Socket AM4 - Alaplapok, chipsetek, memóriák fórum

üzenetek

hozzászólások


Fel
(addikt)

Sziasztok!

Akadt egy problémám a jelenlegi gépemmel. Az utóbbi időben akár hetente is előfordult, hogy újra kellett telepítenem a Win10-et, mert az éppen aktuális SSD, amire az os telepítve volt, egyszerűen összekakkantotta magát. Gyakorlatilag egyik napról a másikra már nem bootolt be, javítani nem lehetett. Az adott meghajtót a gépből kiszerelve, majd külső házba szerelve, és rádugva a laptopomra, szektorhibát dobott, majd a javítás után olvasható lett a drive. Sőt, visszarakva a PC-be újra bootolt róla a Win10, de általában egy-két indítást bírt ki így.
Tavaly február-március környékén raktam össze ezt a konfigot, bár igaz, hogy közben változott itt-ott. Első összerakáskor így nézett ki:
- Asus Prime B550M-A lap
- Ryzen 5 3600 proci
- 2x16 GB Kingston DDR4,
- Bitfenix Whisper M 450W táp
- Crucial P3 1TB-os M2.NVMe ssd (3D NAND, erre ment a Win10 első körben)
- Apacer 480 GB-os és egy SiliconPower 1TB-os sata ssd (pontos típusok nem mennek fejből.. az Apacer TLC, a SP 3D NAND chipes)

Nyár végén beraktam a gépbe még egy M2.NVMe meghajtót (1 TB-os Crucial P2 TLC), ha már volt rá még egy hely... Ezt követően szeptember elején megpusztult a Crucail P3, de úgy rendesen, ahogy illik.. Egy fagyás, aztán restart és már a BIOS-ban nem is látszott az meghajtók listájában. Ez még külső házban kipróbálva nem kelt életre. Gariba vissza, de mivel ilyen már nem volt elérhető, így pénz vissza, és vettem egy szintén 1 TB-os, TLC-s, Patriot M2-s ssd-t. Gépbe vissza mikor megérkezett, de amíg garanciás dolog zajlott, felraktam a Win10-et az egyik SATA ssd-re. Egy idő múlva, olyan 2-3 hét körül, kezdődött a mostani hercehurca (szektorhiba - újratelepítés), de már újabb meghajtó nem pusztult meg fizikailag.

Októberben cseréltem videókártyát, a korábbi GTX1070-et, egy RTX4070-re, utána mintha gyorsabban jelentkezett volna a probléma (sűrűbben kellett újratelepíteni az os-t)..

Most legutóbb kipróbáltam, hogy az egyik M2 ssd-t kivettem, azóta mintha nyugodna az ügy... nem kellett még újratelepítenem.

Létezik, hogy ez az alaplap - processzor páros nem bírja a PCI-e sávokat megfelelően kiszolgálni? Gondolok itt arra, hogy sok neki a két foglalt M2 slot, a két SATA, és a VGA együtt?

üzenetek