Star Citizen - PC játékok fórum

üzenetek

hozzászólások


duvi
(nagyúr)

Azért a miértje nem derült ki. Pont erről beszélgetünk a Discordon...


VikMorroHun
(senior tag)

Már annak a miértje, hogy Todd Papy elment (ma láttam egy GameLinked videót, ahol rajta kívül felsoroltak még jó pár emberkét), vagy annak a miértje, hogy százasával küldik el a játékfejlesztő cégek az embereket? (Hónapok óta.)

Szerintem az utóbbira az a magyarázat, hogy a FED addig bénázott, amíg csak sikerült recesszióba taszítani az USA gazdaságát. Bár lehet, hogy hivatalosan még nem tartanak ott.


wollnerd
(aktív tag)

És az AI?

Bár egyetértek egy másik fórum hozzászólójának a véleményével, miszerint az AI technológia még nem tarthat ott, hogy teljes mértékben lecserélje az programozókat, hiszen nem (csak) attól programozó valaki hogy tudja/ismeri a kódnyelvet és tud kódolni, hanem attól, hogy megvan az a fajta logikai gondolkodása is, amivel érti mi hogyan történik a kódfuttatás során s ennek megfelelően tud tervezni. Érti a gép logikáit.
Az a logikai gondolkodás egy játékfejlesztésnél különösen fontos.
Na, erre nem képes az AI. Szerintem sose lesz az.
Különbenis, a játékfejlesztésben nem csak a programozók vannak, hanem a grafikusok, hangmérnökök, design tervezők, tesztelők, scripttervezők, stb. (bár a programozók adják a gerincét a fejlesztésnek)

Mégis, látjuk ijesztő trendeket az általános programozók háza táján is. (lásd: programozóiskolák bezárása)


Snoke
(tag)

Off: Sok programozó dolgozik az AI fejlesztésén, konkrétan a saját sírjukat ássák, mert hamarosan nem lesz rájuk szükség, mikor a tudásukat átadják az AI-nak. Igazad van, jelenleg nem érti a logikát az AI, de mi lesz 10 év múlva? Hiba lenne alábecsülni, mire lesz majd képes.


Szőrös 
(veterán)

Manchesterben és Frankfurtban meg nyitott pozik vannak :D Ezt nem nevezném leépitésnek, szimplán az van, amit már régóta susognak, átteszik a fejlesztés nagy részét, talán az egészet, Európába. Aki meg nem akar menni annak pápá.


Menthirist
(veterán)
Blog

Programozóként elmondhatom, hogy az AI jelenleg, sőt erősen a közeljövőben is, a kulimunkát tudja kiváltani. Ha tudod hogy mit akarsz tőle, akkor generálható egy 70%-os kód (ami működik, de nem feltétlen jó vagy optimális megoldás), és ez még csak nem is szoftver architektúra. Azt tényleg mindig egyedi igényre és helyzetre kell szabni.

Az AI programozás téren gyakorlatilag egy szofisztikált copy-paste gép, ami amúgy totál rendben van, a programozói munka fele is copy paste (régebbi saját vagy más kódjából, vagy a kódbázis más részéről). a LLM pedig lehetővé teszi hogy jobban megértse, hogy mit is kell össze copy-paste-elni. Emellett ha most azt mondod az ai-nak egy általa kiköpött megoldásra hogy "nem működik" (még akkor is ha igen), akkor bősz bocsánatkérések mellett elkezd egy másik megoldást generálni, gyakran sokkal szarabbat és bonyolultabbat. Nem mondja neked azt, hogy "de, márpedig ez működik".

én is használok ai-t jellemzően olyan dolgokra, amiket egyszerűen több időbe kerülne megtalálni amúgy, vagy kikísérletezni. Pl legutóbb regexp generálására használtam, egyszerűen gyorsabban megvan, mint kilegózni, mi is kell (annyit meg nem írok belőlük, hogy megjegyezzem a pontos szintaktikát). Máskor arra használtam, hogy adva volt egy megoldandó problémám, amit egy olyan nyelven kellett megoldani, amit nem ismertem (nyilván a programnyelvek magja ugyanaz, ergo értem amit olvasok, csak nem tudnék feltétlen olyat írni). Segített irányba állítani, hogy milyen irányban keresgéljek a megoldásban. De az hogy teljes, összetett programokat megfelelő minőségben generáljon, architekturálisan megfelelően, még messze van. Arról nem is beszélve, hogy ehhez a megrendelő oldalnak is pontosan tudnia kellene hogy mit is akar. A szoftverfejlesztés neheze nem a kódolás, hanem hogy olyan architektúrát kell kitalálni, ami változatos és változó igényeket is kielégít, anélkül hogy túl nagy kódváltozást okozna.

"(lásd: programozóiskolák bezárása)"
Azért itt az ai csak egy (kis) része az oknak. Az ok leginkább az, hogy világszerte leépítések voltak a covid után tech téren, egyszerűen nem volt szüksége ennyi programozóra a nagyoknak. A kis cégek/ pedig amúgy ezek egy részét fel is szívták.

Az meg hogy pl Huang mit mond, inkább szól a részvényeseknek (helló 2000 milliárdos nvidia market cap). Amúgy ez a hype sok befektetőt kísérletiesen emlékezteti a dotcom lufira. Őrült nagy pukk lehet belőle, mikor rájönnek az emberek, hogy nem eszik olyan forrón a kását.

[ Szerkesztve ]


miqlas
(őstag)

Pontosan megfogalmaztad a lényeget. Én grafikusként ugyanígy látom a dolgot. Én is használom a ChatGPT-t kisebb kódok generáltatására Wordpress oldalakhoz és Stable Dissusion-t stock fotók kiváltásához, ha / ahogy a megrendelõ igényli.
Annyit fontos lenne még megjegyezni, hogy amit ma a „nép” és a marketingesek AI-nak neveznek, az valójában NAGYON messze van az AI-tól!


MasterDeeJay
(veterán)
Blog

Star citizenbe Ai-nak a generálásnál lesz helye. Random küldik, generált szövegek... Már most is közel alkalmas arra hogy kiváltson akár szinkronszinészeket.
TizenX éves skyrimnel is real time működik már most egy moddal chatgpt roleplay, text to speech az eredeti szinkronhangokkal (akár magyarul is bár úgy eléggé törten beszél). Mindezt localba erősebb videókarival.
Szerintem ezzel is meg lehet takarítani munkát.


VikMorroHun
(senior tag)

Hát igen, nagyon nem mindegy, hogy egy nagy nyelvi modell képes generálni egy szöveget, ami megfelel az adott körülményeknek (akár programnyelven is), vagy esetleg érti is, amit készített. Ez utóbbi lesz az AI.


Szőrös 
(veterán)

Sziasztok! Gondolom páran már tudtok róla, de akinek esetleg kimaradt volna:
Elindult a Stoppos stream, egyelőre heti egyszer, leginkább péntekenként 20 órától de ez változhat attól függően éppen hogy érünk rá.
Itt átbeszéljük a heti híreket, érdekességeket, az utolsóban pedig volt némi 3.23-as gameplay is, ezt majd szeretnénk rendszeresíteni is.
Várunk titeket a twich csatornánkon. :)

(Duvinak itt is köszi! Ha nem "cseszeget", akkor elfelejtettem volna ide is kiírni :DDD )

[ Szerkesztve ]


wollnerd
(aktív tag)

SG Fórum? :DDD :DDD

[ Szerkesztve ]


Szőrös 
(veterán)

Az még létezik? :DDD Szerintem ezt többen olvassák amúgy, bár az igazi aktivitás már évek óta dc-n van,.


kraven54
(aktív tag)

:D

[ Szerkesztve ]


Szőrös 
(veterán)

és mióta nem léptél be sg-re? 1 éve? :DDD
azzal a fórummal amúgy nem foglalkoznak már az adminok se, látszik az újonnan nyitott topikokon :((

[ Szerkesztve ]


kraven54
(aktív tag)

február ota volt ez a 11 :)


PhilBrick
(őstag)
Blog

Végülis itt sem volt sokkal több azóta. :)


Szőrös 
(veterán)

Ok, mondjuk én azt írtam, hogy a PH-t szerintem többen olvassák, na mindegy.


kraven54
(aktív tag)

Ez látod igaz lehet


TESCO-Zsömle
(félisten)
Blog

Én a DC-től vagyok megcsömörlve, meg amúgy se vagyok annyira aktív. Személy szerint egyre inkább az az érzésem, hogy mire megjelenik a végleges, addigra teljesen elmegy a fejem felett a cucc és olyan hatalmas, bonyolult, összetett, olyan időigényes lesz, hogy értelme se lesz hozzáfogni. Az utolsó wipe előtt meg nem akarok úgy időt beleölni, hogy megy a levesbe. Kiváltképp, hogy tucatnyi más játékra nincs időm, amik már -relatíve- készen vannak...


duvi
(nagyúr)

Szerintem neked pont jól jöhetnek ezek a streamek. Ha nem is lépsz be a játékba, vagy csak ritkán, akkor is tudod követni a fejleményeket, vagy akár stream közben kérdezhetsz a srácoktól.

[ Szerkesztve ]

üzenetek