üzenetek

hozzászólások


general
(addikt)

Ne haragudj, de ez mintha nem magyarul lenne, a felét nem érteni a fogalmazások miatt.
Pontosan, hiba korrekció a kalibrálás egy adott rendszeren. De ha kiveszel, kicserélsz komponenseket abban az adott rendszerben, akkor miért lenne vuduzás vagy kamu, hogy újra kell kalibrálni? :) Én nem állítom, hogy kell vagy muszáj, csak kissé ellent mondasz magadnak. És nem vitázni szeretnék, csak leírtam, mit javasolt maga a szoftver gyártója.


janos666
(nagyúr)
Blog

- Az a baj, hogy egy RGB->YCC->RGB konverzió 10 integer bit-el nem reverzibilis.
+ Amit elpusztít a konverzió, azt más semmi nem hozza vissza, főleg nem egy kalibrálás.
- Másrész sajnos vannak eszközök, amik rossz konstansokat használnak a konverzióhoz.
+ Ezt részben tudod kompenzálni kalibrálással, de rengeteg pontot kell lemérned és 3DLUT korrekciót használni. Namármost a MacOS csak 1 görbe + mátrix profilt támogat.
= Összeállt a kép, hogy miért az RGB->YCC->RGB konverziót kéni kiiktatni...?
Vezesd le, hogy miért nem...

A kalibrálás előzménye, 0. pontja kiiktatni az ilyen problémákat, mint a RGB->YCC->RGB.
Viszont a gyakorlatban alternatív opció egy megbízható, dedikált jelgenerátort használni, amiből tuti, hogy RGB-Full megy ki egy PC monitorra, visszakötni a felhasználó gépére, majd ellenőrizni. Ha nem jó, akkor helyre kell kalapálni a forráseszközt, míg úgy viselkedik, mint a megbízható dedikált jelgenerátor.

Láttál már ilyen jelgenerátorokat? [link] [link]
Ezek azért léteznek, hogy egy megbízható alapot adjanak, amivel ki lehet zárni a hibákat, mint a hülyén működő forráseszköz, mert mikor legelőször leülsz egy újonan összerakott gép elé, először el kell kezdened valahol sakkozgatni, hogy a monitor nem színhelyes semmiképp beállítva, vagy a forráseszköz van rosszul konfigurálva.

A saját story-m, amiből indult a vita, ott is csak meg kéne vennie a colorist-nak a edikált DeckLink eGPU-t, amit egyébként is javasol a BlackMagic, és kész.
Az a baj, hogy a GUI monitora is hiába hardware-kalibrálható, az is YCC-t kap, és még rosszabul kezeli a Dell monitor az YCC-t, mint az LG TV. Na azt már nem lehet a DeckLink-ből etetni. Már eGPU-ról igen, de az már megint egy új ThunderBolt eszköz lenne, és nyilván nem akarunk annyira elszállni. Ezért kéne egyszerűen rávenni az M1 iGPU-t, hogy küldjön ki RGB-t, és akkor a két hardware-kalibrált kijelző --- amit egy ismert, jó forráseszközzel kalibráltam és azzal ellenőriztem is --- máris jól működne.

Ez egy konfigurációs hiba, az orvoslása a kalibráció része, de nem konkrétan egy ICC/ICM, vagy akár egy 3DLUT feladata, hanem OS konfigurálás. Ez vagy a 0. pont a műászeres kalibrálás előtt, vagy a legutolsó, ha előbb ismert forráseszközzel kalibráltál, visszakötötted a Mac-re, és ámultál, hogy "de sz@r". De ez csak azt jelenti, hogy hegeszteni kell a MacOS-t, esetleg venni egy eGPU-t, stb.

Ha egy autóban szarul fog a fék padlóig nyomva, akkor nem egy másik fékpedált akarsz berakni mellé, hogy ha mindkettőt padlóig nyomod, akkor megáll az autó.

Így már érthető valamennyire? :U

[ Szerkesztve ]


janos666
(nagyúr)
Blog

"The SIX-G 8K is an advanced test patch generator and troubleshooting tools."


chungee
(addikt)

Sziasztok!
Tudja valaki hogy Pécsen hol végeznek monitor kalibrálás :F


Ala
(tag)

Mennyire csapom pofán az egész Colour Managementet ha egy M1-es mini-n hdmi->DVI-D csatlakozóval kötök össze egy monitort?


zsero
(aktív tag)

Az átalakítótól RGB lesz a jel, kimondottan jót teszel vele. De így asszem 2.5k körül van a max felbontás 60 Hz-en, nem tudom pontosan.


#02260224
(junior tag)

Sziasztok,
szeretnék egy kalibráló eszközt venni, jó lenne ha később OLED/miniLED-et is tudnék kalibrálni, sőt, gondolkodok egy projektor vásárlásán is. Jelenleg 2 pc - 2 notebook - 2 tévét szeretnék "belőni".
Természetesen először a Spyder termékekkel találkoztam, de nem tudtam, hogy létezik olyan, hogy "kémiai" kalibrálás (valahogy ez a yt videókról lemaradt). Szóval olyan eszközt szeretnék venni, ami időtálló és nem kémiai. Visszaolvasva a topikot, az ajánlott készülékeket már rég nem forgalmazzák.
Amit kinéztem, az a Calibrite Display Pro HL (ennél többet nem szívesen költenek erre).
Elvileg ez okés a korábbi hszekből kiindulva. Van ennél jobb/olcsóbb megoldás ?


general
(addikt)

Miniledet csak az általad említett cuccal vagy a Plus verzióval tudsz kalibrálni, mert tudtommal csak ezek "ismerik" ezt az újabb paneltípust. Oleddel nincs tapasztalatom, de ha TV-t szeretnél kalibrálni, az teljesen más műsor eleve.
Szoftverben sem mindegy, mit használsz, lennie kell benne opciónak a miniled panelhez. A Calibrite Profiler tudja, de szerintme egy félamatőr program sajnos, rengeteget szívtam vele. basICColor is ismeri a miniled panelt (bár más nevű panelt kell beállítani, de a support és a manual ajánlásával így kell pl a macbook M szériát kalibrálni) és nagyságrendekkel pontosabb szoftver, de sajnos fizetős és csak egy adott sz.géphez lehet használni. De legalább tényleg profi.
A Calibrite kolorimeterek egyébként időtállóak, megbízhatóak.

üzenetek