TP-Link WR1043ND router - Hálózat, szolgáltatók fórum

üzenetek

hozzászólások


vargalex
(félisten)
Blog

Nem ismerem az Asus gyári firmware-t, de azt tudom, hogy engedélyezhető az SSH hozzáférés. Azt nem tudom, hogy van-e cron, illetve valami lehetőség feltöltésre (pl. ftp), de ha igen, akkor megoldható a 2. pont is magán a routeren.


bpmcwap
(senior tag)

ssh hozzáférés valóban engedélyezhető és elvileg cron is futtatható - bár a menüben nincs ilyen opció -, és van FTP megosztás is... ezekszerint lehetséges lenne? (mondjuk ez már nekem elég magas léc még googleval is... :( )


bpmcwap
(senior tag)

tftp -l, -r, -g, -p és tftpd -r,c,u,l
elvileg tényleg megoldható lenne, de ahogy google-ozgatok, úgy értelmezem, hogy egy usb-re kellene írni azt a pár sort mert ha újraindul a router egy áramszünet után, akkor elfelejti, mert csak tmp-be lehet írni... még az sem világos, hogy a cron parancs megmaradna e...


Kenderice
(senior tag)

.

[ Szerkesztve ]


xabolcs
(őstag)
Blog

Minden vicc nelkul: probald meg!

Egy masik, ketsavos TP-Link routeren a gyari szoftverevel pl. be sikerult allitani, hogy AP modban mukodjon. Tudom, nem wifi kliens, de probald meg, hatha tudja!


petakpa1
(őstag)

Kb fél éve segítettek beállítani v1-s 1043ND routeremet speciális feladatra (switch+dhcp server+dyndns kliens+WOL funkció kettős port fw segítségével és Luci felületről is). Azóta is hibátlanul működik minden :)) .

Emlékeztetőül így néz ki az itthoni hálózati infrastruktúrám:

(A narancssárga wifis rész továbbra sincs beüzemelve, mert HGW wifije elég jól lefed mindent egyenlőre. Később lehet el kel majd mozgatni HGW-t máshova és akkor már be kell majd kapcsolni az öregfiú wifijét is, de ez nem mostani téma még.)

Mostani témám/kérdésem az lenne, hogy be lehetne-e üzemelni a lehető legegyszerűbb, és legerőforrás-takarékosabb VPN servert (gondolatom szerint PPTP lenne az) öregfiún.

Cél nem a biztonság lenne, hanem csak annyi, hogy unokaöcsém havonta 1-2 alkalommal az én ip címemen keresztül tudjon bejelentkezni egy weboldalra.

Valami olyasmit képzeltem el, hogy a
1) HGW-n forwardolok egy újabb portot a 1043ND felé
2) unokaöcsém eszközein (Android okosteló és Windows PC) bekonfigurálom a beépített VPN kliens szolgáltatást úgy, hogy VPN servernek az én HGW-m WAN ip címét adom meg az 1) pontban FW-olt porton keresztül
3) 1043ND-n pedig beállítok a legegyszerűbb PPTP VPN servert

Működést úgy képzelném, hogy unokaöcsém eszközei mint VPN kliensek WAN-on HGW-men keresztül rácsatlakoznának a 1043ND-n futó VPN serverre, és rajta keresztül mennének ki az internet felé. Innentől kezdve az a weboldal, ahova unokaöcsém be akar lépni úgy érzékelné, hogy az én ip címemről jelentkeztek be rá. Amikor ez megtörtént akkor unokaöcsém bontaná is a VPN kapcsolatot és ezt követően már közvetlenül a saját ip címéről csatlakozna weboldalhoz. Weboldal használatának tudomásom szerint csak az a feltétele, hogy havonta legalább 1x arról az ip címről csatlakozzanak be a felhasználók, amit a weboldal üzemeltetője a szolgáltatás előfizetője saját ip címének gondol.

Működhet e a fenti, be lehet-e 1043ND-men erre a célra üzemelni egy light VPN servert? Ha igen hogyan, mit kell telepíteni, hogyan kell konfigolni? Ráadásul olyan konfig kellene, hogy VPN server ne csak a saját 192.168.0.1-255 tartományú LAN-on lévő eszközeimet lássa (akár az se lenne baj ah egyáltalán nem látná ezeket), hanem az, hogy VPN server vissza is engedje VPN kliens a net felé, egyfajta VPN gateway-ként funkcionáljon a VPN kliens számára.
A folyamatosan futó, igaz klienst csak havonta 1-2 alkalommal rövid időre kiszolgáló VPN server mennyire fogja belassítani 1043ND-met?

[ Szerkesztve ]


G.F.
(aktív tag)

Sziasztok!
Digi a szolgáltatóm. Eddig switchként használtam a TPLINK WR1043ND V2 routerem. A firmware: DD-WRT v24-sp2. Most átkapcsoltam a szolgáltatói router bridge m¸dba, és betettem a tp-linket routernek. A gondom az, hogy a lan sebesség lecsökkent 100M alá. Eddig sem volt 1G, de 500-700M megvolt. Mi lehet a gond? Esetleg nem mindegyik lan port gigabites? Tudom, próbálgathattam volna, de mozgássérült vagyok és gondoltam először itt kérdezek, mielőtt hívok segítséget.
Kérem a segítségeteket, egy válasz erejéig...


gduck
(addikt)

Szia!

Gigabites portjai vannak, de router módban a LAN-WAN sebesség, csak 100Mbit/s. Ennyit tud a proci. :(

Openwrt alatt a "Software flow offloading" opciót bekapcsolva tud 500 körül.

[link]

[ Szerkesztve ]


xabolcs
(őstag)
Blog

Ha tenyleg csak ez a routered van, es eddig nem volt gond a DIGI-s routerrel, akkor szerintem esszerubb visszaterni a regi felallashoz: DIGI-s eszkor a fo router, a TP-Link pedig switch/AP.

Ez a verzio mar tud hardveres gyorsitat (~800 MBit/s), de sajnos csak gyari szoftver alatt: DD-WRT-rol vissza kell terned a reg elavult gyari szoftverre ... ami korultekintest igenyel, kulonben papirnehezek lesz a TP-Link-bol! :U
(A DD-WRT -> OpenWrt atallast is el lehet rontani, de annak a javitasahoz nem kell szetszedni a routert! Es ahogy gduck irta, azzal mar el lehet erni ~500 MBit/s-t)

[ Szerkesztve ]


woodworm
(veterán)

Egyszer hegesztettem magic numberes ddwrt webrewert fw-t, nem tartozik a kedvenc emlékeim közé.


G.F.
(aktív tag)

Köszönöm aálaszokat gduck-nak és neked. Azért váltottam DIGI-ről, mert az okosotthon eszközeim fix ip-t szeretnek és a routerukban ez a lehetőség 10-re volt maximálva, és más dolgokban is korlátozott volt a lehetőség. Legfeljebb beszerzek másik routert, csak gondoltam megpróbálok addig abból főzni, ami van itthon...


gduck
(addikt)

Jó ez a router, csak hát már 10 éves... Szerezzél be egy modernebbet ;)


vargalex
(félisten)
Blog

A szolgáltatói routeren nem tudod kikapcsolni a DHCP szervert? Mert akkor a TP-Link maradhatna switch módban, csak bekapcsolt DHCP szerverrel, azaz ő osztaná a címeket. Így a NAT-olás a Digi-s eszközre maradna, nem lenne sebességvesztés.


petakpa1
(őstag)

:K
Nálam ugyanez a setup van, igaz nem Digis eszközzel, hanem fekete színű Vodafone HGW-vel tandemben dolgozik a v1-es TP-Link 1043ND:

Voda HGW
- ő a gateway, ő NAT-ol
- sőt még a wifit is ő szórja 2,4 és 5 GHz-en is
- DHCP szerver kikapcsolva
- port forward-ok végzése mind a hozzá közvetlenül kapcsolodó vezetékes eszközökhöz, mind a TP-Link felé

TP-Link 1043ND v1:
- DHCP szerver (ő osztja a belső ip címeket)
- általam bekonfigolt belső ip cím kiosztási rend fix ip címekkel
- switch a vezetékes eszközök felé, így összesen 7 ethernet portom van
- dyndns kliens
- wake on lan szolgáltatás
- port forwardok továbbítása a közvetlenül rá kapcsolódó vezetékes eszközöknek.

Ismételten köszönet az itteni fórumtársaknak, hogy a fentit sikerült anno segítségükkel bekonfigolni :)).


petakpa1
(őstag)

Elmentünk 1 hétre nyaralni, mely alatt volt egy áramszünet aminek következtében értelemszerűen újraindult az AP módba konfigurált TP-Link 1043ND v1 eszközöm.

Viszont sajnos az újraindulás után az OpenWrt beli dyndns kliens nem indult el automatikusan. Ez az anomália (azaz, hogy a 1043ND újraindítása után dyndns kliens nem indul el automatikusan, hanem kézzel kell elindítani a process-t) már régebben fennállt, csak mivel itthon voltunk nem tulajdonítottam neki nagy jelentőséget, mert LAN-ról belépve az eszközbe kézzel elindítottam és kész. Tehát a hiba nem az áramszünettel van összefüggésben...

Ha nem vagyunk itthon és az áramszünet hosszabb ideig tart, akkor az áram visszatérte után a szolgáltatói HGW-m és 1043ND újraindulásakor nem biztos, hogy a korábbi ip címet kapom vissza és máris elvesztettem az itthoni hálózatom WAN felőli elérésének lehetőségét :((.

Ezért szeretném megoldani, hogy OpenWrt boot után automatikusan indítsa el Dyndns klienst is. Tudtok erre megoldást?
Gondolatom szerint System/Startup/Local Startup mezőbe kellene valamit beírnom, de mit?

Amúgy az az érdekes, hogy a System/Startup/Initscripts menüben Enabled-re van állítva a dyndns kliens, de mégsem indul el automatikusan :(.

Közvetlenül újraindítás után így néznek ki a releváns menük:

[ Szerkesztve ]


vargalex
(félisten)
Blog

Szia!

Nem lehet, hogy maradt WAN UP-ra konfigurálva a myddns_ipv4 szolgáltatás?


petakpa1
(őstag)

Szia Alex,

De simán lehet. DynDns klienst csak a Luciban elérhető felületen konfigoltam be.

Azt javaslod próbáljam meg az alábbi oldalon az Event Network WAN -ről LAN-ra átállítani és az megoldja?


vargalex
(félisten)
Blog

Igen, azt mindenképpen, hiszen nincs WAN interface-od (vagy nincs bedugva oda semmi). Nem tudom már, hogy milyen lehetőségek vannak még ezeken kívül.

[ Szerkesztve ]


petakpa1
(őstag)

Átállítottam LAN-ra a Event Network-öt és így jónak tűnik, indul dyndns kliens egyből OpnWrt bootja után. Ismét nagyon köszi Alex!


HiFiHobbi
(csendes tag)

Sziasztok! Nekem WR1043ND v2.1 van v3.0-ás FW-re frissítve, mert elvileg a HW egyezik a v3.0-val. Dynamic WAN beállítással nekem áthozta a 900Mbit/s-t is ismerősnél gigás optikás nettel.

Kérdésem csak annyi ez a v2.1 vertzó képes lesz v3.0 FW-vel a 800Mbit/s körüli sebességet áthozni PPPoE kapcsolattal? Most lenne átállás optikára és szeretném ezt a routert tovább használni mert eddig ez bevált mint főrouter mint AP. Mivel ezekből a routerekből van összerakva a hálózat így mindenhol van wifi rendesen. A felállás az 1.-es 1043ND a főrouter a 2-4 1043ND meg AP Switch.

üzenetek