Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek - Lokál fórum

üzenetek

hozzászólások


veze
(őstag)

Három zyxelem volt ( első egy 210-es aztan jöttek sorba) egész jol kikupálodtam benne ( muszáj volt) a sok utána olvasgatás közben a linuxra is rákaptam, ugy hogy ma már a gépidő 60-70%-ban linuxot használok, ( ha gyorsan és problémamentesen akarok haladni valamivel) viszont a zyxelt feladtam, elsősorban a sebessége miatt. .. és lett synology. kb semmit nem kell csinálni vele ahhoz képest, amihez a zyxelnél voltam szokva, és működik és nincs vele szopás, viszont van korrekt támogatás. és sebessége stb Nem olcso,, docker nem is fut bármilyeken általában csak a + os jelölésűeken.. Akinek ez is fontos, az figyeljen erre is választás esetén

[ Szerkesztve ]


martonx
(veterán)

Nem értelek. Nem tudom hány évvel ezelőtt volt ez. Nekem volt egy Zyxel 325-ös NAS-om, igaz csak egy darab, anno beleraktam egy vinyót és pöcc-röff ment a file szerver, media szerver, torrent szerver, nyomtató megosztás. DE a 2 magos arm procija elég hamar kevés lett
Aztán pár évvel később mellé raktam egy másik vinyót, tök jó varázsló 2-3 lépésben, tök egyértelmű kérdésekkel végigvitt, hogy mit akarok a második vinyóval, és ment tovább minden, mint előtte.
Az ezután vásárolt QNAP TS-228A (4 magos arm proci, 1 gb ram papíron tök jó) viszont tökéletesen az ellentéte volt. Már a legelső vinyó belerakásánál guglizni kell, hogy a varázsló vajon mi az isteneket kérdez. Egyszer megpróbálkoztam második vinyó hozzáadásával is, de annyira tragikus volt a varázsló, hogy végül nem akartam kockáztatni az első vinyón lévő adatokat, és inkább nem vittem végig a varázslót, azt a vinyót szoktam itt a topikban kölcsönadni, amikor valakinek kell a nagy kapacitású vinyó ideiglenesen. :D
Aztán kiderül, hogy egy fos a default media szervere (rémlik, hogy időközben kijött az 5.x OS-e, amiben a média szerver már határozottan használható, HA elég türelmesen bekonfigurálod az összevissza varázslókban).
Jut eszembe QNAP OS 4.X-ről 5.X-re átállás, MINDENT elfelejtett a NAS, nulláról kellett újrakonfigolni az egész szart egy OS frissítés miatt. És sokan még a windowst szidják :D
A default torrent szervere a mai napig egy rossz vicc, külön kell torrent szervert ráheggeszteni, amiknél ha olyan luxusod van, hogy meg akarod mondani, hogy melyik mappát használja, máris indulhat a Putty-os config file szerkesztős móka.
Nyomtató megosztás lehetőséget az 5.x-el egyszerűen kiszedték az OS-ből.
File szerverként állja meg alapból egyedül a helyét, de na :D Várj, még annak se jó, mert nem enged file-okat törölni smb-n keresztül, szóval rendszeresen csak azért be kell lépni weben, hogy permission-öket adjak a törléshez :D és utána töröljek :D
Tragikus. Életem legrosszabb döntése volt, szimpla kidobott pénz.
Ha nem kellene a Smart Home miatt custom szerver, akkor nekem tuti, hogy Asustor lett volna a következő (vagy Synology, de sok pénzt már nem lennék hajlandó kiadni NAS-ért, a QNAP olyan szinten elevette minden bizodalmam ezektől a gyári szaroktól).
Ja, és mindemellett k....va lassú szerencsétlen jelenlegi QNAP nas-om. 720p-s media lejátszás rendszeresen beszaggat, ha futnak IO műveletek a webes OS-e nem tud betölteni, stb...
Egészen elképesztően használhatatlan.
Ugyanitt hamarosan eladó lesz egy QNAP TS-226A hátha valakinek kedvet csináltam ehhez a szarkupachoz :D


totya694
(őstag)

Tapasztalatokra lennék kíváncsi ki milyen kültéri kamerát használ/használt amit lehet mobilról nézni és nem a reklámok uralják mint pl. a Xiaiomi kamera Kami nevű programját.


SirRasor
(őstag)
Blog

Munkatársam keres 15v 1A-es (15w) tápot. A vége mind1 milyen, ráfaragunk olyat, ami kell, de amúgy FiiO K5 Pro-hoz lesz.
Valakinek van elfekvőben reális áron?


macilaci78
(nagyúr)

Egy step up converter nem játszik egy akármilyen 3-12V DC táphoz?


SirRasor
(őstag)
Blog

Nem tudom mi az, de drágán hangzik :D Meg macerásan. Köszi, tolmácsolom neki.


martonx
(veterán)

Úgy jártunk, hogy a már lefoglalt lengyelországi úthoz a másik résztvevő család, családi tragédia miatt az utolsó pillanatban kiderült, hogy nem tud jönni. Mivel a szállások 10 főre (6 fő mi, 4 fő ők) le vannak foglalva, ki vannak fizetve, és már nem módosíthatóak, így a 4 fős részek üresek lesznek. Gondoltam esetleg megkérdezem, hogy lenne-e itt olyan CSALÁD, aki nem igen jut el nyaralni, de van autója, és kedve és ideje július 20-26 között eljönni az INGYEN szállásra? 3 éjszaka Zakopane, 3 éjszaka Krakkó. Tudom elég esélytelen, hogy minden tényező pont klappoljon, de gondoltam felajánlom, és hátha lesz olyan rászoruló család, akinek pont kapóra jönne?


tisn
(addikt)

ez kedves dolog toled.


macilaci78
(nagyúr)

Egy kütyü, ami alacsonyabb feszültségből csinál magasabb feszültséget. Szóval egy feszültséggenerátoros trafó, ha úgy tetszik. Stabil 15V-ot ad ki, az 1A pedig nem olyan sok, hogy ne lehetne megugrani alacsonyabb feszültségű, de nagyobb áramú tápegységből. Egy 12V 1,5A tápegység elég hozzá.

Vagy a másik irány a step down converter, ami akár egy 18-20V laptop tápegységből csinál 15V-ot. Pár dollár az ilyen kütyü Ali-ról.


martonx
(veterán)

hja, legalább megpróbáltam.


Jinxb1rd
(addikt)

Ebbe a melegbe nincs is jobb, mikor 1 órán keresztül dudálnak az idióta kamionosok. Konkrétan megfájdult a fejem. Komolyan erre van szüksége az embereknek?

Úgy összezárnám őket egy cirkuszba aztán dudáljon egyszerre ott az összes kamion.

[ Szerkesztve ]


SirRasor
(őstag)
Blog

"erre van szüksége az embereknek?" - kisfiam (5) kérte, hogy menjünk ki nézni, jó közel. 15 perc után jöttünk is vissza, mert "túl hangos" :DDD
Gyerekeknek érdekes, de...sok felnőtt is nézte, egyedül :F Nem vagyunk egyformák.


pulutodurumo
(őstag)
Blog

Gondolom a Hungaroringen sem te fogsz az első sorban állni. :D
Mondjuk aki kimegy Le Mansba kempingezni a pálya mellé egy napra, az sem százas.
Van ilyen...


tisn
(addikt)

focizi mentem bicoval, direkt kerultem, hogy tobb gepet lassak. gyonyoruek, az emberi tudas es muveszet otvozete.


fecus
(őstag)

Szerintetek Ubuntu szerver, kérdést hol tegyek fel? A linux kezdőben vagy a haladóban? A haladóban próbáltam, de mindenki elmenekült belőle ;] , előlem. Most még egy másik systemd-s kérdésem is lenne.
Vagy hol segítenének magyarul?

[ Szerkesztve ]


nap
(addikt)

hup.hu vagy itt is megkérdezheted lokálisan.

[ Szerkesztve ]


stopperos
(senior tag)
Blog

vagyunk itt is páran linuxosok.


fecus
(őstag)

A HUP-nak nem vagyok tagja. Csak amatőr it-s vagyok. Itthon játszom a kis szerveremmel.
#99037 stopperos : Köszi.
Az Ubuntu 20.04.6 szerveren a systemd indítja a mosquitto-t. Kb. minden 2. újrainduláskor a Mqtt nem indul el mert nem találja a mosquitto.log fájlt. És tényleg nincs ott. Meg sem próbál létrehozni egy újat. Ekkor áll majdnem az egész HomeAssistant.
Gondoltam írok egy scriptet ami megnézi a fájlt. Ha nincs csinál és betölti a mqtt, ha van csak betölti. A script működik ha csak lefuttatom. Ha azonban egy service-t csinálok belőle a systemd-nek. Akkor nem működik. Az eredeti mosquitto service-ből csináltam.
 [Unit]
# Description=Mosquitto MQTT v3.1/v3.1.1 Broker
# Documentation=man:mosquitto.conf(5) man:mosquitto(8)
After=network-online.target
Wants=network-online.target
[Service]
Type=notify
NotifyAccess=main
ExecStart=/bin/bash /opt/my_mosquitto.sh
# ExecReload=/bin/kill -HUP $MAINPID
# Restart=on-failure
[Install]
WantedBy=multi-user.target

Annyit haladtam, hogy a Neten találtam, hogy kevés az EXEC-nek a # /bin/bash a scripben, a parancssorba is be kell írni a parancs elé. Előtte hibára futott, most beleragad és timeout-al később kilövi.
A script:
# /bin/bash
if ! test -f /var/log/mosquitto/mosquitto.log; then
  echo -n "" > /var/log/mosquitto/mosquitto.log
fi
/usr/sbin/mosquitto -c /etc/mosquitto/mosquitto.conf

Az amatőrségem, hogy nem mindent értek a service készítésben.

[ Szerkesztve ]


tlac
(nagyúr)

ezt biztosan túl bonyolítod így
egyáltalán hogyan telepítetted eredetileg?
hol tetted fel a kérdésed korábban?

[ Szerkesztve ]


sss
(senior tag)

Nem értek a systemd-hez, de ha csak azzal nem működik akkor esetleg crontabba is be tudod tenni a scriptet, ott is van opció, hogy start/reboot után fusson le. A fájl jogosultságok legyenek rendben, esetleg azt is módosítsd majd a scripttel. Illete fájlt csak létrehozni a touch commanddal is tudsz.

üzenetek