üzenetek

hozzászólások


oriic
(HÁZIGAZDA)
Blog

Ismét egy remek hétvégi olvasmány, köszönet érte. :R


joghurt
(addikt)
Blog

Az olvasmány szokás szerint színvonalas, és tömény.

A kérdésem - azt hiszem - Kalandorhoz szól: Ha az év elején megszületett írást csak most sikerült kirakni, a rendelkezésre álló > negyed év alatt miért nem tudta valamelyik szerkesztő elvégezni annak legalább alapszintű korrektúrázását (elgépelések, ötletszerű nagybetűk, Angolból Átvett AllCaps Nagybetűs Kifejezések, helyenként nem egyeztetett alany-állítmány stb.)?


Cifu
(nagyúr)
Blog

Sajnos azt kell mondjam, hogy esélyesen ez volt az utolsó Logout-ra szánt cikkem.

Február elején készült el a korrektúra, négy hónap után került ki.
Hálás vagyok az eddigi megjelenési lehetőséget, de egyszerűen már annyira túlhaladott a cikk tartalma, hogy nincs rá jobb szó: idejétmúlt... :(

Az orosz részt bőven lehetne bővíteni, hiszen a szankciók miatt ugyebár visszavonulnak az ISS-ről, és kiestek a nemzetközi műholdindítási-piacról, ráadásul esélyesen egy sor műholdépítés és rakétaépítéshez használatos technológiát most nem tudnak beszerezni.

Így különösen újraértelmezhető a cikkben szereplő esetek, lásd tavaly már jelezte Putyin, hogy a Roszkoszmoszra kevesebb pénz lesz - esélyesen már akkor bekalkulálták a szankciókat, még ha nem is ennyire durvákra.
Így különösen átértelmezhető a Dimitrij Popov féle MK írás, mert az szépen rámutatott arra, mennyire függ az orosz űrprogram a globális gazdaságtól. Hát most ezt élesben is megtapasztalják...

[ Szerkesztve ]


Lenry
(félisten)
Blog

négy hónap után került ki.

ami főleg annak fényében furcsa, hogy amúgy sokszor hetekig kinn van 1-1 címlapos írás, tehát nem özönlenek tömegével az új cikkek.
szóval szomorú vagyok a döntésed miatt, mindenesetre nagyon köszönöm neked ezt a cikket és a korábbiakat is :R


Cifu
(nagyúr)
Blog

Közben Kalandorral privátoztunk, szóval ez még a jövőben változhat.

A pozitív visszajelzést pedig köszönöm szépen! :R


doooo
(veterán)

Két hónapig semmi sem jelent meg Logouton. Semmi. Aztán egy hete kezdtek megjelenni új cikkek.

De egyébként ha már úgyis tavalyi összefoglalónak indult ez a cikk, ilyen értelemben nem vesz el az értékéből az, hogy ennyire indokolatlanul megkésve lett publikálva. Minden más úgyis 2022-höz tartozik már. ;)

A legújabb fejleményekről meg lehet egy újabb összefoglalót írni. Sokkal rövidebbet, csak a háború/gazdasági válság okozta fejleményeket összegezve (vagyis az elmúlt 100 nap történéseit).


DjFlanker
(aktív tag)

Köszönöm szépen ezt az írást, már hiányzott :)


gliskard
(senior tag)

Ismét egy remek összefoglaló! Köszi! :R :R :R


sh4d0w
(nagyúr)
Blog

"...Hogy a Progressz MSZ-13, -14 és -15 kapcsán is tapasztaltak hasonló sérüléseket az antennákon, de mivel működőképesek maradtak, így nem történt semmi mélyebb változtatás – csak akkor került terítékre a probléma, amikor a baj már olyan mértékű lett, hogy nem lehetett a szőnyeg alá söpörni..."

Ebben nincs semmi meglepő. A biotrashek az RBMK-k kapcsán pont ugyanezt csinálták: sem a leningrádi, sem az ignalinai üzemanyag-sérülésről és teljesítmény-ugrásról nem szóltak még a saját embereiknek sem, hogy aztán Csernobil ügyesen felrobbanjon...


Cifu
(nagyúr)
Blog

Az a Szovjetunió idején történt.
Elvileg ennek már egy másik rendszernek kellene lennie...


RandomName
(aktív tag)

:(
Ha úgy alakul, megyek utánad a haditechnikára olvasni....
Én már azzal sem értettem egyet, hogy ennyire szét lett darabolva minden űrhajózástörténet, mert sokaknak nem jól olvasható a túl sok karakter.


sh4d0w
(nagyúr)
Blog

Mint a jelenlegi háborúból is látszik, a szláv neandervölgyi nem változik... Fosztogat, rabol, gyilkol, hazudik.


Dragbajnok
(tag)

Nagyon jók ezek az összefoglalók! Remélem nem hagyod abba! :R


DjFlanker
(aktív tag)

Nincs olyan hogy túl sok karakter.


gafz
(csendes tag)

Köszönöm, nagyon velős és érdekes!

[ Szerkesztve ]


Cyrusv10
(tag)

Köszi, jó volt!


vicze
(félisten)

:R :R :R
Most mondjam azt, hogy olyan gyorsan dolgoznak, mint a FAA environmental review-n. :P
Kíváncsi vagyok, hogy 13.-án végre megszülik-e.

Viszont pozitív, hogy 22 sokkal izgalmasabb lesz mint 21. :) Lehet megtörténik az Starship teszt, SLS teszt, a Vulcan teszt, és Ariane 6 test is. És még sok más.

Sok minden hozzájárul az oroszoktól való függetlenedéshez. Az ISS problematikája fog maradni, amit nem tudom, hogy oldanak fel majd.

Nyugatnak már csak arra kell figyelnie, hogy Kína le ne hagyja őket, elég roham tempó van ott.

[ Szerkesztve ]


Cifu
(nagyúr)
Blog

Kíváncsi vagyok, hogy 13.-án végre megszülik-e.

Szerintem egy csomó embernek nagyon lassan esett le, hogy mit is jelent valójában egy Texasi rakéta-indító bázis, és utólag keresnek valami indokot, hogy még időben el tudják gáncsolni, ha esetleg túl nagy balhé lenne belőle.

Mókás utólag, hiszen Musk anno ugye anno Kalifornia állammal is összerúgta a port a COVID-19 korlátozások kapcsán, akkor pedig újjal mutogatott Texasra, hogy bezzeg ott nem akadályozzák a fejlődést...

Lehet megtörténik az Starship teszt, SLS teszt, a Vulcan teszt, és Ariane 6 test is. És még sok más.

A New Glenn-t ne hagyjuk ki...

Sok minden hozzájárul az oroszoktól való függetlenedéshez. Az ISS problematikája fog maradni, amit nem tudom, hogy oldanak fel majd.

Az Orosz és USA politika nem sok mozgásteret hagyott neki, de ettől függetlenül szakmai oldalon nagyjából él az együttműködés.


vicze
(félisten)

"utólag keresnek valami indokot, hogy még időben el tudják gáncsolni"
Az engedély ha jól emlékszek csak a fejlesztésre szólna, nem a végleges teljes központra, kvázi heti 2 kilövés lenne, ami szerintem nem reális azon a helyszínen.
FAA azért nem Texas hanem ország szintű, csak a EA van vissza minden más már átment.
Ha nagyobb probléma lenne, akkor Musk sokkal hangosabb lenne ezzel kapcsolatban, de kb. kussol.

"A New Glenn-t ne hagyjuk ki..."
Ennyire optimista nem vagyok. :DDD Ha SLS és Vulcan repülni fog már akkor össze lehet rakni a kezeket.

"függetlenül szakmai oldalon nagyjából él az együttműködés."
Nagyon nem tudják azt csinálni, hogy levágják a orosz részt és csá. Az együttműködés kb. kényszer, konkrétan nem tudnak más csinálni. Nyilván nem emberi a konfliktus, de mind a két szervezettet a politika irányítja.

[ Szerkesztve ]


tupacamaru
(veterán)

:C :R Köszönöm a "rálátást"......


Cifu
(nagyúr)
Blog

Az engedély ha jól emlékszek csak a fejlesztésre szólna, nem a végleges teljes központra, kvázi heti 2 kilövés lenne, ami szerintem nem reális azon a helyszínen.

A SpaceX évi 5 szuborbitális és 5 orbitális indítással számol jelenleg, legalábbis a PEA-ban ennyit vállaltak:

Ez elvben később növelhető, de az újabb eljárás lesz.

FAA azért nem Texas hanem ország szintű, csak a EA van vissza minden más már átment.

Pont ez az. Ha a PEA is megvan, akkor a Texas-i indítóállás megindulhat.
Menet közben viszont (bár korábban beszüntetett minden Floridai Starship műveletet a SpaceX) újra nekiálltak Floridában is dolgozni. Nekem nagyon úgy tűnik, hogy a Floridai műveletekre két okból lesz szükség - egyfelől a NASA Artemis HLV program miatt, másfelől viszont azért, mert a Texasi műveletek erősen parkolópályára kerültek most a PEA miatt...

Ha nagyobb probléma lenne, akkor Musk sokkal hangosabb lenne ezzel kapcsolatban, de kb. kussol.

Amennyire én látom, nem nagyon tehet per pillanat mást.
Amikor a Tesla kivonulásával fenyegetőzött Kaliforniában, tisztában volt vele, hogy a politikai és emberi szimpátia vele van. Viszont Texasban és általánosan most kicsit másképpen állnak a dolgok.
Ha elvágja magát Texasban, akkor pattoghat, mint a gumilabda, de rohadt nehéz helyzetbe hozza a SpaceX-et.

Nyilván nem emberi a konfliktus, de mind a két szervezettet a politika irányítja.

Évekig küzdöttek ezzel az Oroszország elleni korábbi szankcióknál is...

[ Szerkesztve ]


doooo
(veterán)

"Nyugatnak már csak arra kell figyelnie, hogy Kína le ne hagyja őket, elég roham tempó van ott."

Nagyjából a '80-as évek szovjet technikájánál tartanak (több dologban még ott sem)... aligha kell ettől tartania bárkinek is. Leginkább a hazai közönségnek szól a "rohamtempójuk". Bár amíg hullanak vissza a falvaikra a rakétáik (nemrég még Afrikában is ugyanez történt, ha jól emlékszem, ugyanúgy kínai rakéták miatt), addig azért még van mit csiszolniuk a dolgokon, még ezzel a szűkebb, hazai közönséggel kapcsolatban is.


L3zl13
(nagyúr)

Ha van is még lemaradásuk az pár év alatt behozható, ha öntik bele a pénzt és nem foglalkoznak túlzottan a biztonsággal.


doooo
(veterán)

A gazdasági világválság (annak minden összetevőjével az inflációtól kezdve az ellátási problémákig), a járvány mind, mind kihatással vannak erre. Arról nem is beszélve, hogy Micimackó most jobban el van foglalva azzal, hogy visszahozza a maoista berendezkedést a Párton belül is, meg azon kívül is (lásd pl. a privát tech-szektor "megkínzása"), semmint, hogy megsokszorozza a támogatását az egyébként nem túl nagy összegből működő űrprogramnak.
Nem is gondolom, hogy a hangzatos megnyilvánulásaiktól függetlenül ne lennének azzal tisztában, hogy jó nagy hátrányban vannak a "nyugatiak" mögött, és ezt aligha tudják behozni belátható időn belül. Ami aligha valódi probléma, vagy létszükséglet jelenleg, csak hát az imázs...

[ Szerkesztve ]


Cifu
(nagyúr)
Blog

Szerintem azért olvasd el a cikkem Kínai űrhajózással foglalkozó részét még 1x. :)

Az 1980-as évek a Szaljut-6 és -7, meg a Mir volt. Nézd meg a Kínai űrállomás belső képeit... Hát nem egy kategória.
Kína most hagyja le Oroszországot, per pillanat egy állandóan lakott űrállomásuk van, ilyett eddig a Szovjetunió tudott, amit Oroszország megörökölt, valamit egy Nemzetközi Kooperáció (ISS). Kína meg felépítette...

Sem az EU, sem Japán, sem más nincs egy szinten velünk, a NASA maradt, és most már az USA piaci szereplői, első sorban a SpaceX.


doooo
(veterán)

"Nézd meg a Kínai űrállomás belső képeit... Hát nem egy kategória."

Attól, hogy az "enteriőr" változott 30-40 év alatt, attól még semmivel nem több ez. Vagy hogy mondjam másképp...? Minden másik szereplő is ennyivel modernebb berendezéseket, számítógépeket (pl. a világon bárhol megvehető Thinkpad laptopokat, amik a képeken is látszódnak), anyagokat (pl. egyszerű, fehérre festett, vékony, könnyű fémlemezeket, amik mindent borítanak a kínai állomáson), stb. használ, mindezt szimplán a kollektív, globális technológiai előrelépés hozadékaiként, nem a kínai űrprogram futurisztikus újításaiként.
Ahogy te is említetted a cikk vonatkozó részeiben, minden szovjet/orosz alapokra épül a kínai űrprogramban, az állomásuk is, a moduljaik is, az űrhajóik is, az elavult rakétáik is, minden (mindez pedig hosszú, hosszú évtizedek szovjet/orosz segítsége nyomán alakult így, hisz, ahogy azzal nyilván tisztában vagy (de mások talán nem tudnak róla), a kínai űrprogram kezdetei nagyon régre nyúlnak vissza).
Persze arról szó sincs, hogy ez nem lenne nagy, vagy elismerésre méltó teljesítmény. De nagyon messze van bármitől is, ami nemhogy elérné, de lehagyná a nemzetközi kooperáció jelenlegi fejlettségi szintjét (amin belül nyilvánvalóan a NASA és az amerikai privát űripar szereplői viszik a pálmát továbbra is, pontosan úgy, ahogy írod is).

Az ISS pedig a bizonyítéka annak, hogy nem kell minden áldott országnak egyenként űrállomásokat üzemeltetniük, mert amikor kooperáció van, sokkal többre viszik (meg a komplett emberiség is), anélkül, hogy kibírhatatlan gazdasági következményekkel járnának az efféle programok (Oroszország erre a legjobb példa).
Az, hogy Kína ennek (még; majd a szükség úgyis felülírja a helyzetet) nem része, az más kérdés. Oroszország eddig része volt (hivatalosan talán még most is az), megkockáztatom, hogy nemsokára megint az lesz (főleg ha (vagy inkább amikor) Putyin eltűnik).

Egyébként maximálisan aktuális a téma, épp tegnap volt egy újabb missziója a kínaiaknak az állomásra. :DDD

[ Szerkesztve ]


vicze
(félisten)

A Floridai gyár nyilván az Artemis miatt kell, mert ha jól tudom Cape Canaveralből lőnék fel a HLS-hez a dolgokat és nem a Boca Chica-ból, az elsősorban a Starlinkhez kell és az egész Starship lényege a Starlink, a HLS csak extra pénz, meg isten tudja hány évet fog csúszni az egész Artemis elég sok minden miatt.

Musk mély taktikai és lelkivilágába lég nehéz belelátni, de nehezen tudom elképzelni hogy visszafogná magát, korábban már bírálta elég sokszor az FAA-t. Mivel Texas legszegényebb részén építkezik, így helyileg 0 ellenállása van, a helyiek elhallgattatásával se volt gond, nem hiszem hogy államilag bármit is tennének. Bár ez már puszta politika az meg sokszor kiszámíthatatlan.

Csak most realizáltam, hogy az oroszok elméletileg 2024-ben befejezik az ISS projektet és kivonulnak, szóval igazából már csak 2évet kell "kihúzni", viszont az adódó ellátási problémákat addig meg kell oldani.


Cifu
(nagyúr)
Blog

Attól, hogy az "enteriőr" változott 30-40 év alatt, attól még semmivel nem több ez.

Abból a szempontból igen, hogy a belső az amerikai modulokra hajaz, lásd Destiny, nem pedig a Szovjet éra moduljaira, lásd Szojuz / Mir. Tehát, bár koncepcionálisan még valahol a Mir környékén tartanak, de már nem a Mir-t, hanem a NASA moduljait kezdték el másolni, vagy legalábbis inspirációt meríteni. :)

Ahogy te is említetted a cikk vonatkozó részeiben, minden szovjet/orosz alapokra épül a kínai űrprogramban, az állomásuk is, a moduljaik is, az űrhajóik is, az elavult rakétáik is,

Ám pont ez a lényeg is, mely szerint már itt vannak a következő generációs rakétáik. Még nincsenek ott, ahol a SpaceX, de hát igazából senki sincs ott, ahol a SpaceX. Tehát már ott tartanak, ahol az ULA, NASA, Enyergia, ArianeSpace, stb.

Ezt a nyaktörő fejlődési ütemet tényleg csak az amerikai magáncégek hozzák, ehhez képest pl. az Ariane 6 kifejezetten lassan készül...

Az ISS pedig a bizonyítéka annak, hogy nem kell minden áldott országnak egyenként űrállomásokat üzemeltetniük, mert amikor kooperáció van, sokkal többre viszik

Igen, az egészben az a legszomorúbb, hogy ha a nagypolitika nem tépné szét az együttműködési szándékokat, akkor az ISS is lehetett volna tényleg egységes nemzetközi projekt (Kína is finoman puhatolódzott az 1990-es években, és az ESA támogatta is a bevételét).

Egyébként maximálisan aktuális a téma, épp tegnap volt egy újabb missziója a kínaiaknak az állomásra

Egen, és itt szerintem azért jár a süvegelés a kínaiaknak...


Cifu
(nagyúr)
Blog

Mivel Texas legszegényebb részén építkezik, így helyileg 0 ellenállása van, a helyiek elhallgattatásával se volt gond, nem hiszem hogy államilag bármit is tennének. Bár ez már puszta politika az meg sokszor kiszámíthatatlan.

Szvsz kell valami állami szembeszél, mert eddig tényleg úgy haladt a Starbase projekt, mint kés a vajban, és gyakorlatilag csak tavaly év végén kezdett el a fal teljes sebességgel szembejönni...

Csak most realizáltam, hogy az oroszok elméletileg 2024-ben befejezik az ISS projektet és kivonulnak, szóval igazából már csak 2évet kell "kihúzni", viszont az adódó ellátási problémákat addig meg kell oldani.

Ezzel várjunk még. Az ISS szétszeparálása régóta vesszőparipa az oroszoknál, de igazából nincs kidolgozott eljárás, egyáltalán hogy lehetne megoldani. Az ISS üzemeltetéséhez per pillanat szükségesek az Orosz modulok és az Orosz irányítóközpont.

Szerintem könnyebb mondani, mint megcsinálni a kivonulást...

Teszem hozzá, a dolog extra tragédiája, hogy végre fent van a Nauka, erre lecsapnák a főkapcsolót...


BatchMan
(senior tag)

Nem baj, ha a cikk megjelenik a Haditechnikában, csak ide is add le, eccer csak megjelenik itt is. És akkor el tudom olvasni, valamint itt van hozzá fórum. A HT-t nem akarom elkezdeni olvasni csak azért, mert évi egy-két cikked ott jelenik meg. A cikkeidet nagyon szeretem, sajnálnám, ha nem jutnék hozzá.
Nem tudom, más fórumokon elérhető-e, ami célirányosabb űrhajózási portálok?

Megj: Kína tavaly volumenre döbbenetes mennyiségű indítást produkált, és máig nem álltak le. És kezdik másolni a SpaceX-t is. Felküzdötték magukat a térképre...


nullpoint
(senior tag)

Htka.hu-n megtalálhatók Cifu cikkei?


Cifu
(nagyúr)
Blog

Nem, mivel a HTKA-n sose jelentek meg a cikkeim. Sőt, már HTKA fórumot is többen elhagytuk a komoly orosz propaganda felhangok miatt (olvasd:polidili).

[ Szerkesztve ]


nullpoint
(senior tag)

Akkor hol? Honvedelem.hu? Ketten is említették Haditechnikát, de nem igazán olvasok olyat, rákeresve HTKA meg Honvedelem.hu jön ki.

De akkor explicitebb módon kérdezem: hol olvashatók még a cikkeid? :B


Cifu
(nagyúr)
Blog

Egyenlőre ami a Logouton megjelent (az utóbbi idő nagy részében), azt itt a Logouton. :)
Van egy HTForum.hu néven létrehozott dolog, amit kvázi mérgemben hoztam össze, a HTKA-s kivonulás után. De nagyjából teszthalott állapotban van... :)

A jövőt még meglátjuk... :)


vicze
(félisten)

13.-án megkapta az engedélyt SpaceX, szóval mostmár csak rajtuk múlik.
Nem volt semmilyen összeesküvés pusztán bürokrácia és igen sokáig elhúzódó és érthetően bonyolult hatástervezet.


gbors
(nagyúr)
Blog

Nagyon komoly cikk, le a kalappal :R


OPiiPO
(addikt)

Kitűnő cikk, köszi! :R


Fred23
(nagyúr)

Köszi a cikket, most értem a végére!


uki
(aktív tag)

Pont most az Orosz-Ukran konfliktus kitörésekor kezdtem újra olvasgatni a htka fórumot de olyan szintű orosz prooganada és nulla szakmai hozzáértéssel találtam magam szembe hogy csalódottan abba is hagytam. Szomorú. ☹️

[ Szerkesztve ]

üzenetek