Törpenyúl - Technika, hobbi, otthon fórum

üzenetek

hozzászólások


Gusztigazdiz
(újonc)

jajj, de vártam már a hozzászólást :) igen, fiú, bár már ivartalan :U Holnap visszük a kombinált oltásra meg a karomvágásra, remélem, hogy még nem késtünk el vele (eddig nem igazán tudtam eldönteni, hogy kora tavasz van, vagy mi?). Ezzel kapcsolatban szeretném a kedves fórumtársakat megkérdezni, hogy ti mit tudtok, meddig véd a mixo-RHD kombinált oltás? találtam olyan infót is, hogy 6 hónap, mások szerint meg 1 év.
Másik, ami eszembe jutott - hátha másokat is foglalkoztat-, hogy ültettem hétvégén cserépbe különféle növényeket a Gusztinak (metélőpetrezselyem, bazsalikom, citromfű, borsmenta, levendula), jobb híján virágföldbe, ti. panellakók vagyunk. na most tegnap este kapcsoltam, hogy elvileg a virágföld is tele van mindenféle nyuszik számára mérgező szerekkel, ettől kicsit rossz lett a kedvem. van köztetek olyan, aki szokott neki ültetni? remélem, hogy a majdnak kikelő növények nem lesznek rossz hatással a Gusztira, nagyon sajnálnám, ha nekünk kéne ezeket megenni.


Vigneau
(félisten)
Blog

Bogyó férfiúi ereje teljében van (2.5 éves) - nincs szívem ivartalanítani. Lévén nagyon is együtt tudnék Vele érezni. Egyébként bionyúl, eddig semmi oltást nem kapott és kutya baja - remélem, ezt nem veszi senki sem kínzásnak. Mellesleg én sem járok orvoshoz - ezek szerint biohapsi vagyok...
Ami a karmait illeti, én kombinált fogóval vágom neki (mindig van segédem, aki erősen tartja) - a klassz (elvileg strapabíró) ollóm bánta az első kísérletek kárát.
Termeszteni nem termesztek Neki semmit - viszont a menüje mindig valami finomság: széna, répa, karalábé, stb. Egy szem Édesanyám szokta elkényeztetni mindenféle földi jóval - bele sem merek gondolni, ha már lenne gyerekem, mit tenne vele...


SirRasor
(őstag)
Blog

Nagy UP a nyusziknak!

Szerintem a legédesebb háziállatok, akiket házon belül érdemes tartani :)
Bár sajnos nem észlények, de azért kajával egész jól lehet irányítani őket. Na de ha szólok a nyuszómnak, csak ül és néz bambán, hogy mit akarok tőle, tehát nem egy kutyaszint, de azért aranyosak :)


SirRasor
(őstag)
Blog

Ja tényleg, akkor már itt van a mi nyuszkónk is :)


Vigneau
(félisten)
Blog

Az enyém kb. úgy tud a gazdik után futni, mint egy kutya - szinte mindig láb alatt van. Kivéve, mikor rájön egy kicsit a depisség, de hamar levetkőzi.
Mellesleg bírom ezeket az indián típusú nyuszikat, nagyon frankó a Ti nyuszitok. :K


q13579
(senior tag)

Sziasztok!

Szeretnék egy kis kosorrút házikedvencnek, de előtte mindenképpen szeretnék tisztázni pár dolgot.

Van két kutyánk, magyar vizsla és beagle. Alapvetően barátságosak, de a házat védik ha kell. Félek tőle, hogy vadászkutyák révén nehogy öszönösen kárt akarjanak tenni a törpenyúlban... Mennyire fogadják el a kutyák ezeket az állatokat, illetve kelle-e aggódni agresszív viselkedéstől? (van két macska is, ezeket a kutyák nem bántják, viszont ők erélyesen ki tudnak állni magukért :)).


SirRasor
(őstag)
Blog

Ez nagyon változó, szerintem csak akkor derül ki, amikor konkrétan odaviszed a nyulat és meglátják a kutyák. Attól is nagyon függ, hogy mennyire irányítod közben az állatokat. Szóval ahány nyúl, annyiféle viselkedési mód, és gondolom az összes többi állatnál is megvan ez. Ha úgy érzed, hogy bármennyire tudod nevelni a kutyusokat, akkor nem lesz gond. Ha viszont emellé kifogsz egy agresszív nyulat, aki rátámad akár a kutyákra is, akkor gondolom 2 mozdulatból elteszik láb alól.

Ha minden jól megy.


Gusztigazdiz
(újonc)

Szia!
a mi Gusztink azért került hozzánk 1,5 évesen, mert az előző gazdája kapott egy jack russel terriert, és nem nagyon bírták egymást. na most annó nekünk volt két dobermann kutyánk, és húsvétkor gyakran vendégeskedett nálunk pár hétig nyuszi, és a kutyákat meg tudtuk nevelni, hogy ne piszkálják őt (olyannyira, hogy a kan állandóan terelgette, hogy nehogy lefaroljon). DE! a nyulak idegrendszere sajnos elég érzékeny, Guszti szobanyúl létére is gyakran megretten valamitől, miközben én semmiféle zajt nem észlelek, és gondolom, hogy nem kifejezetten tesz jót az egészségének, ha állandó parában kell éljen. a kutyáid viszont te ismered, ha kellőképp jól neveltek, és megkedvelik a nyulat, ill. a nyúl is kiskorától kezdve hozzájuk szokik, szerintem nem lehet akadálya. betegséget tudomásom szerint nem kapnak el egymástól, és van már itt a fórumon a Gyuszi nyuszi, aki két kutyával él együtt. szóval ha elég biztos vagy a kutyusokban, és van még annyi kapacitásod, hogy egy nyúllal is megoszd a szabadidődet (napi 3-4 órát pl. szabadon kell rohangálnia minimum), szerintem érdemes belevágnod.


SirRasor
(őstag)
Blog

Szerintetek mennyire értelmes a nyúl? Érez szeretetet? Tud szeretetet adni felénk?
Lassan másfél éve van nálunk a nyussz, de szerintem nem érez szeretetet irántunk, maximum megtűr. A simogatást is megtűri, de nem szereti, és egyedül a kaja motiválja. Néha fél, azt látom rajta, de egyéb vonásokat nem tudok megállapítani.

Valakinek van más tapasztalata?


gaborbol
(őstag)
Blog

Ugyan olyanok mint az emberek, nekunk ketto van tok kulonbozoek...

Az egyik tok "lusta", keveset mozog, simogathatod napestig, latszik rajta hogy szereti ha szeretik, tok rendes, ha beteg a masik nyuszi akkor odafekszik melle, nyalogatja, nem fel senkitol, nagyon baratsagos.

A masik olyan mint egy kis ordog, minden erdekli, mindenre fel kell masznia, egy percre meg nem all, neha odajon hozzad egy kis simiert, tart kb egy percig, megunja es elszalad, teljesen magank valo, egy nagy bohoc, eleg bizalmatlan-batortalan, de a kivancsisaga mindig felulkerekedik a felemen :)
Van, hogy latszolag minden ok nelkul nekiesik a masik nyuszinak es megtepi, kicsi koruk ota megvannak megis mai napig elofordul :(

Baratomnak is van ketto, az egyik olyan, odaszalad hozzad, hogy simogasd, elkezded simogatni es, ha abbahagyod a simogatast akkor nagyon gyorsan el kell kapnod a kezed, mert ha abbahagyod megharap :DDD

Aztan ha bent van a ketrecbe a helyen es ott akarod megsimogatni akkor szo szerint morog, felall a ket hatso labara ,es lokdosi a kezed, hogy tunnyel el onnan ;]

Szoval mind kulon egyeniseg, magukhoz valo eszuk nagyon is megvan.

[ Szerkesztve ]


SirRasor
(őstag)
Blog

Ilyen viselkedési formákról már olvastam, de kérdés, hogy simiért megy-e oda, vagy kajáért.

A miénk teljesen más tészta, még sehol se olvastam ilyen viselkedésű nyúlról. Idegbeteg állat! De komolyan :DD Simi? Nem kell. Sose jön oda, csak ha kaját remél, pedig 3 hónapos kora óta itt van. Nem képes megszokni nagyon semmit, maximum 1-2 pici helyet a lakásban, és ha nem ott fekszik, akkor mindentől fél, mindentől megijed. A kezemnek régen nekitámadt bárhogy közeledtem, de kapott érte, úgyhogy azóta már nem harap.

Egyedül akkor morog, ha papírt adok neki, mert azt hiszi, hogy nem adnám oda neki, és gyorsan elszalad vele..mert a kedvenc eledele a papír.

Mindenre támad, ami kisebb nála! A tengerimalacunkat egyszer véresre harapta, azóta nem is próbálkozunk a szoktatással, de degukkal is kísérleteztünk, de azoknak is azonnal neki akart ugrani.

Ha bármit mondok neki, az meg szimplán nem ér el az agyáig, csakis kajával tudom irányítani. Mármint ha erősen rászólok, akkor megijed, és abbahagyja a szőnyegtépést, vagy trespassingot :U

Ha közeledek felé, akkor 50% esély van rá, hogy azt higgye kaját kap. Akkor körbe-körbe szalad a lábam körül. Másik 50%, hogy halálra rémül és fejvesztve menekül a ketrecébe.


Vigneau
(félisten)
Blog

Így van, külön egyéniségek, mint mi emberek. A miénk is odavan azért, ha a nyakát simogatják, mert azt nem tudja elérni sehogy sem a mancsaival. Viszont ha rossz passzban van, akkor néha nagyon bolond tud lenni. Olyankor elkapom a grabancát és akkor aztán pislog. Leteszem a regulázás után, picit behuppan a helyére, majd nem telik el 2 perc és már újra a lábamnál matat. Picit a hangulatuk is diktálja a viselkedésüket, de bennünket nem ugyanúgy vezérel akár az időjárás változás? ;)


RaPiDsHaRe
(aktív tag)

Hali!

Törpe nyúlnak a fülei háta mögött hullik a szőre, de nem vakarja, nem viszket neki. Mi baja lehet? Vagy csak egyszerűen vedlik?


bbazsy
(őstag)

nekem ilyenkor beteg volt, kis állatkák beköltöztek :) érdemes orvoshoz vinni, valami csepp írtotta ki őket végül.


Vigneau
(félisten)
Blog

Úgy van, ahogy bbazsy is írta, atkák költöznek be. Talán a szénából jöhetnek, bár érdekes, hogy nem vakarja magát. Mert ezek a kis lakók azért elég kellemetlenek szoktak lenni.


harry
(veterán)

Kissé kihalt a topic, de hátha:
17. kerületben, a Kucorgó tér környékén ma délután találtunk egy törpe nyuszit, barnás színű, kócos, ilyen oroszlán-szerű, elég békés állat, semmi baja, feltételezem, nemrég szökhetett meg a környékről, itt egy kép róla: [link] Ha valaki ráismer elveszett nyulára, szóljon.


Vigneau
(félisten)
Blog

Végül mi lett a sorsa a kis oroszlánnak?


harry
(veterán)

Nohát, teljesen véletlenül láttam meg a topicot :D
Végül nem jelentkeztek érte, egy hétig nálunk volt, majd pedig egy ismerősünkhöz került, amennyire tudom, minden rendben :)


Vigneau
(félisten)
Blog

Szemed, mint a sasé. :K

Nagyon jópofa egyébként, tetszik a sörénye.

Akkor nem maradt Nálatok. Apropó, továbbra sincs otthon nyuszi házi kedvencetek?


harry
(veterán)

Nagy arc amúgy :) Azóta az említett környéken lakunk, kertes ház, van egy 1 éves kis labradorunk helyette, aki teljesen megigézve nézte, nem tudta hova tenni, egyszer talán be is ugrott az elkerített részben hozzá, de nyuszit nem nagyon hatotta meg a dolog, csak nézelődött, jött-ment, egyáltalán nem volt félénk.

Persze, azért a hosszútávú tervek között szerepel egy törpenyúl :) Igazából az a gond, hogy nem tartanám mindig ketrecben, de ha szabadon van, mindig takarítani kell utána, össze-vissza bogyózik, no meg ha faforgács van az alomban, azt is széthordja.
Esetleg megoldás lenne úgy tartani, mint macskát, hogy van egy tálja, macskaalommal, és valahogy oda szoktatni, de szerintem ez elég nehezen működne... talán nem is lenne praktikus mindig szabadon hagyni, családi házban lehet nagyon el tudna bújni, meg az elektromos vezetékek miatt is félnék, no szóval még át kell gondolni.

üzenetek