfoldon meg tobb.... a valalat iranyitasra az IBM-s ERP rendszert hasznaljak szinten AS400..... pl Kutyaeledel gyarto.... Honda ..... BNP baribas..... Carlson wagonlit travel company.... gyogyszergyarto cegek.... csokigyar..... DHL ....

termeszetesen ma mar hasznaljak a JAVAs megoldasokat de csak a kommunikaciora es megjelenitesre mint 'front office'.... de a hatter meg jelenleg az oskovuletek!
es ha valami nincs lefejlesztve akkor kellenek a nagygepes fejlesztok....

es probalkoznak kulonbozo megoldasokkal amivel a kisse 'zart' kodolas nyitottaba tegyek tobb FREE lehessen bevinni amit a fordito ertelmezni tud etc...
IBM fedi a nagygepes piac nagyreszet es ok is probalkoznak nyitottabba tenni
pl ARKAD project

persze ha valaki uj friss businebe vag? foleg vmi kicsiben? kajarendeles sajat raktar nyilvantartas etc akkor nem nagygepesben gondolkozik.....


kcsa
(veterán)
Blog

Ahh a jó öreg Unisys MCP. A végén még kedveltem is :K

üzenetek