Tanuljunk angolul! - Tudomány, oktatás fórum

üzenetek

hozzászólások


Fecogame
(veterán)
Blog

A munkában napi szinten hallgatok egy (magyar) kollégát angolul beszélni, akinek finoman szólva csapnivaló a nyelvtana. Tudom, hogy mik a hibái, és nagyon zavarja a fülem :B

A kérdés az, hogy mit tegyek?

- Elkerüljem vele a közös meetingeket? (Ez leginkább csak munkahelyváltással megoldható)
- Tanítsam kicsit angol nyelvtanra, hátha észreveszi később önállóan a saját hibáit?
- Szóljak a főninek, hogy irassa be angol tanfolyamra?
- Ignoráljam? (Ez negatív hatással lehet a már felszedett tudásomra?)

Csak pár példa tőle:

"We was able to set it"
"Yes, shure. But can we plan 1 in the next weeks or mount? Or have you a dedicated time range in the near feature soon?"
"The tool haved..."

Fáj :O :DDD

[ Szerkesztve ]


prozodus
(őstag)

Fejleszd a stressztűrőképességedet, ha nem akarsz mh-et váltani.

És lehet rossz hatással az angolodra, ha sokat hallod...


b0bcat
(addikt)
Blog

Nehéz kérdés. Nem illik rámutatni mások hibáira. Az meg egyenesen problémás lehet, ha a főnöknél mószerolsz be másokat... :U


BonFire
(veterán)

Az, hogy szar a nyelvtanja, csak téged zavar. Amíg megérted, addig nem kell ezeken fennakadni. Nálunk a boltba járnak románok, ukránok, sőt kínaiak is, utóbbiakat elég nehéz megérteni, hiába nyomják folyékonyan a magyart, olyan kiejtésük van, hogy az fantasztikus. De nem ez számít, hanem ki kell találni, hogy mit akar, és el kell adni a cuccot.

Az emagosok meg most építenek egy bazi nagy raktárat Harasztiban, az anyagbeszerzők egy kukkot se tudnak se magyarul, se angolul, szóval Google fordítóznak, és sokszor tényleg kihívás, hogy amikor "vazelint" mond, akkor valójában kenőszappant akar, mert ezzel a fordító sem boldogul, mindazonáltal minden mozdíthatót visznek. "All!" Ennyit tudnak angolul. Meg hogy "more 90 nex week". Ha meg megkérem, hogy írja le, abban sincs köszönet, mert olvashatatlanul ír. :DDD

Szóval ezen nem kell görcsölnöd. Jobb, ha azt feltételezed, hogy ő is igyekszik, amennyire tőle telik, de MÉG CSAK itt tart. Lesz az majd jobb is pár év gyakorlás után.

[ Szerkesztve ]


b0bcat
(addikt)
Blog

"Az, hogy szar a nyelvtanja, csak téged zavar."

A megértést nehezítő hibák mindenkit zavarnak. :DDD


Fecogame
(veterán)
Blog

Köszi a válaszokat mindenkinek. Végül úgy döntöttem, hogy munkahelyet váltok. Több szempontból is ez a legjobb megoldás hosszútávon.


Arpee78
(senior tag)
Blog

Van itt egy angol teszt ami 89% lett, mely kérdések lettek elrontva?


kiezTe90
(senior tag)
Blog

Sziasztok!

Segítséget kérnék, hátha van valakinek jó tippje/ötlete.
Nagyon szeretnék angolul megtanulni (az alapokat talán tudom) de sajnos bolond az agyam, és egyszerűen semmi nem ragad meg. Van valakinek ötlete mit tudnék tenni?
Sokan mondják, hogy rá kell jönnöm melyik a legjobb módszer Nekem, de én egyszerűen nem bírok.

Köszönöm szépen!


arcsin
(senior tag)

Első körben arra gondolj hogy meg bírod tanulni, ne pedig a "bolond agyadra" fogj minden kicsi sikertelenséget. Illetve ez ne legyen menedék ami mögé elbújhatsz.

Sokszor üvölteni tudnek azoktól az állításoktól hogy miszerint azért késik el és sz.pat be 3 másik embert valaki notóriusan "mert ő ilyen, nem lehet vele mit csinálni" stb.

Lehet ha kint élnél 3-4 évet angol nyelvű emberek közt plusz valami felnőtt, segítő nyelvi kurzusra járnál az tudna segíteni. Tényleg a módszertanon kell legyen a hangsúly. Lehet hogy sok weboldalt, érdeklődésedbe vágó könyvet, cikket kellene olvass angolul, filmezni felirattal/anélkül, csak beszélgetni írásban/szóban. Mindenkinek más mankó működik.
Az nem jött át hogy mi lenne a célod a nyelvtanulással.


prozodus
(őstag)

Magyarul elég jól tudsz, úh meg tudsz tanulni MINDEN idegennyelvet :D
Sztem pont az ilyen esetekben tud jó lenni egy tanár, akinél felszeded a kellő alapokat, h önállóan is tudj fejlődni tovább.


arcsin
(senior tag)

Arról nem beszélve hogy a magyar egy viszonylag nehéz nyelv. Ennél a világ nyelveinek többsége csak egyszerűbb. Azért is az angol terjedt el, mert könnyen elsajátítható.


BonFire
(veterán)

>>Van itt egy angol teszt ami 89% lett, mely kérdések lettek elrontva?<<

Nem nyilvános, privát e-mail címet meg hadd ne adjak már meg… Tedd nyilvánossá.


BonFire
(veterán)

Kérdés, hogy mennyire megalapozottak az alapok. Kezdésnek tényleg egy tanár kellene, aki csinál neked egy tanrendet, kiosztja a feladatokat, tematikát és irányt szab neked, hogy mit kell megtanulnod, hogy később aztán önállóan fejlődni tudj.

De a legfontosabb dolog mégis – az hiszem – a motiváció. Ha nagyon fontos neked, hogy megtanuld, akkor meg tudod tanulni. Ma már ez nem annyira nehéz, mint régebben, az internet előtt volt. Gyakorlatilag nincs is mód rá, hogy az ember elkerülje az angolt; angol nyelvű tartalmakat kell fogyasztani, és tízmillió angoltanár van a YouTube-on is, akik komplett videosorozattal egy rakás dolgot ingyenesen a rendelkezésedre bocsátanak. Érdemes mindet meghallgatni, aztán biztos lesz 1-2, aki számodra nem szimpatikus; azokat nem kell követni.

Az önálló, saját fejem után megyek-módszer hátránya, hogy lassú, nem hatékony. Ezért jobb a tanár. Időnként, nem éjjel-nappal persze. Mindent csinálni kell. Írni, olvasni, interakcióba lépni más emberekkel, nemzetközi fórumokon beszélgetni, csetelni.

És nem kell idegenekkel face to face beszélgetést folytatni, viszont bátran kommentelheted a neked tetsző tartalmakat, és olvashatod mások kommentjeit; nincs olyan, hogy "beégsz", hiszen ezeken a felületeken te csak egy userID és egy avatar vagy.

Én csináltam olyat is, hogy a Quorán válaszoltam meg angolul magyarul feltett kérdéseket (ez vagy az a magyar kifejezés mit jelent). Persze, ha valahol falba ütközöl, és nincs, aki elmagyarázza, olyankor mindig lehet 1-1 órát vásárolni egy tanártól.


prozodus
(őstag)

"Az önálló, saját fejem után megyek-módszer hátránya, hogy lassú, nem hatékony. Ezért jobb a tanár."
Ezen túl még egyet kiemelnék: a nyelvi biztonságérzetet (pl, de van még más + hatása is a tanárnak).
Több mint 10 nyelvet tanultam. Volt, amit tanárral, volt, amit tanár nélkül. Tanárral is, tanár nélkül is megtanultam egyes nyelveket olyan szinten, h a nemanyanyelviséget nem veszik kapásból észre, DE halványan ottmaradt az az érzetbeli különbség, h a tanár ad egy biztonságérzetet az elején, h ha hibázol, kijavít, ergó, ha megdícsér v akárcsak némán jóváhagy, akkor jól mondtad. Ha egyedül tanulsz, ez nincs, és ott kísért, h vban jól mondtad-e. V ami még rosszabb, ha nem kísért, és azt hiszed, hű de tudsz, hű de jól mondod, vjában meg egy csomó hibát jó alaposan begyakorolsz. Pl kiejtési hibák...
Persze ma már, az internet korában, ez is könnyebb, sokkal több anyag elérhető, és vban csak az első 5 nyelv a nehéz, de ha nincs elég elérhető anyag, mert azért vannak olyan nyelvek még mindig, akkor tanár nélkül baromi nehéz; mint pl az ír, ahol a kérdéseimre még a fórumokon is nehezen (v sehogy se) kapok választ. Angolból, és más nagy európai nyelvből könnyű: veszed a kész paneleket, és tanulod, tanulod, egy idő után már vmennyire tudod magad ellenőrizni, de simán betanulhatsz komoly hibákat is, mert nem volt, aki kijavítson, és megszokod.

@arcsin: Az angol kezdőként, alapszinten könnyű vban, de azért érdemes azt is megnézni, h magasszinten, vban jól és helyesen hányan tudnak... A nyelv lényege nem a tanult szavak mennyisége + nyelvtan. Ráadásul az angollal kapcsolatban elterjedt az a tévhit, h egyszerű a nyelvtana... A nyelvtan nem(csak) a ragozásból áll, és bár az angolban vban kevés a konjugáció és deklináció, de cserébe van szemantika, szintaktika, frazeológia, ami a helyes beszédhez/íráshoz legalább olyan fontos. Ezek nélkül persze lehet beszélni, még meg is értetheti magát az ember; könnyebben is elmondja a mondanivalóját talán, mint egy sokat ragozó, nemeket használó nyelvben, mert pl nem lehet névelőket elrontani, de uakkor sokkal könnyebben félre is értetheti magát, mert pontatlan a fogalmazás v a kiejtés... Erre példa a nagy klasszikus :D


arcsin
(senior tag)

Ezért is kérdeztem mi a célja vele.
Ha munkához kell, napi szinten kapcsolatot tartani külföldi ügyfelekkel (más cégek menedzsereivel, igazgatótanácsi tagjaival), akkor érdemes akár anyanyelvi tanárhoz is járni heti több órában, intenzíven tolni. Nálunk a cégben minden hétre van hirdetve "angol óra", aki szükségét érez megbeszélni valamit, tanulni, akkor egy 1on1-ra beülhet az oktatóval teamsen, vagy skypen.
Csak ha pld külföldi nyaraláson szeretné megértetni magát és nem anyanyelvi angolokkal, megint más a helyzet.Ha a a párja miatt szeretne megatnulni, fejlődni akkor megint más.

Rengeteg opció van. Ha külföldön szeretne dolgozni x vagy y pozícióban akkor az adott országban szoktak lenni általában direkt nem nativoknak szóló közösségi, csoportos oktatások, ismerkedős órák.
A legnagyobb segítség tényleg ha próbálkozol. Akár csak belváros, iszol, elkezdesz reszeg angolokkal beszélgetni vagy más túristákkal, bátrabb, magabiztosabb leszel :D Pld ismerősöm jár(t) segíteni ukránoknak ilyen szállóra, kiadni a raktárból ezt azt, angolul mondták mi a baj, mire kéne gyógyszer, étel stb, ott is az angolt használta főként. Szeritem ezek jó lehetőségek.


prozodus
(őstag)

Jaja, nekem is van ismerősöm, aki néhány vodka után már tudott oroszul :D :D :D


BonFire
(veterán)

Az anyanyelvi tanár sajnos nem opció a kezdő szinten, hiszen egyrészt nem tudja megértetni magát, mit szeretne, másrészt nem biztos, hogy megérti a magyarázatot. Ahhoz már kell pár év tapasztalat, hogy anyanyelvűtől tanulhassunk.


Fecogame
(veterán)
Blog

Ebben a videóban a szőke csaj milyen akcentussal beszél? Valamiért nagyon bejön :B


tener
(csendes tag)

Nekem ausztrálnak hangzik.


tener
(csendes tag)

Másodszor meghallgatva inkább angol :F

üzenetek