Tuning kezdőknek - Processzorok, tuning fórum

üzenetek

hozzászólások


ProNoob
(tag)

Sziasztok!

Van egy ASUS ROG MAXIMUS APEX Z690 alaplapom és egy XPG LANCER ROG 6600 cl32 DDR5 ramom.

Eddig 13600K processzort használtam és tökéletesen működött XMP módban. Viszont most 14900K procira váltottam és ha XMP módban indítom, akkor hibára fut. C3 hibakód. Ha visszarakom alaphelyzetre (AUTO), akkor elindul, de csak 4800 mhz C40.
A legújabb bios van telepítve (3401).

A ram nincs benne a QVL listában, de mielőtt megvettem írtam az XPG supportnak, hogy kompatibilis-e az alaplapommal. Azt írták, hogy a 6600 c32 xmp profil igen, de a nagyobb ROG certificated 6800 az csak a Z790 alaplapokon választható ki. Mivel működött 13600K-val, ezért nem hiszem, hogy az alaplappal lenne a baj. 6600 mhz ramot kezel a leírása szerint, valamint működött is az előző procival.
Ellenőriztem a hűtőt is, hogy nincs-e nagyon meghúzva, mert még az szokott memória problémát okozni, nem volt változás. A proci foglalat lábai is sérülés mentesek.

Az Intel diagnostic tool lefut, nincs hibája a procinak.

Abban szeretnék segítséget kérni, hogy aki jobban ért hozzá, hátha tudja, hogy mi lehet a különbség a két proci között, ami ezt a hibát okozza. Hátha a biosban manuálisan finomítanék az xmp Ram beállításokon vagy manuálisan tuningolnám a ramot, akkor működne. Van ötletetek? Köszönöm!

üzenetek