Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


fradi81
(veterán)

Van egy klímatisztítónk, most mikor itt volt mondta vizes gázos dolgokhoz is ért, ha kell privátban elküldöm a számát.


SirRasor
(őstag)
Blog

Eladó
~850-900g kreatin - 5k
1 bödön majdnem tele lévő Milumil PREGOMIN tápszer - 3k
Érdeklődni pü-ben. Átvehetők a Makkosházi Lidlinél.

[ Szerkesztve ]


Ted_Beneky
(senior tag)

Nálunk volt mostanában kőműves és mikor kérdeztem hogy kell vakolni akkor felvilágosított, hogy több hónap gyakorlat kell előtte, hogy egyáltalán olyan állagú legyen a vakolat és ha felcsapod a falra, akkor az elhúzásig fent maradjon :)


mAtech
(aktív tag)
Blog

Várom. Köszi!


Stylewars_kp
(senior tag)

Nem ördögtől való, de tény, hogy kell hozzá gyakorlat.


fecus
(őstag)

Egy kis segítséget kérek. Kis brainstorming kellene.
Azt a feladatot kaptam, hogy nézzek utána, hogy kb. 20 fős projektmenedzser cégben, hogyan tudnánk használni a ChatGPt-t és/vagy társait. Csak ötletelés, de hátha valamelyikőtök már találkozott konkrét feladattal.
Nem kódolunk és nincs komoly IT a cégben. Sok doksit állítunk elő (levelek, jegyzőkönyvek, emlékeztetők, rengeteg fotó videó), sok tervet nézünk, sok dokumentumot kezelünk különböző felhőkben. Használunk pár kormányzati portált.
Rengeteg határidővel dolgozunk, ahol nem egy időpillanatban kell tenni valamit, hanem rendszeresen b*tatni másokat, hogy határidőre meglegyen az eredmény.
Köszi.


pulutodurumo
(őstag)
Blog

Érzékeny, és vagy céges adatokat betolni egy publikus LLM-be nem jó ötlet állítólag. Szóval helyben kéne tanítani, és futtatni. Az meg nem olcsó. De levelet, emlékeztetőt elég jól írnak. Kérdés, hogy hatékonyabb-e átnézni, kijavítani mindent az AI után, mint simán megcsinálni. Mert hallucinálni még mindig szoktak ezek a generatív MI-k.


DarkByte
(addikt)
Blog

Jelenleg az a mondás hogy a finomhangolásos tanítás helyett jobb irány a RAG (Retrieval-Augmented Generation). A finetune-al könnyű úgy elbabrálni a modell súlyait hogy legagyul és elkezd felejteni.

A RAG-nál azt csinálják hogy valami vector db-be beindexelik a dokumentumokat, és a user által írt szöveg alapján előkeresnek releváns szakaszokat amelyekben elhangzanak a kifejezések, majd ezt a háttérben a backend hozzácsapja az LLM context-jéhez hogy annak "tudatában" válaszoljon.
Összességében sokkal jobb eredményt ad, kevesebb hallucinációval.
Illetve a vector db-ben hozzátehetsz hivatkozásokat a szöveg részletekhez így citációkat is meg tudsz jeleníteni, hogy honnan jött a válasz, így a user jobban utána tudjon olvasni és leellenőrizni az LLM által generáltakat. (alapvetően sose szabad benne megbízni)

MemGPT-t próbáltam ami helyben futtatható és tudott ilyet, agent-et lehetett definiálni dokumentumok felett.

De épp tegnap találtam egy ilyet, még csak beletekergettem, rendesen nem volt időm végig nézni. [Building a RAG Application Using Open-source Models (Asking Questions from a PDF Using Llama2)]

Majd számolj be mire jutottál, érdekel. :) De lehet jobb lesz a céltopikjában.

[ Szerkesztve ]


regvoltrossz
(tag)
Blog

Sziasztok! Van egy régesrégi Samu laptopom. Annó cseréltem benne procit is az eredetileg benne lévőnél jobbra meg ilyenek. Évente nem sokat használtam az asztali mellett. Szinte csak a nyaralásokra, kirándulásokra vittem magammal. Most viszont március óta kényszerből 200km-t ingázok (pesten kaptam állást) és mivel a word, excel és társai még szépen futnának ezen is jött az ötlet, hogy hdd-t ssd-re cserélni és akkor a vonaton is tudnék dolgozni, tanulni. Csakhogy az a baj, hogy a csavarok az istennek nem akarnak megmozdulni egyet kivéve. Valami miatt beleszorultak az évek alatt és inkább szétnyíródik a csavarfej, minthogy megmozdulna bármivel is próbálom. Ismétlem annó többször is volt már szétszedve,és úgy emlékszem nem téptem meg összerakáskor. Mitől szorulhattak be ezek a hülye csavarok, és valakinek van-e ötlete hogyan tudnám szétszedni mégis, vagy tudna segíteni?

[ Szerkesztve ]


SirRasor
(őstag)
Blog

Először is küldd meg csavarlazítóval (WD-40).
Utána tegyél rá egy gumit és úgy próbáld kicsavarni.
A hőtágulást is figyelembe véve megpróbálhatod lehűteni a művelet előtt a csavarokat mondjuk egy kis jéggel.
EDIT: ez pont pici csavaros videó.

[ Szerkesztve ]


DarkByte
(addikt)
Blog

Egyébként az OpenWebUI ami tök úgy néz ki mint a ChatGPT csak lokálban fut most kapott pipeline plugin-ozási lehetőséget, és van a példák között RAG. Talán ezt lehet a legkisebb effort bővíteni a céljaidra.


fecus
(őstag)

Köszönöm. Most még a felét sem értem, de olvasok és nézem a videókat.


fecus
(őstag)

Van biztonságos és használható android app emulátor windowsra vagy linuxra vagy virtualboxra?


martonx
(veterán)

Bluestacks


quailstorm
(nagyúr)
Blog

Én a NOX App Player-t használtam sokat. De a BlueStacks is jó.
Viszont mind kínai, teli reklámmal. De még a bankszámlámat nem szívták le, nagyon semmi érdekes nem történt a gépeimmel, pedig 10 éve használom őket.


SirRasor
(őstag)
Blog

+1 a Bluestacksre, amiből az 5-öset használd, ne az X (10)-et.
Elég ökör számozása van.
Ja külső config fájl módosítással rootolni is egyszerűen lehet. Tegyél rá kezdésnek egy F-Droid-ot, onnan meg egy DNS66-ot és így reklám se nagyon lesz rajta. Csak kapcsold be a jobb oldali fülön a DNS-szűrést, mert azt alapból nem kapcsolja be. Ja amúgy f-droid nélkül is engedi lehúzni az apk-t, amit közvetlenül megetethetsz a bluestackssel.

[ Szerkesztve ]


fecus
(őstag)

Köszönöm mindenkinek. Próbálom virtuális gépen.


macilaci78
(nagyúr)

Szegeden, esetleg HMVH-en, Makón tudtok olyan cipészt, susztert ajánlani, aki meglévő cipő átalakítását is vállalja, esetleg ortopéd cipész?


attilav2
(őstag)

Valamelyikőtök járt már a szabadkai svetofor-ban ? Ez a MERE -ami állítólag hozzánk is jön- más néven. Magyar árakhoz viszonyítva mennyire olcsó, mekkora a választék ?

[ Szerkesztve ]

üzenetek