Hálózati kábelek és szerelésük - Egyéb hardverek fórum

üzenetek

hozzászólások


kisskd
(tag)

Nyilván, a kameracsere is jó ötlet, meg igazából bármi más eszközzel megnézni, mi történik a gyakorlatban, és lépésenként tesztelgetni.


merqree
(őstag)

Szia,

Hazaérve az a látvány fogadott, hogy a 8 portos POE switch valamennyi LEDje aktivitást mutatott, de se IP scanner, se ping nem igazolta, hogy a kettő hibás kamera valóban működne.

A már működő kamerát egy 1 méteres kábellel direktbe kötöttem a POE switchen, tökéletesen működött. Ezek után újra kábeltesztet csináltam.
Visszacsatlakoztattam a helyén, és azóta működik. Szóval nem értem.

Az új kamera esetén szintén direktbe kötöttem, és működött. Kábeltesztet nem mutatott hibát. Gondoltam, hogy a 568A kötés helyett 568B sorrend szerint szerelem a végeket. Kábelteszt össze vissza villogott, nem szépen sorba. Próbából rádugtam a kamerát, de érthető, hogy se kép, se ".hang". Újraszereltem mindkét végét 568A szerint, kábelteszt hosszú percekig tökéletesen muzsikált. Ezen felbuzdulva, a kamerát a helyén felcsatlakoztattam, és vártam, hogy legyen kép. Nem volt. (Közben megjött az ígért lehülés, némi esőcseppekkel, így fogtam magam, és lesz.rtam a dolgot.) Ahogy pakoltam, látom, hogy a POE switchbe nem dugtam be az újraszerelt 568A véget. Bedugtam, és azóta is (kopp-kopp) működik.

A fene sem tudja mi volt ez.

Köszönöm a támogató kérdéseidet, mert ezekből is tanulhat az ember! :R


Essejó
(veterán)
Blog

Ez érdekes, én mindig is 568B szerint krimpelek, na max újra kellet egy másikat rároppantanom, de össze vissza villogásom még nem volt.


merqree
(őstag)

Szia,

Teljesen elképzelhető, hogy mivel "újdonság" volt az 568B így el rontottam a sorrendet, s azért villogott össze-vissza a teszter.

Legalább két helyről is azt a visszajelzést kaptam, hogy miért 568A-val "szerelek", mikor az 568B az elterjedetteb(?). Nah, ez a vonat most már elment nálam, működnek a kamerák szerencsére(????????????), így nem fogom újraszerelni a dugókat.


kisskd
(tag)

Mind1 melyik sorrendet választod, csak ugyanaz legyen mindkét végén.


Goblin12
(őstag)

Pontosan ahogyan kisskd is mondja, igazából saját megoldást is választhatnál, csak az a lényeg, hogy mind2 vége ugyan úgy legyen bekötve. Réz az réz, a színek csak amolyan egyszerűsítést kínálnak a dologba, hiszen lehetne az összes ér fehér csak az kellemetlenűl megnehezítené a dolgot.

[ Szerkesztve ]


Essejó
(veterán)
Blog

Alaptétel: ha működik, nem piszkáljuk. Lehet a teszter szerint jó a sorrend, de volt esetleg egy két gyengébb érintkezés, és az újra krimpelés meg jól sikerült.
Én az utóbbi két évben már az áttolható Rj45-öt használom. Ebben a prés érintkező már 3 fogú, és nem is vonalban van a három csúcs, így némileg stabilabbnak érzem a kapcsolatot. Na pláne még a préselés előtt is látom, hogy minden érpár a helyén van. Végül is nem olyan éles már a szemem mint akár 25 éve volt.


hegegabi80
(addikt)

Az áttolható RJ45-öt hol szoktad venni?Pláne a 3 fogút? Ehhez olyan krimpelőd van akkor, ami le is vágja a végén szálakat?
Nekem sima csatik vannak, de van 2 és 3 fogú is, azt már nem tudom pontosan, de egyik a fali tömör a másik a sodrott lan kábelhez való.


Essejó
(veterán)
Blog

Itt vettem. Az a krimpelő 8-9ezer Ft, elzsidóztam és egy kis műszerész oldalcsípő fogóval vágom le a kilógó szálakat.
Valami ilyennel link
A Lidl-ben vettem miután az aliról vett megadta magát.
Elvileg a 3 fogú a Cat6 kábeleknél jelent meg, de a tömörhöz is olyant árulnak.

[ Szerkesztve ]


korcsi
(veterán)

Az érpárokat érdemes azért megtartani (1-2, 3-6, 4-5, 7-8)


Goblin12
(őstag)

igen igen azt azért érdemes. :K


Zoli-bácsi
(senior tag)

Sziasztok,

adott egy Gigabites net, aminek a vezetéke most csak simán kilóg a falból, és onnan megy a routerbe. Ha a falba szerelnék egy ilyen fali aljzatot, akkor az tudni fogja az adott sebességet? Illetve ezt csak simán be lehet kötni, nem kell hozzá semmi speckó szerszám, ugye?

[ Szerkesztve ]


Essejó
(veterán)
Blog

Igen, ez egy szerszám nélkül szerelhető aljzat.


Zoli-bácsi
(senior tag)

Most a kábelen tudja a max sebességet, akkor elvileg az aljzaton keresztül is tudni kellene neki, ugye? (Legtöbbször nem is kell, mert routeren keresztül wifin használom, csak ha nagyobb filmeket töltök le szoktam átdugni)

Ja és ehhez elég hogy csak 1 vezeték jön ki a falból, nem kettő kellene a 2 csatlakozóshoz?

[ Szerkesztve ]


Essejó
(veterán)
Blog

A kétcsatlakozóshoz 2 vezeték kell


Zoli-bácsi
(senior tag)

Ja akkor nem olyan mint a sima konnektor. :D

Köszi az infókat, akkor az egyeset rendelem. :R


lordjancso
(senior tag)

Sziasztok!

Biztosan volt már hasonló kérdés évekkel ezelőtt, de feltenném újra, hátha változott azóta a technológia vagy a praktikák. Fontos, hogy teljesen laikus vagyok a témában. :)

Szeretnék fali UTP csatlakozón keresztül gigabitet vinni a szomszéd szobába a routertől. Ez megoldható lehet a 230 V mellett a csőben, vagy mindenképpen saját csőben kellene húzni?

Ha jól látom, akkor nekem a Cat5e kábel simán elég lehet.

Ezen felül a szerelésnél lehet bármi probléma? Látom, hogy többen emlegetik a keystone csatlakozót. Érdemes ezzel foglalkoznom, vagy teljesen jó a "hagyományos"?

Előre is köszi a segítséget!


Essejó
(veterán)
Blog

Szerintem áthúzhatod a 230 Volt mellett, ami gondot okozhatna az az ipari áram 400 V-os vezetéke.
Hogy keystone vagy betűzős csatlakozó? Azt neked kell eldönteni, hogy megéri-e venned egy kb 2000 Ft körüli betűző szerszámot. Bár a keystone csatlakozók árát elnézve, már 2 db esetén is olcsóbb ha veszel egy betűzőt. (Szerintem)


Poccc97
(csendes tag)

Sziasztok,

ez a típusú kábel lett behúzva a villanyszerelő által, csak simán, nem csövezve, szóval mehetnek mellette áramkábelek is a mennyezeten.
Az aljzat helye mellett pedig egy helyen koax és konnektorok vannak, többi helyen csak konnektor. Jelenleg csak lóg a behúzott a CAT6 kábel.

A kérdésem az lenne, milyen típusú asztali patch panelt és fali aljzatot (1x RJ45) javasoltok ehhez a kábelhez? Sok oldalt nézegettem már, de nem jutottam előre pl. árnyékolás szempontból STP vagy UTP csati legyen stb.

Köszönöm előre is! :R

[ Szerkesztve ]


kisskd
(tag)

Az UTP csati nem lesz árnyékolt, FTP/STP igen, onnan tovább tudod vinni/le tudod földelni. Az hogy 0/1/2 végén földeld-e, nyitott kérdés, van aki szerint földeletlenül is hasznos az árnyékolás, van aki szerint rosszabb így, mint az árnyékolatlan. Van indoklás, miszerint nem jó, 2 végén földelni, mert mivel ha potenciálkülönbség lép fel, mások szerint mindkét végét illene.

Fali aljzatban én elsősorban megnézném az amúgy használt szerelvénycsaládot esztétikai okból. Ha nem találsz szimpatikusat, akkor nézhetsz a szerelvénycsaládból keystone kompatibilis "dobozt", amiben raksz keystone modult. Patch panelhez jó volna tudni, hány végpontod van, ez pl. korrekt.

üzenetek