Hálózati kábelek és szerelésük - Egyéb hardverek fórum

üzenetek

hozzászólások


takacsbotond
(őstag)
Blog

Sziasztok!
Szeretnék egy 8m hosszú árnyékolt Cat7/Cat8 kábelt venni. Aliexpress is szóba jöhet.
Mit tudnátok ajánlani?


Essejó
(veterán)
Blog

Ha meg nem annyira sürgős a beszerzése, magyarán az Ali is játszhat akkor: [link] [link] [link] [link]


inf3rno
(nagyúr)
Blog

Köszi!


inf3rno
(nagyúr)
Blog

Mire kell pontosan?


takacsbotond
(őstag)
Blog

A routert és a pc-t összekötni, viszont közvetlen mellette futnak a hangfalkábelek, ezért minimalizálnám a zavarjeleket.
A gép csak 1000mb/s-t támogat maximum, de az időtállóság miatt vennék cat7/cat8 kábelt.


inf3rno
(nagyúr)
Blog

Időtállóság szempontjából a cat6a is bőven jó neked szerintem. Elvileg 10 méteren még egy cat5e is tud 10Gbps-t. Ha nem húzod falba, akkor sodort rezes patch kábel kell. Árnyékolás szempontjából az S/FTP a legjobb, de fogalmam sincs, hogy egy sima UTP mekkora zajt keltene a hang cuccod mellett. Valszeg elhanyagolhatót, de ez olyan, hogy ki kell próbálni, biztosan nem fogod tudni.

Ha nem akarod szerelni, akkor itthonról a Conrad és az Árumánia, ami árul 10 méteres Drakát: [link] [link]. Ebből a Conrad elég jól ismert cég, a másikról még nem hallottam egyáltalán. Van még a Kábelfutár, ahol lehet kimérve is kérni 8 métert [link], legalábbis nekem megcsinálták olyanra, amit kértem tőlük emailben. Nem mindegyiknél írják a kábel márkáját, arra esetleg érdemes rákérdezni. Lehet, hogy van még más cég is, ami komolyabb kábeleket árul, én most csak hirtelen ezeket találtam.

Ha esetleg külföldről vennél, akkor a Nexans, Draka, Excel, Belden, R&M, amik biztosan komoly márkák, de nem teljes a lista. A Gembird, Equip és hasonlók csak viszonteladók, és gondolom valami kínai kábel lehet mindegyik. Nem feltétlen rosszak azok sem egyébként, sőt valszeg a többség teljesíti a kategória követelményeit, csak azért más, mintha egy cég eleve csak kábel gyártásból él. Ha mégis valami noname-et veszel, akkor arra figyelj, hogy tiszta réz legyen. Hosszban a 7.5 méter és a 10 méter a gyakoriak ilyen előre szerelteknél. Vannak még aprón páran, akik árulnak kábeleket, fogalmam sincs azok milyenek.

[ Szerkesztve ]


Richard
(őstag)

CAT6A U/UTP kábelt mégis milyen csatlakozóval érdemes szerelni?

Mivel nem árnyékolt, így feleslegesnek érzem a földelt fémköpenyest.

Sima Cat6 jó hozzá? Vagy a fésűs kellene már?


inf3rno
(nagyúr)
Blog

Már patch kábelre gondolsz? Elvileg lehet cat6-al is szerelni, de nem biztos, hogy ugyanolyan jól fog teljesíteni, mint a cat6a. [link] Lehet kapni nem árnyékoltat is, most hirtelen ezeket találtam, de biztos van több is, csak körül kell nézni: [link] [link] [link]


Richard
(őstag)

Köszönöm, ez jó lesz. Ahogy látom ráadásul visszafelé kompatibilisek, tehát akár cat5e is szerelhető velük.


inf3rno
(nagyúr)
Blog

Ja elvileg ezek kompatibilisek egymással, csak a cat6a-nál jobb az anyaghasználat, meg gondolom emiatt drágább is, mint egy sima cat5e csati.


Aryan
(senior tag)

Sziasztok!

Nem hiszem, hogy jó helyre teszem fel a kérdésem, de hátha mégis :). Lakásfelújításban vagyunk és úgy néz ki, hogy az elektromos hálózatot újra kell húzni, mert még régi alukábelek vannak a falban (panel lakás). Egy kábelcsatornában mehet az utp,koax illetve elektromos hálózat kábele?


inf3rno
(nagyúr)
Blog

Jobb, ha külön csatornába teszed, főleg az UTP-nél. Nálunk is még a régi alu kábel van, egyelőre nem cseréltük, mert elbírja. Pedig bojler, vízforraló, porszívó, ugyanúgy megy. Simán csak ráraktunk nagyobb kismegszakítót. Állítólag tud melegedni, extrém esetben kigyulladni, de semmi ilyet nem tapasztaltunk, és szerintem panelban sincs gyengébb minőségű vezeték. Egyedül talán a villanysütő, villany tűzhely, instant vízmelegítő indokolja a cserét a rézre, de oda amúgy is komolyabb vezetéket meg sokszor 3 fázist szoktak előírni.

[ Szerkesztve ]


Aryan
(senior tag)

Köszi szépen az infot :R


#72806656
(csendes tag)

Bocsanat az offert, nem talaltam jobb topicot.

Ehhez a ket vegponthoz szeretnek egy 2meteres hosszabitot. Tudja valaki a pontos tipusat?
12V menne rajta.
Koszonom.


inf3rno
(nagyúr)
Blog

Nem biztos, hogy értem. Van egy 230/12V-os adaptered, meg egy ilyen fúród vagy mi ez, és a kettőt akarod valahogy még egy kábellel összetoldani?

[ Szerkesztve ]


Essejó
(veterán)
Blog

Ez inkább ide link való kérdés.


#72806656
(csendes tag)

Futheto kabat. Nagyobb akksit hatitaskaba tennem ezert kellene egy toldas.
Koszonom, atmegyek oda.


inf3rno
(nagyúr)
Blog

Ohh. Nem tudom van e toldó, a tákolós topikban én azt mondanám, hogy vágd el, keress valami ide vágó kábelt tekerd össze és szigszalagozd le. Lehetőleg zőccsárgával. :D De persze biztosan van erre valami szakszerű megoldás is.


Pali79
(aktív tag)

Sziasztok!
Most építkezünk és Cat6 kábelt tervezek behúzni. Ott akadtam el, hogy a 305 méteres dobból lehet kapni 27. 000-ért, meg 62.000-ért is. A kettő között is van pár alternatíva... Mennyit érdemes rászánni?

[ Szerkesztve ]


Richard
(őstag)

Szia!

Ha árnyékolatlan Cat6 kábel megfelelő, akkor ezt én merem ajánlani: [link]
400 MHz-es, 55 méteren belül simán megvan a 10gbit, de szerintem még 100-on is.

üzenetek